Hoe maak je een PlayStation Four schoon (binnenventilator en buitenkant)

Een vieze PS4 kan al snel een disfunctionele PS4 worden. Als er stof en vuil in de ventilator terechtkomt, zal je PlayStation luid lopen en laggy worden.

We zijn hier om je te leren hoe je je PlayStation kunt schoonmaken. Deze methode is voor de originele PS4, maar we hebben ook enkele tips voor de PS4 Pro en Slim.

We laten je zien hoe je de PS4-fans en de buitenkant, evenals de controllers, kunt reinigen. Binnenkort ziet je PS4 er gloednieuw uit en loopt het hopelijk een stuk soepeler.

Inhoudsopgave
 • Wanneer maak je een PS4 schoon?
 • Hoe PS4 te openen om fan schoon te maken
 • Hoe maak je een PlayStation schoon
 • Hoe een PS4 Slim en Pro schoon te maken
 • Hoe PS4-controllers schoon te maken
 • Hoe PS4-games schoon te maken
 • Veelgestelde vragen
 • Terug naar gaming

Wanneer maak je een PS4 schoon?

Je moet je PS4 elke maand extern schoonmaken om te voorkomenent vuil en stof dat zich op en in je PlayStation ophoopt. Als je je PS4 niet beschermt tegen stof, wordt het een probleem.

Symptomen van een stofprobleem zijn een luidruchtige ventilator, oververhitting en hardwarestoringen. Als u dit met uw console hebt opgemerkt, is het misschien tijd voor een diepere interne reiniging, zodat deze beter werkt.

Het slechte nieuws is echter dat het intern schoonmaken van de originele PlayStation Four de garantie ongeldig kan maken. Doe dit dus alleen als je garantie op is en je in orde bent met de mogelijke gevolgen, zoals een kapotte PlayStation. Om ons belangrijkste advies te herhalen, blijf op de hoogte van stofbestrijding, zodat u niet in deze hachelijke situatie terechtkomt.

Hoe PS4 te openen om fan schoon te maken

Voordat je leert hoe je PS4-fans schoonmaakt, moet je je PlayStation openen om toegang te krijgen tot de fans. We laten je zien hoe.

Maar vergeet niet dat het volgen van deze stappen de garantie ongeldig maakt omdat u uw apparaat hebt gedemonteerd. Doe dit dus alleen als je oké bent met die kennis.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • T9 Torx veiligheid bit schroevendraaier of 2mm platte schroevendraaier
 • Philips schroevendraaier
 • Mes of platte schroevendraaier

1. Koppel de PlayStation los

Om elektrische ongelukken te voorkomen, koppel je de PlayStation los, verwijder je de kabels en berg je ze elders op, zodat ze je niet in de weg zitten.

2. Schroef de achterklep los

Je moet de drie schroeven aan de bovenkant van de PS4 verwijderen. Ze kunnen bedekt zijn met stickers die u kunt verwijderen met een mes of een platte schroevendraaier.

De beste manier om de schroeven zonder schade te verwijderen is met een T9 Torx beveiligingsbitschroevendraaier. Als je een van die schroevendraaiers niet in handen kunt krijgen, kun je in plaats daarvan een 2 mm platte schroevendraaier gebruiken. Maar houd er rekening mee dat dit de schroeven zal strippen.

Bewaar de schroeven op een veilige plaats en verwijder voorzichtig de achterklep door deze eerst voorzichtig van de achterkant op te tillen, in de buurt van de krachtbron.

3. Verwijder de voeding (optioneel)

U hoeft dit niet te doen, maar het zal u helpen om beter toegang te krijgen tot de ventilator, zodat u een grondigere reiniging kunt uitvoeren. Maar het is een extra stap die niet 100 procent nodig is.

Gebruik je Philips-schroevendraaier om de eerste twee schroeven te verwijderen – de schroeven die zich het dichtst bij de achterkant van de PS4 bevinden aan de uiterste linker- en rechterrand. Houd er rekening mee dat de metalen driehoeken naar binnen wijzen, omdat u ze later op dezelfde positie moet terugzetten.

Gebruik uw T9 Torx-schroevendraaier om de drie T9-schroeven linksachter, vooraan in het midden en rechtsachter te verwijderen.

Til de voedingseenheid voorzichtig op om deze te verwijderen. Het kan lastig zijn, dus wees voorzichtig. Houd er ook rekening mee dat er een verbindingskabel is die u niet wilt verwijderen. Til het apparaat altijd van rechts naar links, zodat u de kabel die helemaal links is aangesloten niet loskoppelt. Zodra u de voedingseenheid hebt opgetild, vouwt u deze voorzichtig naar links en laat u hem daar zitten terwijl hij nog steeds is aangesloten.

Hoe maak je een PlayStation schoon

Nu je weet hoe je je PS4 kunt openen, kun je als volgt de ventilator een diepe binnenkant geven. We laten je ook zien hoe je de buitenkant kunt reinigen om stofophoping te minimaliseren en je console er brandschoon uit te laten zien.

 • Tijd: 40 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Blikje perslucht
 • Wattenstaafjes
 • T9 Torx veiligheid bit schroevendraaier of 2mm platte schroevendraaier
 • Philips schroevendraaier
 • Reinigingsdoekjes
 • Microvezeldoek
 • Vacuüm met nozzle bevestiging (optioneel)

1. Maak de ventilator schoon

Aangezien de ventilator al wordt blootgesteld aan de bovenstaande stappen, laten we daarmee beginnen.

Je kunt naar deze stap gaan als je je PlayStation wilt schoonmaken zonder hem uit elkaar te halen.

Als u de voeding verwijdert, kunt u gecondenseerde lucht in de ventilatieopening voor de ventilator spuiten voor een grondigere reiniging. Wanneer u in deze ventilatieopening spuit, houdt u de ventilator naar beneden, zodat deze niet draait. Dit beschermt de motor van de ventilator.

Om de ventilator zelf schoon te maken, gebruikt u een wattenstaafje om het stof te verzamelen en te verwijderen. Er zullen bevredigende klonten naar buiten komen! Herhaal dit voor elk mes.

Als uw voeding is uitgeschakeld, herhaalt u de perslucht en de wattenstaafpunt een paar keer totdat u merkt dat het stof minimaal is. Dit kan een goede 5-10 minuten duren voor de beste resultaten.

Voorzichtigheid

Spuit geen perslucht in de ventilatorbladen. Je wilt de ventilator niet te snel laten draaien. Anderewise, je zou het circuit kunnen beschadigen. Reinig de ventilatorbladen alleen met wattenstaafjes.

2. De PS4 opnieuw in elkaar zetten

Als je achteruit werkt van de eerdere tips, zet je de console weer in elkaar. Zorg ervoor dat u de schroeven en metalen deksels precies zo plaatst als ze waren.

Als u een schroevendraaier van 2 mm hebt gebruikt in plaats van een T9-schroevendraaier, plaats de schroeven dan niet helemaal terug. Anders kunnen ze vast komen te zitten, omdat je 2 mm schroevendraaier de schroeven heeft gestript. Daarom raden we zeker een T9 Torx security bit schroevendraaier aan!

Als je restspray van de gecondenseerde lucht hebt opgemerkt, geef de PlayStation dan een paar uur de tijd om aan de lucht te drogen voordat je de console opnieuw gebruikt.

3. Veeg de buitenkant schoon

Tijd om de buitenkant schoon te maken.

Veeg eerst de buitenkant af met een reinigingsdoekje. Dit verwijdert stof, puin, vuil en vlekken. Als je desinfecterende doekjes gebruikt, kun je tegelijkertijd ook je PS4 ontsmetten.

4. Stof verwijderen

Blaas met je blikje perslucht al het stof van je PS4 weg. Lees de instructies op je blikje perslucht om te weten hoe ver je het van de PS4 moet houden. We raden aan om het blik rechtop te houden om het vrijkomen van vocht uit het blik te minimaliseren.

U kunt de lucht ook in de poorten aan de voor- en achterkant spuiten. Dit kan stof verwijderen, maar het kan ook stof verder in de console werken. Dus we denken dat een betere optie voor deze stap zou zijn om uw mondstukbevestiging op uw vacuüm te gebruiken om stof te zuigen buiten van de PlayStation. Gebruik de laagste vacuüminstelling om schade te voorkomen.

5. Afvegen met een doek

Veeg ten slotte de PS4 af met een droge microvezeldoek om overtollig stof te verwijderen. Voila! Je PS4 ziet er strak en schoon uit.

Hoe een PS4 Slim en Pro schoon te maken

Bij het schoonmaken van een PS4 Slim of Pro is het goede nieuws dat je de hoes kunt verwijderen zonder de garantie ongeldig te maken. Dus stap in de console voor een diepere reiniging!

Bij het verwijderen van de cover voor de PS4 Slim en Pro is het veel gemakkelijker. Trek gewoon aan de linker- en rechterhoek aan de voorkant van de console. Trek vervolgens aan de onderkant, schuif de hoes naar achteren en het zal gemakkelijk te verwijderen zijn.

Bij de PS4 Slim heeft de ventilator binnenin een deksel eroverheen. Je kunt het op dezelfde manier schoonmaken als met het origineel, door gecondenseerde lucht in de ventilatieopeningen te blazen (terwijl je de ventilator op zijn plaats houdt) en de messen af te vegen met een wattenstaafje.

Op de PS4 Pro is er geen cover over de ventilator. Je ziet de ventilator meteen nadat je de hoofd-PS4-cover hebt verwijderd.

Hoe PS4-controllers schoon te maken

Omdat u uw controllers de meeste dagen hanteert, is het belangrijk om ze schoon te houden. Ze kunnen bedekt raken met ziektekiemen, bacteriën, voedselresten, stof en vuil. Deze schoonmaakhack bespaart je wat schaamte de volgende keer dat je een vriend uitnodigt voor het spel.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken
 • Water
 • Isopropylalcohol
 • Wattenstaafjes
 • Handschoenen
 • Tandenstokers

1. Afvegen met een vochtige doek

Begin met het bevochtigen van een microvezeldoek in water. Beter nog, het bevochtigen met isopropylalcohol kan vuil, vet en vlekken verwijderen en zelfs uw controllers ontsmetten. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is, dus wring hem goed uit.

Veeg de hele controller af met deze doek en omzeil de handgrepen, knoppen en zijkanten.

2. Reinig met wattenstaafjes

Draag handschoenen en week een wattenstaafje met isopropylalcohol. Maak het wattenstaafje plat, zodat het uiteinde plat is. Nu kun je het in de kleine spleten krijgen, zoals de openingen rond de knoppen, rondom de thumbsticks (boven en onder) en triggerknoppen (boven en onder).

Top Tip

Wanneer u de thumbsticks schoonmaakt, verplaatst u ze om de hele basis bloot te leggen. Veeg alle delen van de basis schoon om ervoor te zorgen dat het allemaal 100% schoon is.

3. Het touchpad schoonmaken

Gebruik een tandenstoker om rond het touchpad te schrapen. Hierdoor komt vuil en puin los. Veeg het weg met een schone microvezeldoek.

Herhaal stap twee om je wattenstaafje voor te bereiden en rond het touchpad, de opties, de share en de PlayStation-knop te vegen.

4. Extra openingen reinigen

U kunt een paar gaten opmerken die u hebt gemist, zoals waar de twee onderdelen van de controller elkaar ontmoeten, de poorten en de luidsprekers. Gebruik je tandenstoker om vuil voorzichtig uit deze openingen te schrapen voordat je het wegveegt met een doek.

Om de luidsprekers schoon te maken, steekt u de tandenstoker in elk gat, draait u deze en verwijdert u deze. Veeg with een doek.

De poorten schoonmaken

Sommige tips adviseren u om uw poorten schoon te maken met een met isopropylalcohol doordrenkt wattenstaafje, maar we raden u aan de poorten schoon te maken met een droog wattenstaafje. Dit voorkomt dat er vocht in uw controller komt.

5. Laatste veeg naar beneden

Gebruik een droge microvezeldoek om de controller nogmaals af te vegen. Dit verwijdert losgemaakt vuil en puin terwijl een pluisvrije afwerking achterblijft.

Hoe PS4-games schoon te maken

Poorten, controllers en interieurventilatoren zijn niet de enige problemen met PS4’s. De spellen kunnen ook vies worden tot het punt waarop ze defect zijn. We laten je zien hoe je vingerafdrukken kunt reinigen en de schijven kunt afstoffen, zodat ze hopelijk weer goed kunnen werken.

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken (of lensdoeken)
 • Water
 • Isopropylalcohol

1. Afvegen met een doek

Meestal is het afvegen van je PS4-games met een microvezel of lensdoekje voldoende om vingerafdrukken en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat u een pluisvrije doek gebruikt.

Veeg de schijf van het midden naar de randen die in rechte lijnen bewegen. Zorg ervoor dat u de randen van de schijf vasthoudt, zodat u geen stof of vingerafdrukken meer toevoegt.

2. Afvegen met water of alcohol

Als de schijf na de bovenstaande stap nog steeds vuil is, geef dan een diepere reiniging met water of alcohol. Bevochtig een doek in water of verdunde isopropylalcohol (1:1-oplossing met water) en veeg de schijf van het midden naar de randen en beweeg in rechte lijnen. Droog de schijf daarna af met een aparte droge, microvezeldoek.

Wees veilig

Laat de schijf niet weken. Wanneer u de doek in een vloeistof bevochtigt, wringt u deze extreem goed uit. Het weken van de schijf kan permanente schade veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn PS4 zo luid?

Meestal maakt een PS4 harde geluiden als de ventilator vies en stoffig is.

Een andere reden waarom het luid kan zijn, is omdat het oververhit raakt, dus zorg ervoor dat je het in een goed geventileerde ruimte bewaart.

Een paar andere redenen kunnen zijn:

 • Je speelt grafisch intensieve games die de PS4 overspoelen.
 • Uw harde schijf faalt.
 • De koelventilatoren draaien.
 • Er zitten losse schroeven in de console.
 • Het koellichaam is beschadigd.

Waarom is mijn PS4 zo laggy?

Slechte ventilatie kan een probleem zijn. Dus nogmaals, zorg ervoor dat de PS4 op een goed geventileerde plek staat.

Software- of firmwareproblemen kunnen ervoor zorgen dat de PS4 achterblijft, evenals een rommelige database, een verstopte cache, een volledige harde schijf of traag internet.

Kun je vochtige doekjes gebruiken om een PlayStation schoon te maken?

U kunt vochtige reinigingsdoekjes, zoals Lysol-doekjes, gebruiken om de buitenkant van uw console schoon te maken. Gebruik geen vochtige doekjes aan de binnenkant of in de poorten van je PlayStation, omdat dit vochtschade kan veroorzaken.

Kun je je PS4 professioneel laten reinigen?

We snappen het. Het schoonmaken van je PS4 is een intimiderende en tijdrovende taak. Als u geen ervaring hebt met het opschonen van gadgets, maakt u zich mogelijk zorgen over het breken van uw console.

Je kunt je PS4 naar je plaatselijke gamewinkel, elektronicawinkel of elektronische reparatiewerkplaats brengen om te vragen of ze je apparaat professioneel voor je willen schoonmaken.


Terug naar gaming

Een vieze en disfunctionele PlayStation Four is het laatste wat je nodig hebt als je je favoriete game probeert te spelen. Het is absoluut noodzakelijk om de buitenkant van je PS4 regelmatig schoon te maken, in een goed geventileerde ruimte te bewaren en op de hoogte te blijven van stofophoping. Dit voorkomt dat stof in het apparaat komt en langdurige schade veroorzaakt.

Nu je weet hoe je PS4, ventilatoren en alles moet schoonmaken, pak je je schoonmaakset en ga je aan de slag. Vergeet niet dat als u het uit elkaar haalt, de garantie vervalt. Doe dat dus alleen als het nodig is en als het apparaat buiten de garantie valt.

Als u twijfelt, brengt u uw console naar een professional.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?