Hoe een waterkoker schoon te maken en te ontkalken

Een waterkoker – soms een waterkoker genoemd – is een van de meest geliefde stukken in veel huizen. Maar wanneer het grimmig wordt met minerale afzettingen, kalkaanslag en schimmel, kan het een beetje hartverscheurend zijn.

We gaan je laten zien hoe je een waterkoker schoonmaakt, zodat je deze vervelende dingen kunt voorkomen. Onze stapsgewijze handleiding laat u ook zien hoe u een waterkoker kunt ontkalken.

Al snel maak je ’s werelds beste kopje thee, dankzij je vlekkeloze waterkoker.

Hoe maak je een waterkoker schoon met azijn

Vul de waterkoker met een 1:1 oplossing van water en gedestilleerde witte azijn. Kook de waterkoker en laat hem vervolgens 20 minuten weken. Spoel de waterkoker een paar keer af. Vul de waterkoker opnieuw met water en kook opnieuw om de azijnresten te verwijderen. Mogelijk moet u het nog een paar keer spoelen om de azijngeur grondig te verwijderen.

Hoe vaak een waterkoker schoon te maken

We raden aan om elke twee maanden een waterkoker grondig te reinigen. Mogelijk moet u eenmaal per maand een grondige reiniging uitvoeren als u meer afzettingen in uw waterkoker opmerkt. Maar gelukkig zijn waterkokers onderhoudsarm.

Wat zijn minerale afzettingen?

Een van de belangrijkste redenen waarom u uw waterkoker grondig moet reinigen, is om minerale afzettingen te verwijderen. Maar wat zijn dat?

Minerale afzettingen zijn afkomstig van de elementen in uw water, vooral als u in een gebied met hard water woont.

Deze mineralen omvatten magnesium en calcium, die niet zullen verdampen. Daarom klampen ze zich vast aan het interieur van de waterkoker. Ze zijn meestal wit en krijtachtig.

Minerale afzettingen worden ook wel kalkaanslag genoemd.

Hoe een waterkoker te ontkalken

Het grondig reinigen van uw waterkoker, ook wel bekend als ontkalken, is eenvoudig. Deze methode maakt gebruik van gedestilleerde witte azijn om minerale afzettingen los te maken, geuren te verwijderen en het interieur van uw waterkoker grondig schoon te maken.

 • Tijd: 30 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Water.

1. Vul de waterkoker met oplossing

Vul je waterkoker halfvol met gedistilleerde witte azijn. Vul het de rest van de weg met water.

2. Kook de waterkoker

Zet de waterkoker aan de kook. Laat het volledig koken.

3. Laat de azijn weken

Laat de oplossing ongeveer 20 minuten in de waterkoker weken om eventuele resterende kalkaanslag los te maken.

4. Goed afspoelen

Spoel de ketel een paar keer af om de losgekomen kalkaanslag en azijnresten te verwijderen. Vul de waterkoker bij met gewoon water.

5. Kook de ketel opnieuw

Kook de ketel deze keer met alleen water in de ketel opnieuw. Dit zal helpen om zich te ontdoen van azijnresten. Niemand wil dat zijn volgende kopje thee naar azijn smaakt.

Herhaal dit een paar keer totdat de azijngeur uit de ketel is verdwenen.

Hoe maak je een waterkoker schoon zonder azijn

Als schoonmaken met azijn niet jouw ding is (no pun intended) of als je er geen hebt, kun je een ander product gebruiken. We hebben drie andere reinigingsmethoden om te proberen.

Met citroenzuur

Citroenzuur is een verbinding afgeleid van citroensap en een van nature effectieve reiniger. Volg deze stappen om de waterkoker schoon te maken:

 1. Maak oplossing: Voeg een eetlepel citroenzuur en een kopje water toe aan de waterkoker.
 2. Koken: Kook de waterkoker.
 3. Spoelen: Nadat de waterkoker heeft gekookt, spoel je de waterkoker een paar keer uit.
 4. Droog: Gebruik een handdoek om de binnenkant van de waterkoker te drogen en verwijder eventuele sporen van het zuur.
 5. Opnieuw afspoelen: Als je denkt dat het nodig is, spoel de waterkoker dan opnieuw af. Vul het met water. Kook het. Spoel vervolgens nogmaals af.
Lees ook:   3g schoonmaakmiddelen

Met Baking Soda

Zuiveringszout is een goedkope en niet-giftige reiniger. Het is heel gemakkelijk te gebruiken voor het schoonmaken van uw waterkoker.

 1. Maak oplossing: Voeg twee eetlepels zuiveringszout toe aan je waterkoker en vul de rest van de weg met water.
 2. Koken: Breng de ketel aan de kook.
 3. Verlaten: Laat de waterkoker 10 minuten staan. Dit geeft de baking soda de kans om kalkaanslag nog verder te verwijderen.
 4. Borstel: Zodra de waterkoker is afgekoeld, gebruikt u een niet-schurende schrobborstel om de binnenkant van de waterkoker te schrobben.
 5. Spoelen: Spoel de waterkoker een paar keer goed af.
 6. Droog: Droog de waterkoker af met een theedoek.

Met soda

Als een beetje een leuk experiment, zou je je waterkoker ook kunnen ontkalken met frisdrank, zoals Coca-Cola. Vanwege de zure aard kan dit helpen om minerale afzettingen te verwijderen.

 1. Maak oplossing: Vul de waterkoker met ongeveer 500 milliliter frisdrank. Als je een kleinere waterkoker hebt, vul deze dan gewoon halverwege.
 2. Koken: Kook de waterkoker en laat hem 30 minuten staan.
 3. Schrobben: Zodra de waterkoker is afgekoeld, leegt u deze en schrobt u de binnenkant met een niet-schurende borstel.
 4. Spoelen: Spoel een paar keer goed af met water.
 5. Droog: Droog de binnenkant af met een theedoek.

Hoe de buitenkant van een waterkoker schoon te maken

De buitenkant van de waterkoker kan vies worden. Vingerafdrukken, olie, spatten van andere voedingsmiddelen, koffievlekken en vuil kunnen vlekken maken op de buitenkant van uw waterkoker. Laten we het schoon krijgen.

Plastic

Zo reinig je een plastic buitenkant:

 1. Oplossing maken: Meng in een gootsteen oorlogm water en afwasmiddel.
 2. Veegketel: Bevochtig een microvezeldoek in de zeepoplossing. Wring het goed uit en wrijf dan over de buitenkant van de waterkoker. De afwasmiddel en het warme water verwijderen vlekken, vlekken en vuil.
 3. Droog: Gebruik een droge microvezeldoek om de buitenkant van de waterkoker af te vegen.

Edelstaal

Roestvrijstalen ketels zijn gemakkelijk schoon te maken, maar ze worden snel grimmig. De meeste vlekken verschijnen heel duidelijk op staal. Zo maak je het schoon:

 1. Maak zuiveringszoutoplossing: Voeg drie eetlepels zuiveringszout toe aan een kom met warm water. Meng goed.
 2. Veegketel: Dompel een microvezeldoek in de zuiveringszoutoplossing en wring deze goed uit. Veeg de waterkoker schoon om vuil, vuil en vlekken te verwijderen.
 3. Droog: Gebruik een aparte microvezeldoek om de waterkoker te drogen.
 4. Olie de ketel: Als je een glanzende afwerking wilt, voeg dan een druppel olijfolie toe aan een schone doek en wrijf de waterkoker in cirkelvormige bewegingen. Laat het ongeveer een uur drogen voordat u de waterkoker opnieuw aanraakt.
Lees ook:   Schimmel verwijderen? Schimmel bestrijden met deze 3 tips

Glas

Glazen ketels zijn prachtig, maar soms verpesten vlekken de esthetiek. Wist je dat je een glazen ketel met citroen kunt schoonmaken? Dat gaat als volgt:

 1. Gebruik een citroen: Snijd een citroen doormidden en wrijf de open kant over de vlekken op het glas.
 2. Afvegen met een vochtige doek: Bevochtig een pluisvrije doek in warm water en veeg de waterkoker af.
 3. Voor verdere vlekken en strepen: Als je nog steeds niet tevreden bent, maak dan een 1:1 oplossing van witte azijn en water. Je kunt het in een spuitfles bewaren voor toekomstig gebruik. Bevochtig een doek met de oplossing en schrob de buitenkant van de waterkoker om vlekken te verwijderen en glans toe te voegen.
 4. Aan de lucht drogen: Laat het glas aan de lucht drogen om strepen te voorkomen.

Tips voor het onderhoud van de waterkoker

Waterkokers zijn niet goedkoop, maar ze kunnen lang meegaan met de juiste zorg. Hier zijn onze beste onderhoudstips:

 • Maak het regelmatig schoon: Reinig het interieur minstens om de twee maanden grondig. We raden aan om de buitenkant elke week schoon te maken.
 • Water leegmaken: Laat geen water in de waterkoker zitten. Probeer te koken wat je nodig hebt. Vul een mok met water en giet het vervolgens in de waterkoker om de exacte hoeveelheid voor je kopje thee te hebben. Je kunt het overgebleven water gebruiken om je planten te voeden.
 • Gebruik gedestilleerd water: Kraanwater zit vol met minerale afzettingen, vooral als je in een gebied met hard water woont. Gebruik in plaats daarvan gedestilleerd water om kalkaanslag te minimaliseren.
 • Schone cartridges en filters: Uw waterkoker heeft ook patronen en filters. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor reinigingsinstructies. Deze moeten regelmatig worden schoongemaakt.
 • Schakel het niet in als het leeg is: Soms duwen we per ongeluk een lege ketel en flikkeren we hem uiteindelijk aan. Maar probeer dit ten koste van alles te vermijden, omdat dit het verwarmingselement zal beschadigen.
 • Maak de elektrische onderdelen niet schoon: Maak de verwarmingselementen of de basis van de waterkoker nooit nat. U hoeft deze onderdelen niet schoon te maken. Je kunt ze van tijd tot tijd afvegen met een droge doek om stof te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Is kalkaanslag in een waterkoker schadelijk?

Kalkaanslag kan schadelijk zijn voor de conditie van uw waterkoker, maar het is geen zorg voor uw gezondheid. In feite kunnen er gezondheidsvoordelen zijn aan het drinken van hard water en de afzettingen ervan (1). Studies tonen aan dat minerale afzettingen je kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Andere studies tonen echter aan dat er een verband kan zijn tussen hard water en nierstenen. Het bewijs is troebel, dus we kunnen het niet volledig vertrouwen.

Het grootste nadeel is dat het niet goed smaakt. Als u verser en schoner smakend water wilt, houd dan uw waterkoker schoon.

Kan ik water in een waterkoker opnieuw koken?

Ja – qua gezondheid is dit meestal veilig (2). Het kan echter leiden tot meer minerale afzettingen in uw waterkoker. Als u galstenen, nierstenen of artritis heeft, wilt u dit misschien vermijden, omdat de extra kalkaanslag schadelijk kan zijn.

Lees ook:   hoe kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken

Het grootste risico is over het algemeen dat het opnieuw koken van water een brandgevaar kan zijn. Het water kan nog heter worden dan het standaard kookpunt.

Als je het te snel uit de waterkoker giet, kan het ontploffen en sputteren. Als dit op je spat, kun je verbrand raken.

Wat is het bruine spul in My Waterkoker?

Dat is kalkaanslag. Hoewel kalkaanslag meestal wit of geel is, kan het soms bruin zijn. Geen paniek – het is geen roest.

Hoe krijg ik het zwart van de onderkant van mijn waterkoker?

Als de zwarte vlekken kalkaanslag zijn, kunt u onze azijn, zuiveringszout, citroenzuur of frisdrankmethode gebruiken om de waterkoker te ontkalken.

Als het echter een zwarte brandplek is, kunt u overwegen een nieuwe waterkoker te kopen. Uw waterkoker kan oververhit raken en branden, wat brandgevaarlijk is.

Een andere manier om deze zwarte brandplekken schoon te maken – als u weet dat uw waterkoker geen brandgevaar oplevert – is met deze methode:

 1. Kook de ketel: Voeg water toe aan de waterkoker en breng het aan de kook.
 2. Zeep toevoegen: Voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan het hete water. Meng het met een houten lepel.
 3. Weken: Laat het zeepsop twee uur weken.
 4. Voeg zuiveringszout toe: Voeg twee eetlepels zuiveringszout toe aan het zeepsop.
 5. Schrobben: Gebruik een niet-schurende schrobborstel om de binnenkant van de waterkoker schoon te maken.
 6. Spoelen: Leeg het water en spoel de waterkoker goed af om alle sporen van zeep en zuiveringszout te verwijderen.
 7. Droog: Droog het interieur af met een theedoek.

Wat als het schimmel is?

Als de zwarte vlekken in uw waterkoker schimmel zijn, raden we u aan een nieuwe te kopen. Het is niet veilig om schimmel in te nemen.

Hoe vaak moet een waterkoker worden vervangen?

Streef ernaar om uw waterkoker om de vier tot vijf jaar te vervangen. Zo weet je dat het tijd is:

 • Het duurt een eeuwigheid om te koken: Als uw waterkoker minutenlang nodig heeft om water te koken, kan het aan het einde van zijn levensduur zijn.
 • Het water smaakt grappig: Als het water raar smaakt, zelfs na onze diepe reinigingsmethode, kan er te veel kalkaanslag en afzettingen zijn. Een nieuwe ketel lost dat op.
 • Verkleuring: Als je waterkoker van binnen gekke verkleuring heeft, raden we je aan een nieuwe te kopen.

Maak verse thee

Er gaat niets boven thuiskomen van een lange dag, de waterkoker koken en genieten van een rijke kop thee.

Maar voor de beste smaak raden we aan om elke twee maanden een waterkoker grondig te reinigen. Onze methode is eenvoudig – het duurt 30 minuten (dit omvat 20 minuten wachttijd).

Vergeet ook niet om de buitenkant schoon te maken. De methoden verschillen afhankelijk van het materiaal van uw waterkoker.

Raadpleeg bij twijfel uw gebruikershandleiding voor specifieke instructies.