hoe makreel schoonmaken

Hoe Makreel Schoonmaken

Als je van vis houdt, is makreel waarschijnlijk een van je favoriete soorten. Een heerlijke vis die op verschillende manieren kan worden bereid, zoals gerookt of gebakken. Voordat je de vis kunt bereiden, moet je weten hoe je de makreel schoonmaakt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je makreel schoonmaakt en klaar maakt voor bereiding.

Benodigdheden

Om makreel schoon te maken heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een kom om de schoongemaakte makreel in te leggen

Stap 1: Maak de makreel schoon

Leg de makreel op de snijplank en houd zijn kop vast. Steek het mes in de buik van de makreel en snijd door tot aan de kop. Zorg ervoor dat je het mes niet te diep in de makreel steekt, anders kan je de ingewanden beschadigen. Snijd vervolgens vanaf de staart tot aan de kop langs de zijkant van de vis.

Stap 2: Verwijder de ingewanden

Als je de buik van de makreel hebt opengesneden, zie je de ingewanden. Haal deze er voorzichtig uit met je vingers of met behulp van een lepel. Zorg ervoor dat je alle ingewanden verwijdert en spoel de makreel vervolgens af onder koud stromend water.

Stap 3: Verwijder de kop en staart

Als je de ingewanden hebt verwijderd, is het tijd om de kop en staart van de makreel af te snijden. Plaats de makreel op de snijplank en houd de kop vast. Snijd vervolgens met het mes de kop van de makreel af. Draai de makreel om en herhaal deze stap bij de staart.

Lees ook:   Rowenta X-plorer Serie 75 RR7675

Stap 4: Verwijder de ruggegraat

Gebruik het mes om langs de zijkant van de makreel te snijden en de ruggegraat te verwijderen. Begin bij de kop en snijd voorzichtig langs de zijkant van de vis. Zorg ervoor dat je de ruggegraat volledig verwijdert. Als je klaar bent, kun je de vis spoelen onder koud stromend water en droogdeppen met een schone doek of keukenpapier.

Stap 5: Bereid de makreel voor

Nadat je de makreel hebt schoongemaakt, is het tijd om hem voor te bereiden op de bereiding. Je kunt kiezen om de makreel heel te laten of in stukjes te snijden. Breng de makreel op smaak met kruiden en specerijen naar keuze en laat hem enkele minuten marineren voordat je hem gaat bereiden.

Conclusie

Het schoonmaken van makreel kan in het begin lastig lijken, maar met de juiste techniek is het een eenvoudige klus. Door het volgen van de bovenstaande stappen kun je makreel schoonmaken en klaar maken voor bereiding. Nu hoef je alleen nog maar te beslissen hoe je hem gaat bereiden!

FAQs

Hoe kan ik de makreel het beste marineren?

Je kunt de makreel marineren met verschillende kruiden en specerijen. Een eenvoudige marinade bestaat uit olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper. Laat de makreel enkele minuten marineren voordat je hem gaat bereiden.

Kan ik de makreel ook in de oven bereiden?

Ja, je kunt makreel ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg de makreel in een ovenschaal. Bestrooi de makreel met kruiden en specerijen naar keuze en bak hem in de oven gedurende 20-25 minuten.

Lees ook:   Hoe wol te wassen

Moet ik de makreel eerst ontschubben voordat ik hem schoonmaak?

Ja, het is aan te raden om de makreel eerst te ontschubben voordat je hem schoonmaakt. Dit maakt het makkelijker om de vis schoon te maken en voorkomt dat je schubben door de hele keuken vliegen.

Hoe bewaar ik de schoongemaakte makreel?

Na het schoonmaken van de makreel kun je hem het beste bewaren in de koelkast. Wikkel de makreel in plastic folie en leg hem in de koelkast. De makreel blijft hier enkele dagen goed.

Kan ik de makreel ook invriezen?

Ja, je kunt de makreel invriezen nadat je hem hebt schoongemaakt. Wikkel de makreel in plastic folie en leg hem in de vriezer. De makreel blijft hier enkele maanden goed.