Hoe maak je je broodrooster schoon

Je hebt misschien gehoord dat het belangrijk is om je broodrooster regelmatig schoon te maken. We gebruiken deze keukenapparatuur immers vrijwel elke dag.

Als u zich afvraagt hoe u een broodrooster snel en efficiënt kunt schoonmaken, bent u bij ons aan het juiste adres. We kunnen u helpen kruimels, voedselresten en andere vervelende dingen te verwijderen die mogelijk op de loer liggen in uw broodrooster.

Blijf lezen voor onze vijfstappenmethode over hoe je de binnen- en buitenkant van een broodrooster goed kunt reinigen. Binnenkort ziet het er gloednieuw uit!

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een broodrooster schoon te maken
 • Kun je een broodrooster wassen met water?
 • Hoe de binnenkant van een broodrooster schoon te maken
 • Hoe de buitenkant van een broodrooster schoon te maken
 • Hoe maak je een broodrooster schoon met kaas erin
 • Hoe roestvrij stalen broodrooster te reinigen
 • Hoe maak je een broodroosteroven binnenin schoon
 • Kan ik een broodrooster in een vaatwasser doen?
 • Veelgestelde vragen
 • Tijd voor Toast

Hoe vaak een broodrooster schoon te maken

We hoeven je maar één ding te vertellen om je te overtuigen om je broodrooster regelmatig schoon te maken: als je dat niet doet, is het brandgevaarlijk.

Het achterlaten van voedselresten in uw broodrooster kan een opeenhoping veroorzaken, die een brandgevaar wordt de volgende keer dat u uw broodrooster gebruikt. Dit geldt vooral voor broodroosterovens waar je brandbare vetten of oliën gebruikt.

Een andere reden om je broodrooster regelmatig schoon te maken, is om die vreselijke brandlucht en smaak te elimineren die je opmerkt elke keer dat je wat brood roostert.

Hoe vaak is regelmatig? We zeggen: maak je broodrooster elke week schoon als je een groot gezin hebt dat het vaak gebruikt. Als je alleen woont, maak dan een paar keer per maand je broodrooster schoon.

Kun je een broodrooster wassen met water?

Je moet niet de hele broodrooster onderdompelen in water, en je moet het ook niet overal overheen spuiten. Zoals je weet, gaan water en elektronica niet samen. Je zou jezelf kunnen elektrocuteren en ook je broodrooster kunnen beschadigen.

U kunt echter water gebruiken tijdens het reinigingsproces zolang u de broodrooster hebt losgekoppeld. Je moet ook heel voorzichtig zijn bij het gebruik van water. Breng het altijd eerst aan op een doek of borstel en gebruik het maar een beetje tegelijk. Laat je broodrooster niet weken.

Er zijn verwijderbare delen van uw broodrooster, zoals de kruimelbak, die u in water kunt onderdompelen. Zorg ervoor dat je ze grondig droogt voordat je ze terugbrengt naar de broodrooster.

Hoe de binnenkant van een broodrooster schoon te maken

Laten we eens kijken naar de beste methode voor het reinigen van de binnenkant van uw broodrooster. We lopen door broodroosters met een verwijderbare kruimelbak en die zonder. Dus het maakt niet uit wat voor soort broodrooster je hebt, deze tips zouden moeten helpen.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Gedistilleerde witte azijn
 • Doeken
 • Tandenborstel of banketbakker

Met een kruimelbak

Als je broodrooster een kruimelbak heeft, is het iets gemakkelijker om grondig schoon te maken.

 1. Haal: Begin altijd met het loskoppelen van je broodrooster. Maak uw broodrooster nooit schoon terwijl deze nog is aangesloten.
 2. Vegen: Veeg met een tandenborstel of gebakborstel voorzichtig de binnenkant van de broodrooster af om aangekoekte kruimels en resten te verwijderen. Herhaal dit in elke toastsleuf.
 3. Schoon: Dompel je tandenborstel of deegborstel in gedistilleerde witte azijn en schud het overtollige af. Dompel het in elke toastsleuf om het interieur grondig schoon te maken. Begin bovenaan en werk je een weg naar beneden.
 4. Schone kruimelbak: Verwijder nu de kruimelbak. Het zal vol broodkruimels zijn en het puin dat je net met je borstel hebt losgemaakt. Was het zoals elk ander gerecht, met warm water en zeep.
 5. Droog: Droog de kruimelbak goed af met een doek. Laat de broodrooster een nacht goed drogen. Je wilt het niet gebruiken terwijl het nog steeds licht vochtig is van binnen.

Zonder kruimelbakje

Het schoonmaken van een broodrooster zonder kruimelbak is min of meer hetzelfde, behalve dat je de kruimels in de prullenbak dumpt in plaats van de lade schoon te maken.

 1. Haal: Koppel je broodrooster los om ervoor te zorgen dat je superveilig bent.
 2. Vegen: Gebruik een tandenborstel of gebakborstel om de binnenkant van elke roostersleuf schoon te maken. Hierdoor komen brokstukken en kruimels los. Ze zullen op de bodem van de broodrooster vallen. Dat legen we later leeg. Gebruik een tandenborstel of gebakborstel om de binnenkant van de broodrooster voorzichtig af te vegen en aangekoekte kruimels en resten te verwijderen. Herhaal dit in elke toastsleuf.
 3. Schoon: Herhaal stap twee met een gedempte borstel. Dompel je borstel gewoon in gedestilleerde witte azijn en schud het vervolgens om het overtollige te verwijderen. Reinig elke roostersleuf van boven naar beneden.
 4. Lege broodrooster: Om kruimels te verwijderen, houd je je broodrooster ondersteboven boven een vuilnisbak en geef je hem een zachte shake. Herhaal dit ongeveer 20 seconden om zoveel mogelijk kruimels te verwijderen.
 5. Droog: Laat de broodrooster een nacht goed drogen.

Hoe de buitenkant van een broodrooster schoon te maken

Je wilt dat je broodrooster er mooi uitziet op je aanrecht, dus het schoonmaken van de buitenkant is essentieel. Koppel uw broodrooster los voordat u begint.

 • Tijd: 15 minuten (plus wachttijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Doek
 • Afwasmiddel
 • Zuiveringszout
 • Tandenborstel
 • Kom of gootsteen
 • Water

1. Oplossing voorbereiden

Meng warm water met een paar druppels afwasmiddel in een kleine kom of gootsteen.

2. Schone buitenkant

Bevochtig je doek in de oplossing en wring hem goed uit. Wrijf je broodrooster in zachte bewegingen om alle resten en vuil te verwijderen. Mogelijk moet u elleboogvet aanbrengen op taaie vlekken en vlekken.

3. Schone vlekken

Als je bevlekte gebieden hebt, giet dan een beetje zuiveringszout in een kom. Bevochtig je tandenborstel in water en dompel hem vervolgens in het zuiveringszout. Wrijf het op de bevlekte delen van de broodrooster en schrob in zachte bewegingen om het zuiveringszout aan te brengen.

Laat het maximaal 30 minuten staan en veeg het vervolgens af met een doek. De baking soda pasta moet vlekken hebben losgemaakt, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn.

4. Reinig moeilijk bereikbare plekken

Gebruik je tandenborstel, dompel hem in je zeepsop en ga rond de rest van de broodrooster. Focus op moeilijk bereikbare ruimtes en kleine openingen, zoals rond de wijzerplaten en de handgrepen van de broodrooster.

5. Droog

Gebruik een droge doek om de buitenkant af te vegen en verwijder alle vochtresten.

Hoe maak je een broodrooster schoon met kaas erin

De bovenstaande stappen zijn mogelijk niet sterk genoeg om kaas uit uw broodrooster te verwijderen. Als je broodroostergrill een vijand van een plak kaas heeft gemaakt, kun je deze als volgt schoonmaken.

 1. Haal: Koppel de broodrooster los voordat u deze reinigingsstappen volgt.
 2. Wachten: Als de kaas zacht en warm is, wacht dan ongeveer een uur, zodat het hard wordt. Dat zal makkelijker schoon te maken zijn.
 3. Schrapen: Gebruik een houten spatel of lepel om de kaas van en uit de broodrooster te schrapen.
 4. Schone grill: Dompel een tandenborstel of deegborstel in gedistilleerde witte azijn en schrob de grill schoon, zodat je de binnenkant van de broodrooster niet laat weken.
 5. Droog: Laat de broodrooster een nacht aan de lucht drogen voordat u hem opnieuw gebruikt.

Hoe roestvrij stalen broodrooster te reinigen

Wanneer u kiest voor een roestvrijstalen broodrooster, zoals een van de Philips-modellen, gaat u voor iets dat is gebouwd om lang mee te gaan. Roestvrij staal heeft echter de neiging om meer vingerafdrukken en markeringen te tonen dan andere materialen. Dus je moet een aantal verschillende en gespecialiseerde reinigingshacks uitgeven om het staal te laten glanzen.

Een optie is om er een commerciële roestvrijstalen reiniger op te gebruiken. Combineer dit met een microvezeldoek en je staal zal sprankelend zijn.

Als u een huismiddeltje wilt gebruiken, is gedistilleerde witte azijn geweldig om roestvrij staal op te schijnen en een streeploze afwerking achter te laten.

Hoe maak je een broodroosteroven binnenin schoon

We hebben je uitgelegd hoe je een broodrooster schoonmaakt, maar hoe zit het met een broodroosteroven? Deze twee apparaten vereisen een iets andere reinigingsaanpak. We laten je zien hoe je een broodroosteroven door de binnenste componenten te verwijderen en te reinigen.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Bassin of gootsteen
 • Afwasmiddel
 • Stofzuiger (optioneel)
 • Bar Keeper’s Friend of zuiveringszout
 • Microvezeldoeken

1. Haal

Zet de broodroosteroven uit en haal de stekker uit het stopcontact. Veiligheid voorop!

2. Verwijderbare onderdelen reinigen

Verwijder de lade, grill en kruimelschaal. Meestal kun je deze in de vaatwasser schoonmaken, maar als die van jou echt vies zijn en bedekt met verbrand voedsel, wil je deze delen misschien een nacht in een sopje weken. Maak dan schoon zoals je normaal je afwas zou doen.

3. Verwijder kruimels

Schud de broodroosteroven over je afval om kruimels te verwijderen. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken om nog meer kruimels en resten te verwijderen.

4. Schoon interieur en exterieur

Het is tijd om de binnenkant van de broodroosteroven schoon te maken. Er zijn verschillende hacks om te proberen, maar een waar gebruikers van broodroosterovens dol op zijn, is het gebruik van Bar Keeper’s Friend. Dit is vooral handig als je je broodroosteroven al een tijdje (of ooit) niet hebt schoongemaakt!

Volg het advies van de fabrikant over hoe het toe te passen. Schrob het voorzichtig met een microvezeldoek. U kunt Bar Keeper’s Friend gebruiken aan de binnen- en buitenkant van de broodroosteroven, inclusief de glazen deur.

Milieuvriendelijk alternatief

Als u Bar Keeper’s Friend of andere commerciële producten niet wilt gebruiken, kunt u een pasta maken met zuiveringszout en water. Gebruik dat om je broodroosteroven grondig schoon te maken. Het is misschien niet sterk genoeg als je broodroosteroven smerig is.

5. Afspoelen

Bevochtig een microvezeldoek met warm water en veeg het hele interieur en exterieur van uw broodroosteroven af, waarbij alle resten en vuil van de reinigingsoplossing worden verwijderd.

6. Drogen en opnieuw monteren

Veeg met een aparte doek de binnen-, buitenkant en verwijderbare onderdelen af totdat ze droog zijn. Zet de broodroosteroven weer in elkaar. Houd de deur open en laat deze een nacht verder aan de lucht drogen.

Kan ik een broodrooster in een vaatwasser doen?

Nee, je kunt een broodrooster niet in de vaatwasser zetten omdat het een elektrisch apparaat is. Je vernietigt de draden en spoelen als je het in de vaatwasser wast. Dompel de broodrooster ook niet onder in de gootsteen.

Veelgestelde vragen

Kun je een broodrooster onderdompelen in water om het schoon te maken?

Nee. Omdat het elektrisch is, verpest u de broodrooster als u hem onderdompelt in water. Bovendien zal het interieur nog steeds nat zijn wanneer u het weer aansluit. Hierdoor loop je het risico op een elektrische schok.

Hoe krijg je brandplekken van een broodrooster?

De beste manier om brandplekken te verwijderen is door iets licht schurends te gebruiken. Je kunt proberen ze af te schrapen met een oude creditcard.

Een andere optie is om een grove pasta te maken met zuiveringszout en water. Schrob het in de brandplekken totdat je het merkteken ziet verdwijnen.

Je laatste optie is om Bar Keeper’s Friend te gebruiken, omdat het enigszins schurend is.

Kun je Magic Eraser gebruiken op een broodroosteroven?

Je kunt Magic Eraser gebruiken om de deur van je broodroosteroven schoon te maken. Het is ongelooflijk om vuil uit de glazen deur te verwijderen. Wat betreft het schoonmaken van het interieur, Magic Eraser doet het niet zo goed, dus we raden aan om iets anders te gebruiken, zoals Bar Keeper’s Friend of zuiveringszout.

Wat is de levensduur van een broodrooster?

De levensduur van een broodrooster hangt af van hoe vaak het wordt gebruikt, het merk, het model en de kwaliteit. Je zou moeten verwachten dat je vijf tot acht jaar gebruik krijgt van een gemiddelde broodrooster.

Moet u een broodrooster loskoppelen na gebruik?

U moet een broodrooster na gebruik loskoppelen, omdat apparaten defect kunnen raken en brand en elektrische schokken kunnen veroorzaken.

Wat moet je niet in een broodrooster stoppen?

Er zijn verschillende dingen die je niet in een broodrooster moet doen, waaronder beboterd brood, aluminiumfolie, bestek, papier en kaas.


Tijd voor Toast

Het schoonmaken van uw broodrooster duurt slechts ongeveer 15 minutentes, en het is een supereenvoudige schoonmaakklus. Het regelmatig schoonmaken van je broodrooster kan de smaak van je toast verbeteren en het risico op brand verminderen.

Het enige dat u hoeft te doen, is kruimels verwijderen, de binnenkant van de broodrooster schoonmaken met een borstel en deze uitdrogen. U kunt warm zeepsop en een doek gebruiken om de buitenkant schoon te maken. Eenvoudig!

Koppel uw broodrooster altijd los tijdens het schoonmaken en laat deze een nacht aan de lucht drogen voordat u deze opnieuw gebruikt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG ruitenontdooier Voor snel en effectief ontdooien