Moet je kiezen voor een droog strijkijzer of een stoomstrijkijzer?

Je wilt er op je best uitzien, toch? Voor dates, interviews, feestjes en vergaderingen. De beste manier om scherpe en scherpe kleding te garanderen, is door ze te strijken. Maar als je op zoek bent naar een strijkijzer, merk je misschien dat je overweldigd wordt door keuzes.

Een grote is hoe te kiezen tussen een droog strijkijzer versus een stoomstrijkijzer. In de wereld van ijzers is het belangrijk om de beste te kiezen voor uw behoeften. In dit artikel bespreken we de verschillen, voor- en nadelen van zowel een droog strijkijzer als een stoomstrijkijzer.

Inhoudsopgave
 • Droog vs Stoomstrijkijzer
 • Moet je een droog- of stoomstrijkijzer kopen?
 • Een stoomstrijkijzer gebruiken als droogijzer
 • Veelgestelde vragen
 • Beslissingstijd

Droog vs Stoomstrijkijzer

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de verschillen zijn tussen een stoomstrijkijzer versus een droog strijkijzer. We behandelen de belangrijke basis als het gaat om deze strijkgereedschappen.

Watertank

Het eerste grote verschil is de watertank. Een stoomstrijkijzer heeft één so dat het stoom kan produceren. Ondertussen heeft een droog strijkijzer duidelijk geen watertank.

Hierdoor lekken, spuiten of spugen droge strijkijzers geen water op je kleding. Als je dat wilt voorkomen, dan is een droog ijzer een betere keuze.

Aan de andere kant zorgt het hebben van een watertank ervoor dat een stoomstrijkijzer de juiste stoom kan uitstoten. Dit zorgt voor eenvoudig en effectief strijken. Stoom is geweldig voor het verwijderen van hardnekkige rimpels!

Stoomuitvoer en stoomgaten

Stoomstrijkijzers hebben een stoomafgifte en stoomgaten. Sommige hebben een stoomoutput die bestaat uit honderden kleine gaatjes die een grote hoeveelheid stoom afgeven. Hierdoor kun je kreukvrije kleding hebben die niet vaak hoeft te worden gereroneerd.

Droge strijkijzers hebben geen stoomgaten. De zoolplaat zal vlak en glad zijn. Dit is een goede keuze van ijzer als je van kunst en ambachten houdt die strijken vereisen.

Kies je voor een stoomstrijkijzer, zorg er dan voor dat de gaten niet verstopt zitten. Op die manier krijg je de juiste hoeveelheid stoom voor je kleding.

Spray Mist

Een goed stoomstrijkijzer wordt geleverd met een optie om mist te spuiten. Klinkt leuk, toch? Nou, dat is het wel. Met deze functie kun je de kleding dempen, zodat het gemakkelijker is om rimpels glad te strijken.

Als u een droog strijkijzer gebruikt, heeft u deze optie niet. Je moet wat elleboogvet gebruiken om echt in te drukken op hardnekkige rimpels. Natuurlijk kun je een spuitfles gebruiken om kleding eerst te bevochtigen. Het is een beetje ouderwets, maar het werkt.

De Soleplate

We hebben enkele verschillen met de zoolplaat genoemd. Een droog strijkijzer heeft bijvoorbeeld een platte zoolplaat. Dit maakt het een fluitje van een cent om schoon te maken!

Een stoomstrijkijzer heeft veel stoomgaten om de stoom vrij te maken. Dit vereist wat meer gedoe als het gaat om schoonmaken, omdat je aan elk afzonderlijk gat moet werken voor het geval ze verstopt raken.

Veelzijdigheid

Een groot kenmerk van het stoomstrijkijzer is dat het kan worden verdubbeld als een droog strijkijzer. Je hoeft niet altijd de stoomfunctie te gebruiken. Als je de tank leeg houdt, heb je een droog strijkijzer!

Het is sowieso belangrijk om de watertank af en toe te legen. Sommige kleding, zoals satijn en zijde, vereist droog strijken.

Helaas kan een droog strijkijzer nooit verdubbelen als stoomstrijkijzer. Ze zijn niet zo veelzijdig als het stoomstrijkijzer. Als je iets wilt dat extra functies heeft, is een stoomstrijkijzer een topkeuze.

Frequentie van gebruik

Ten slotte is het nuttig om na te denken over hoe vaak je strijkt. Als je vaak strijkt, dan is een stoomstrijkijzer een geweldige aankoop. Met de veelzijdigheid van dit strijkijzer kunt u de instellingen wijzigen om op de meeste soorten kleding te werken. U kunt de stoominstelling zelfs gebruiken voor stoffering en meubels.

Het is ook gemakkelijker om een heleboel kleding tegelijk te strijken met het stoomstrijkijzer. Ze zijn efficiënter en als je het eenmaal onder de knie hebt, gemakkelijk te gebruiken!

Moet je een droog- of stoomstrijkijzer kopen?

Wanneer u kiest tussen een droog- en stoomstrijkijzer, moet u de voor- en nadelen kennen. Bovendien, welk strijkijzer is het beste voor specifieke stoffen? We hebben de antwoorden.

Droog ijzer

Vrouw die een overhemd strijkt met een droog strijkijzer

Hier zijn de voor- en nadelen van het droge strijkijzer.

Pros

 • Je kunt de meeste, zo niet alle, stoffen strijken met een droog strijkijzer.
 • Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
 • Budgetvriendelijk.
 • Ze gaan lang mee.
 • Ze laten geen sporen achter op kleding.

Tegens

 • Geen stoom- of sproeifunctie.
 • Niet zo effectief op hardnekkige rimpels.
 • Geen extra functies, naast temperatuurregeling.

Stoomstrijkijzer

Kleding strijken met een stoomstrijkijzer

Als het gaat om stoomstrijken, zijn er ook voor- en nadelen.

Pros

 • Effectieve kreukverwijdering.
 • Stoom- en spuitoptie.
 • Verticaal strijken is een optie.
 • U kunt gebruiken op meubels, gordijnen en stoffering.
 • Doet ook dienst als droog ijzer.
 • Verwijder snel en eenvoudig rimpels.

Tegens

 • Zwaar.
 • Kost meer energie.
 • Ze kunnen sporen achterlaten op kleding.
 • Werkt niet met elke stof.
 • Moeilijker schoon te maken.
 • Ze kunnen lekken.

Stoffen tafel

We hebben ook een superhandige tafel gemaakt om u te helpen weten welk strijkijzer u op verschillende stoffen moet gebruiken.

Droog ijzer Stoomstrijkijzer
Wol (kasjmier, flanel) Polyester Katoen (denim, mousseline, etc.)
Borduurwerk en kant Nylon Corduroy
Zijde Acetaat Fluweel
Rayon Acryl Linnen
Satijn

Wees voorzichtig

Controleer voor het strijken het kledingetiket om te zien of het kan worden gestreken. Doe voor elk individueel kledingstuk extra onderzoek voor het geval het speciale zorg vereist bij het strijken. Voor fluweel moet je bijvoorbeeld alleen een beetje stoom gebruiken terwijl het item op een hanger staat. Houd het niet te dichtbij en blijf het verplaatsen.

Een stoomstrijkijzer gebruiken als droogijzer

Inmiddels weet je dat een stoomstrijkijzer een veelzijdige kleine gadget is en ook als droog strijkijzer kan dienen. We geven je enkele tips over het gebruik van het stoomstrijkijzer als droog strijkijzer.

U moet de stoomfunctie uitschakelen en de watertank legen om een stoomstrijkijzer als droog strijkijzer te gebruiken. Het is het beste om dit te doen bij het strijken van stoffen zoals polyester, rayon of zijde, omdat ze niet met stoom kunnen worden gestreken. Je wilt je favoriete kleding niet verpesten!

Het hangt ervan af waar je het strijkijzer voor nodig hebt, maar het kiezen van een stoomoptie betekent dat je het beste van twee werelden krijgt. Als u echter op zoek bent naar een goedkopere optie, zal het droge strijkijzer de slag slaan. Droge ijzers zijn ook beter voor bepaalde projecten, zoals warmteoverdracht.

Veelgestelde vragen

Als u overweegt een van beide opties te kopen, is het verstandig om u af te vragen welke coole functies ze kunnen hebben. We zullen enkele belangrijke vragen voor u beantwoorden voordat u besluit een droog- of stoomstrijkijzer te kopen.

Waar is de Steam voor op een Steam Iron?

De stoomfunctie wordt vooral gebruikt om rimpels er snel uit te krijgen. Stoom dringt door in textielvezels terwijl de hitte ervoor zorgt dat ze op hun plaats blijven (1). Dus voor de meest soepele, scherpe resultaten, probeer de stoominstelling te gebruiken.

Krimpt dampen kleding?

Het kan. Als u de stoominstelling gebruikt op stoffen die niet met stoom kunnen worden gebruikt, kunnen ze krimpen.

Ja, we hebben het over wol, zijde, satijn, kasjmier en polyester. Dus tenzij je expres kleding probeert te krimpen, gebruik dan geen stoomstrijkijzer op deze stoffen.

Welke soleplate coating is het beste voor strijkijzers?

Er zijn een paar verschillende zoolplaatcoatings voor strijkijzers. Deze omvatten keramiek, roestvrij staal en titanium.

Roestvrij staal is absoluut de meest voorkomende. Het is niet corrosief en hittebestendig, waardoor het ideaal is om te strijken. Er kunnen echter dingen aan het roestvrij staal kleven, wat sporen op de kleding kan achterlaten.

Keramische coatings werken ook goed. Ze kunnen statische elektriciteit elimineren bij hoge temperaturen, maar ze kunnen ook meer slijten en scheuren in de loop van de tijd.

Een titanium coating is geweldig voor snel strijken, een gelijkmatige overdracht van warmte en het vermogen om te voorkomen dat materiaaldeeltjes eraan blijven plakken. Bij extreem hoge temperaturen kunnen titanium zoolplaten materialen smelten.

Elke coating is het beste voor verschillende dingen, dus u moet rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden voordat u kiest.

Kies voor een algemene gids roestvrij staal als u natuurlijke vezels zoals katoen, rayon, wol, zijde en linnen viseert. Als je veel synthetische kleding zoals spandex strijkt, gebruik dan een keramische coating. Als je beide vaak strijkt, probeer dan een titanium coating, want deze werkt met vrijwel elke stof.

Iets om op te merken

Als je voor het gewone roestvrij staal gaat, zorg er dan voor dat je het vaak schoonmaakt, zodat het geen lelijke sporen achterlaat op je mooie kleding.

Kan ik water in een stoomstrijkijzer laten zitten?

Ja, dat kan. Als u echter in een gebied met hard water woont, is het raadzaam om geen water in het stoomstrijkijzer achter te laten. Maar voor gebieden met zacht water is het geen probleem als je vaak naar je strijkijzer grijpt.

Het is echter het beste om het na elk gebruik te legen als je af en toe strijkt. Op deze manier laat het water geen ophoping achter in de tank.

Kun je kraanwater gebruiken in een stoomstrijkijzer?

De ideale situatie zou zijn dat je je stoomstrijkijzer kunt vullen met water uit de kraan. Dat is echter niet altijd het geval.

Het hangt volledig af van uw strijkijzer, dus neem contact op met de fabrikant voordat u de watertank vult. Voor het grootste deel zou je kraanwater moeten kunnen gebruiken om te strijken.

Als u echter in een gebied met hard water woont, is het raadzaam om kraanwater half en half te mengen met gedestilleerd water. Dit is zodat er geen opbouw in de watertank is.

Hoe kan ik kalkaanslag op mijn ijzer verwijderen?

Het is normaal dat je strijkijzer in de loop van de tijd een schaal opbouwt. Maar maak je geen zorgen, we kunnen je helpen het schoon te maken.

 1. Gebruik een kalkverwijderaar: Gebruik voor het beste resultaat een kalkverwijderaar. Je kunt je eigen maken door gelijke delen gedestilleerde witte azijn en water te mengen. Giet wat oplossing op een natte pluisvrije doek.
 2. Veeg de zoolplaat af: Veeg in cirkelvormige bewegingen de zoolplaat af met de doek.
 3. Vul de tank: Vul nu de tank 3/4 vol met de oplossing.
 4. Aanzetten: Zet het strijkijzer aan en geef het de tijd om op te warmen.
 5. Stoom: Druk herhaaldelijk op de stoomknop zodat de oplossing door het strijkijzer heen kan werken. Als je strijkijzer een zelfreinigende knop heeft, druk daar dan nu op.
 6. Bijvullen: Zodra dat is gebeurd, vult u het strijkijzer opnieuw met schoon water.
 7. Stoom: Druk nogmaals een paar keer op de stoomknop.

Deze eenvoudige stappen verwijderen kalkaanslag uit je strijkijzer, zodat het zo goed als nieuw is.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Wanneer u een strijkijzer koopt, moet u op zoek gaan naar een antiaanbaklaag, ergonomisch ontwerp, stoomfuncties, draadloze versus snoermodellen en wattage. Zoek ten slotte naar temperatuurregelaars die u de veelzijdigheid geven om verschillende stoffen aan te pakken.


Beslissingstijd

Nu je de belangrijkste verschillen kent tussen een droog ijzer versus een stoomstrijkijzer, is het tijd om te beslissen.

Kortom, een droog strijkijzer is geweldig voor de meeste stoffen. Ze werken geweldig met delicate stoffen zoals satijn, zijde en wol. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en laten geen sporen achter op kleding. Ze zijn echter niet zo effectief op hardnekkige rimpels, noch hebben ze extra functies voor veelzijdigheid.

Je kunt altijd kiezen voor een stoomstrijkijzer om het beste uit beide ijzers te halen, omdat het ook dienst doet als droog strijkijzer. De stoom- en sprayknop helpt bij het verwijderen van rimpels. U kunt ook gebruiken op meubels, gordijnen en stoffering. De nadelen zijn onder meer moeite met schoonmaken, het achterlaten van sporen op kleding en lekken.

Met deze tips vind je het juiste strijkijzer voor jou.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?