Hoe zich te ontdoen van onkruid voorgoed

Hoewel sommige onkruiden de grond kunnen beschermen en bemesten en nuttige insecten kunnen binnenhalen, kan onkruid ook zeer schadelijk zijn voor uw gazon en tuin. Ze kunnen belangrijke voedingsstoffen stelen, ruimte stelen die je planten nodig hebben om te groeien en parasieten aantrekken.

Als u op zoek bent naar een onkruid, bent u bij ons aan het juiste adres. We laten je zien hoe je op natuurlijke wijze, fysiek en met chemische producten van je onkruid af kunt komen.

Dit omvat onkruid in grote gebieden, diepgeworteld onkruid en hoe onkruid permanent te verwijderen. Als je op zoek bent naar een onkruidvrije tuin, blijf dan lezen.

Inhoudsopgave
 • Hoe zich op natuurlijke wijze van onkruid te ontdoen
 • Hoe onkruid van gazons te verwijderen (zonder gras te doden)
 • Hoe zich te ontdoen van onkruid uit groot gebied
 • Hoe zich te ontdoen van diepgeworteld onkruid
 • Hoe zich te ontdoen van onkruid PermanenTly
 • Veelgestelde Vragen over het verwijderen van onkruid
 • Tips voor het wegwerken van onkruid
 • Zwaai het onkruid weg

Hoe zich op natuurlijke wijze van onkruid te ontdoen

Niet iedereen wil een chemische stof gebruiken om onkruid te verwijderen. Dat is waar deze vijf natuurlijke methoden van pas komen.

Graaf ze op

Een van de meest effectieve en natuurlijke manieren om onkruid te verwijderen, is door ze fysiek op te graven. U kunt dit met de hand doen of een handonkruidgereedschap gebruiken.

 1. Graaf rond het onkruid en lokaliseer de wortels.
 2. Trek de wortels er met de hand uit.
 3. Zoek de middelste wortel en trek die omhoog, zorg ervoor dat je de hele wortel omhoog trekt.
 4. Droog het onkruid in de zon.
 5. Composteer het onkruid.

Dit is een tijdrovende optie, maar dit zal hergroei remmen als je bij de wortels kunt komen.

Mulchen

Mulchen voorkomt onkruidgroei door de grond koel te houden en licht te beperken tot het onkruid. Er zijn veel natuurlijke mulches beschikbaar, zoals de FibreDust CoCo Mulch.

U kunt ook uw eigen mulchmengsel gebruiken, zoals stro van dennenschors, grasmaaisel, krant of karton. Sommige mulches trekken zelfs de juiste soort insecten aan die zullen helpen bij het verwijderen van onkruid.

Hier leest u hoe u mulch kunt aanbrengen. Houd er rekening mee dat verschillende soorten mulch verschillende instructies kunnen hebben, dus neem altijd contact op met de verpakkingsinstructies.

 1. Leg een onkruidbarrière neer, zoals krantenpapier of karton. Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is. Laat geen openingen tussen secties.
 2. Week de barrière.
 3. Breng 2-3 inch van je mulch naar keuze aan over de bovenkant van de onkruidbarrière.

Deskundig advies

Gebruik alleen verse mulch als u een mulch op houtbasis gebruikt om stikstofuitputting te minimaliseren. We raden ook af om houtmulch te gebruiken op nieuwe planten. Gebruik het in plaats daarvan alleen op volwassen planten. Plaats ten slotte geen houtmulch in de buurt van boomstammen of plantenstengels, omdat dit deze groei kan aantasten of rotten.

Misschien vind je dit ook interessant
Een bladmulcherDe beste bladmulchers en shredders voor het opruimen van uw tuin

Maïs Gluten Maaltijd

Een andere natuurlijke methode voor het verwijderen van onkruid is maïsglutenmeel. Het voorkomt in feite dat de zaden ontkiemen en uitgroeien tot gevestigde planten.

 1. Strooi het maïsglutenmeel in het vroege voorjaar over het onkruid voordat het onkruid begint te ontkiemen. Dit zal fungeren als een pre-emergent.
 2. Laat zijn ding doen!

Voorzichtigheid

Strooi maïsglutenmeel niet in plantenbedden waar je andere zaden zaait, omdat het ook kan voorkomen dat deze ontkiemen.

Witte Azijn

Je weet dat we dol zijn op een witte azijn hack. En goed nieuws – het kan ook van pas komen voor het wegwerken van onkruid! Zorg er wel voor dat je beschermende kleding draagt, want het azijnzuur in de azijn kan huidirritatie veroorzaken.

Gebruik witte azijn met iets tussen 5% en 20% zuur. Een hoger percentage zal nog effectiever zijn.

 1. Als de azijn nog niet in een spuitfles zit, verplaats deze dan naar een spuitfles.
 2. Spuit de witte azijn op het onkruid.
 3. Spuit geen tuinplanten of grond in de buurt.
 4. Herhaal dit om de paar dagen totdat het onkruid is gestorven.

Solariseer het onkruid

Onze laatste natuurlijke tip is om het onkruid te solariseren, wat in wezen betekent dat we ze stikken en verbranden.

 1. Leg dun doorzichtig plastic over het bestaande onkruid tijdens de hete zomermaanden.
 2. Laat het plastic daar ongeveer 4-6 weken staan.
 3. Laat de zon de grond verwarmen en dood het onkruid en de wortels.

Hoe onkruid van gazons te verwijderen (zonder gras te doden)

Als u zich zorgen maakt over het doden van het gras, zijn hier enkele veilige manieren om onkruid te verwijderen zonder uw gras te beschadigen.

Een toptip voor onkruid in gazons is zeker om je gras onderhouden en gezond te houden. Wanneer je laag gemaaid gras hebt, gezonde en compacte grond en een gazon dat dat niet is ook nat, je ontmoedigt de groei van onkruid.

Zodra uw gazon in goede staat is, houdt u onkruid weg met deze tips.

1. Spectracide Onkruidstop voor gazons

Productafbeelding van de Spectracide Weed Stop For Lawns Plus Crabgrass Preventer Granules 10.8 Pounds, Up To 5 Months Of Control, set van 2.

Het is handig om een product bij de hand te hebben dat u kunt gebruiken voor het doden van onkruid terwijl u uw gazon beschermt. Spectracide is een geweldig product voor het doden van onkruid in uw gazon terwijl u minimale schade aan uw gras aanricht.

Dit product kan ov dodener 200 verschillende soorten onkruid, terwijl veel andere onkruidverdelgers voor gazons slechts op één of enkele richten.

Pas dit gewoon toe op actief onkruid gedurende de lente, zomer en herfst en geniet van maximaal vijf maanden onkruidbestrijding.

2. Handwiet

Een andere effectieve, hoewel tijdrovende, manier om onkruid van gazons te verwijderen, is door met de hand te wieden. Trek de hele plant, inclusief de wortel, omhoog om nieuwe groei te remmen en het onkruid te doden.

Hoe zich te ontdoen van onkruid uit groot gebied

Het opruimen van veel onkruid uit een groot gebied kan een lastige zaak zijn. Het kan even duren, maar als je het goed doet, doe je het goed.

 • Verwijder zoveel mogelijk wiet: Voordat u de oorzaak van het probleem aanpakt, moet u zoveel mogelijk van het overtollige onkruid verwijderen. Als het onkruid vrij hoog is, kunt u proberen een bosmaaier of strimmer te gebruiken om de toppen van het onkruid te verwijderen. Snijd ze zo laag mogelijk bij de grond. Nu het onkruid beter beheersbaar is, kunnen we doorgaan naar de volgende stappen.
 • Gebruik een gasbrander: Dit lijkt misschien extreem, maar het is een snelle en effectieve manier om onkruid in een groot gebied te doden. Een gasonkruid verbrandt het onkruid en vernietigt plantenweefsel, idealiter doodt het onkruid voldoende, zodat het niet opnieuw groeit. Natuurlijk zitten de wortels nog in de grond, dus het kan terugkomen (maar we zullen dit in de volgende stap behandelen). Volg de instructies op het door u gekozen gasbranderproduct en zorg ervoor dat u geen andere planten in uw tuin verbrandt.
 • Graaf de wortels op: Zoals je kunt zien, is dit een van onze favoriete methoden. Ja, het kost tijd, maar het is het meest effectief. Het verwijderen van de wortels uit de grond is een fool-proof manier om hergroei te voorkomen. Dus pak een paar vrienden en misschien een paar onkruidgraver handgereedschappen en ga aan de slag.

Hoe zich te ontdoen van diepgeworteld onkruid

Hoe zit het als de onkruidwortels zo ver in de grond zitten dat je bang bent dat je ze niet goed verwijdert? Er zijn veel manieren. Hier zijn er vier om te proberen.

1. Root Assassin Schop

Productafbeelding van de ROOT ASSASSIN One Shot Garden Shovel - 60 'rechte handgreep, gevleugelde rugschop, graaf dieper en gemakkelijker, houdt meer vuil vast, groter oppervlak voor uw voet (60 'lange handvat wing shovel)

In plaats van een kleine handwieder te gebruiken, waarom probeer je dan niet de Root Assassin Shovel? Dit is geweldig voor diepe wortels, dankzij de gebogen punt en scherpe gekartelde randen. Het maakt het gemakkelijk om in de grond te graven en naar diepe wortels te gaan. Met de superpuntige punt kun je zonder al te veel moeite heel diep in de grond komen.

2. Hand graven

Je kunt het onkruid natuurlijk ook met de hand graven, zoals we al een paar keer hebben besproken. Voor extra hulp pak je echter een madeliefje of een oud mes om diepgeworteld onkruid tot op de bodem uit te zoeken.

3. Staand gereedschap

Als je handgereedschap het niet voor je snijdt, probeer dan staand gereedschap zoals een schoffel met lange handgreep. Een met een scherp mes is hier de beste keuze, omdat het met minder inspanning verder de grond in kan gaan.

Ervaren tuiniers zijn dol op de CobraHead Weeder, vooral voor diepe wortels, omdat deze is ontworpen voor dergelijke klussen. Bovendien kan het tijd besparen die u anders zou besteden aan het graven van wortels met de hand.

Je kunt ook long-handled loppers proberen om tot diepe wortels te komen.

4. Neem contact op met een professional

Huur bij twijfel een professional in om diepgeworteld onkruid te verwijderen. Dit kan u tijd en stress besparen wanneer u weet dat er iemand in uw tuin is die precies weet wat ze doen.

Hoe zich permanent van onkruid te ontdoen

Hoewel al onze methoden die al zijn besproken mogelijk onkruid permanent kunnen verwijderen, is er nog een methode die we met u willen delen: glyfosaat.

Glyfosaat is een super veel voorkomende onkruidverdelger die snel en effectief werkt, vaak in slechts één toepassing.

Glyfosaat doet het volgende:

 • Doodt het meeste tuinonkruid.
 • Doodt de wortels van het onkruid om hergroei te voorkomen.
 • Doet geen pijn of beschadigt de grond niet.
 • Zorgt ervoor dat de grond een veilige plek is voor nieuwe planten.

Volg de instructies op de door u gekozen glyfosaatproducten voor de meest effectieve oplossing.

Veelgestelde Vragen over het verwijderen van onkruid

Is het trekken van onkruid een verspilling van tijd?

Hoewel we hebben gezegd dat het trekken van onkruid tijdrovend is, is het zeker geen verspilling van tijd. Maar alleen als je het goed doet. Als je onkruid trekt maar de wortel achterlaat, geef je het onkruid een grote kans op hergroei later. Zorg er dus absoluut voor dat je het onkruid bij de wortel eruit trekt.

Doodt het omdraaien van grond onkruid?

Het kan onkruid doden als je het zorgvuldig en correct doet, maar het kan ook slapende zaden naar de bodem brengen waar ze opnieuw kunnen groeien.

Doodt zout water onkruid?

Ja. Het natriumchloride droogt het onkruid uit en gooit de waterbalans van de plant af (1).

Als je het mengt met water, creëer je een effectief natuurlijk herbicide. Zout is echter giftig voor alle planten, dus het kan gemakkelijk andere planten en gras rond uw onkruid doden, daarom raden we u aan uiterst voorzichtig te zijn bij het gebruik van zout water.

Hoe voorkom je dat onkruid groeit in grind?

Voorkom dat onkruid in grind groeit door een of meer van deze zes methoden te proberen:

 1. Voordat u grind legt, brengt u een pre-emergent herbicide aan om groei te voorkomen.
 2. Voordat u grind legt, moet u ook zorgen dat u onkruid hebt verwijderd dat al in het door u gekozen gebied bestaat.
 3. Gebruik zout water. Hoewel je voorzichtig moet zijn met het gebruik van zout water rond andere planten, is het volkomen veilig voor grind. We raden aan om twee pond zout per 1/2 liter water te mengen. Voeg een klein beetje afwasmiddel toe en meng om te combineren. Spuit het grind met de oplossing. Laat de regen het in de grond weken of gebruik een tuinslang.
 4. Gebruik een onkruidverdelger, zoals een op glyfosaat gebaseerde, die het onkruid bij de wortels doodt.
 5. Graaf het onkruid met de hand uit het grind en zorg ervoor dat het bij de wortels optrekt.
 6. Houd het grindgebied vrij van puin en modder, wat een gelukkige plek is voor onkruid om te groeien.

Wat is de meest effectieve onkruidverdelger?

Op zoek naar een product dat je kunt kopen en testen?

Uit ons onderzoek bleek dat Quali-Pro Prodiamine Pre-Emergent Herbicide een fantastisch product was voor onkruid dat nog niet is ontstaan. Deze onkruidverdelger voorkomt dat onkruid het hele seizoen groeit. Bovendien is het geschikt voor de lente en de herfst en kan het worden gebruikt in gazons, golfbanen en nog veel meer plaatsen.

Voor onkruid dat zijn lelijke kop al heeft opgestoken, raden we Compare-N-Save Concentrate Grass en Weed Killer aan. Dit herbicide na opkomst werkt super snel, kan meer dan 175 verschillende soorten onkruid doden en vereist slechts één toepassing voordat u resultaten opmerkt.

Tips voor het wegwerken van onkruid

Voordat je gaat, zijn hier de laatste paar tips voor het verwijderen van onkruid:

 • Het is het beste om onkruidverdelgers toe te passen in het voorjaar of de zomer terwijl het onkruid actief groeit. Controleer altijd de productverpakking voor specifiek advies.
 • Breng onkruidverdelgers aan op een warme dag die geen regen voorspelt. Regen kan de onkruidverdelger uit het gebied wassen en voorkomen dat deze in de grond wordt opgenomen, waar het het onkruid zal doden.
 • Als je nog steeds op zoek bent naar een natuurlijke methode, probeer dan zuiveringszout. Het kan onkruid doden voor het seizoen, maar houd er rekening mee dat ze kunnen terugkeren. Zuiveringszout werkt door water uit de plant te halen en uit te drogen, zodat het sterft (2). Strooi de baking soda gewoon over de bevochtigde grond en zorg ervoor dat het zuiveringszout bovenop het gebladerte van het onkruid zit.
 • Plant bodembedekkers, zoals tarwe of gerst om te voorkomen dat onkruid als een gek groeit.
 • Blijf op de hoogte van de onkruidgroei door een pre-emergent bij de hand te hebben, zodat je de onkruidgroei kunt aanpakken voordat deze zelfs maar begint. Het is het beste om pre-emergent toe te passen in het vroege voorjaar na het kweken om onkruidgroei te voorkomen.
 • Houd je tuinranden gemaaid om te voorkomen dat onkruid uit de hand loopt. Een goede trimmer, in plaats van een maaier, is hier nuttig.

Zwaai het onkruid weg

Nu je de beste tips hebt voor het verwijderen van onkruid, kun je ze eindelijk voorgoed kwijtraken.

Of u nu op zoek bent naar een natuurlijke methode of iets dat de krachten van nuttige chemicaliën gebruikt – wij hebben u gedekt. Waarom probeer je niet een paar methoden voordat je beslist welke het meest effectief is voor je onkruid?

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?