Hoe maak je een Vicks luchtbevochtiger schoon

Een luchtbevochtiger is gebouwd om lang mee te gaan – maar je moet hem schoon houden. Uw luchtbevochtiger kan gemakkelijk schimmels en bacteriën verzamelen als u geen regelmatige reinigingsroutine heeft. Dit komt dan in de lucht die je inademt, waardoor je ziek wordt.

We laten je specifiek zien hoe je een Vicks luchtbevochtiger schoonmaakt. Dit is geweldig als je je handleiding bent kwijtgeraakt of meer diepgaande aanwijzingen nodig hebt.

Blijf lezen voor onze stapsgewijze handleiding, die filtervrije eenheden, de v4600 en meer behandelt. Binnenkort heb je een kiemvrije en vlekkeloze luchtbevochtiger.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet u een luchtbevochtiger reinigen
 • Hoe een Vicks luchtbevochtiger dagelijks te reinigen
 • Hoe maak je een Vicks luchtbevochtiger schoon met azijn
 • Hoe een Vicks luchtbevochtiger te reinigen met bleekmiddel
 • Hoe een luchtbevochtigerfilter te reinigen
 • Onderhoudstips voor luchtbevochtigers
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u een luchtbevochtiger reinigen

We raden aan om de luchtbevochtiger dagelijks te spoelen. Het is goed om het wekelijks grondig schoon te maken. Probeer het maandelijks te desinfecteren. Dit klinkt misschien als veel werk, maar het is essentieel.

Door het dagelijks te spoelen, zorgt u ervoor dat u vers, schoon water in de unit heeft. Door het wekelijks grondig te reinigen, worden schimmels, meeldauw of bacteriën die kunnen etteren geëlimineerd. Het eens per maand desinfecteren kan bacteriën, ziektekiemen en virussen doden.

Dit zorgt ervoor dat de lucht die je thuis inademt zo veilig mogelijk is, wat extra belangrijk is als je jonge kinderen of een baby hebt.

Een vaporizer schoonmaken

Schoonmaaktips verschillen voor een Vicks vaporizer. Gebruik deze methoden alleen als je een luchtbevochtiger hebt.

Hoe een Vicks luchtbevochtiger dagelijks te reinigen

Het dagelijks spoelen is super belangrijk om ervoor te zorgen dat je vers water hebt. Hier leest u hoe u uw Vicks luchtbevochtiger in slechts vijf minuten reinigt.

 • Tijd: Vijf minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Zinken.
 • Water.
 • Doek.

1. Bereid het gebied voor

Plaats de luchtbevochtiger op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat het is losgekoppeld en uitgeschakeld.

2. Verwijder de tank en de waterbak

Verwijder de tank en de waterbak van de basis. Haal eerst het waterreservoir eraf en schuif dan de bak uit.

3. Leeg het water

Schroef de tankdop los en leeg het water in de gootsteen.

4. Spoel het apparaat af

Spoel de tank af met schoon, warm water. Als het te warm is, kan het de tank beschadigen. Bedek het gat met je hand en schud de tank om het water eromheen te zwenken.

5. Veeg de tank schoon

Bevochtig een doek met warm water en veeg de buitenkant en het dienblad van de tank schoon. U kunt ook de buitenkant van het apparaat afvegen, maar zorg ervoor dat u het niet laat weken. Elektra en water gaan niet samen!

Monteer uw apparaat opnieuw. Het is niet nodig om de onderdelen te drogen, omdat je het toch weer met water vult.

Hoe maak je een Vicks luchtbevochtiger schoon met azijn

Schoonmaken met azijn is geweldig voor wekelijkse reiniging. Azijn kan sommige bacteriën verwijderen en geuren en vlekken aanpakken. Het is uitstekend geschikt voor het ontkalken van het apparaat, wat handig is als u in een gebied met hard water woont.

Bovendien is azijn milieuvriendelijk en niet giftig.

Je kunt een Vicks luchtbevochtiger niet echt schoonmaken zonder azijn, dus pak een fles en laten we schoonmaken.

 • Tijd: Een uur en 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.
 • Kruik.
 • Schrobborstel of oude tandenborstel.
 • Twee doeken.
 • Extra doeken of papieren handdoeken.

1. Bereid de luchtbevochtiger voor

Plaats het apparaat op een schoon vlak oppervlak. Schakel het uit en koppel het los. Verwijder de tank en leeg het vuile water.

Spoel het af met warm water, dek het gat af, schud het en gooi het water er weer uit. Laat de tank uit voor de volgende stappen.

2. Voer het apparaat uit

Met de tank van het apparaat sluit u de basis weer aan en schakelt u deze in. Laat het apparaat 15 minuten draaien.

Dit droogt de basis uit en verwijdert alle waterresten. Vicks stelt niet persoonlijk voor om dit te doen, maar het is een hack die gebruikers hebben ontdekt om de machine van vocht te ontdoen.

Let op dit

Niet elke eenheid zal deze stap toestaan. Modellen met automatische uitschakeling werken niet zonder de tank op de basis. Als er niets gebeurt wanneer u deze stap probeert, kunt u deze overslaan.

3. Verwijder het filter

Verwijder het filter door het voorzichtig omhoog te trekken. Als u een filtervrije luchtbevochtiger hebt, kunt u deze stap overslaan.

4. Giet azijn in de basis

Als je een verwijderbare waterbak hebt, haal die er dan uit. Giet onverdunde gedistilleerde witte azijn in de bak en laat deze 30 minuten weken. Dit zal minerale afzettingen en vlekken afbreken, waardoor u een schonere tank overhoudt.

5. Reinig de tank met azijn

Terwijl de azijn in de basis weekt, combineer je een 1:1 oplossing van azijn en water in een kan. Giet het in de tank en draai het een paar minuten voorzichtig rond.

U kunt ook tankafdekkingen, deksels en andere accessoires in de tank stoppen, zodat ze in de azijnoplossing kunnen worden gereinigd.

Gooi na een paar minuten de azijn in de gootsteen en spoel de tank goed af met warm water.

6. Veeg het apparaat af met een doek

Veeg met een vochtige doek het hele apparaat af. Zorg ervoor dat je in krappe hoeken, spleten en kleine openingen komt om al het vuil en puin te verwijderen. Veeg de basis af terwijl de azijn weken is.

7. Schrob de basis

Na 30 minuten azijn weken, schrob het apparaat met een schrobborstel. Een oude tandenborstel verwijdert losgeslagen vuil en ontkalkt het apparaat. Ga door totdat de lade schoon is.

Gooi de azijn eruit en veeg het bakje af met een schone vochtige doek. Je wilt geen azijnresten in de unit – niemand wil dat inademen! Bovendien heeft het een sterke geur.

8. Droog

Gebruik droge doeken of papieren handdoeken om het apparaat een keer te geven en overtollig water te verwijderen. Monteer het apparaat opnieuw.

Hoe een Vicks luchtbevochtiger te reinigen met bleekmiddel

Gebruik één keer per maand de kracht van bleekmiddel om uw Vicks luchtbevochtiger te desinfecteren. Als u geen bleekmiddel wilt gebruiken, is waterstofperoxide een milieuvriendelijker en niet-toxisch alternatief.

Of je nu de Vicks Cool Mist Humidifier, de 3-in-1 SleepyTime Luchtbevochtiger of een ander model schoonmaakt, desinfecteer hem maandelijks.

 • Tijd: 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Bleekmiddel of waterstofperoxide.
 • Water.
 • Zinken.
 • Doeken.
 • Handschoenen.
 • Masker.
 • Handdoek- of droogrek.

1. Bereid de eenheid voor

Plaats het apparaat op een vlakke ondergrond. Schakel het uit en koppel het los. Na het spoelen van de tank met warm water, kunt u doorgaan naar de volgende stap.

2. Vul de tank met bleekmiddel of waterstofperoxide

Giet een theelepel bleekmiddel of waterstofperoxide in de tank. Voeg een liter warm water toe. Laat deze oplossing 20 minuten weken en draai af en toe de tank rond om de oplossing te verdelen.

3. Vul de basis met oplossing

Giet ongeveer 1/4 liter water in de basis met 1/4 theelepel bleekmiddel. Laat dit ook 20 minuten weken.

U kunt ook de spuitmonden en het deksel in het basiswater plaatsen om te weken.

3. De tank legen

Na 20 minuten leegt u het waterreservoir en de basis. Als uw apparaat een pick-upbuis heeft, verwijdert u die eerst, zodat het bleekmiddel niet naar andere delen van de luchtbevochtiger reist.

Giet de oplossing in een gootsteen of een veilige afvoerruimte.

Veiligheidstip

Bleekmiddel is corrosief en kan je huid beschadigen. Het is een goed idee om beschermende handschoenen en een mondkapje te dragen. Als je er geen hebt, houd het gebied dan goed geventileerd, zodat je geen bleekgassen inademt.

4. Spoel het apparaat af

Spoel het waterreservoir een paar minuten af met warm water totdat de bleekgeur helemaal weg is. Reinig de pick-upbuis ook voor het geval deze bleekmiddel blijft erop hangen.

Gebruik ook een vochtige doek om de basis van het apparaat af te spoelen. Blijf afvegen totdat alle sporen van bleekmiddel verdwenen zijn.

5. Droog het apparaat aan de lucht

Omdat je het apparaat net hebt gedesinfecteerd, willen we het volledig aan de lucht laten drogen. Dit zorgt ervoor dat schimmel geen kans krijgt om te groeien. Laat het een dag of twee op een handdoek of droogrek liggen.

Hoe een luchtbevochtigerfilter te reinigen

Als uw Vicks luchtbevochtiger een herbruikbaar filter heeft, moet u deze regelmatig reinigen. Sommige eenheden hebben een wegwerpfilter dat u vaak moet vervangen.

 • Tijd: Een uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Container.
 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.
 • Schrobborstel of oude tandenborstel.
 • Handdoek- of droogrek.

1. Bereid de reinigingsoplossing voor

Combineer in een kleine container een 1: 1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en water.

2. Week het filter

Plaats het filter in de oplossing zodat het volledig ondergedompeld is. Laat het 45 minuten weken. De azijn zal vuil, puin en minerale afzettingen afbreken.

3. Schrobben en spoelen

Verwijder het filter uit de oplossing en schrob het goed met een borstel of oude tandenborstel. Verwijder losgemaakte deeltjes. Spoel het filter goed af met warm water.

4. Droog het filter

Laat het filter drogen op een handdoek of een droogrek. Zodra het 100 procent droog is, kunt u het terugbrengen naar het apparaat.

Onderhoudstips voor luchtbevochtigers

Het is cruciaal dat u het schoonmaken niet omzeilt met de Vicks luchtbevochtiger. Dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse reiniging is de beste manier om uw luchtbevochtiger hygiënisch en fris te houden. Maar als u een paar extra onderhoudstips wilt voor het verzorgen van het apparaat en het schoonhouden ervan, hebben we er enkele:

 • Reinig het filter wekelijks: Reinig het filter eenmaal per week met azijn om het hygiënisch te houden.
 • Pak schimmel aan: Door het apparaat dagelijks schoon te maken en elke week grondig te reinigen, kunt u schimmelproblemen voorkomen. Maar als je schimmel opmerkt, gebruik dan de bleekmiddelreinigingshack. Je kunt een borstel met zachte borstel in combinatie met bleekmiddel gebruiken om schimmeldeeltjes los te maken en te verwijderen.
 • Gebruik het juiste water: Als u in een gebied met hard water woont, raden we u aan gedestilleerd of gezuiverd water te gebruiken. Dit minimaliseert de opbouw van schaal binnen de eenheid. Als je ergens met zachter water woont, kun je water rechtstreeks uit de kraan gebruiken.
 • Gebruiken demineralisatiepatronen: Vicks raadt demineralisatiecartridges aan als u problemen heeft met de opbouw van mineralen. Deze cartridges voorkomen kalkaanslag in de tank, waardoor uw reinigingsroutine eenvoudiger wordt.
 • Vermijd essentiële oliën: Hoewel ze een aangenaam aroma afgeven, vermijdt u het gebruik ervan in uw Vicks-luchtbevochtiger. De oliën kunnen de tank en de interne eenheid vernietigen. Vicks biedt in plaats daarvan VapoPads aan. We raden aan om een olieverspreider te kopen als u essentiële oliën wilt gebruiken.
 • Gebruik niets anders dan azijn, bleekmiddel of waterstofperoxide: Vicks raadt geen andere reinigingsmiddelen aan, waaronder zuiveringszout. Blijf dus weg van iets anders dan de drie die we hebben genoemd.
 • Vermijd slijmophoping: Watertanks kunnen slijmerig worden, vooral als je je dagelijkse en wekelijkse reiniging niet hebt bijgehouden. Een luchtbevochtiger reinigingsbal, zoals de Protec Cleaning Cartridge, kan met water in de tank worden geplaatst. Deze zullen de opbouw van slijm aanpakken en tegelijkertijd schimmel- en bacteriegroei voorkomen.
 • Vervang het filter vaak: Vicks raadt aan om het filter elke één tot drie maanden te vervangen. Zelfs als uw filter wasbaar is, wilt u het misschien vaak vervangen, zodat uw apparaat de meest verse damp afgeeft.
 • Geen stoomreiniging: Je denkt misschien dat je je stoomreiniger voor alles kunt gebruiken, maar vermijd het gebruik ervan op je luchtbevochtiger. Het kan desinfecteren, maar de hoge temperaturen kunnen het apparaat verpesten.

Veelgestelde vragen

Hoe reinig je schimmel uit een Vicks luchtbevochtiger?

Het gebruik van bleekmiddel om uw apparaat elke maand te desinfecteren, zal schimmel verwijderen. Gebruik een oude of ongebruikte tandenborstel om de mal te schrobben en uit het apparaat te verwijderen.

Kun je ziek worden van beschimmelde luchtbevochtigers?

Als uw luchtbevochtiger beschimmeld is, kan dit astma en allergieën veroorzaken (1). Een beschimmelde luchtbevochtiger kan de symptomen verergeren als je al last hebt van allergieën of astma.

Maar zelfs als je geen astma of allergieën hebt, kan een beschimmelde luchtbevochtiger je ook onaangename symptomen geven. Dit omvat griepachtige ziekten of longinfecties.

Moet ik mijn luchtbevochtiger reinigen als ik gedestilleerd water gebruik?

Ja – het maakt niet uit wat voor soort water u gebruikt, u moet uw luchtbevochtiger dagelijks, wekelijks en maandelijks reinigen. Gedestilleerd water kan de opbouw van minerale afzettingen minimaliseren, maar stopt de opbouw van bacteriën, vuil of schimmels niet.

Houd er ook rekening mee dat deze tips geschikt zijn voor alle Vicks luchtbevochtigers. Of je je nu afvraagt hoe je een Vicks Warm Mist luchtbevochtiger, een mini-luchtbevochtiger of een ander model moet reinigen, volg deze instructies.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe binnenruit auto schoonmaken