Hoe werkt een wasmachine?

We vertrouwen dag in, dag uit op technologie. Een van de belangrijkste apparaten die we waarderen is de wasmachine. Het reinigt onze kleding, verwijdert vlekken en bespaart ons een hoop tijd. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe een wasmachine werkt?

We zullen door de constructie van een wasmachine lopen, hoe het allemaal werkt en of het de moeite waard is om te proberen een kapotte te repareren.

Tegen het einde ben je een wandelende wasmachine whizz! Tijd om indruk te maken op je vrienden en je te koesteren in je nieuw gevonden kennis.

Inhoudsopgave
 • Bouw van een wasmachine
 • Hoe werkt een wasmachine?
 • Extra wasmachinefuncties
 • Is het de moeite waard om een wasmachine te repareren?
 • Veelgestelde vragen
 • Wasmachine Anatomie

Bouw van een wasmachine

Om te begrijpen hoe een wasmachine werkt, is het imbelangrijk om grip te krijgen op de belangrijkste elementen. We zullen de drie belangrijkste onderdelen opsplitsen: in de wasmachine, de bedieningselementen en het sanitairsysteem van de machine.

In de wasmachine

Open deur van lege voorlader wasmachine

Heb je ooit naar je wasmachine gekeken en je afgevraagd: “Wat is daar eigenlijk aan de hand?”

Welnu, het antwoord verschilt voor voor- en bovenlastmachines. Laten we beginnen met voorladers.

Je hebt geen roerwerken of pulsators in voorladers. In plaats daarvan draait de trommel. Het maakt gebruik van zwaartekracht en rotatiekrachten om kleding door het zeepsop in de machine te verplaatsen. Dit is niet alleen zachter voor je kleding, maar dit is ook hoe het ze reinigt.

De trommel beweegt heen en weer en zwiept de kleren rond. Ze wrijven tegen elkaar en de trommel zelf om vlekken en vuil weg te schrobben. Na de cyclus wordt het water weggezogen door een pomp en geleegd via een afvoer.

Topladers gebruiken roerwerken of pulsators. Tijdens de cyclus draait het roerwerk zich om en beweegt je kleding door het zeepsop, maar de trommel beweegt niet. Het roerwerk beweegt je kleding, zodat ze schoon schrobben, hetzij tegen het roerwerk, de andere kleding of de trommel.

Deze beweging zorgt voor wrijving, wat effectief is voor het reinigen, maar na verloop van tijd meer slijtage aan je kleding veroorzaakt.

Besturingselementen

Close-up foto van een handbediende wasmachine en drogerbediening

Wanneer u uw kleding in de machine stopt, hebt u de mogelijkheid om de cyclus te kiezen. Op het bedieningspaneel vindt u een reeks verschillende opties. Met sommige apparaten kunt u bijvoorbeeld een cyclus kiezen op basis van het type kleding: katoen, synthetische stoffen of wol. Andere apparaten geven u de mogelijkheid om de instellingen te wijzigen op basis van spinsnelheden en temperaturen.

Deze besturingselementen werken als een computer. De centrale verwerkingseenheid stuurt een bericht naar de machine op basis van de door u gekozen instellingen. Dit vertelt de machine wat te doen op basis van uw beslissing, zodat het apparaat de gewenste temperatuur en snelheden gebruikt.

Dit werkt door de bedieningselementen die de motor signaleren. Het vertelt het welk warm en koud water tijdens de cycli moet worden geleverd. Als u bijvoorbeeld koud selecteert, gaat alleen de koudwaterklep open.

Wanneer u een snelheidsinstelling kiest, schakelt de plastic wip in de machine twee sets contacten in. Hiermee worden de circuits die op die contacten zijn aangesloten, geopend of gesloten.

Loodgieterij

Man met blauwe beschermende handschoenen die de wasmachine aansluiten op de watervoorziening

Het sanitair van een wasmachine bepaalt een paar dingen:

 1. De juiste watertemperatuur.
 2. Tijdens een wascyclus recirculeert het sanitair water van de bodem van het bad naar boven.
 3. Het pompt water in een afvoer tijdens de spincyclus.

De meeste apparaten hebben twee waterleidingen die van achteren komen: een voor warm water, een voor koud water.

Voordat het water in het apparaat komt, wordt het door een anti-sifonapparaat gestuurd dat voorkomt dat vuil water teruggaat in de watertoevoerleidingen.

Uw machine heeft ook een overlooppoort die voorkomt dat de machine overstroomt en uw motor verpest.

Hoe werkt een wasmachine?

Laten we dieper en gedetailleerder ingaan op de functies van de werking van een wasmachine. We zullen verschillende soorten bovenladers doornemen, evenals voorladers, hoogrenderende wasmachines, automatische wasmachines en semi-automatische wasmachines.

Top Load Ringen

Er zijn twee soorten top load washers: waaierringen en roerwerkwassers.

In beide apparaten vindt u een besturingssysteem en een mechanisch systeem. Het besturingssysteem omvat de timer, temperatuurkiezer, belastingsgroottekiezer, bedieningsborden en dekselvergrendelingsschakelaar. Het mechanismesysteem omvat de pompen, waterklep, transmissie, koppeling, wasbakken, ophangsysteem en een motorkoppeling.

Beide vullen zich met water dat de kleding onderdompelt. Het verschil is echter hoe de waaier of roerder de kleding wast.

Met waaiers

Een waaier is een ondiepe kegel of schijf die op de trommelvloer zit en een beetje meer werkt zoals voorladers dat doen. De trommel draait om een horizontale as en is waterefficiënter. De machine zal draaien, met minder water en wasmiddel.

De waaier draait of draait op zijn plaats, waardoor kleding tegen elkaar schuurt. Deze wrijving werkt om de kleding schoon te maken. De waaiers hebben ook een spuitmechanisme dat verse water naar de kleding tijdens de was- en spoelcyclus.

Met roerwerken

Roerwerken komen vaker voor dan waaiers in machines met bovenlader. Het is een centrale pilaar in een machine die kleding over het water beweegt. Dit gaat door gedurende de hele cyclus om het wasmiddel door het water en tegen de kleding te mengen. Het moedigt de kleding ook aan om tegen elkaar te wrijven om vuil en vlekken weg te schrobben.

Sommige modellen gebruiken een tweedelig roerwerk. Het bovenste deel van het roerwerk beweegt in één richting, waardoor het wasgoed naar de bodem van het bad wordt gestuurd. Het onderste deel van het roerwerk verplaatst het wasgoed vervolgens weer naar boven.

Net als waaiers hebben veel roerwerken een sproeiactie die de cyclus bijvult met vers water. Hoewel roerwerken zeer effectief zijn in het reinigen van kleding, zijn ze niet erg zachtaardig en hebben ze meer kans om stoffen te beschadigen.

Voorladers

Voorladers hebben meestal zes fasen: vullen, doseren, wassen, aftappen, spoelen en ten slotte spinnen.

Nadat u het belastingstype en de temperatuur hebt geselecteerd, detecteert de machine meestal de laadgrootte om te bepalen hoeveel water moet worden gebruikt. Zodra u de deur sluit en de cyclus begint, vult de machine zich met water.

Wanneer de machine zich heeft gevuld met een voldoende hoeveelheid water, stopt de machine met het vullen met water voordat het wasmiddel en de wasverzachter tijdens de juiste fase van de cyclus worden verstrekt.

De machine gaat door met zijn wascyclus. Een voorladerswasser reinigt je kleding door de trommel in beide richtingen te draaien. Sommige modellen gebruiken een aandrijfmotor, riem en katrol om het bad te draaien. De trommel tuimelt de kleding in de ene richting, pauzeert en tuimelt dan in de andere richting.

Deze beweging dompelt de kleding onder en stort de kleding in het water en het wasmiddel.

Na de wascyclus pompt de machine het water uit de afvoerslang in een pijp.

De spoelcyclus werkt op dezelfde manier als de wascyclus. Dit is wanneer de wasverzachter in uw cyclus wordt afgegeven. Het water loopt weer weg.

Dan draait de machine. Dit is veel sneller dan de wascyclus om al het overtollige water uit je kleding te verwijderen, zodat ze niet druipnat zijn als de hele cyclus voorbij is. Dit verkort de droogtijd.

Hoogrenderende ringen

Hoogefficiënte wasmachines reinigen uw kleding heerlijk terwijl ze minder water, energie en wasmiddel gebruiken dan gewone wasmachines. U kunt zowel boven- als voorlader HE-ringen vinden.

Omdat deze machines minder water verbruiken, heb je een gespecialiseerd HE-wasmiddel nodig dat minder schuim produceert.

Zodra het deksel vergrendelt, detecteert het de laadgrootte. De machine kan een paar minuten draaien zonder water. Dit is zodat de machine de lastgrootte, een ongebalanceerde belasting en mogelijk zelfs het stoftype kan bepalen.

Zodra de wasmachine het laadtype heeft bepaald, zal deze zich vullen met water voordat hij pauzeert om het water de kleding te laten weken. Je zult merken dat de machine een paar keer draait en pauzeert voordat de wascyclus begint.

De lage waterstanden maken dan de kleding schoon. De wasplaat of trommel beweegt de kleding tegen elkaar aan om vuil en vlekken te roeren. De kleding beweegt rondom de trommel om ervoor te zorgen dat ze niet statisch blijven in een deel van de trommel. De machine stopt en start en pauzeert af en toe. Dit gaat door gedurende de hele wascyclus.

Het water loopt dan uit de trommel voordat de kleding wordt afgespoeld. De machine draait dan snel om overtollig water uit de kleding af te voeren. Wanneer de machine klaar is, wordt de deur automatisch ontgrendeld.

Naast deze verschillen is de werking vergelijkbaar met die van de boven- of voorladermachines. Ze zijn gewoon efficiënter, maar ze zullen een roerwerk of tuimeleffect gebruiken, afhankelijk van het type wasmachine dat je hebt.

Automatisch versus semi-automatisch

Zowel automatische als semi-automatische machines wassen, spoelen en drogen uw kleding.

Het is geen verrassing dat automatische machines meer van het werk voor u doen. Een programmeur vertelt elk onderdeel van de wasmachine wat te doen en voor hoe lang. Het combineert water en wasmiddel en droogt zelfs je kleding na de cyclus. Je vindt er zowel boven- als voorlader automatische wasmachines.

Semi-automatische wasmachines, ook bekend als twin tub machines, hebben twee naast elkaar kuipen. Men wast en men droogt.

U moet het water en wasmiddel zelf in de machine doen. Na de cyclus moet u ook de natte kleding overbrengen naar het drogerbad. Het is een eenvoudiger apparaat en ze zijn ook goedkoper dan automatische machines.

Extra wasbeurting Machine Kenmerken

Veel wasmachines bevatten extra functies naast het wassen, spoelen en draaien van je kleding. Deze functies kunnen uw waservaring gemakkelijker en effectiever maken. Laten we eens kijken naar een paar extra functies en programma’s die u op een wasmachine kunt vinden.

 • Stille modus: Sommige merken, zoals Grundig en LG, hebben een stille modusfunctie. Dit slaat de spincyclus over en beëindigt de hele cyclus voor de laatste spoeling. Het wordt dan een paar uur later automatisch hervat, zodat de machine extreem stil is terwijl u in de buurt bent. Andere merken hebben een lagere draaisnelheid, maximaal 1000 RPM zodat de machine niet zoveel geluid maakt.
 • Snel wassen: Veel wasmachines hebben een snelle wascyclus die kleding in slechts 15 minuten reinigt. Dit werkt door de kleding sneller te draaien zodat ze sneller wassen en drogen. Houd er rekening mee dat dit alleen is voor het opfrissen van licht bevuilde kleding. Je moet het ook ongeveer halverwege vullen. Het is niet voor frequente grote ladingen wasgoed of wasgoed dat erg vies is.
 • Milieuvriendelijke modus: De Eco-modus op uw machine is meestal een uitstekende keuze voor de dagelijkse was. Het is de meest energie- en waterefficiënte optie. Het gebruikt lage temperaturen, minder water en minder energie om je kleding voldoende te wassen.
 • Tijdsvertraging: Als u wilt dat uw machine op een bepaald tijdstip afgaat – bijvoorbeeld om te voorkomen dat u aanstaat wanneer gasten rond zijn, of om vijf uur ’s ochtends te beginnen, zodat uw natte kleding niet de hele nacht in de machine zit – zoek er dan een met een tijdvertragingsoptie.
 • Verschillende wascycli: We houden van wasmachines met een reeks wascycli. Een handwas of zachte cyclus is bijvoorbeeld een must-have. Je zult waarschijnlijk delicate kleding wassen, zoals lingerie, wol of geborduurde items. Het is van vitaal belang dat uw wasmachine deze kledingstukken aankan, evenals gewone katoenen of linnen kleding.
 • Zelfreinigend: Veel moderne apparaten hebben een zelfreinigende optie. Je hoeft vaak geen schoonmaakmiddelen toe te voegen (hoewel we graag een kopje gedistilleerde witte azijn toevoegen). De machine voert dan een trommelreinigingscyclus voor u uit.
 • Kleding toevoegen tijdens een wasbeurt: Als u kledingstukken vaak vergeet, profiteert u van een machine waarmee u items kunt toevoegen tijdens de wascyclus. Veel ouderwetse topladers laten je dit al doen. Maar voorladers laten dit niet toe omdat de deur op slot gaat. Maar nieuwe modellen bevatten vaak een miniatuurdeur die je kunt openen en waar je een kledingstuk doorheen kunt doen.
 • Ingebouwde Wi-Fi: Als u uw machine vanaf elke locatie wilt bedienen, zoek er dan een met ingebouwde Wi-Fi. Dit is handig als je kleding in de machine hebt gedaan maar bent vergeten deze te starten. Veel apps helpen u ook bij het kiezen van de cyclusinstellingen. U kunt bijvoorbeeld op alle items in de trommel tikken (bijvoorbeeld t-shirts, ondergoed en sokken) en het kiest de exacte instellingen waarop u ze wilt wassen.

Is het de moeite waard om een wasmachine te repareren?

Als er iets misgaat met uw machine, moet u het dan repareren of gewoon een nieuwe kopen?

In onze ervaring zijn wasmachines behoorlijk complex om te diagnosticeren wanneer er een probleem is. Er zijn veel verschillende onderdelen en elementen. We hebben veel geluk gehad door contact op te nemen met de machinefabrikant voor hulp. Ze hebben altijd een reparateur gestuurd die het probleem onder garantie heeft opgelost.

Als je het probleem kent, kun je het meestal zelf oplossen met een beetje hulp van YouTube of online gidsen. Het helpt echter meestal als je een beetje doe-het-zelf-ervaring hebt!

Over het algemeen moet u altijd proberen een wasmachine te repareren voordat u deze vervangt. Deze apparaten zijn niet goedkoop, dus als je een paar honderd dollar kunt besparen door ze te repareren, dan is dat het waard.

Als uw machine echter rond de 10 jaar ligt en u op allerlei manieren faalt, is het misschien tijd voor een nieuwe.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben wasmachines zoveel programma’s?

Veel wasmachines hebben meer dan een dozijn verschillende programma’s. Waarom zoveel? Een beetje water, wasmiddel en spinnen zal toch alle kleren op dezelfde manier reinigen?

Elke instelling is gericht op een ander type materiaal of behoefte. Je hebt bijvoorbeeld een instelling voor katoen en een andere voor synthetische stoffen. Deze reinigen beter wanneer ze verschillende temperaturen en spinsnelheden gebruiken.

Uw machine kan ook verschillende instellingen bieden voor licht bevuilde kleding versus zwaar bevuilde kleding. Licht bevuilde kleding kan sneller worden gereinigd, terwijl zwaar bevuilde kleding een langere wasbeurt in de machine nodig heeft om in het wasmiddel te weken.

We hebben het waardevol gevonden om zelf de juiste cyclus voor onze kleding te kiezen. Hoewel u misschien in de verleiding komt om uw machine op de standaardinstelling te zetten, kan dit vaak de verkeerde keuze zijn. Als je bijvoorbeeld vlekken op je kleding hebt, moet je altijd eerst kiezen voor een koude wasbeurt, zodat de vlekken niet uitzetten.

Het komt erop neer dat wasmachines zoveel programma’s hebben om u te helpen! Het kiezen van de juiste instellingen zal uw kleding effectiever reinigen.

Hoe snel draait een wasmachine?

Een machine kan vaak tot 1400 omwentelingen per minuut (RPM) draaien. Sommige kunnen echter tot 1800 gaan, terwijl sommige topladermachines maximaal 800 zijn.

Welk merk wasmachine is het meest betrouwbaar?

LG, Samsung, GE Appliances en Whirlpool zijn de meest betrouwbare wasmachinemerken (1).

Is het beter om een wasmachine te kopen met een roerwerk of zonder?

Bovenladers met roerwerken zijn traditioneel en u herkent ze misschien uit het huis van uw ouders. Maar er zijn enkele nadelen. Allereerst is het roerwerk niet erg zacht voor kleding en kan het slijtage veroorzaken. Als je de neiging hebt om delicate kleding te dragen, raden we een roerwerk niet aan.

Het roerwerk neemt ook behoorlijk wat ruimte in beslag. Dus als je volumineuze kleding hebt, past deze misschien niet altijd goed in de machine.

Het centrale roerwerk maakt ook meer geluid dan machines zonder roerwerk.

Front-loading machines gebruiken geen roerwerk en zijn eigenlijk effectiever in het wassen van je kleding. Het grootste nadeel hiervan is dat ze langer duren. Dagelijkse cycli hebben de neiging om ongeveer twee uur lang te zijn.

Als u een machine met een centraal roerwerk wilt kopen, houd er dan rekening mee dat deze goed en snel zal reinigen, maar dat deze na verloop van tijd schade kan veroorzaken.


Wasmachine Anatomie

We hopen dat je genoten hebt van deze les in de fysica en anatomie van wasmachines. Nu je diep in de ins en outs van deze apparaten bent gedoken, weet je precies hoe het werkt.

Als u deze informatie kent, kunt u problemen met uw eigen apparaat oplossen. Het kan u ook begeleiden naar het beste type machine voor u: top loading, front loading of hoge efficiëntie.

Over het algemeen geeft het je wat hapklare kennis en leuke feiten die je kunnen helpen bij de volgende pubquiz!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?