Hoe maak je een verbrande pot schoon (bewaar het voor een andere dag)

Verbrande potten en pannen zijn vreselijk om schoon te maken, vooral na een lange dag. Je kijkt naar de pannen en wanhoopt over de uren schrobben die nodig zijn om ze schoon te maken. Dus vandaag bespreken we hoe je een verbrande pan schoonmaakt.

Nu hoef je geen uren bezig te zijn met schrobben.

Inhoudsopgave
 • Kan een verbrande pot worden gered?
 • Hoe maak je een verbrande pot schoon met azijn en zuiveringszout
 • Hoe maak je een verbrande pot schoon zonder azijn
 • Hoe een verbrande roestvrijstalen pot schoon te maken
 • Andere soorten potten reinigen
 • Hoe te voorkomen dat een pan brandt
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe verbrand voedsel uit een pot te krijgen

Kan een verbrande pot worden gered?

Ja, een pot met verkoold voedsel kan worden gered door kokend water, witte azijn, citroenen, zuiveringszout of zelfs een vaatwastablet te gebruiken om het schoon te maken. Deze methoden verwijderen het verbrande voedsel, zodat u de pot opnieuw kunt gebruiken.

Hoe maak je een verbrande pot schoon met azijn en zuiveringszout

Hand in gele gloves reinigen verbrande pan met behulp van spons

Een verschroeide pot of koekenpan kan worden gereinigd met azijn en zuiveringszout. De twee ingrediënten werken samen om het verbrande voedsel te verwijderen.

 • Tijd: 20-30 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn
 • Water
 • Zuiveringszout
 • Spons of schuurspons
 • Schone en droge handdoek

1. Kook een reinigingsoplossing

Vul de vuile pot of pan met een reinigingsoplossing die bestaat uit een verhouding van 1:1 van water en azijn. Zet de pan of pan op het vuur en breng deze aan de kook.

2. Voeg baking soda toe en week

Wanneer de azijn- en wateroplossing kookt, voeg je 2 eetlepels zuiveringszout toe. Haal de pan van het vuur en laat hem 10-15 minuten weken.

3. Schrobben

Giet de vloeistof in de gootsteen. Gebruik vervolgens je spons of schuursponsje om het verbrande voedsel van de pot te schrobben.

Soms blijven er een paar vieze plekken over. Maak een pasta door 2 of 3 eetlepels zuiveringszout te combineren met net genoeg water om een dikke pasta te maken. Verdeel de pasta op de plekken en laat het een paar minuten zitten.

Schrob de pot tot de vlekken weg zijn.

4. Wassen en drogen

Was de pot of pan in een sopje, spoel af en droog af met een schone handdoek.

Hoe maak je een verbrande pot schoon zonder azijn

Soms moet je misschien weten hoe je een verbrande pan zonder azijn moet schoonmaken. Dit kan zijn omdat je geen azijn beschikbaar hebt of gewoon omdat je de geur verafschuwt. Elk van deze alternatieve methoden zal werken.

Met vaatwastabletten

Begin met het spoelen van je vuile pan met heet water. Gebruik vervolgens een vaatwastablet om de pan onder warm water te schrobben. Blijf schrobben totdat het verbrande voedsel is verwijderd.

Spoel de pan af met warm water voordat je hem droogt.

Met kokend water

Vul je vuile koekenpan met een paar centimeter water of net genoeg water om het verkoolde gebied te bedekken. Breng het water aan de kook. Houd het 5 – 7 minuten op een rollende kook.

Haal de koekenpan van het vuur en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het water in de gootsteen.

Gebruik een plastic spatel of een houten lepel en schraap zoveel mogelijk van de grote stukjes voedsel weg in de vuilnisbak. Bestrooi daarna de natte koekenpan met zuiveringszout. Je hebt ongeveer 2 volle eetlepels nodig. Gebruik een spons of schuurspons om de koekenpan te schrobben totdat het verbrande voedsel is verwijderd.

Spoel de pan af als deze schoon is.

Snelle tip

Je kunt gelijke delen azijn en water gebruiken in plaats van alleen water voor de eerste kook. Het zal helpen om de pan te ontglazen.

Met zout

Vul je pot met water en voeg ongeveer 3 eetlepels zout toe. Breng dit mengsel aan de kook om het verbrande voedsel los te maken. Terwijl het water opwarmt, schraapt u de bodem en zijkanten met een houten lepel om de deeltjes los te maken.

Zet het vuur uit. Je kunt je pot enkele uren laten weken om ervoor te zorgen dat de verbrande stukjes zacht worden gemaakt voordat je het water uitgiet.

Voeg meer zout toe aan de pan om het resterende voedsel weg te schrobben. Als de pan schoon is, was je hem in een warm zeepsop. Spoel en droog de pan vervolgens af.

Met gekookte citroenen

Gebruik gekookte citroenen om je pot schoon te maken zonder zuiveringszout of azijn. Begin met het snijden van 2 of 3 citroenen. Schik de plakjes in je verbrande pot en voeg net genoeg water toe om de schijfjes citroen te bedekken.

Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook. Laat het 5-8 minuten koken voordat je het van het vuur haalt. Je weet dat het klaar is om te schrobben als je stukjes voedsel naar de oppervlakte ziet drijven.

Gooi de citroenen weg en giet het water in de gootsteen. Spoel de pot af met heet water. Gebruik een schuursponsje om de vastzittende stukjes los te maken en te verwijderen.

Snelle tip

Je kunt limoenen vervangen door de citroenen.

Met aluminiumfolie

U kunt aluminiumfolie gebruiken om brandplekken en verbrand voedsel te verwijderen.

Spoel eerst de vuile pot af met heet water en giet het water in de afvoer.

Strooi vervolgens ongeveer 2 volle eetlepels zuiveringszout over de pot. Voeg een paar theelepels heet water toe. Je wilt net genoeg om een dikke pasta te maken.

Verfrommel een stuk aluminiumfolie tot een bal ter grootte van een golfbal. Schrob vervolgens de pan totdat al het verbrande voedsel is verwijderd en de pan glanzend is. Wassen met heet zeepsop.

Spoel en droog je pot af.

Met cola

Coca-Cola is extreem zuur waardoor het een geweldige reiniger is om te gebruiken voor het losmaken verbrande rotzooi. Laat de cola gewoon in je pan sudderen en schraap dan de troep eraf.

Met Bar Keepers Friend

Bar Keepers Friend is geweldig om te gebruiken op veel oppervlakken, waaronder je potten en pannen.

Spoel je smerige pot af met heet water en giet het water af. Maak vervolgens een pasta door een paar eetlepels Bar Keepers Friend te combineren met wat van het restwater in de pan.

Verdeel de pasta over de hele linie zodat je hele pan bedekt is. Laat de pasta 1 minuut zitten en spoel de pan daarna snel af met heet water. Volg dit op door een schuursponsje te gebruiken om de verbrande resten uit de pan te verwijderen.

Herhaal indien nodig.

Als je klaar bent, was je je pan in warm zeepsop voordat je hem afspoelt en droogt.

Met waterstofperoxide

Overweeg het gebruik van waterstofperoxide bij het schoonmaken van een verbrande pot. Voeg ongeveer 1/2 inch waterstofperoxide en een paar spuitjes afwasmiddel toe aan je pot. Zet je pot op het fornuis en zet de brander hoog.

Laat het mengsel rollend aan de kook komen en wacht tot het schuimig wordt. Zet het vuur uit en laat de pan 10-15 minuten staan. Schrob de pan totdat het verbrande voedsel is verwijderd.

Werk af door de pot in warm zeepsop te wassen. Spoel, droog en leg het weg.

Met Crème van Tartaar

Om een verbrande pan met crème van tandsteen schoon te maken, maak je eerst een pasta met 3 delen crème van tandsteen en 1 deel water. Smeer deze pasta over je pan. Laat het een nacht zitten.

Schrob de pan ’s ochtends schoon.

Met drogerlakens

Vul je verbrande pan met een paar centimeter warm water en dompel een drooglaken in de pan. Laat het minstens 1 uur weken, maar je kunt het ook een nacht laten staan.

Gooi na het weken het droogzeil weg en giet het water af. Gebruik een spons om de pot te schrobben totdat de verbrande voedseldeeltjes zijn verwijderd. Zorg ervoor dat u de pan grondig wast om eventuele resten van het drogervel te verwijderen.

Met Ketchup

Sla het knapperige verbrande residu in met ketchup en laat het 30 minuten zitten. Schrob vervolgens het residu weg. Volg uw normale afwasroutine op.

Hoe een verbrande roestvrijstalen pot schoon te maken

Als je brandplekken op je roestvrijstalen pot hebt, wil je weten hoe je een verbrande roestvrijstalen pan kunt reinigen zodat deze glanst.

 • Tijd: 15-20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Afwasmiddel
 • Aluminiumfolie
 • Schone drooghanddoek

1. Een pasta maken

Meng 2 of 3 eetlepels zuiveringszout met net genoeg afwasmiddel om een pasta te maken.

2. Toepassen op Pot and Wait

Smeer deze pasta op de verbrande delen van je pan. Laat het enkele uren zitten.

3. Wassen en drogen

Schrob je pan voordat je hem grondig wast. Droog de pan af met een schone droogdoek en zorg ervoor dat deze goed droog is. Inspecteer de pan.

Als je pan schoon is, leg je hem weg. Zo niet, ga dan verder met de volgende stap.

4. Schrobben met aluminium

Strooi zuiveringszout over je roestvrijstalen pot. Voeg net genoeg water toe om een pasta te maken. Verfrommel een stuk aluminium tot een bal en schrob weg bij de vastzittende resten en brandplekken op de pot.

5. Wassen en drogen

Was de pot in heet zeepsop om eventueel achtergebleven vuil weg te spoelen. Afspoelen en drogen.

Andere soorten potten reinigen

Bij het schoonmaken van een pot met verbrand voedsel en vet erop, moet u weten hoe u uw specifieke type pan goed kunt reinigen. Zo beschadig je de pan niet per ongeluk.

Pannen met antiaanbaklaag

U moet schurende reinigingsmiddelen en sponzen vermijden die de afwerking van een pan met antiaanbaklaag beschadigen. Vul in plaats daarvan de pan met water en voeg een royale hoeveelheid zuiveringszout toe aan het water.

Breng het water aan de kook en laat het 10-15 minuten pruttelen. Hierdoor wordt de gebakken smurrie losgemaakt, zodat je hem met een plastic of houten lepel kunt wegschrapen.

Keramische Pannen

Keramische pannen moeten met de hand worden gewassen in warm zeepsop. Spoel ze goed af en droog ze af met een zachte doek.

Als je verbrand voedsel uit de pot moet halen, laat de pan dan minstens 30 minuten weken in een warm zeepsop. Strooi vervolgens zuiveringszout op een vochtige spons. Schrob weg bij de stukjes voedsel die op de pan achterblijven totdat ze zijn verwijderd.

Spoel en droog de pan af.

Gietijzeren koekenpannen

Gietijzeren koekenpannen moeten ook worden gewassen in warm zeepsop. Spoel ze af en zorg ervoor dat je de koekenpan droogt met een zachte doek. Laat nooit water in je koekenpan zitten of laat het weken, want de blootstelling aan water zal je ski veroorzakenllet om te roesten.

Verwijder verbrand voedsel met zuiveringszout. Strooi het zuiveringszout over de bodem van je koekenpan en schrob het vervolgens met een schuursponsje. Spoel de koekenpan af en herhaal indien nodig.

Koperen Pannen

Reinig je koperen pannen met afwasmiddel en warm water. Gebruik een zachte spons om vastzittende voedseldeeltjes te verwijderen. U moet schurende en zure producten vermijden, omdat ze het patina op het koper krassen, verwijderen of beschadigen.

Hoe te voorkomen dat een pan brandt

Er zijn een paar manieren waarop je kunt voorkomen dat een pan in de eerste plaats brandt of dat er voedsel aan vast komt te zitten.

 • Gebruik potten en pannen van hoge kwaliteit die zijn gemaakt van zwaar materiaal, omdat ze gelijkmatig verwarmen en minder snel uw voedsel verbranden.
 • Gebruik potten en pannen met anti-aanbaklagen. Dit voorkomt dat voedsel aan de pannen blijft plakken.
 • Verwarm olie voor in de pan voordat je voedsel toevoegt.
 • Gebruik de juiste brandermaat voor je pot of pan.

Veelgestelde vragen

Kan een verbrande pot nog steeds worden gebruikt?

Ja, een verbrande pot kan nog steeds worden gebruikt. U kunt verschillende methoden gebruiken om de pot schoon te maken en het verbrande voedsel te verwijderen.

Beschadigt azijn roestvrij staal?

Als azijn te lang in contact blijft met het roestvrij staal, zal dit het metaal corroderen.

Hoe herstel je verkleurd roestvrijstalen kookgerei?

Herstel je verkleurde roestvrijstalen kookgerei door verdunde witte azijn op de bodem van de pot te schrobben. Het zuur in de azijn zal de verkleuring afbreken. Spoel de pot vervolgens grondig af.

Is zwart residu op roestvrij staal schadelijk?

Nee, het zwarte residu op het roestvrij staal is niet schadelijk.


Hoe verbrand voedsel uit een pot te krijgen

Als u ontdekt dat uw favoriete pot verschroeid en verbrand voedsel heeft, kunt u een vaatwastablet gebruiken om het schoon te maken. Zet de pot in de gootsteen onder warm stromend water. Schrob de pot met de tablet totdat het verbrande voedsel is verwijderd. Spoel de pot grondig af, droog hem af en zet hem weg.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?