De Indiase maaltijdmot – Een gids voor huiseigenaren


De Indiase maaltijdmot - Een gids voor huiseigenarenKaldari, CC0, via Wikimedia Commons

De Indiase meelmot (Plodia interpunctella) wordt soms de pantrymot of de bloemmot genoemd. De Indian Meal Moth larven (rupsen) zijn algemeen bekend als “waxworms”. Ze zijn een veel voorkomende graanvoedende plaag die over de hele wereld wordt aangetroffen en zich voedt met granen en soortgelijke producten.

Volwassen Indiase meelmotten zijn 8-10 mm lang met een typische spanwijdte van 16-20 mm. De buitenste helft van hun voorvleugels is brons of donkergrijs van kleur, terwijl de bovenste helft een geelgrijze kleur heeft, met een donkere band ertussen. De Indian Meal Moth larven zijn gebroken wit met bruine koppen. Volgroeide Indian Meal Moth larven zijn meestal ongeveer 12 mm lang.

De hele levenscyclus van deze soort kan een maand tot 300 dagen duren, waarbij temperatuur de belangrijkste factor is. Vrouwelijke motten leggen tussen de 60 en 400 eieren op voedsel. Deze eieren (zie foto) zijn meestal minder dan 0,5 mm en niet plakkerig. De eieren komen in 2 tot 14 dagen uit. Het larvale stadium kan 2 tot 41 weken duren, afhankelijk van de temperatuur.

De Larven van de Indiase meelmot kunnen een breed scala aan droge voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong besmetten, zoals granen, brood, pasta, rijst, gedroogd fruit en noten. Het voedsel dat ze besmetten, lijkt vaak samengevlochten.

Ongediertebestrijding

Nadat larven of motten zijn gevonden, is het belangrijk om alle voedselbronnen weg te gooien die niet in zeer goed afgesloten containers zitten. De motten kunnen op verrassend krappe plekken komen, waaronder verzegelde zakken en plastic containers. Ze zijn ook extreem moeilijk te elimineren en kunnen op plafonds kruipen en hun cocons spinnen in andere kamers dan de keuken of bijkeuken waar ze zijn uitgekomen. Indian Meal Moth-larven kunnen aanzienlijke afstanden afleggen voordat ze verpoppen. Bij het zoeken naar de bron van een plaag, moet de zoektocht niet beperkt blijven tot de directe omgeving waar poppen worden ontdekt.

Lees ook:   hoe ketting schoonmaken

Moth-Prevention.com het gebruik van niet-toxische pantry-mottenvallen aanbevelen om de ontwikkeling van volwassen Indiase meelmotten te remmen en hun uitroeiing te bespoedigen. Bekijk ons assortiment Pantry Moth Producten geschikt voor gebruik in de keuken.

Moth-Prevention.com biedt een aantal oplossingen om zowel pantry-motten en hun larven uit te roeien als verdere voedselbesmettingen te voorkomen.

Indian Meal Moth Veelgestelde vragen

Heeft u te maken met mogelijke Indian Meal Moth-plagen? Dan heb je vast een paar vragen. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over deze vervelende motten om u te helpen!

Zijn Indiase meelmotten schadelijk?

Nee, Indiase meelmotten zijn niet schadelijk voor mensen. Zelfs als je op de een of andere manier Indian Meal Moth-larven hebt ingenomen, zou je waarschijnlijk helemaal in orde zijn. De hoeveelheid Indian Meal Moth-eieren of -larven die je zou moeten eten om ziek te worden, zou behoorlijk aanzienlijk moeten zijn. Dat gezegd hebbende, niemand wil mottenlarven of eieren eten. Je moet dus zeker af van elke vorm van besmetting die je hebt.

Waar verbergen Indiase meelmotten zich?

Indiase meelmotten leggen graag eieren in afgelegen gebieden in de buurt van overvloedige voedselbronnen. Dit kan een kast, camper, zak oud meel helemaal achterin je voorraadkast zijn, of een niet-afgesloten plastic bak met ontbijtgranen op een donkere plank in je garage. Indian Meal Moth Larvae zullen dan uitkomen en beginnen met het eten van nabijgelegen droge goederen totdat ze groot genoeg worden om cocons te spinnen. Vaak draaien ze deze cocons in hoeken, scheuren en andere wigvormige spleten.

Zijn Indiase meelmotten en voorraadkastmotten hetzelfde?

Indian Meal Moths en Pantry Moths zijn dezelfde dingen. Indiase meelmotten vallen in de ondersoort Plodia Interpunctella. Deze insecten voeden zich met opgeslagen granen en droge voedselgoederen in het larvale stadium. Indiase meelmotten zijn ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder meelmotten, graanmotten, melige motten en snuitkevermotten.

Lees ook:   hoe badkamer vloer schoonmaken

Waarom zijn er Indiase meelmotten in mijn kamer?

Als je een Indian Meal Moth-plaag in je kamer hebt, is dit waarschijnlijk omdat de mottenlarven zich voeden met een verborgen voedselbron. Heb je ontbijtgranen of chips onder je bed opgeslagen? Zitten er kruimels in je dressoir? Is je linnengoed bevuild met voedselresten? Deze dingen kunnen Indiase meelmotten aantrekken.

Hoe zien volwassen Indian Meal Moths eruit?

Over het algemeen tonen Indian Meal Moths een paar tinten bruin en een specifiek patroon. De onderste helft van de vleugels is een donkerdere tint bruin met een lichtere tint bruin of grijs aan de bovenkant. De kop van de Indian Meal Moth heeft meestal dezelfde donkerbruine kleur als de onderste helft van de vleugels.

Deze motten zijn ongeveer 3/8 van een inch lang. Volwassen Indiase meelmotten hebben een spanwijdte van ongeveer 5/8 van een inch. Ze hebben een ovaalvormig lichaam dat ook langwerpig is. De kleuren van de Indian Meal Moth kunnen variëren van donker mahonie tot een roestige tint brons. Soms hebben deze motten ook zwarte strepen.

Hoe zien Indian Meal Moth Larvae eruit? Hoe zit het met eieren en cocons?

De larven van de Indian Meal Moth lijken op kleine bruine, crème of witte wormen (rupsen) met bruine koppen. De cocon van een Indian Meal Moth zal meestal bruin zijn en hard aanvoelen. Indian Meal Moth-eieren zijn bijna onzichtbaar voor het blote oog. Ze hebben echter een witachtige kleur en kunnen worden omgeven door kleverige webbing.

Zijn Indiase meelmotten moeilijk te verwijderen?

Het wegwerken van Indian Meal Moth-plagen kan moeilijk zijn. Deze motten zijn echter niet onmogelijk om van af te komen. Moth Killing Sprays en Moth Traps zijn nuttig voor het elimineren van deze plagen. Etherische oliën en kruidenzakjes kunnen ook nuttige mottenafschrikmiddelen zijn.

Lees ook:   hoe kan je uggs schoonmaken

Kruidenzakjes met lavendel, tijm, munt en kruidnagel kunnen je helpen deze motten weg te houden. Om ze te elimineren, hebt u professionele producten nodig, zoals een mottendodende spray die is opgenomen in onze Pantry Moth Killer Kit samen met Moth Traps om de broedcyclus te helpen doorbreken … Zorg ervoor dat u alle pesticidenproducten veilig rond uw voedselproducten gebruikt. U kunt ook overwegen om niet-besmette goederen in uw vriezer te bewaren totdat u een plaag onder controle heeft.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.