Hoe maak je een pizzasteen in 20 minuten schoon

Wat als we je zouden vertellen dat je waarschijnlijk je pizzasteen al die tijd verkeerd hebt gewassen? Deze dingen zijn behoorlijk uitdagend om schoon te maken, dus je hebt ze misschien in heet zeepsop geweekt om je taak gemakkelijker te maken.

Maar dat is eigenlijk de verkeerde manier om een pizzasteen schoon te maken. Je moet deze kookgereedschappen op een bepaalde – en voorzichtige – manier schoonmaken.

We zijn hier om je te laten zien hoe je een pizzasteen goed kunt schoonmaken. We zullen ook dieptereinigingsmethoden delen, evenals het aanpakken van verbrande pizzastenen en tot slot waardevolle onderhoudstips.

Laten we er meteen in gaan!

Inhoudsopgave
 • Kun je een pizzasteen wassen met water en zeep?
 • Hoe maak je een pizzasteen schoon
 • Hoe een pizzasteen diep te reinigen
 • Hoe maak je een verbrande pizzasteen schoon
 • Pizza Stone Verzorgings- en Onderhoudstips
 • Ik waste mijn pizzasteen met zeep
 • Veelgestelde vragen
 • Hou van elke hap

Kun je een pizzasteen wassen met water en zeep?

Je pizzasteen wassen met water en zeep klinkt niet als een slecht idee. Sommige voedselresten kunnen immers echt kleverig zijn op de steen. Maar zeep en water is eigenlijk nooit goed.

Geen paniek. We hebben het ook gedaan.

Maar over het algemeen moet je voorkomen dat je een pizzasteen schoonmaakt met water en zeep. Ze zijn niet zoals potten en pannen.

Waarom? De pizzasteen is poreus. Het is meestal gemaakt van keramiek, steen of gietijzer. Het absorbeert dus de reinigingsmiddelen die u gebruikt. De volgende keer dat je een pizza kookt, komt de zeep in de pizza en dan (ja, bruto), zul je het uiteindelijk eten.

Waar het op neer komt

Reinig je pizzasteen met schoonmaakmiddelen die je niet erg vindt om te eten. Zeep hoort daar waarschijnlijk niet bij.

Hoe maak je een pizzasteen schoon

Zo niet zeep en water, wat dan wel? We laten je zien hoe je een baksteen na elk gebruik reinigt.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Rubberen of plastic spatel
 • Microvezeldoek
 • Theedoek

1. Laat de steen afkoelen

Het kan verleidelijk zijn om de warme steen in warm water te ploffen. Want zal dat niet een deel van de aangekoekte kaas losmaken?

Nou, je moet de steen eerst laten afkoelen. Het is veiliger voor u omdat u brandwonden voorkomt. Maar het plaatsen van een hete steen in water kan er ook voor zorgen dat de steen afbrokkelt of barst, omdat het een drastische temperatuurverandering is.

2. Schraap puin af

Gebruik je rubberen of plastic spatel als schraper om zoveel mogelijk vuil te verwijderen. Dit omvat kaas, geroosterde groenten of koppige korsten. Vermijd metalen spatels, omdat dit je steen kan krassen.

3. Veeg de steen schoon

Bevochtig een microvezeldoek in warm water en veeg de steen af om vet en voedselresten te verwijderen.

4. Aan de lucht drogen

Veeg de steen af met een schone theedoek. Laat het vervolgens goed aan de lucht drogen. Plaats het op een schotelrek zodat het verticaal kan druppelen en drogen. Het kan een paar uur duren om volledig te drogen.

Hoe een pizzasteen diep te reinigen

Als je niet tevreden bent met hoe schoon je pizzasteen is, kun je een andere methode gebruiken om hem diep schoon te maken.

Houd er rekening mee dat een bevlekte pizzasteen volkomen normaal is en soms kun je niet alle vlekken verwijderen. Nadat je je pizzasteen een paar maanden hebt gebruikt, zul je merken dat deze in gebieden verkleurd is, maar dat betekent niet dat het te smerig is om te gebruiken. Het hoort gewoon bij het gebruik van een pizzasteen.

Als je vlekken op je pizzasteen helemaal wilt vermijden, kun je altijd perkamentpapier onder je pizza leggen.

Als u echter wilt proberen vlekken aan te pakken, kan deze methode zeker helpen.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Water
 • Borstel met nylon borstel of steenborstel
 • Kom
 • Lepel
 • Microvezeldoek

1. Maak een Baking Soda Pasta

Zuiveringszout is een natuurlijke schurende reiniger, dus het is geweldig in het reinigen van een pizzasteen en het verwijderen van vetvlekken.

Meng in een kom een eetlepel zuiveringszout met een paar druppels water tot je een pasta hebt gemaakt.

2. Schone steen met pasta

Breng de baking soda pasta aan op de steen. Schrob het voorzichtig met je borstel met nylon borstel of stenen borstel en beweeg in cirkelvormige bewegingen. Besteed extra tijd aan kleverige vlekken.

Wees niet gefrustreerd als alle vlekken niet opheffen. Vergeet niet dat dit een normaal onderdeel is van het bezitten van een pizzasteen.

3. Veeg de steen schoon

Veeg de steen af met een bevochtigde microvezeldoek om zuiveringszoutresten en losgemaakt voedselresten te verwijderen. Laat de steen een paar uur verticaal drogen op een droogrek voordat u hem opnieuw gebruikt.

Hoe maak je een verbrande pizzasteen schoon

Is er iets dat je kunt doen om een pizzasteen die zwart is schoon te maken? We zullen eerlijk zijn: niet altijd. Maar maak je geen zorgen. Het feit dat je pizzasteen donkerder en verkleurd is, betekent niet dat hij vies is. Je kunt het nog steeds gewoon gebruiken.

We hebben echter één methode die het proberen waard is.

 • Tijd: 4 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Oven
 • Nylon-borstel of stéén borstel
 • Microvezeldoek

1. Kook de Pizza Stone

Zet de pizzasteen in de oven en zet deze op 500 graden. Zodra de oven de temperatuur heeft bereikt, laat je hem een uur koken.

Misschien wilt u de steen elke 20 minuten draaien om ervoor te zorgen dat alle zijden gelijkmatig worden verwarmd.

2. Laat de steen afkoelen

Zet de oven uit. Laat de steen nog 1-2 uur in de oven staan om af te koelen. Als het koel is, schrob je de steen met je stenen borstel om losgemaakte zwarte delen te verwijderen.

Zodra het grotendeels schoon is, veeg je de steen af met een bevochtigde microvezeldoek om hem nog een laatste keer schoon te maken.

Pizza Stone Verzorgings- en Onderhoudstips

Wie wist dat pizzastenen zo gevoelig waren? Deze handige dingen kunnen je pizza lekker krokant maken. Maar als je wilt dat je pizzasteen goed werkt en een tijdje meegaat, moet je er goed voor zorgen.

Hier zijn onze beste verzorgings- en schoonmaaktips:

 • Geen zeep of reinigingschemicaliën: Vermijd zeep, oliën en reinigingschemicaliën helemaal. Zuiveringszout werkt prima, evenals water en een stenen borstel.
 • Kruid je steen: Breng voor de eerste kooksessie je steen op smaak door er wat boterachtige koekjes op te bakken. Dit seizoen wordt het op natuurlijke wijze zonder vetophoping te veroorzaken.
 • Droog grondig: Voordat je je pizzasteen opbergt, moet je ervoor zorgen dat deze 100 procent droog is. Misschien wilt u het een nacht laten druppelen om dit te garanderen. Als het nog steeds licht vochtig is, kunt u een schimmelprobleem krijgen.
 • Vermijd de vaatwasser: Dit lijkt misschien vrij voor de hand liggend nu je veel weet over het schoonmaken van een pizzasteen. Maar ja, vermijd zeker om je steen in de vaatwasser te doen.
 • Geen scherpe voorwerpen: Maak de pizzasteen niet schoon met staalwol of andere metalen reinigingsmiddelen. Dit zal je pizzasteen krassen. Als je worstelt met hardnekkig puin, is medium grit schuurpapier een betere optie.
 • Maak niet na elk gebruik diep schoon: Het afschrapen van voedsel en het afvegen van de pizzasteen met water is voldoende voor regelmatige reiniging. De baking soda truc is alleen nodig voor diepe reinigingen.
 • Dompel niet onder in water: Je zou kunnen denken dat het laten weken van een pizzasteen in water je schoonmaaktaak gemakkelijker zal maken, maar de steen zal al dat water recht omhoog weken. De volgende keer dat je pizza maakt met de steen, zal het niet knapperig zijn.
 • Gebruik een stalen pizzaschil: Om je pizza van de steen op je bord te leggen, gebruik je een stalen pizzaschil. Als u een plastic of rubberen spatel gebruikt, kan deze gemakkelijk smelten. Een houten pizzastaal is een goede optie, maar ze zijn moeilijker schoon te maken.
 • Vermijd scheuren: Je wilt niet dat je pizzasteen barst. Om dat te voorkomen, vermijd plotselinge temperatuurveranderingen, te veel vocht, bevroren pizza op een hete steen leggen, de pizzasteen laten vallen (uiteraard) of de hete pizzasteen op een koud aanrecht leggen.
 • Bewaar de pizzasteen in de oven: Dit bespaart u kastruimte, maar vergeet niet om de steen te verwijderen als u een zelfreinigende cyclus op uw oven afgeeft.
 • Gebruik perkamentpapier: Als je bang bent om je pizzasteen te bevlekken en niet het hele schoonmaakdebacle wilt doorstaan, kun je altijd perkamentpapier voor je pizza leggen. Dit maakt het gemakkelijker om de steen schoon te maken. Bovendien zal je pizza nooit grappig smaken als je eerder zeep op de steen hebt gebruikt.

Ik waste mijn pizzasteen met zeep

Eerlijk… wij ook. De beste manier om een pizzasteen schoon te maken was ook nieuws voor ons! Je bent dus niet de enige als je dit hebt gedaan.

Maar nu je weet hoe erg het is – wat doe je dan?

 1. Bedek de steen: Bedek de pizzasteen volledig met stukjes brood.
 2. Bak de steen: Zet de steen in de oven op 350 graden tot het brood geroosterd is. Het deeg moet de zeep in de poriën van de steen absorberen.
 3. Schoon zoals gewoonlijk: Verwijder het brood, gooi ze in de vuilnisbak en maak de pizzasteen zoals gewoonlijk schoon, met behulp van de bovenstaande methoden. Herhaal deze drie stappen indien nodig. Misschien wilt u ook perkamentpapier neerleggen de volgende paar keer dat u een pizza kookt.

Veelgestelde vragen

Kun je een pizzasteen in de vaatwasser doen?

Nee! Als je iets wegneemt van dit bericht, laat het dan zijn dat de vaatwasser niet de plek is voor je pizzasteen. De reinigingsmiddel-, water- en schuurmiddelen kunnen uw geliefde pizzasteen volledig beschadigen.

Hoe maak je schimmel van een pizzasteen schoon?

Als je pizzasteen te lang onderhevig is aan te veel vocht, kun je al snel een schimmelprobleem hebben. Om schimmel van je pizzasteen te reinigen, volg je deze methode.

 1. Maak een pasta: Meng twee eetlepels zuiveringszout met een eetlepel gedistilleerde witte azijn tot je een pasta hebt gemaakt.
 2. Schrobben: Breng de pasta aan op de pizzasteen en schrob deze met een stenen borstel. Laat het maximaal 30 minuten zitten.
 3. Veeg de steen af: Gebruik een vochtige doek om de steen af te vegen. Hopelijk is de schimmel weg.

Als je je niet op je gemak voelt om een steen te bewaren die beschimmeld is, voel je je misschien beter als je gewoon een nieuwe pizzasteen koopt.

Kun je naast Pizza on Stone ook andere voedingsmiddelen koken?

Dat kan zeker! Je kunt in principe alles koken wat je een beetje knapperig wilt hebben. Hier is een lijst met enkele lekkere ideeën:

 • Huisgemaakte aardappelchips
 • Brood
 • Geroosterde groenten
 • Koekjes (of zelfs een gigantisch koekje!)
 • Engelse muffins
 • Quesadilla’s
 • Verhit bevroren voedsel, zoals friet
 • Schroei een biefstuk
 • Taarten

Als je in de verleiding komt om nu een pizzasteen te kopen, raden we de Pampered Chef-steen aan. Het is een klassieke optie met ingebouwde handgrepen. Klanten zijn er dol op.

Hoe lang verwarm je een pizzasteen voor?

Laat bij het schoonmaken van een pizzasteen een uur in de oven staan.

Laat bij het voorverwarmen van de steen minstens 30 minuten staan, maar bij voorkeur een vol uur. Dit is essentieel bij het gebruik van de pizzasteen voor een knapperige, knapperige pizza.

Voorzichtigheid

Verwarm je pizzasteen niet voor als je diepvriespizza kookt. Het leggen van bevroren pizza op een hete steen kan ervoor zorgen dat de steen barst.

Moet ik mijn pizzasteen olie?

Vermijd olie op je pizzasteen. Dit creëert een glanzend, antiaanbakoppervlak dat je drassige pizzabodems kan geven. Je wilt beginnen met een droge pizzasteen voor het beste resultaat.

Hoe lang duurt het voordat een pizzasteen droog is?

Het duurt ongeveer één tot twee uur, maar als je in een vochtig gebied woont, kun je de steen ’s nachts laten drogen om ervoor te zorgen dat hij kurkdroog is.


Hou van elke hap

Een pizzasteen is een prachtige investering. Alsof pizza nog niet goed genoeg is, kan een pizzasteen het veel beter maken.

Als je weet hoe je een baksteen goed moet schoonmaken, zul je je pizzaspel opvoeren. Je zorgt er ook voor dat je pizzasteen lang meegaat.

Vergeet niet om nooit zeep of te veel water te gebruiken om je steen schoon te maken. Overtollig voedsel afschrapen en de steen afvegen met een vochtige doek is voldoende. Probeer een zuiveringszoutpasta in plaats van een sopje als je kleverige vlekken hebt. Geloof ons, het werkt!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?