Hoe maak je een jute vloerkleed schoon

Een jute vloerkleed kan elke kamer compleet maken. Maar wanneer het tapijt vies en bevlekt is, leidt het je uiteindelijk af van zijn natuurlijke schoonheid.

Jute tapijten zijn niet het gemakkelijkste materiaal om schoon te maken, maar met onze stapsgewijze handleiding en hacks helpen we je.

Als je wilt weten hoe je een jute vloerkleed met de beste methoden kunt reinigen, lees dan verder. Voor je het weet weet je de ins en outs van de zorg voor dit type vloerkleed. Geen vlek zal je verslaan.

Inhoudsopgave
 • Kun je een jute vloerkleed wassen?
 • Beste reiniger voor jute vloerkleed
 • Hoe maak je een jute vloerkleed schoon
 • Stofzuigen
 • Hoe huisdiervlekken op jute vloerkleden te reinigen
 • Kunnen jute vloerkleden in de wasmachine?
 • Hoe bescherm je een jute vloerkleed?
 • Veelgestelde vragen
 • Jute Reiniging Roundup

Kun je een jute vloerkleed wassen?

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het schoonmaken van een jute vloerkleed is dat je het kleed niet te nat moet maken. Een vochtige doek voor vlekken is prima, maar stoomreiniging, het in de wasmachine gooien of drenken is een grote no-no.

Wanneer je je jute vloerkleed laat weken, worden de vezels donkerder, wat het uiterlijk permanent kan veranderen.

Top Tip

Omdat een jute vloerkleed niet nat mag worden, raden we aan om het vloerkleed niet in de keuken of badkamer te plaatsen. Een eetkamer, woonkamer of slaapkamer is het beste.

Beste reiniger voor jute vloerkleed

Aangezien je een jute vloerkleed niet nat kunt wassen, welke producten zijn veilig om te gebruiken? Hier is een lijst die veilig is op gevlochten of geweven jute tapijten:

 • Droge tapijtreiniger: Een van de beste producten is een droge tapijtreiniger, zoals Good Natured Saving Grace Carpet &Upholstery Powder. Droge tapijtreinigers hebben niet veel – of geen – water nodig om te werken.
 • Zuiveringszout: Zuiveringszout werkt als een doe-het-zelf tapijtpoeder. We hebben het op ons jute vloerkleed gebruikt om braaksel van huisdieren op te ruimen, en het werkte een traktatie!
 • Witte azijn: Je kunt een 1:1 oplossing van witte azijn en water mengen. Bevochtig een microvezeldoek en wring deze goed uit voordat u een vlek dept.
 • Club frisdrank: Voor vlek-reinigende vlekken kan een witte doek met een beetje club soda werken. We kiezen voor wit, zodat u geen kleuroverdracht van het doek krijgt.
 • Milde zeep: Een zachte, niet-giftige zeep is goed voor kleine vlekken en vlekreiniging.
 • ForceField Stoffenreiniger: Dit product is ontworpen voor jute- en sisaltapijten, bekleding en tapijten.

Hoe maak je een jute vloerkleed schoon

We zullen je door vier benaderingen leiden voor het reinigen van een jute vloerkleed: spot-cleaning, stofzuigen, dieptereiniging en het verwijderen van vlekken met zuiveringszout. We hebben een jute vloerkleed in huis en gebruiken deze methoden om het schoon te maken, dus je kunt erop vertrouwen dat dit geteste hacks zijn!

Spot reiniging

Wanneer u een vlek op uw jute vloerkleed opmerkt, ruim deze dan onmiddellijk op; anders kan het merkteken worden ingesteld.

 • Tijd: 25 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk / Gemiddeld.

Wat je nodig hebt

 • Papieren handdoeken of witte doeken.
 • Dof mes.
 • Club frisdrank, milde zeep of stoffenreiniger spray.
 • Water.
 • Kom.
 • Haardroger.

1. Schraap de vlek

Gebruik indien mogelijk een dof mes om de vlek en het residu op te schrapen. Dit is vooral handig als het gemorste item iets stevigers is, zoals voedsel of braaksel.

2. Absorbeer de vlek

Begin met het deppen van de vlek met papieren handdoeken of witte doeken, of het nu een vloeistof, vaste stof, hondenplas of braaksel is. Persoonlijk geven we de voorkeur aan doeken, zodat de papieren handdoeken niet uiteenvallen in de jute.

Druk stevig op de vlek, begin van buitenaf en werk je een weg naar binnen. Dit voorkomt dat je de vlek verder verspreidt.

Ga door totdat de doek weer droog is en het meeste vocht is opgenomen.

3. Behandel de vlek

Met behulp van een reiniger naar keuze – zoals milde zeep, club soda of stoffenreiniger – is het tijd om de vlek te behandelen.

Als u zeep gebruikt, verdun het dan met koud water in een kom.

Dompel je doek of papieren handdoek in de club frisdrank of zeepsop. Als u een stoffenreiniger gebruikt, spuit deze dan direct op de doek.

Dep de vlek herhaaldelijk en werk van buitenaf totdat het merkteken is verdwenen.

4. Droog het vloerkleed

Je wilt geen vocht op het tapijt achterlaten. Dit kan de vezels donkerder maken. Richt met behulp van een haardroger het mondstuk op de vlek. Gebruik een koele of warme instelling zodat je het vloerkleed niet beschadigt.

Ga door totdat het vocht is verdampt en je jute vloerkleed droog is.

Stofzuigen

Als er iets is dat je kunt doen om voor je jute vloerkleed te zorgen, is het stofzuigen. Dit is de meest essentiële stap. U voorkomt dat vuil en vuil in de vezels wordt gemalen wanneer u op de hoogte blijft van uw stofzuigroutine.

We laten je zien hoe je je jute vloerkleed veilig kunt stofzuigen zonder de natuurlijke vezels te beschadigen.

 • Tijd: 10 minuten per vloerkleed.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Stofzuiger.
 • Nozzle of zachte borstelbevestiging.

1. Verwijder de Beater Bar

Veel stofzuigers gemaakt voor tapijten hebben een klopperbalk. Dit is een staaf op de stofzuiger die snel draait om tapijten dieper schoon te maken.

Zorg ervoor dat u de klopperbalk van uw stofzuiger verwijdert of uitschakelt. De wrijving kan de vezels beschadigen en omhoog trekken, waardoor je mooie vloerkleed wordt verpest.

2. Vacuüm op een lage stand

Zet uw stofzuiger op de laagste zuigkrachtvel beschikbaar. Begin vervolgens met stofzuigen en beweeg in verschillende richtingen om ervoor te zorgen dat je al het vuil vanuit elke hoek hebt opgezogen. U kunt bijvoorbeeld beginnen door in horizontale richtingen te bewegen en vervolgens overschakelen naar verticaal.

Wees voorzichtig met hoeken. Je wilt de binding van het kleed niet opzuigen. Gebruik in plaats daarvan uw mondstukbevestiging of zachte borstel om de randen van het tapijt schoon te maken.

3. Stofzuig onder het tapijt

Zodra je het vloerkleed hebt gestofzuigd, rol je het op en verplaats je het uit de weg. Stofzuig onder het vloerkleed. Omdat jute poreus is, valt er veel vuil en puin door de openingen.

Maak van deze gelegenheid gebruik om de vloer eronder schoon te maken. Dit is niet alleen sanitair, maar het zorgt er ook voor dat je geen vlekken krijgt op de onderkant van je jute vloerkleed.

Als je vloerkleed een rug heeft, kun je deze stap misschien overslaan.

Met tapijtreiniger

Bij het diep reinigen van je jute vloerkleed zal een stomerijpoeder wonderen doen. Je kunt ook een stoffenreiniger gebruiken, maar zorg ervoor dat het veilig is om te gebruiken op jutematerialen.

 • Tijd: 1,5 uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk / Gemiddeld.

Wat je nodig hebt

 • Tapijtreiniger naar keuze.
 • Stofzuiger.
 • Mondstuk of borstelbevestiging.
 • Stijve borstel met borstel.
 • Doeken.

1. Test op een onopvallende plek

Zelfs als de tapijtreiniger is ontworpen voor jute, is het altijd het veiligst om het product eerst te testen. Kies een onopvallende plek – zoals onder het tapijt – om de reiniger te testen. Volg de instructies van de fabrikant om het toe te passen.

Maak het schoon en wacht tot het gebied droog is. Als je geen schade opmerkt en de jute nog steeds dezelfde kleur heeft, ben je klaar om te gaan.

2. Stofzuig eerst

Voordat u uw tapijtreiniger aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat u het tapijt hebt gestofzuigd en groot vuil hebt verwijderd. Als u nat morst, slaat u deze stap over.

3. Cleaner aanbrengen

Als u een poeder gebruikt, strooi het dan over het tapijt. Gebruik een borstel met stijve borstel om het in de vezels te werken en beweeg zachtjes over het tapijt. Laat het poeder op het tapijt liggen gedurende de opgegeven tijdsduur die door het merk wordt geadviseerd.

Als u een spuittapijtreiniger gebruikt, kunt u dit meestal rechtstreeks op de jute spuiten. Controleer altijd de verpakkingsrichtlijnen. Meestal kun je dit niet langer dan vijf minuten laten zitten, dus blijf hangen en wees klaar om het snel schoon te maken!

4. Blot Vloeistoffen

Als u een spuittapijtreiniger hebt gebruikt, bevochtigt u een doek in gewoon water en wringt u deze grondig uit. Dep het tapijt goed om alle sporen van de tapijtreiniger te verwijderen.

5. Vacuüm

Als je een poedertapijtreiniger hebt gebruikt, is het tijd om het op te stofzuigen.

Als je het poeder hebt gebruikt om een natte mors te absorberen, doe dit dan niet totdat het tapijt 100 procent droog is. Dat kan inhouden dat het poeder ’s nachts op het tapijt wordt achtergelaten.

Wanneer het tijd is, stofzuig je het jutekleed in alle richtingen om alle poederresten te verwijderen. Vergeet niet over te schakelen naar een borstel of nozzle bevestiging voor het reinigen van de randen van het vloerkleed.

Rol het kleed op en stofzuig eronder om af te werken.

Met Baking Soda

Zuiveringszout werkt als een droog tapijtpoeder. Het is echter iets goedkoper en je hebt het misschien al thuis.

 • Tijd: 15 minuten (plus wachttijd).
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Stofzuiger.
 • Zuiveringszout (ongeveer acht ons).
 • Doeken of handdoeken.
 • Stapel zware boeken.

1. Stofzuig het vloerkleed

Verwijder of zet de klopperbalk op uw stofzuiger weg. Stofzuig het tapijt dat in alle richtingen beweegt. Als u nat morst, slaat u deze stap over.

2. Baking Soda aanbrengen

Strooi een royale maar lichte laag zuiveringszout over het vloerkleed. Laat het maximaal acht uur staan om vuil, oliën en geuren te absorberen.

Als je een bijzonder hardnekkige vlek hebt – zoals braaksel van huisdieren – hebben we een hack voor je. Strooi extra zuiveringszout op dit gebied en bedek het met doeken. Stapel vervolgens een grote stapel zware boeken: dit zal helpen om meer oliën, geuren en vlekken te absorberen.

3. Vacuüm opnieuw

Zodra het kleed droog is en het zuiveringszout zijn magie heeft gewerkt, stofzuig je opnieuw. Als je niet alle baking soda-resten eruit kunt krijgen, neem dan het tapijt mee naar buiten en geef het een goede shake.

Zorg ervoor dat je ook onder het tapijt stofzuigt.

Hoe huisdiervlekken op jute vloerkleden te reinigen

Wanneer je hond zijn behoefte doet of een braakspreuk op je jute vloerkleed heeft, kan het super onrustig zijn. Maar het is mogelijk om de vlekken eruit te krijgen. We zijn er geweest, en ons jute vloerkleed is weer schoon en fris!

 • Tijd: 45 minuten (plus wachttijd).
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.
 • Etherische oliën (optioneel).
 • Spuitfles of kom.
 • Doeken.
 • Handdoeken.
 • Zuiveringszout.
 • Poepzak.
 • Stofzuiger.

1. Overtollig materiaal verwijderen

Als uw huisdier heeft gepuft of gepoept op het jute kleed, verzamel het residu dan met een poepzak.

2. Een cleaner maken

Maak een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en koel water in een kleine kom of spuitfles. Meng goed.

Om te helpen met geuren, voeg 10 druppels van je favoriete etherische olie toe. Zorg er wel voor dat je er een kiest die niet giftig is voor je huisdier. Als je bijvoorbeeld honden hebt, zijn lavendel of rozemarijn geweldige opties.

3. Cleaner aanbrengen

Gebruik een droge doek om de azijnoplossing op het gebied aan te brengen. Dep de vlek met de azijnoplossing en dep vervolgens met een droge handdoek. Wissel af totdat de vlek is opgeheven.

4. Strooi zuiveringszout

Als een vlek en geur aanhouden, strooi dan zuiveringszout over het gebied. Leg een handdoek of doek over de baking soda en stapel er wat zware boeken op. Laat het een nacht staan.

5. Droog het gebied

Gebruik na het reinigen van de vlek een haardroger op een koele instelling om de plek te drogen.

6. Stofzuig het vloerkleed

Stofzuig het vloerkleed zonder je klopperbalk om alle sporen van de vlek en baking soda-resten te verwijderen.

Kunnen jute vloerkleden in de wasmachine?

Leg je jute vloerkleed nooit in de wasmachine. Het water kan de vezels beschadigen, waardoor verkleuring en verwering ontstaat.

Hoe bescherm je een jute vloerkleed?

Je wilt dat je jute vloerkleed lang meegaat, toch? Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om het te beschermen en de levensduur te verlengen:

 • Wekelijks vacuüm: We raden aan om je jute vloerkleed een of twee keer per week te stofzuigen om vuil en vuil te verwijderen. Dit kan ook vlekken voorkomen.
 • Gebruik een stoffen beschermer: Een stoffen beschermer – zoals de ForceField Fabric Protector – kan voorkomen dat het tapijt zo absorberend is. Het werkt als een sealer en moedigt de jute aan om minder vlekken te herbergen, inclusief die van eten, drinken en modder.
 • Vacuüm eronder: Omdat jute veel kleine openingen heeft, vallen stof en puin erdoorheen. Rol elke week je jute vloerkleed op en stofzuig eronder.
 • Houd de luchtvochtigheid laag: Omdat jute poreus en absorberend is, kan het vocht bevatten. Als u in een vochtig gebied woont, kan dit leiden tot schimmel en meeldauw in het tapijt. Houd de luchtvochtigheid laag door een luchtontvochtiger te gebruiken – houd het vochtgehalte indien mogelijk onder de 50 procent.

Veelgestelde vragen

Hoe duurzaam zijn jute vloerkleden?

Dat hangt ervan af. Als je het uit de buurt van kinderen en huisdieren houdt, zal het waarschijnlijk minstens vijf jaar duren, zo niet veel langer.

Als u het echter in een gebied met veel verkeer bewaart en uw huisdier er graag aan krabt, kan het slechts een paar jaar meegaan.

Over het algemeen is jute niet het meest duurzame materiaal dat er is, maar het heeft veel andere voordelen die ervoor zorgen dat mensen het blijven kopen.

Iets om op te merken

Als je een jute deurmat hebt gekozen, houd er dan rekening mee dat deze niet zo duurzaam zal zijn. Na een paar maanden merk je misschien dat het uit elkaar valt.

Gaat de geur van jute vloerkleed weg?

Je merkt misschien een duidelijke aardse geur op wanneer je je jutekleed voor het eerst uitpakt. Na een paar dagen luchten verdwijnt deze geur.

Om dit proces te versnellen, lucht je het buiten of strooi je wat zuiveringszout over de vezels. Stofzuig ’s ochtends het kleed goed.

Worden jute vloerkleden zachter?

Nadat je je jute vloerkleed hebt uitgerold en eroverheen bent gelopen, zal het binnen een paar weken zachter worden. Het zal nooit zo zacht zijn als katoen of bamboe, maar voor een natuurlijke vezel – het is behoorlijk zacht. Kinderen en huisdieren zullen er zonder irritatie graag op spelen.

Kun je een Roomba op een jute vloerkleed gebruiken?

Dat hangt ervan af. Als je Roomba geen klopperbalk of klopperborstels heeft, moet deze vriendelijk zijn op je jute vloerkleed. U moet echter de handleiding lezen.

Als er niets over jute staat, test het dan eerst uit. Het grootste risico bij het gebruik van een Roomba op jute is dat het de vezels omhoog trekt en het tapijt losmaakt.

Kun je een jute vloerkleed stomen?

Stoom gebruikt veel hoge hitte en vocht – twee dingen die je niet moet gebruiken om je jute vloerkleed schoon te maken. Het kan de jute verkleuren, kromtrekken en losmaken.

Jute Reiniging Roundup

Jute vloerkleden zijn niet de meest duurzame of gemakkelijkste om schoon te maken, maar met onze hacks en tips kunt u voor de uwe zorgen.

De sleutel is regelmatig stofzuigen. Een of twee keer per week is het beste. Zorg ervoor dat je die klopperbalken eerst uitschakelt of verwijdert!

Een droog tapijtpoeder of zuiveringszout verwijdert vlekken en geuren zonder schade als het gaat om diepe reiniging.

Zorg er vooral voor dat je je jute vloerkleed niet wast, niet uitsmeert of oververzadigt. Dit zal blijvende en onomkeerbare schade veroorzaken.

Huur bij twijfel een professionele schoonmaakdienst in.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?