Hoe maak je een grill schoon (4 stappen)

Je zou kunnen denken dat je de gemakkelijke baan hebt gekregen door je aan te melden als de toegewijde grillmeester op feestjes. Maar een deel van die leuke taak is weten hoe je een grill na gebruik moet schoonmaken.

Als u uw grill niet schoonmaakt, kan dit leiden tot vervelende vlekken, opgedroogd voedsel en zelfs schimmel. De volgende keer dat je je grill gaat gebruiken, ben je behoorlijk uitgescholden.

Daar komen wij om de hoek kijken. We hebben de meest effectieve reinigingsmethode en de beste manier om uw grill na elk gebruik schoon te maken.

Als je je grill een tijdje niet hebt schoongemaakt, hebben we ook een fantastische dieptereinigingsmethode waarvoor je ons dankbaar zult zijn!

Inhoudsopgave
  • Hoe vaak moet je een grill schoonmaken?
  • Hoe een grill na elk gebruik schoon te maken
  • Hoe een grill diep te reinigen
  • Snelle grillreinigingsmethoden
  • Hoe maak je een gasgrill schoon
  • Hoe maak je een pelletgrill schoon
  • Tips voor het bewaren en onderhouden van grills
  • Hoe een grill te laten roesten
  • Veelgestelde vragen
  • Grotere Grillin’

Hoe vaak moet je een grill schoonmaken?

U moet uw grill na elk gebruik snel (15 minuten) reinigen. U kunt minder vaak, een paar keer per jaar of wanneer nodig een dieptereiniging uitvoeren.

Het reinigen van uw grill na elk gebruik verwijdert voedseldeeltjes en voorkomt rotting in de grill. Het houdt de grill schoon, wat betekent dat het beter zal functioneren de volgende keer dat u het gebruikt.

Een andere reden om je grill na elk gebruik schoon te maken, is omdat de opvangbak vet en voedsel vangt. Als dit overloopt, komt het vet terug in uw grill, waardoor u een nog grotere reinigingstaak krijgt.

Hoe een grill na elk gebruik schoon te maken

Zodra je je eten hebt gekookt en ervan hebt genoten, geef je je grill een snelle reiniging. Deze methode is net genoeg om tussen gebruik door op de hoogte te blijven. Bovendien duurt het helemaal niet zo lang.

  • Tijd: 15 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

  • Metalen emmer met deksel
  • Grillborstel met een lang handvat
  • Papieren handdoekjes
  • Koolzaadolie of gedistilleerde witte azijn
  • Dikke doek (optioneel)
  • Spuitfles (optioneel)
  • Tang

1. Zet de verwarming hoger

Het is gemakkelijker om je grill schoon te maken als het nog warm is. Je kunt het vuur 10-20 minuten laten staan terwijl je eet of het 10 minuten na het eten hoog blazen.

2. Lege druppelpan en as

Het is cruciaal om de druppelpan (voor gasgrills) of as (voor houtskoolgrills) na elk gebruik te legen.

Met as kan de grill vocht verzamelen, waardoor het bijna onmogelijk is om te verwijderen wanneer je er uiteindelijk aan toe komt. Wat de druppelpan betreft, deze verzamelt voedseldeeltjes en vet, die kunnen rotten of later hun weg terug naar uw grill kunnen vinden.

Om as te legen, dump je ze in een metalen emmer met een deksel. Stop ze nooit in plastic emmers. Anders kunt u brand veroorzaken. Breng de as over naar het afval zodra de as is afgekoeld (geef minstens 24 uur).

Om de lekbak te legen, wilt u misschien wachten tot deze enigszins is afgekoeld, zodat u deze rechtstreeks in het afval kunt overbrengen. Gebruik je metalen grillborstel om gehard vet en voedsel af te schrapen.

Vergeet niet

Als je een houtskoolgrill hebt, moet je de stenen ook na elk gebruik wegborstelen. Je kunt hiervoor je grillborstel gebruiken. Dit voorkomt regelmatig verstoppingen in de grillopeningen en mogelijke brandgevaar.

3. Verwijder voedsel met een schraper

Terwijl de grill is nog warm, schraap de rekken en grill met je metalen schraper om voedseldeeltjes te verwijderen. Ga er vanuit elke hoek naartoe om ervoor te zorgen dat je geen plekken hebt gemist. Ga door totdat je alle resten hebt verwijderd.

4. Schone roosters

Bevochtig een papieren handdoek met een beetje koolzaadolie. Houd het keukenpapier tussen een tang en gebruik het om de roosters af te vegen. De tang voorkomt dat je direct contact maakt met de hete roosters.

Deze olie hack reinigt je roosters terwijl je ze op smaak brengt. Het geeft ze een enigszins antiaanbaklaag, waardoor uw toekomstige reinigingstaken gemakkelijker worden. Bovendien kan het roest voorkomen.

Een andere manier om de roosters schoon te maken, is door een verhouding van 1: 1 water en gedestilleerde witte azijn in een spuitfles te mengen. Spuit de roosters grondig in. Veeg ze af met een dikke doek. Pas op dat je jezelf niet verbrandt.

Hoe een grill diep te reinigen

Een paar keer per jaar moet je een paar uur besteden aan het grondig reinigen van je grill. Dit zorgt ervoor dat er geen voedseldeeltjes, vet, as, schimmel of meeldauw in uw grill verborgen zitten. We zullen je uitleggen hoe je alle verschillende delen van een grill kunt schoonmaken met azijn, zuiveringszout en een grillborstel.

  • Tijd: 1,5-2 uur
  • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

  • Plamuurmes
  • Emmer voor het weken van roosters
  • Afwasmiddel
  • Draadgrillborstel
  • Zuiveringszout
  • Gedistilleerde witte azijn
  • Lepel
  • Kom
  • Koolzaadolie
  • Microvezeldoeken

1. Zet de Grill uit

Schakel de grill uit zodra u de snelle reinigingsmethode van bovenaf hebt voltooid (geloof ons, het maakt het diepe reinigingsproces gemakkelijker). Koppel het los en verwijder de tank voor gasgrills. Laat de grill helemaal afkoelen.

Voor houtskoolgrills gooi je de oude houtskoolbriketten weg in een metalen bakje.

2. Lege lade of as

Afhankelijk van of je een gas- of houtskoolgrill hebt, maak je het infuus of de asbak leeg. Als er residu in het dienblad of aangekoekt houtskoolstof zit, schraap het dan af met een stopverfmes.

3. Week verwijderbare onderdelen

Verwijder alle verwijderbare delen van uw grill. Dit omvat de roosters, rekken, flavourizer bars, branderbuizen, verwarmende rekken en meer. Controleer uw gebruikershandleiding om er zeker van te zijn dat deze allemaal kunnen worden gewassen.

Week de wasbare in een emmer warm zeepsop (afwasmiddel is prima). Laat ze 30 minuten weken, of langer als ze bijzonder aangekoekt zijn met gedroogd voedsel.

4. Schrob de roosters

Nadat je de onderdelen in warm water hebt geweekt, kun je ze schrobben met een draadborstel. Dit verwijdert het losgemaakte vuil en residu, waardoor u schone grillonderdelen overhoudt. Zorg ervoor dat je in alle richtingen beweegt om ervoor te zorgen dat je geen plekken mist.

5. Pak vlekken en hardnekkige stukjes aan

Er kunnen onderdelen zijn die er niet schoon uitkomen na de vorige twee stappen. Dat is waar onze geliefde pasta van zuiveringszout en azijn binnenkomt. Meng in een kom een verhouding van 2:1 van zuiveringszout en azijn totdat je een pasta hebt gemaakt.

Breng de pasta aan op hardnekkige stukjes van de grill en laat het 30 minuten staan. Dit zal werken om de vlekken los te maken en op te heffen.

Spoel na 30 minuten wachten de roosters af en droog ze goed af met een microvezeldoek.

6. Olie de roosters

Giet een beetje koolzaadolie op een keukenpapier en veeg de roosters af om ze op smaak te brengen.

7. Schone Grill Buitenkant

Bevochtig een microvezeldoek in warm zeepsop en veeg de buitenkant van de grill af. Dit geeft je een mooie afwerking die gasten laat zien dat je hard hebt gewerkt om de hele grill schoon te houden.

8. Monteer de Grill opnieuw

Leg alle verwijderbare onderdelen terug op de grill en veeg de hele grill af met een handdoek of doek. Laat de grill nooit aan de lucht drogen; anders zou je kunnen eindigen met roest.

Het is nu brandschoon en klaar voor je volgende BBQ!

Snelle grillreinigingsmethoden

Als u uw grill snel moet schoonmaken, maar een deel van de benodigde materialen mist, kunt u snel een aantal alternatieve methoden gebruiken.

Met aluminiumfolie

Dit is een uitstekende optie als je schoonmaakt zonder borstel. Het is van vitaal belang om je roosters te schrobben terwijl de grill nog heet is. Dus bal wat aluminiumfolie en schrob de roosters goed.

De metalen textuur schraapt alle voedselresten af, wat precies is wat je nodig hebt om de grill na elk gebruik schoon te maken.

Raad eens? Dit is ook een geweldige hack voor je oven en propaangrill!

Met een citroen

Een van de beste manieren om te clean een grill snel bij het gebruik van huishoudelijke artikelen is om een citroen te gebruiken. Snijd je citroenen doormidden en strooi wat zout over de open kant. Schrob de roosters met je met zout bedekte citroen als je grill nog heet is. Het schurende zout en citroen citroen zullen werken om je roosters schoon te schrobben. Bovendien is het erg milieuvriendelijk!

Met een ui

Een ui, zeg je? Het is niet alleen een smakelijke hamburgertoevoeging, maar het is ook een nuttige reiniger. Hak een bruine of gele ui open en schrob de roosters af terwijl de grill nog heet is. Als je nerveus bent om verbrand te raken, kun je de buitenkant van de ui doorboren met een vork en het op die manier aanbrengen.

Het water uit de ui zal stoom creëren om voedselresten te verwijderen. De natuurlijke antibacteriële eigenschappen van de ui zullen werken om enkele vervelende dingen van je grill te desinfecteren.

Hoe maak je een gasgrill schoon

Hoewel we het schoonmaken van een gasgrill hebben behandeld, zijn hier enkele extra dingen waar u op moet letten. Het is essentieel om voorzichtig te zijn en de juiste reinigingsmethoden te gebruiken voor de beste resultaten.

  • Tijd: 45 minuten
  • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

  • Afwasmiddel
  • Spuitfles
  • Beschermende handschoenen
  • Roestvrij stalen borstel
  • Handbezem
  • Plamuurmes
  • Zaklantaarn
  • Grillreiniger spray
  • Winkel handdoek

1. Maak de bovenste kookpot schoon

Nadat u onze bovenstaande methoden hebt gevolgd, koppelt u de gastoevoer los van uw grill. Maak een oplossing in een spuitfles van 20 procent afwasmiddel en 80 procent water.

Spuit de binnenkant van de bovenste kookdoos in met de oplossing en laat deze vijf minuten weken. Gebruik je roestvrijstalen borstel om hem goed schoon te maken.

2. Schone branderbuizen en onderste kookpot

Vergeet uw branderbuizen niet bij het grondig reinigen van uw gasgrill. Gebruik uw roestvrijstalen draadborstel om de branderbuizen af te vegen en vuil te verwijderen. Poets niet van voor naar achter; anders zou je de gaten kunnen verstoppen. Borstel in plaats daarvan van links naar rechts.

Gebruik een handbezem om los vuil van de bodem van de kookdoos te verwijderen. Een plamuurmes is handig voor hardnekkig vuil in de vetbak.

Als je accessoires in de onderste kookbox hebt, zoals flavourizerrepen, borstel die dan ook.

Gebruik de zaklamp (degene op je telefoon zal het doen) om te controleren of je geen plek hebt gemist.

Zodra je vuil hebt verwijderd, kun je de branderbuizen en kookpot besproeien met grillreiniger. Veeg ze grondig af met de winkelhanddoek. Misschien moet je dit een paar keer herhalen om de sprankelende schone resultaten te krijgen waar je van droomt.

3. Schone ontstekers

Aan het einde van elke branderbuis heb je ontstekers. Ze moeten schoon blijven om veilig en effectief te kunnen werken. Als je merkt dat ze niet goed vonken, raden we je aan ze te vervangen.

Gebruik uw roestvrijstalen borstel om vet en vuil te verwijderen om de ontstekers schoon te maken. Spuit ze vervolgens in met een grillreinigerspray en veeg ze af met een winkelhanddoek.

Je kunt de kookroosters nu retourneren als je ze hebt verwijderd.

4. Reinig de binnenste grillkast

Gebruik je handbezem om alle oppervlakken in de grillkast af te vegen. Zodra je al het residu en puin hebt verwijderd, spuit je alles met de grillreiniger en veeg je het af met de winkelhanddoeken.

Besteed speciale aandacht

Zorg ervoor dat u de bovenrand van de kastdeuren grondig reinigt. Je mist dit misschien tijdens het algemene schoonmaken, maar dit is waar veel vetdruppels zich uiteindelijk verzamelen. Je moet deze hack ook herhalen voor de zijbrander als je grill er een heeft.

Hoe maak je een pelletgrill schoon

Het zou geen complete grillreinigingsgids zijn als we geen instructies voor pelletgrills zouden delen. Deze grills hebben meer zorg nodig dan gas of houtskool, omdat ze meer elektronische en mechanische elementen bevatten. Ze bevatten ook houtpellets die uitzetten wanneer ze in contact komen met water. Dit kan zorgen voor jam in de grill.

Wat dat betreft, slang nooit een pelletgrill naar beneden. Als u de roosters en vetpan met water reinigt, verwijder deze elementen dan altijd eerst.

Wat je nodig hebt

  • Grillborstel
  • Emmer voor het weken van roosters
  • Afwasmiddel
  • Schuursponsje
  • Plamuurmes
  • Houten verfroerder
  • Open haard schop
  • Shop vac (optioneel)
  • Microvezeldoek

1. Reinig roosters na elk gebruik

Met pelletroosters is een snelle scrub niet voldoende. Omdat pelletgrills niet te heet worden, worden de voedseldeeltjes die erop achterblijven plakkerig en koppig en zijn ze later moeilijk te verwijderen. Je kunt niet zomaar bakkenzoom af de volgende keer dat je kookt.

Nadat u uw pelletgrill hebt gebruikt, schrobt u de roosters met een grillborstel voordat de grill afkoelt. Als er nog voedsel over is, week de roosters dan in heet zeepsop voordat je ze schrobt met een schuursponsje.

2. Schone vetpan

Hoewel u de vetpan na elk gebruik moet legen, raden we u aan om uw pelletgrillvetpan na elke kooksessie grondig schoon te maken. Dit is vooral belangrijk als u lang rokend vet vlees kookt, dat zich kan ophopen en brandgevaarlijk kan worden.

Terwijl de vetpan nog warm is, schraap je de vetresten eraf met een plamuurmes. Als je denkt dat het nodig is, was en schrob de ingevette pan dan in heet zeepsop met een schuursponsje. Afspoelen en drogen.

3. Maak de chute vrij

Er zit een stortkoker tussen de vetpan en de opvangemmer, die zich meestal aan de zijkant van de grill bevindt. Controleer na elk gebruik of het niet verstopt is met voedseldeeltjes. Als het verstopt raakt, loop je het risico op een vetbrand.

Gebruik een houten verfroerder – of een ander vergelijkbaar niet-metalen gereedschap – om klompen te verwijderen. Dump het in de emmer aan de zijkant.

4. Reinig de as

Nadat je een paar zakken pellets hebt doorgenomen, moet je de as van de vuurbeker en vuurhaard legen. Als je dat niet doet, krijg je te veel as, waardoor toekomstige pellets niet meer ontbranden.

Alleen reinigen als het afkoelt

Laat de grill afkoelen voordat je de as schoonmaakt. Dit is voor uw veiligheid. Het is het beste om ’s nachts te wachten. Verwijder de as met een kleine open haardschep of winkelstofzuiger.

5. Reinig het thermokoppel en de schoorsteen

Zwart roet kan zich ophopen op het thermokoppel in de schoorsteen, wat onnauwkeurige temperatuurmetingen kan veroorzaken. Veeg het roet van het thermokoppel af met een zachte, vochtige doek.

Terwijl je in de schoorsteen zit, raden we je aan om het af en toe uit te schrapen met je houten verfroerder.

Tips voor het bewaren en onderhouden van grills

Naast het weten hoe je een grill moet schoonmaken, helpt het als je een aantal topverzorgingstips kent. Dit houdt uw grill in de best mogelijke conditie. Terug? Veel beter eten.

  • Winkel voor de winter: Wanneer je je grill wegzet voor het seizoen, maak hem dan grondig schoon. Week de verwijderbare onderdelen en zorg ervoor dat de binnenste vuurhaard en het deksel ook schoon zijn. Voordat u het opbergt, droogt u alle onderdelen grondig en monteert u de grill opnieuw. Verwijder ook de batterij uit de ontsteker, zodat deze niet corrodeert.
  • Geen direct zonlicht: Wanneer u uw grill in direct zonlicht bewaart, kan schimmel groeien uit restvoedsel als de temperaturen beginnen te stijgen. Houd het in de schaduw.
  • Vermijd roest: Besproei je grill met bakolie of breng een dun laagje koolzaadolie aan om het risico op roest te verkleinen. Voordat u dit doet, controleert u uw gebruikershandleiding, omdat dit reuzel kan suggereren in plaats van een olie, vooral als u een gietijzeren grill heeft.
  • Bedek uw grill: Zodra je grill is afgekoeld, bedek je hem tussen gebruik door. Een grillhoes beschermt uw barbecue tegen verschillende elementen, schimmel, roest en knaagdieren.

Hoe een grill te laten roesten

Roest is een probleem waar grill-eigenaren bang voor zijn. We zullen enkele tips delen om roestvorming te voorkomen, evenals een methode om eventuele roest die ontstaat aan te pakken.

  • Houd de grill droog: Nadat je de grill met water hebt schoongemaakt, droog je de grill grondig af.
  • Vermijd chips: Wanneer je je roosters schrobt, kun je ze uiteindelijk chippen als je niet voorzichtig bent. Als u chips op uw roosters opmerkt, repareer of vervang ze dan.
  • Coaten met olie: Kruid de roosters met koolzaadolie om een beschermende laag te creëren. Dit voorkomt roest in de toekomst.
  • Reinigen met ketchup: Een eenvoudige manier om roest van je grill te verwijderen, is door een beetje ketchup op het gebied aan te brengen. Laat het een paar minuten intrekken voordat je het schoonveegt met een doek.
  • Schraap roest af: Een andere manier om roest te verwijderen is door het handmatig af te schrapen met een stalen borstel. Kruid de roosters daarna om een beschermende laag toe te voegen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een elektrische grill schoon?

Hier is het dieptepunt over het schoonmaken van uw elektrische grill:

  1. Onderdelen verwijderen: Nadat de grill is afgekoeld, verwijdert u de verwijderbare delen en weekt u deze een uur in een sopje voordat u het schoonveegt.
  2. Lege lade: Leeg de inhoud van de lade in een vuilnisbak.
  3. Hitte: Verwarm de roker een uur en laat hem dan iets afkoelen.
  4. Schrapen: Schraap de losse lossed vet in met een houten grillkrabber.
  5. Vegen: Veeg de hele grill schoon met een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en warm water.

Wat is niet veilig om een grill mee schoon te maken?

Vermijd zeep op gietijzeren roosters, omdat dit de natuurlijke coating kan afvegen. Gebruik in plaats daarvan zuiveringszout, zout en water. Maak een pasta en breng deze 15 minuten aan op de grill voordat je met een borstel schrobt en spoelt.

Je moet ook bleekmiddel en andere producten op basis van chloor vermijden bij het schoonmaken van je barbecue, omdat deze niet veilig zijn om te gebruiken rond warmte.

Hoe maak je een roestige grill schoon?

Hoewel je onze ketchup- of schraaphack kunt gebruiken om roest te verwijderen, is hier nog een methode die je misschien leuk vindt:

  1. Maak mengsel: Giet gedistilleerde witte azijn in een spuitfles en voeg een paar eetlepels zout toe. Goed schudden.
  2. Spray op roest: Spuit de reiniger over de door roest aangetaste gebieden en dek af met plasticfolie. U kunt ook de roosters verwijderen die de door roest aangetaste gebieden bevatten, ze in een zak doen, ze met uw reiniger spuiten en de zakken ’s nachts afsluiten.
  3. Vegen: Nadat je het door roest aangetaste gebied een nacht hebt geweekt, veeg je ze af met een doek om losgemaakte roestresten te verwijderen.

Is het ok om te koken op een roestige grill?

Hoewel de studies over de langetermijneffecten van het innemen van roest niet concreet zijn en impliceren dat je veel roest zou moeten eten om ziek te worden, raden we nog steeds niet aan om op een roestige grill te koken.

Kan ik mijn grill onder druk wassen?

Ja, dat kan! Het is een snelle en gemakkelijke manier om je grill te wassen en hardnekkig vet en vuil te verwijderen.

Je moet echter voorzichtig zijn, want de hoge druk kan residu in de branders duwen, wat je kookervaring beïnvloedt. Bovendien kunt u vet over uw tuin laten vliegen, wat insecten en knaagdieren kan aantrekken.

Zorg er ten slotte altijd voor dat je buiten onder druk wast!


Grotere Grillin’

Als je weet hoe je je grill goed moet schoonmaken, heb je een veiligere kookervaring, maar je hebt ook veel lekkerder eten.

U moet na elk gebruik een snelle reinigingssessie van 15 minuten geven om ervoor te zorgen dat er geen achterblijvende voedselresten zijn.

Wat betreft dieptereiniging, raden we aan om dit 1-2 keer per jaar uit te voeren, of wanneer dat nodig is.

Vergeet niet om bleekmiddel of reiniger op basis van chloor te vermijden. En als je klaar bent voor de leuke taak, kun je je hogedrukreiniger op de proef stellen. Tijd om schoon te maken!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?