hoe moet je keramische tuintegels schoonmaken

Hoe moet je keramische tuintegels schoonmaken

Als je keramische tuintegels hebt, dan weet je vast wel dat deze tegels mooi zijn om te zien en zeer duurzaam zijn. Maar, net als alle andere bestrating, moeten ook keramische tuintegels worden schoongemaakt. In dit artikel lees je hoe je keramische tuintegels kunt schoonmaken en onderhouden.

Benodigdheden

Voordat we beginnen met het schoonmaken van de tegels, is het belangrijk om te weten welke benodigdheden je nodig hebt. Dit zijn:

 • Borstel
 • Bezem
 • Emmer
 • Schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld groene zeep)
 • Water
 • Stoffer en blik
 • Hogedrukreiniger (optioneel)

Hoe keramische tuintegels schoonmaken

Stap 1: Verwijderen van los vuil

Voordat je begint met het schoonmaken van de tegels, is het belangrijk om los vuil te verwijderen. Dit kun je doen door te vegen met een bezem of door te borstelen met een harde borstel. Verwijder alle bladeren, takken en ander vuil dat op de tegels ligt.

Stap 2: Schoonmaakmiddel aanbrengen

Maak een emmer met water en voeg hier een schoonmaakmiddel aan toe, bijvoorbeeld groene zeep. Gebruik ongeveer 100 ml schoonmaakmiddel per 10 liter water. Roer het mengsel goed door elkaar.

Stap 3: Tegels schoonmaken

Gebruik een bezem of borstel om het schoonmaakmiddel op de tegels aan te brengen. Wrijf het schoonmaakmiddel goed in met de bezem of borstel. Laat het schoonmaakmiddel enkele minuten intrekken.

Stap 4: Tegels afspoelen

Gebruik een tuinslang of hogedrukreiniger om de tegels af te spoelen. Spoel het schoonmaakmiddel goed van de tegels af. Zorg ervoor dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft op de tegels.

Stap 5: Tegels drogen

Gebruik een stoffer en blik om het water van de tegels te vegen. Laat de tegels vervolgens drogen.

Lees ook:   Hoe bh's te wassen (gemakkelijk met de hand)

Hoe keramische tuintegels onderhouden

Om de keramische tuintegels in goede conditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Dit kun je doen door:

 • De tegels regelmatig schoon te maken
 • Bladeren en takken van de tegels te verwijderen
 • Geen zware voorwerpen op de tegels te plaatsen
 • De tegels te beschermen tegen vorst

Veelgestelde vragen

1. Kan ik keramische tuintegels schoonmaken met azijn?

Ja, je kunt keramische tuintegels schoonmaken met azijn. Meng hiervoor een deel azijn met vier delen water en breng het mengsel aan op de tegels. Laat het mengsel enkele minuten intrekken en spoel vervolgens de tegels af met water.

2. Kan ik keramische tuintegels schoonmaken met chloor?

Nee, je kunt keramische tuintegels niet schoonmaken met chloor. Chloor kan namelijk de kleur van de tegels aantasten en ervoor zorgen dat de tegels beschadigd raken.

3. Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om keramische tuintegels schoon te maken?

Ja, je kunt een hogedrukreiniger gebruiken om keramische tuintegels schoon te maken. Let er wel op dat je de druk niet te hoog zet. Een te hoge druk kan ervoor zorgen dat de tegels beschadigd raken.

4. Kan ik keramische tuintegels impregneren?

Ja, je kunt keramische tuintegels impregneren. Door de tegels te impregneren, maak je de tegels waterafstotend en voorkom je dat er vuil en vocht in de tegels trekt.

5. Kan ik keramische tuintegels verven?

Nee, je kunt keramische tuintegels niet verven. Het is namelijk niet mogelijk om verf goed te laten hechten op keramiek.

Conclusie

Keramische tuintegels zijn mooi om te zien en zeer duurzaam, maar ook deze tegels moeten worden schoongemaakt en onderhouden. Door regelmatig de tegels schoon te maken en te onderhouden, blijven de tegels in goede conditie en kun je er nog jarenlang van genieten.