Hoe maak je je huis snel schoon

Je kleintje ging eindelijk naar beneden voor een dutje. Of de schoonfamilie komt binnenkort langs. Of misschien wil je gewoon snel je huis schoonmaken, zodat je de tv aan kunt zetten en kunt ontspannen.

Het schoonmaken van je huis hoeft geen hele dag bezig te zijn. Er zijn manieren om het te versnellen. Hier leest u hoe u uw huis snel kunt schoonmaken, zodat u weer kunt beginnen met de activiteiten waar u van houdt.

We hebben 15 hacks voor het schoonmaken samengesteld, evenals een schoonmaakplan van een uur, 30 minuten en vijf minuten. Tijd om je schoonmaakroutine voor het leven te veranderen!

Inhoudsopgave
 • Hoe maak je je huis snel schoon
 • 1-uurs schoonmaakplan
 • 30 minuten schoonmaakplan voor het huis
 • 5 minuten schoonmaakplan voor het huis
 • Snel schoonmaken

Hoe maak je je huis snel schoon

Bekijk deze 15 hacks en tips voor het schoonmaken van je huis, snelle stijl!

1. Schoon in volgorde

Een goede manier om in een snelle schoonmaakroutine te komen, is door een schoonmaakopdracht te kiezen en je daar elke keer aan te houden. Binnenkort is het als spiergeheugen en hoef je niet eens twee keer na te denken over wat je aan het doen bent.

Kies dus een werkende volgorde en houd je daar elke keer aan. Persoonlijk houden we ervan om met onze keuken te beginnen, omdat het meestal het langst duurt. Het over en uit krijgen is een beloning op zich.

Top Tip

Ga in volgorde van kamers in je huis, zodat je niet rondrent. Doe eerst de benedenverdieping, werk van achter naar voren. Ga dan naar boven en werk van voor naar achter.

2. Organiseer de rommel

Een van de eerste dingen die u moet proberen te doen bij het snel schoonmaken van uw huis, is het verwijderen van de rommel. De beste manier om dat te doen, is door al een opslagplan te hebben. Alles moet een plek in je huis hebben, zelfs de willekeurige post die door je brievenbus wordt geschoven.

Gebruik opslagoplossingen zoals containers, dozen, manden en manden. Deze hoeven niet duur te zijn, maar ze kunnen ervoor zorgen dat uw huis er superschoon uitziet – en de opruimtijd versnellen.

3. Gebruik de juiste tools

U kunt uw schoonmaaktijd versnellen door te investeren in de juiste tools. Dingen zoals het kopen van een duurzame stofzuiger, het gebruik van hoogwaardige reinigingsmiddelen en sprays en investeren in effectieve microvezeldoeken, gaan een lange weg.

Het kost je misschien een beetje extra geld, maar op de lange termijn is het het waard.

4. Ga op taak, niet op kamer

Hoewel je kamer voor kamer kunt gaan als dat het beste voor je werkt, is een andere tijdbesparende tip om op taak te gaan. Als je aan het stofzuigen bent, stofzuig dan in elke kamer. Dan dweilen in elke kamer. Veeg vervolgens oppervlakken in elke kamer af, enzovoort. Dit brengt je in een flow en betekent dat je je schoonmaakspullen buiten kunt houden voor die taak.

5. Verwijder afval

Iets wat je in eerste instantie goed wilt doen, is het afval rond het huis verwijderen. We snacken en drinken allemaal in onze slaapkamers, laten we het niet ontkennen. Maar hoe lang laat je verpakkingen daar zitten?

Koop een vuilniszak en verwijder afval en recycling. Grijp dit ook aan als een kans om vuilnisbakken door het hele huis te legen.

6. Een reinigingscaddy maken

Het schoonmaken van caddies is een geweldige manier om georganiseerd en gemotiveerd te blijven. Doe al je schoonmaakspullen samen in een caddy en neem ze mee naar elke kamer.

Spoiler alert: je hebt geen tientallen verschillende schoonmaakmiddelen nodig. We hebben slechts drie oppervlaktesprays in huis: een multi-surface spray, een glasreiniger en een badkamerreiniger.

Dus je schoonmaakkist doet’t hoeft 100 pond te wegen; het kan klein en gemakkelijk mee te nemen zijn.

7. Blijf gefocust en stel timers in

Het is zo gemakkelijk om afgeleid te raken tijdens het schoonmaken van het huis. Dat komt omdat, laten we eerlijk zijn, schoonmaken saai kan zijn. Maar als je gefocust blijft, krijg je alles een stuk sneller gedaan.

Stel een timer in, hetzij met een stopwatch of door een favoriet album af te spelen en ernaar te streven alles gedaan te krijgen voordat het klaar is.

Dit is ook een goed moment om naar audioboeken en podcasts te luisteren.

8. Betrek de familie erbij

We kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel sneller het huishoudelijk werk zal zijn als iedereen erbij betrokken is. Of je nu samenwoont met een partner of een heel leger kinderen hebt, het is essentieel om iedereen erbij te betrekken. Niet alleen omdat het de zaken versnelt, maar het leert verantwoordelijkheid.

Maak een takenschema, splits de kamers op of werk gewoon samen in één kamer. Wie het meeste opruimt, kan zelfs een beloning verdienen als de kinderen (of echtgenoot) een stimulans nodig hebben!

9. Stof Dan Vacuüm

Bij het afstoffen en stofzuigen is het belangrijk om in die volgorde te gaan. Als je stoft en vervolgens stofzuigt, zal al het stof dat van de planken of prullaria is gekomen op de vloer terechtkomen. Je kunt het dan stofzuigen, waardoor een veel schoner huis ontstaat.

Vergeet niet

Zorg ervoor dat je je jaloezieën en andere hoeken van de kamer afstoft. Je kunt hiervoor een goede microvezeldoek gebruiken.

10. Houd de vaatwasser leeg

Dit is onze nummer één hack voor het schoonmaken van ons huis, vooral als we een schone keuken willen. Zodra de cyclus is voltooid, leegt u die vaatwasser.

Hierdoor heb je meteen een plek voor vuile vaat, zodat ze zich niet opstapelen en je aanrecht niet rommelig maken. Het laat ook werkbladen schoon, dus je bent meer gemotiveerd om ze af te vegen, waardoor ze ook schoon en hygiënisch blijven.

11. Pak badkamer schimmel aan

Badkamer schimmel kan zich snel opbouwen, vooral onder de douche. Als je niet veel tijd wilt besteden aan het wegschrobben, probeer dan waterstofperoxide op het gebied te spuiten, een paar minuten te wachten en het de schimmel te laten doden.

Schimmel Tip

Zet tijdens het douchen de afzuigkap aan. Gebruik na elke douche een wisser om water uit de douchedeuren en -muren te verwijderen. Dit voorkomt schimmelvorming.

12. Regel van één minuut

Een andere hack waar we van houden in ons huis is de één-minuut regel. Als een taak minder dan een minuut duurt, doe het dan meteen. Dit voorkomt een opeenhoping van rommel en klusjes.

Dit omvat het uitspoelen van een ontbijtkom, het plaatsen van een bord in de vaatwasser, het ophangen van een paar kledingstukken, het naar boven brengen van wasgoed en meer.

13. Vuile en schone wasmand

Als je je ooit overweldigd voelt door wasgoed, dan zal deze hack je leven veranderen.

Zorg eerst voor meerdere vuile wasmanden in huis. We houden ervan om voor elke persoon afzonderlijke te hebben. Neem elke dag de tijd om ervoor te zorgen dat alle vuile kleren in hun aangewezen wasbakkers liggen.

Ten tweede, zorg voor schone wasmanden. Zodra kleding schoon en droog is, leg je ze in wasmanden. Hierdoor blijft alles er netjes en opgeruimd uitzien voordat je tijd hebt om ze goed op te bergen. Levensveranderend, toch?

14. Speed Clean vaak

Als je een hekel hebt aan dieptereinigingssessies elk weekend, probeer dan vaker speed-cleaning. Stel elke ochtend en avond een timer in voor 15 minuten om je huis snel op te ruimen. Misschien merk je zelfs dat je de timer verslaat, waardoor je meer tijd hebt om te ontspannen in een veel schoner huis.

15. Stoom de vloeren

Als je haast hebt om snel schoon te maken, is een vloerstomer een must-have product. Het is veel sneller dan het voorbereiden van een dweil en emmer en dan wachten tot de vloeren drogen.

Met een stoomreiniger kunt u het eenvoudig vullen met water, het inschakelen, ongeveer 30 seconden wachten tot het is opgewarmd en vervolgens beginnen met schoonmaken. Het reinigt diep en ontsmet uw vloeren.

1-uurs schoonmaakplan

Wat als je een uur hebt voordat er gasten langskomen? Hier is een handig plan om te gebruiken om ervoor te zorgen dat alles klaar en afgestoft is voordat ze aanbellen.

Taak Wat te doen Tijd
Afwas Het is belangrijk om te beginnen met de gerechten. Ze kunnen een huis er behoorlijk vies uit laten zien – en ruiken. Laad dus de vaatwasser in of doe ze snel met de hand. Nu moeten je tellers en tafel grotendeels duidelijk zijn. 10 min.
Keukenoppervlakken afvegen Gebruik een hoogwaardige spray en microvezeldoek om keukenoppervlakken snel af te vegen 2 min.
Rommel verwijderen Gaan rond het huis en verwijder rommel. Dit is gemakkelijker als je mensen hebt om je te helpen. Vergeet niet om dingen in manden te leggen als je nu geen tijd hebt om alles weg te leggen. 15 min.
Stofoppervlakken Als u tijd of behoefte hebt, stof dan nu de oppervlakken af voordat u verder gaat met andere stappen. 5 min.
Veeg andere oppervlakken af Nu die rommel is opgeruimd en het stof is neergedaald, veegt u andere oppervlakken in het hele huis weg, zoals koffie- en bijzettafels, tv’s, boekenplanken en meer. 2 min.
Veeg of vacuüm vloeren Het is belangrijk om vloeren te vegen en te stofzuigen. Dit beschermt de vloeren en zorgt ervoor dat het hele huis er een stuk schoner uitziet. 10 min.
Dweil- of stoomvloeren Zodra de vloeren zijn gestofzuigd of geveegd, dweil of stoom ze voor een mooie schone afwerking. 10 min.
Schone badkamer(s) Ga snel rond elke badkamer en maak het snel schoon. Als je geen tijd hebt, kies dan gewoon een badkamer die het meest wordt gebruikt. Veeg vooral de gootsteen en het toilet af en vergeet niet om de toiletpot te schrobben. 7 min.

Deze routine duurt 61 minuten, dus als je ergens een minuut kunt besparen, is het binnen het uur en is je huis al een stuk schoner. Als je kleine helpers hebt, kun je dit een stuk sneller voor elkaar krijgen of de rest van je uur gebruiken voor een andere schoonmaaktaak.

30 minuten schoonmaakplan voor het huis

Een goede manier om op de hoogte te blijven van de puinhoop is om elke dag 30 minuten te besteden aan schoonmaken. U kunt dit in één keer doen, of u kunt 15 minuten reinigingsblokken doen.

Hier zijn enkele dagelijkse schoonmaakschema’s die u in 30 minuten kunt bereiken.

De Basic Clean

Als je snel het hele huis wilt schoonmaken zodat het er wat netter uitziet, probeer dan dit schema:

 • Opruimen (10 minuten): Verwijder alles van de vloer en oppervlakken. Leg het weg als je kunt, of stop het in manden voor later.
 • Gerechten (5 minuten): Laad vaat in de vaatwasser of was ze snel als je tijd hebt.
 • Schone oppervlakken (5 minuten): Ga door het hele huis en veeg oppervlakken af met je favoriete reinigingsspray en doek combo.
 • Schone badkamer (5 minuten): Maak snel het toilet en de wastafel schoon in de badkamer die het meest gebruikt. Als je extra tijd hebt, doe dan de andere badkamers.
 • Stofzuigen of vegen (5 minuten): Breng de laatste 5 minuten door met stofzuigen of vegen van een aangewezen gebied. Je zult niet in staat zijn om het hele huis te doen, maar je te concentreren op de smerigste vloeren, zoals de keuken of ingang.

Keuken en eetkamer

Je moet de afwas doen, de aanrechtjes afvegen en de gootsteen elke dag desinfecteren. Misschien wilt u echter elke week een vaste dag hebben om een keukenreinigingsroutine van 30 minuten uit te voeren om op de hoogte te blijven van het vuil en vet dat zich ophoopt.

 • Leeg de vaatwasser (4 minuten): Als de vaatwasser vol is, laat hem dan leeg. Het leeg houden waar mogelijk is de sleutel tot het houden van een schone keuken.
 • Vul de vaatwasser weer op (3 minuten): Vul het weer met vuile vaat. Als je met de hand moet afwassen, doe dat dan in plaats daarvan en houd daar rekening mee.
 • Schone rommel (5 minuten): Ruim rommel op van het aanrecht en de eettafel. Als je het weg kunt leggen, geweldig. Zo niet, zorg dan voor een mandje waar je het tot later kunt bewaren.
 • Zet eten weg (2 minuten): Besteed een paar minuten aan het wegzetten van voedsel dat mensen hebben weggelaten. Dit geeft je meer ruimte en houdt dingen georganiseerd en fris.
 • Koelkast opruimen (5 minuten): Verwijder vervallen of rottend voedsel. Veeg de oppervlakken af met een oppervlaktereiniger en doek. Je hoeft de koelkast nu niet grondig schoon te maken, maar het is goed om de koelkast georganiseerd en schoon te houden terwijl je bezig bent.
 • Veeg oppervlakken af (2 minuten): Gebruik je favoriete oppervlaktereiniger en doek om de oppervlakken af te vegen. Vergeet niet de tafel, de handgrepen van de lade en het gebied rond de gootsteen.
 • Apparaten afvegen (3 minuten): Gebruik een vochtige doek om apparaten af te vegen. Dit omvat de kookplaat, de bovenkant van de broodrooster, in de magnetron en aan de voorkant van de koelkast, wasmachine en droger.
 • Veeg of vacuüm vloeren (4 minuten): Veeg of stofzuig snel vloeren om kruimels en puin te verwijderen.
 • Haal de prullenbak eruit (2 minuten): Tot slot, haal de prullenbak eruit. Vergeet niet om er een nieuwe tas in te doen. Voila! Je keuken is super schoon en het duurde slechts 30 minuten.

Slaapkamer en badkamer

We hebben deze twee gecombineerd omdat het super bevredigend is. Bovendien, als uw kinderen hun eigen badkamer hebben, kunnen ze deze routine ook leren.

 • Wasserij (5 minuten): Wasgoed is zeker wat onze kamer het meest rommelig maakt, dus pak dat eerst aan. Leg schone kleren weg en gooi vuile kleren in de mand. Dit kan langer dan vijf minuten duren, maar het zou elke keer slechts een paar minuten moeten duren als je erin slaagt om er bovenop te blijven.
 • Verwijder andere rommel (5 minuten): Zodra de was is gesorteerd, verwijdert u andere rommel waardoor uw kamer er niet netjes uitziet. Dit kunnen borden, bekers, snackverpakkingen en andere willekeurige dingen zijn.
 • Maak het bed op (2 minuten): Zo’n korte taak die ervoor zorgt dat je kamer er meteen 10 keer netter uitziet!
 • Stof (2 minuten): Stof snel je slaapkamer af, inclusief de vensterbanken, nachtkastjes en tv als je er een hebt.
 • Vacuüm (3 minuten): Geef uw vloeren een snelle stofzuiger om stof en puin te verwijderen.
 • Schone badkamer (5 minuten): Spray en schrob het toilet, de wastafel en de douche.
 • Handdoeken verwisselen (2 minuten): Verwissel de gebruikte handdoeken, gooi ze in de mand en vervang ze door nieuwe.
 • Schone ramen (3 minuten): Spuit je ramen met een glasreiniger en veeg ze af.
 • Open ramen (1 minuut): Lucht uw kamer en badkamer door de ramen te openen. Steek een kaarsje aan als je tijd hebt.
 • Afval buitenzetten (2 minuten): Verwijder zowel de slaapkamer als het badkamerafval.

30 minuten en je kamer moet er een stuk netter uitzien. Natuurlijk is dit meer een onderhoudsroutine dan een grondige reiniging. Maar doe dit om de paar dagen, en je kamer wordt niet super rommelig en rommelig.

Woonkamer en hal

Het laatste dagelijkse stuk van 30 minuten dat we zullen behandelen, is de woonkamer en de gang.

 • Verwijder rommel van vloeren (5 minuten): Als uw kinderen in de woonkamer spelen, kan er veel rommel op uw vloeren zijn. Besteed een flink deel van de tijd aan het opruimen daarvan, het op de juiste manier wegleggen, indien mogelijk.
 • Verwijder andere rommel (5 minuten): Besteed nog eens vijf minuten aan het opruimen van rommel uit andere gebieden zoals planken, tafels en meubels. Vergeet niet om afval dat rondslingert weg te gooien. Zorg ervoor dat je dit ook in de gang doet.
 • Stof (2 minuten): Stof oppervlakken af.
 • Vacuüm (5 minuten): Doe een mooie grondige stofzuiger van de woonkamer, kom in hoekjes, gaatjes en onder meubels.
 • Veeg oppervlakken af (5 minuten): Het kan iets langer duren om oppervlakken in de woonkamer af te vegen, omdat ze extra vies zijn. Focus op vensterbanken, koffie- en bijzettafels, boekenplanken, tv’s, tv-tafels en meer.
 • Schoenen en jassen wegdoen (3 minuten): Schoenen en jassen kunnen rommelig worden in de voorste gang, dus leg dat weg in het aangewezen gebied.
 • Dweil- of stoomvloeren (5 minuten): Gebruik de laatste vijf minuten om de vloeren grondig schoon te maken met je dweil of stomer.

Top Tip

Als je überhaupt nog tijd over hebt, is het een goed idee om deuren en deurklinken af te vegen, gewoon voor extra hygiëne!

5 minuten schoonmaakplan voor het huis

Als je vijf vrije minuten hebt en niet op je telefoon wilt scrollen, zijn hier enkele taken die helemaal niet lang duren.

 • De vaatwasser legen – misschien heb je zelfs tijd om hem weer te vullen.
 • Stof een kamer af.
 • Maak uw afvalverwerking schoon.
 • Haal de prullenbak eruit.
 • Het opruimen van post die een tafel rommelig maakt.
 • Je bed opmaken.
 • Vloeren vegen in één kamer.
 • Een oppervlak afvegen.
 • Een badkamer schoonmaken (als je snel bent!).
 • Een kamer opruimen.

Waarom maak je niet je eigen lijst met schoonmaaktaken die slechts vijf minuten duren? Hang het op de koelkast en doe een paar terwijl je wacht tot de waterkoker kookt of voedsel kookt.


Snel schoonmaken

Je hoeft in het weekend geen uren en uren te besteden aan het schoonmaken van je huis. In plaats daarvan kun je onderweg schoonmaken en op de hoogte blijven van het huishouden. Zelfs als je het gevoel hebt dat het huis een puinhoop is, zijn er eenvoudige manieren om het in ongeveer een uur schoon te krijgen.

Voor snelle schoonmaaktips, raadpleeg onze 15 geweldige hacks, zodat uw huis netjes, opgeruimd en hygiënisch is.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe vaak badkamer schoonmaken