
Een vettige, groezelige kookplaat is een karwei om op te koken. Niet alleen riskeer je elke keer dat je kookt een vuur, maar het is ook vreselijk om naar te kijken. Bovendien zorgt het ervoor dat je schone keuken er smerig uitziet.
Vandaag praten we over het schoonmaken van een kookplaat. Je hebt niet alleen een veilige kookomgeving, maar je kunt ook genieten van het uiterlijk van je ongerepte keuken.
Hoe een kookplaat schoon te maken
Wacht tot je kookplaat koel is en strooi dan zuiveringszout over de kookplaat. Benevel de bovenkant van de kookplaat met azijn. Terwijl het bruist, week je een handdoek in een sopje. Wring het uit zodat het niet druipt en leg dan de handdoek op de kookplaat. Gebruik na 10-15 minuten een niet-schurende spons om je kookplaat schoon te schrobben. Spuit de kachel nogmaals in met azijn en veeg hem schoon. Gebruik vervolgens een schone en droge microvezeldoek om de kachel te drogen.
- Hoe vaak een kookplaat schoon te maken
- Wat een kookplaat schoon te maken met
- Hoe maak je een elektrische kookplaat schoon
- Hoe maak je een gasfornuistop schoon
- Hoe elektrische branderringen te reinigen
- Hoe vet van een gasfornuis te reinigen
- Stove Top Cleaning Hacks
- Veelgestelde vragen
Hoe Often om een kookplaat schoon te maken
Een kookplaat krijgt een grote hoeveelheid gebruik en is gevoelig voor vet, voedsel, vuil en bacterieophoping. Niet alleen wordt het gebied smerig, maar het kan ook bacteriën en ziektekiemen door de keuken verspreiden. Het schoonmaken van een kookplaat vermindert niet alleen de kans dat iemand ziek wordt, maar het vermindert ook het risico dat overgebleven stukjes in vlammen opgaan en brand veroorzaken.
De meeste fornuizen moeten minstens één keer per week grondig worden gereinigd, vooral als je veel kookt. Als u echter zelden of slechts één keer per week kookt, hoeft u de kookplaat misschien maar één keer per maand grondig schoon te maken.
U moet de kookplaat na elk gebruik afvegen met een vochtige doek of zeepspons om deze netjes te houden.
Wat een kookplaat schoon te maken met
U kunt verschillende producten gebruiken om een kookplaat schoon te maken. Sommige zijn huishoudelijke producten zoals zuiveringszout en azijn. Magic Eraser kan worden gebruikt voor vlekken.
Een kookplaatreiniger zoals Weiman Cooktop Cleaner Max, Affresh Cooktop Cleaner of Cerama Bryte kan worden gebruikt om glazen, keramische en inductiekookplaten te reinigen. Weiman Gas Range Cleaner is een uitstekende optie voor gasfornuizen. Zep Heavy-Duty Citrus Degreaser reinigt geëmailleerde kachelbladen.
Hoe maak je een elektrische kookplaat schoon
Een glazen of keramische kookplaat vereist een zorgvuldige reiniging om ervoor te zorgen dat u het oppervlak niet bekrast of beschadigt.
- Tijd: 20-30 minuten
- Moeilijkheid: Beginner
Wat je nodig hebt
- Droge doek
- Zuiveringszout
- Gedistilleerde witte azijn
- Afwasmiddel
- 2 dikke handdoeken
1. Veeg de kachel schoon
Veeg de kachel af met een droge doek om alle voedselbits en kruimels verspreid over het oppervlak te verwijderen.
2. Breng baking soda en azijn aan
Strooi een royale hoeveelheid zuiveringszout op je kookplaat. Spuit er vervolgens witte azijn overheen. Laat de baking soda en azijn bruisen terwijl je de handdoek klaarmaakt.
3. Week een handdoek
Vul je gootsteen met een heet zeepsop. Dompel een handdoek onder in het zeepsop totdat deze doorweekt is. Wring het dan uit zodat de handdoek nat is, maar niet druipend.
4. Leg handdoek op kachel
Leg de handdoek op het fornuis. De zeepachtige warmte activeert het zuiveringszout en doet het harde werk van het schoonmaken van uw kookplaat voor u. Wacht 15 minuten.
5. Schrob de kachel
Nadat de 15 minuten voorbij zijn, gebruik je de handdoek om de vlekken op je kookplaat te schrobben. Wanneer ze zijn verwijderd, veeg je het zuiveringszout af. Spuit de kachel nog een laatste keer in met azijn en gebruik de handdoek om je kookplaat schoon te vegen.
6. Droog de kachel
Gebruik een schone handdoek om het fornuis te drogen.
Hoe maak je een gasfornuistop schoon
Gasfornuisbladen hebben drie componenten die moeten worden gereinigd. De eerste is de roosters en branderdoppen. De tweede is de branderringen en de derde is de kookplaat zelf.
- Tijd: 45 minuten – 1 uur
- Moeilijkheid: Beginner
Wat je nodig hebt
- Afwasmiddel
- 2 microvezeldoeken
- Niet-schurende spons
- Gedistilleerde witte azijn
- Zuiveringszout
- Paperclip of veiligheidsspeld
- Kom
- Lepel
- Vaatdoek
Het rooster schoonmaken
Het schoonmaken van het rooster omvat niet alleen de roosters, maar ook de branderdoppen.
1. Verwijder roosters en branderdoppen
Verwijder de roosters en branderdoppen en plaats ze in je gootsteen. Je kunt misschien maar één of twee roosters tegelijk in je gootsteen plaatsen. De branderdoppen kunnen worden gereinigd in uw gootsteen of in een kom gevuld met heet zeepsop.
2. Wasroosters en branderdoppen
Was de roosters en branderdoppen grondig met afwasmiddel en heet water met behulp van een niet-schurende spons.
3. Maak een reinigingspasta
Doe 2 delen zuiveringszout in een kom. Voeg 1 deel azijn en een paar druppels afwasmiddel toe. Meng de ingrediënten tot een pasta.
4. Aanbrengen op roosters en doppen
Fruit het mengsel royaal op je roosters en branderdoppen en laat ze 20 minuten zitten. Was de pasta af met een zeepspons. Mogelijk moet u schrobben om al het vuil te verwijderen.
Wanneer u klaar bent met schrobben, mogen de roosters en doppen niet vettig of plakkerig aanvoelen.
5. RInse
Spoel de roosters en doppen af en gebruik een theedoek om ze te drogen. Leg ze even opzij.
Reinigingsbranderringen
De branderringen kunnen vuil of verstopt raken.
1. Ringen afvegen
Verwijder kruimels van de branderringen door ze af te vegen met een vochtige doek.
2. Schone inkepingen
Gebruik voorzichtig het puntige uiteinde van een paperclip of veiligheidsspeld om de smalle inkepingen te schrapen. Prik het uiteinde ook voorzichtig in de ontstekingspoort of brandergaten als ze verstopt zijn.
3. Scrub Ringen
Veeg de ringen schoon met een vochtige doek. Indien nodig kunt u de ringen schrobben met azijn.
Schoonmaak kookplaat
Nu is het tijd om de kookplaat schoon te maken.
1. Veeg de kookplaat schoon
Veeg je kookplaat af met een vochtige doek om eventuele stukjes voedsel die op de kookplaat zijn achtergebleven te verwijderen.
2. Was de kookplaat
Was de kookplaat met een zeepspons om eventuele vettige vlekken te verwijderen.
3. Breng reinigingspasta aan
Maak meer reinigingspasta door 1 deel azijn, 2 delen zuiveringszout en een paar druppels afwasmiddel te mengen of gebruik overgebleven pasta van het schoonmaken van de roosters en doppen. Verspreid de pasta royaal over alle verbrande en vettige vlekken. Laat de pasta 10-15 minuten op je kookplaat zitten.
4. Schrobben
Gebruik een zeepspons om de pasta te schrobben en verwijder de vettige vlekken. Nadat de vlekken zijn verdwenen, spoelt u de spons af en verwijdert u de pasta en het vuil van uw kookplaat.
5. Droog
Droog de kookplaat af met een schone doek. Vervang de branderdoppen en roosters.
Hoe elektrische branderringen te reinigen
Hier is een korte handleiding over het reinigen van de kookfornuisbranders, omdat een elektrische kookplaat de spoelen, druppelpannen, onderkant en de kookplaat zelf bevat.
- Tijd: 45 minuten – 1 uur
- Moeilijkheid: Beginner
Wat je nodig hebt
- 2 microvezeldoeken
- Afwasmiddel
- Azijn
- Zuiveringszout
- Kom
- Lepel
- Tandenborstel
- Krant of oud papier
- Niet-schurende spons
Schone spoelen
1. Warmtespoelen
Open de ramen of zet de ventilatieopening aan als de spoelen extreem vuil zijn om rook af te geven.
Als de spoelen enigszins vuil zijn, veeg ze dan snel af met een vochtige doek. Zet vervolgens de branders 3 minuten op hoog. Al het vuil op de branders zal afbranden.
Zet de branders uit en laat ze afkoelen. Veeg ze nog een laatste keer af.
Als de spoelen smerig zijn, zet de spoelen dan enkele minuten hoog om het residu af te branden.
2. Was Druppelpannen
Nadat ze volledig zijn afgekoeld, trek je de spoelen met een zachte lift uit de kachel. Ze zouden er gemakkelijk uit moeten springen.
Verwijder de druppelpannen en plaats ze in de gootsteen. Was ze met heet zeepsop.
3. Reinigingspasta
Maak een reinigingspasta door 2 delen zuiveringszout in een kom te doen. Voeg 1 deel azijn en een paar druppels afwasmiddel toe. Meng de ingrediënten tot je een pasta hebt.
Bedek de druppelpannen met de schoonmaakpasta en laat ze 10-15 minuten staan.
4. Schone spoelen
Leg de spoelen op een krant en schrob met een droge tandenborstel. Het korstige voedsel op de spoelen moet afbladderen.
Nadat je het korstvoedsel hebt verwijderd, veeg je de spoelen af met een vochtige doek. Werk af door de spoelen te drogen.
5. Was en droog druppelpannen
Was de druppelpannen in warm zeepsop en gebruik een niet-schurende spons om eventuele vlekken te verwijderen. Zodra ze schoon zijn, spoelt en droogt u de druppelpannen.
Schone onderkant van de kookplaat
1. Lift Kookplaat
Til de voorkant van je kachel op zoals je een autokap zou optillen. Zet de kookplaat open.
2. Schone onderkant
Gebruik een vochtige spons om de onderkant van de kookplaat af te vegen en verwijder alle stukjes voedsel. Dompel de spons indien nodig in een sopje voordat u de zeepspons gebruikt om de onderkant te schrobben.
3. Spoelen en drogen
Zodra de onderkant van uw kachel schoon is, spoelt en droogt u deze af.
Schone kookplaat
1. Doekje Kookplaat
Veeg de kookplaat af met een vochtige doek om alle stukjes voedsel te verwijderen.
2. Wassen
Verwijder eventueel vet op de kookplaat met een zeepspons. Breng de reinigingspasta aan op taaie vetvlekken. Laat het 10-15 minuten zitten.
Schrob de pasta van de kookplaat reinigen met een zeepspons.
3. Droog
Droog de kookplaat af met een schone doek. Vervang de metalen spoelen en druppelpannen.
Hoe vet van een gasfornuis te reinigen
Meng in een spuitfles 1 deel citroensap met 1 deel azijn. Spuit deze oplossing op het gebakken vet. Laat het 30 minuten zitten voordat je een spons gebruikt om het van het fornuis te schrobben.
Als de vettige plek er nog is, laat dan een natte doek over het vet lopen en bestrooi de plek vervolgens met zuiveringszout. Wacht 5 minuten voordat u het afschrobt.
Stove Top Cleaning Hacks
Er zijn een paar schoonmaakhacks die u kunt gebruiken om uw kookplaat schoon te houden.
- Gebruik een plastic mes of creditcard om onder de smurrie op een keramische of glazen kookplaat te glijden. Houd het mes of de creditcard in een hoek van 45 graden.
- Veeg uw kookplaat dagelijks af om eventuele kruimels te verwijderen.
- Veeg rommel op vlak voordat ze de kans krijgen om te stollen.
Veelgestelde vragen
Hoe houd je een zwarte kookplaat glanzend?
Houd je zwarte kookplaat glanzend door hem te besprenkelen met zuiveringszout. Wrijf het zuiveringszout in de kookplaat met een spons. Spuit dan azijn op de kookplaat.
Laat het een paar minuten zitten voordat je je kookplaat schoonveegt met een vochtige spons.
Wat mag niet worden gebruikt om een kookplaat schoon te maken?
Gebruik geen grote hoeveelheden chemische producten als u voedsel op uw kookplaat kookt. Vermijd ook het gebruik van schurende sponzen en staalwol. Ze zullen je kookplaat krassen.
Hoe reinig je verbrand plastic van een kachel?
Giet kokend water op het plastic met een pollepel. Gebruik vervolgens een rubberen schraper om het plastic weg te schrapen en droog je kookplaat met een oude doek. Mogelijk moet u dit proces een paar keer herhalen voordat het plastic volledig is verwijderd.
Als het een groot stuk plastic is, leg dan ijs op het plastic. Dit maakt het plastic broos, zodat u het van de kachel kunt verwijderen.
Hoe maak je verbrande suiker van een kachel schoon?
Reinig verbrande suiker van het fornuis door een azijnoplossing te maken van 1 deel azijn en 2 delen water. Verwarm het tot het heet is, maar niet kookt. Giet deze oplossing op de verbrande suiker en laat het enkele uren of zelfs een nacht staan.
Nadat je de azijn enkele uren hebt laten zitten, strooi je er zuiveringszout op. Gebruik een afwasborstel of spons om de vlek te schrobben totdat de verbrande suiker is verwijderd.
Informatief
Gemakkelijk te begrijpen
Ander
Onnauwkeurig
Ontbrekende informatie
Ander