Wat betekenen de foutcodes van de Electrolux Wasmachine?

Wanneer er zich een probleem voordoet met uw Electrolux wasmachine, zal deze u meestal een foutcode tonen. Maar als u niet weet wat deze betekenen of hoe u het probleem kunt oplossen, kan het overweldigend lijken.

Daar komen wij om de hoek kijken. We hebben alle foutcodes van de Electrolux wasmachine onderzocht. En we staan op het punt om u te vertellen wat ze betekenen en hoe u de problemen kunt oplossen.

Met de meeste van deze Electrolux wasmachine problemen, kunt u het probleem thuis zelf oplossen. Blijf lezen voor onze ultieme gids.

Inhoudsopgave
  • Electrolux Wasmachine Probleemoplossing
  • Foutcodes van de Electrolux wasmachine
  • Hoe reset ik een Electrolux wasmachine?

Electrolux Wasmachine Probleemoplossing

Als het gaat om het repareren van Electrolux-ringen, zijn er een paar dingen die u zich waarschijnlijk afvraagt.

Kunt u zelf een Electrolux wasmachine repareren?

Afhankelijk van de fout kunt u het apparaat mogelijk zelf repareren. Soms is de oplossing om klompen te verwijderen of gewoon de machine te resetten. Beide dingen zijn vrij eenvoudig.

Als het probleem echter ingewikkelder is – zoals een motorfout of een elektrisch probleem – dan is het waarschijnlijk het beste om contact op te nemen met een professional. U kunt contact opnemen met de klantenservice van Electrolux of een vertrouwde reparateur bellen.

Wat is de gemiddelde levensduur van een Electrolux wasmachine?

U moet minstens 10 jaar van uw Electrolux-apparaat krijgen. De meeste Electrolux wasmachines hebben 10 jaar garantie op de motor, mand en kuip, dus dat is een goede indicatie van de levensduur.

Als het na 10-12 jaar mis begint te gaan, is het misschien tijd voor een nieuwe machine.

Foutcodes van de Electrolux wasmachine

Er moet een foutcode verschijnen wanneer er een probleem is met uw Electrolux wasmachine. Dit zal u naar het probleem leiden en van daaruit kunt u het oplossen. Vraagt u zich af wat elke foutcode betekent? We zijn hier om dat voor u op te splitsen.

Foutcode E10

Wat het betekent: De machine neemt geen water op – of genoeg water – of er is een probleem met de afvoer.

Hoe het te repareren: Controleer of de kraan open is en of de slangen niet geknikt zijn. Misschien wilt u ook controleren of de watervoorziening werkt. Reinig het filter in de inlaatslang. Zorg ervoor dat de afvoerslang zich in de juiste positie en hoogte bevindt. Reinig de pomp en het filter. Verwijder eventuele blokkades. Als dit niet werkt, moet u mogelijk de waterinlaatklep vervangen.

Foutcode E11

Wat het betekent: Het apparaat vult zich niet met water tijdens het wasgedeelte van de cyclus.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de waterkraan is ingeschakeld. Controleer op knikken of blokken in de inlaatslang of het gaasfilter. Als dit niet werkt, vervangt u de waterinlaatklep.

Foutcode E12

Wat het betekent: Er is geen watervulling tijdens het spoelgedeelte van de cyclus.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de waterkraan aanstaat en dat de inlaatslang en het gaasfilter helder zijn. Verwijder eventuele knikken. Als dit niet werkt, vervangt u de waterinlaatklep.

Foutcode E13

Wat het betekent: Er is een lek en het waterpeil daalt.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de afvoerslang op de juiste hoogte staat. Het mag niet onder het waterniveau in de trommel zijn. Dit voorkomt natuurlijk overhevelen. Controleer ook de slang op lekken. U moet ook de drukbuis inspecteren op slijtage. Controleer ook de drukkamer op verstoppingen. Indien nodig kunt u moet de druksensor en/of de hoofdprintplaat (PCB) vervangen.

Foutcode E20

Wat het betekent: Het water loopt niet leeg op het geprogrammeerde tijdstip.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de afvoerslang in de juiste positie staat. Het mag niet meer dan 3,5 centimeter in de afvoer zijn. De afvoerhoogte mag niet meer dan 40 inch of minder dan 23 inch boven de basis van het apparaat zijn (of de specifieke instructies in uw gebruikershandleiding). U moet ook het afvoerpompfilter en de afvoerslangen controleren op verstoppingen of knikken. Controleer de bedrading op fouten. Vervang indien nodig de afvoerpomp of de hoofdprint.

Foutcode E21

Wat het betekent: De machine loopt niet af tussen het was- en spoelgedeelte van de cyclus.

Hoe het te repareren: Controleer het afvoerpompfilter en de slangen op verstoppingen en knikken. Controleer het elektrische paneel en zorg ervoor dat er geen fouten zijn. Vervang indien nodig de afvoerpomp en/of de hoofdprint.

Foutcode E22

Wat het betekent: Het water loopt niet weg na de spoelcyclus en de machine kan niet doorgaan met de spincyclus.

Hoe het te repareren: Controleer het afvoerpompfilter en de slangen op verstoppingen en knikken. Controleer het elektrische paneel en zorg ervoor dat er geen fouten zijn. Vervang indien nodig de afvoerpomp en/of de hoofdprint.

Foutcode E23

Wat het betekent: Er is incongruentie tussen de triac-detectie van de afvoerpomp en de triac-status.

Hoe het te repareren: Controleer de weerstand op de afvoerpomp. Controleer vervolgens de bedrading. Los eventuele opmerkelijke fouten op. Als dat niet werkt, moet u de hoofdprint vervangen.

Foutcode E24

Wat het betekent: Er is een fout in het detectiecircuit van de afvoerpomp triac – een verkeerd ingangssignaal is naar de microprocessor gegaan.

Hoe het te repareren: Vervang de hoofdprint.

Foutcode E25

Wat het betekent: Er was een verkeerd ingangssignaal naar de microprocessor.

Hoe het te repareren: Vervang de hoofdprint.

Foutcode E31

Wat het betekent: De drukschakelaar is defect. De frequentie is buiten de perken.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading en los eventuele fouten op. Als dat niet werkt, vervang dan de drukschakelaar. Als de foutcode aanhoudt, moet u de hoofdprint vervangen.

Foutcode E32

Wat het betekent: Er is een probleem met de kalibratie van de drukschakelaar. De frequentie van de schakelaar is niet stabiel tijdens de aftapfase.

Hoe het te repareren: Inspecteer en repareer defecte bedrading. Controleer de slang en afvoerpomp op verstoppingen. Repareer lekken in de inlaatklep. Als niets van dat alles werkt, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E35

Wat het betekent: Waterovervulfout; de druksensor heeft gedetecteerd dat het water de normale niveaus heeft overschreden.

Hoe het te repareren: Inspecteer de waterklep. Als het defect is, repareer of vervang het dan. Als dat niet werkt, controleer dan op klompen in de drukkamer. Als u die verwijdert en het werkt nog steeds niet, controleer dan op een defecte druksensor of vervang de hoofdprint.

Foutcode E38

Wat het betekent: Er is geen verandering in het waterniveau tijdens de wascyclus.

Hoe het te repareren: Verwijder eventuele verstoppingen in de drukbuis of kamer. Als dat niet werkt, controleer dan de drumriem. Als het kapot is, vervang het dan.

Foutcode E40

Wat het betekent: Deurslot fout.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de deur goed gesloten is. Als dat niet werkt, controleer dan de kabelboom op breuken of losse stekkers. Vervang indien nodig het deurslot. Wanneer al het andere faalt, kan het nodig zijn om de hoofdprint te vervangen.

Foutcode E41

Wat het betekent: De deur staat open. De time-out voor het deurslot verliep na 20 seconden.

Hoe het te repareren: Doe de deur stevig dicht. Als het gesloten is en de code aanhoudt, is het deurslot mogelijk defect. Vervang het indien nodig. Als het nog steeds niet goed werkt, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E42

Wat het betekent: Het deurslot is defect en de deur blijft zelfs na de cyclus op slot.

Hoe het te repareren: Als u het deurslot kunt vervangen, doe dit dan. U kunt ook controleren op defecte bedrading en dat probleem repareren. De hoofdprint kan ook defect zijn. Vervang het indien nodig. Last but not least kunt u controleren op stroomlekkage van het verwarmingselement van het apparaat. In dit geval is het raadzaam om een e te bellenlectrician of Electrolux-reparateur om het probleem te onderzoeken.

Foutcode E43

Wat het betekent: Het deurslot triac is defect; er is incongruentie tussen het deurslot triac sensing en de triac status.

Hoe het te repareren: Als u het deurslot kunt vervangen, doe dit dan. U kunt ook controleren op defecte bedrading en dat probleem repareren. De hoofdprint kan ook defect zijn. Vervang het indien nodig. Last but not least kunt u controleren op stroomlekkage van het verwarmingselement van het apparaat. In dit geval wordt geadviseerd om een elektricien of Elektrolux-reparateur te bellen om het probleem te onderzoeken.

Foutcode E44

Wat het betekent: Het deur gesloten sensorelement is uitgevallen.

Hoe het te repareren: Dood de stroom naar de machine gedurende 10 minuten. Daarna, als de code aanhoudt, moet u mogelijk de hoofdprint vervangen.

Foutcode E45

Wat het betekent: Het deurtriac-detectie-element is mislukt.

Hoe het te repareren: Dood de stroom naar de machine gedurende 10 minuten. Daarna, als de code aanhoudt, moet u mogelijk de hoofdprint vervangen.

Foutcode E50

Wat het betekent: Het apparaat kan geen beweging van de wasmotor detecteren.

Hoe het te repareren: Controleer of het apparaat correct is aangesloten. Als het is aangesloten en nog steeds niet werkt, koppelt u het apparaat los en controleert u of de motor en de printplaat elektrisch gezond zijn. Controleer vervolgens de motorborstels op slijtage. Los eventuele opmerkelijke problemen op. Als het probleem zich blijft voordoen, neemt u contact op met Electrolux voor ondersteuning.

Advies van de fabrikant

Electrolux adviseert u de machine pas te gebruiken als dit probleem volledig is verholpen. Koppel het los en sluit het niet opnieuw aan totdat u het probleem hebt opgelost.

Foutcode E51

Wat het betekent: Motor triac kortsluiting; de triac op de hoofdprint is defect.

Hoe het te repareren: Controleer op stroomlekkage op de motor of bedrading. Als het niet kan worden opgelost, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E52

Wat het betekent: De hoofdprint ontvangt geen signaal van de motortoerenteller tijdens de loopfase van de wasmotor.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading en los eventuele fouten op. Inspecteer de motorborstels en de weerstand tegen motorwikkelingen en los eventuele problemen op. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint of motorcontroller, afhankelijk van wat er kapot is.

Foutcode E53

Wat het betekent: Motor triac detectie fout; het verkeerde signaal wordt naar de microprocessor gestuurd.

Hoe het te repareren: Vervang het hoofdbedieningspaneel.

Deskundig advies

Als u belangrijke elementen zoals de besturingskaart, motor of pcb moet vervangen, neem dan vooraf contact op met Electrolux. Uw wasmachine kan nog steeds onder de garantie vallen, in welk geval ze de machine gratis zullen repareren of vervangen.

Foutcode E54

Wat het betekent: Motorrelais is defect of verbrand.

Hoe het te repareren: Vervang het hoofdbedieningspaneel en/of de wasmotor.

Foutcode E57

Wat het betekent: FCV huidige reis; er zit een hoge stroom op de omvormer.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading en los eventuele fouten op. Meet de weerstand van de motorwikkelingen. Vervang de motor als deze buiten bereik is.

Foutcode E58

Wat het betekent: FCV overstroom; er is een hoge stroom in de motorfase.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading naar de motor en repareer fouten. Meet de weerstand van de motorwikkelingen. Vervang de motor als deze buiten bereik is. Anders moet u mogelijk de motorbesturingsmodule vervangen.

Foutcode E59

Wat het betekent: FCV volgt niet en de motorbesturingsmodule ontvangt geen signaal van de motortacho.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading naar de motor en repareer fouten. Meet de weerstand van de motorwikkelingen. Vervang de motor als deze buiten bereik is. Anders moet u mogelijk de motorbesturingsmodule vervangen.

Foutcode E5A

Wat het betekent: De FCV-verwarming is defect en de besturingsmodule is oververhit geraakt.

Hoe het te repareren: Controleer of de trommel niet overbelast is. Vul de trommel altijd tot maximaal 3/4 vol. Controleer of de trommel vrij kan draaien. Als dat het niet oplost, moet u mogelijk de motorbesturingsmodule vervangen.

E5C-foutcode

Wat het betekent: FCV overspanning.

Hoe het te repareren: Controleer de voedingsspanning van de hoofdbron. Het moet voldoen aan de eisen van de machine. Als het probleem hiermee niet is opgelost, moet u mogelijk het hoofdbedieningspaneel vervangen.

E5D-foutcode

Wat het betekent: FCV onbekend bericht; de motorbesturingsmodule die een signaal van de hoofdprint ontving, werd onderbroken.

Hoe het te repareren: Inspecteer de kabelboom en los eventuele problemen op. Als dat niet werkt, vervang dan het hoofdbedieningspaneel.

Foutcode E5H

Wat het betekent: Spanningsfout gedetecteerd; de spanning op de motorbesturingskaart is lager dan 175 volt.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading naar de pcb van de motoromvormer. Los eventuele problemen op. Als dat niet werkt, vervangt u de motorprint en de hoofdprint.

Foutcode E60

Wat het betekent: Het water warmt niet goed.

Hoe het te repareren: Controleer of het apparaat goed is aangesloten en controleer vervolgens of de verwarming en thermostaat goed bestand zijn. Vervang ze indien nodig. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint.

Nuttig advies

Het verwarmingselement kan falen door verkalking. Electrolux raadt aan om de wasmachine om de drie maanden te ontkalken om te voorkomen dat de kachel uitvalt.

Foutcode E61

Wat het betekent: Onvoldoende verwarming tijdens de wascyclus.

Hoe het te repareren: Inspecteer de bedrading naar de kachel. Meet de weerstand van het verwarmingselement. Meet de weerstand van de temperatuursensor. Los eventuele problemen op. Maar als die twee elementen in orde zijn, moet u de hoofdprint vervangen.

Top Tip

Deze fout wordt meestal ook veroorzaakt door verkalking. De verkalking stopt de warmteoverdracht tussen de kachel en het water. Ontkalk uw apparaat elke drie maanden. Over het algemeen moet u het bad ook elke maand schoonmaken.

Foutcode E62

Wat het betekent: Oververhittingsfout; de watertemperatuur wordt te hoog tijdens de wascyclus.

Hoe het te repareren: Controleer eerst of de waterinlaatslang is aangesloten op de koude kraan in plaats van warm. Controleer vervolgens of de temperatuursensor goed werkt. Als beide tips niet werken, moet u mogelijk de hoofdprint vervangen.

Foutcode E66

Wat het betekent: De hoofdprint begrijpt de status van het verwarmingsrelais niet.

Hoe het te repareren: Controleer op stroomlekkage uit de kachel. Controleer dan de kabelboom. Los eventuele elektrische storingen op. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E68

Wat het betekent: De hoofdprint detecteert stroomlekkage naar de aardingskabel van de boiler of drogerverwarming.

Hoe het te repareren: Begin met het diagnosticeren van het probleem. Koppel de stekkers van het verwarmingselement los. Controleer met behulp van uw multimeterset, de OHM-meterinstelling, of er weerstand is tussen de voedingsterminals en de aardeklemmen. Dan heb je een kachelstroomlekkagefout. Inspecteer vervolgens de kabelboom. Los eventuele elektrische storingen op als u in staat bent. Als dat niet werkt, moet u mogelijk de hoofdprint vervangen.

Foutcode E69

Wat het betekent: Er is een open circuit in het verwarmingscircuit.

Hoe het te repareren: Inspecteer en bevestig de kabelboom. Meet vervolgens de weerstand van de kachel. Los eventuele fouten op. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E6A

Wat het betekent: Verwarmingsrelais detectiefout; het verkeerde ingangssignaal wordt naar de microprocessor gestuurd.

Hoe het te repareren: Inspecteer het Ultra Aqua-stopapparaat. Als het niet goed werkt, neem dan contact op met Electrolux voor advies. De ultieme oplossing zou kunnen zijn (je raadt het al) het vervangen van de hoofdprint.

Foutcode E6H

Wat het betekent: Verwarmingsrelais fout.

Hoe het te repareren: Controleer en bevestig de kabelboom of weerstand van de kachel. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E71

Wat het betekent: Er is een open circuit in het temperatuurdetectiecircuit tijdens de wascyclus.

Hoe het te repareren: Controleer en bevestig de kabelboom of weerstand van de temperatuursensor. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint.

Foutcode E72

Wat het betekent: Er is een open circuit in het temperatuursensorcircuit van de kachel.

Hoe het te repareren: Inspecteer de kabelboom. Los eventuele opmerkelijke problemen op. Controleer vervolgens de temperatuursensor voor de droger. Is er weerstand? Zo ja, los het dan op. Maar als dat niet werkt, moet u mogelijk de drogerbesturingsmodule vervangen.

Foutcode E73

Wat het betekent: Fout met de temperatuursensor van de droger.

Hoe het te repareren: Inspecteer de kabelboom en de weerstand van de temperatuursensor van de droger. Los eventuele problemen op. Als dat niet werkt, vervang dan de printplaat van de droger.

Foutcode E74

Wat het betekent: De wastemperatuursensor detecteert geen temperatuurveranderingen.

Hoe het te repareren: Inspecteer de kabelboom. Controleer vervolgens of de watertemperatuursensor in de juiste positie staat. Controleer op verkalking. Controleer het verwarmingselement op verkalking. Reinig deze elementen indien mogelijk. Als het probleem blijft bestaan, meet dan de weerstand van de temperatuursensor bij verschillende temperaturen. Het kan vastzitten. Als dit niet kan worden opgelost, vervangt u de hoofdprint.

EC1-foutcode

Wat het betekent: Water komt in de machine, zelfs als de solenoïden gesloten zijn. De waterinlaat is defect.

Hoe het te repareren: vervang de waterinlaatkleppen. Als dat niet werkt, vervangt u de hoofdprint.

EF1-foutcode

Wat het betekent: Er is een verstopt afvoerpompfilter of slang.

Hoe het te repareren: Controleer het filter en de slang van de afvoerpomp op verstoppingen. Verwijder ze.

EF2-foutcode

Wat het betekent: De machine maakt te veel schuim aan tijdens de spincyclus.

Hoe het te repareren: Controleer het afvoerpompfilter op verstoppingen en verwijder deze. Controleer dan of je niet te veel wasmiddel gebruikt. Controleer ook of u het juiste wasmiddel voor uw machine gebruikt. Als u bijvoorbeeld een hoogrenderende wasmachine heeft, zorg er dan voor dat u HE-wasmiddel gebruikt.

Let op

Deze code kan op sommige modellen worden weergegeven als SUD5 in plaats van EF2.

EF4-foutcode

Wat het betekent: De flowmeter detecteert dat er geen water in de trommel komt terwijl de inlaatkleppen aan staan.

Hoe het te repareren: Controleer of de kraan open is voordat u de wasmachine gebruikt. Als deze is ingeschakeld, hebt u mogelijk een defecte reed-schakelaar van de debietmeter. U kunt dit vervangen voor ongeveer $ 1. Als dat niet werkt, controleer dan of de inlaatslangen niet geknikt of geblokkeerd zijn. Indien nodig kunt u de inlaatkleppen vervangen.

EF5-foutcode

Wat het betekent: De trommel is uit balans tijdens de spincyclus.

Hoe het te repareren: Controleer of de trommel niet overbelast of onderbelast is. Het moet tussen 1/4 en 3/4 vol zijn. Als dat niet het probleem is, controleer dan of de items niet in de knoop zitten, wat een onbalans kan veroorzaken.

EH0-foutcode

Wat het betekent: Algemene elektrische fout.

Hoe het te repareren: U moet het diagnostische menu openen om toegang te krijgen tot de exacte foutcode en het specifieke probleem. Afhankelijk van het model van uw machine krijgt u anders toegang tot het diagnosemenu. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor de exacte instructies. Als je er eenmaal bent, zul je een meer specifieke elektrische fout vinden. Hieronder staan de codes, wat ze betekenen en hoe u de problemen kunt oplossen.

EH1-foutcode

Wat het betekent: De voedingsfrequentie is buiten bereik.

Hoe het te repareren: Controleer of de stroom naar de machine gaat. Als uw apparaat een generator gebruikt, is er mogelijk een probleem met die voeding. Als het wordt aangedreven door gewone stadsstroom, is er mogelijk een probleem met het filter van de lijn. Los eventuele opmerkelijke problemen op. Als dat niet werkt, kan de hoofdprint het probleem zijn. Vervang het.

EH2-foutcode

Wat het betekent: De voedingsspanning is te hoog.

Hoe het te repareren: Meet de voedingsspanning naar de hoofdprint. Vraag een elektricien om het probleem op te lossen of vervang de hoofdprint als de spanningsvoeding binnen bereik is.

EH3-foutcode

Wat het betekent: De voedingsspanning is te laag.

Hoe het te repareren: Meet de voedingsspanning naar de hoofdprint. Vraag een elektricien om dit probleem op te lossen als de voeding buiten bereik is. Als het binnen bereik is, moet u de hoofdprint vervangen.

EH4-foutcode

Wat het betekent: De hoofdprint detecteert dat er nul watt is en het standby-stroomonderbrekingsrelais werkt niet. U merkt misschien dat het apparaat aan blijft staan, zelfs als u het hebt uitgeschakeld.

Hoe het te repareren: Vervang de hoofdprint.

Hoe reset ik een Electrolux wasmachine?

We hebben gezegd dat soms het eenvoudig resetten van een wasmachine foutcodes en problemen kan oplossen. U kunt dat proberen voordat u verdere problemen met de Electrolux-wasmachine oplost. Dat gaat als volgt:

  1. Open de deur: Open de was machine deur en zet de wasmachine uit.
  2. Koppel de stekker uit en wacht: Koppel het apparaat los bij het stopcontact en wacht een minuut. Sluit hem weer aan en zet hem aan.
  3. Open en sluit de deur: Als de bovenstaande stappen niet werken, open en sluit u de deur zes keer binnen 12 seconden.
  4. Voer een cyclus uit: Voer een spoel- en draaicyclus uit zonder kleding om te controleren of de machine weer werkt.

Probeer dit

Verschillende Electrolux machines hebben verschillende reset instructies. Nieuwere voorladers kunnen bijvoorbeeld worden gereset door ‘opties’ en ‘aarde’ tegelijkertijd ingedrukt te houden terwijl de deur open is. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor specifiek advies.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?






Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van mottenlarven