hoe ovenplaat schoonmaken

De oven is een onmisbaar apparaat in de keuken, maar het schoonmaken van de ovenplaat kan een ontmoedigende taak zijn. Het kan een tijdrovende en lastige klus zijn die je misschien wilt uitstellen, maar het is belangrijk om de ovenplaat regelmatig schoon te maken om de beste resultaten te behalen bij het koken en om te voorkomen dat er vuilophoping ontstaat en de oven beschadigt. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je de ovenplaat kunt reinigen en onderhouden, zodat hij er als nieuw uit blijft zien.

Hoe ovenplaat schoonmaken

Stap 1: Verwijder de ovenplaat

Voordat je begint met schoonmaken, moet je de ovenplaat verwijderen uit de oven. Laat de oven eerst afkoelen voordat je de plaat eruit haalt om te voorkomen dat je jezelf brandt. Als de ovenplaat erg heet is, gebruik dan ovenwanten om hem eruit te halen.

Stap 2: Maak de ovenplaat schoon met afwasmiddel

Gebruik warm water en afwasmiddel om de ovenplaat te reinigen. Laat de plaat weken in het water om het vuil los te maken. Gebruik een zachte spons om de plaat schoon te maken en veeg het vuil weg. Spoel de plaat af met schoon water en droog hem af met een schone doek.

Stap 3: Gebruik baking soda en azijn

Een andere manier om de ovenplaat schoon te maken is door baking soda en azijn te gebruiken. Maak een pasta van baking soda en water en smeer het op de ovenplaat. Laat het een paar uur staan en spuit dan azijn over de pasta. Laat het bruisen en veeg het vuil weg met een spons. Spoel de plaat af met schoon water en droog hem af met een schone doek.

Lees ook:   hoe rubbers wasmachine schoonmaken

Stap 4: Gebruik een ovenreiniger

Als de ovenplaat erg vies is en de bovenstaande methoden niet werken, kun je een ovenreiniger gebruiken. Volg de instructies op de verpakking en laat de ovenreiniger intrekken op de ovenplaat. Veeg het vuil weg met een spons en spoel de plaat af met schoon water en droog hem af met een schone doek.

Stap 5: Onderhoud de ovenplaat

Om ervoor te zorgen dat de ovenplaat er als nieuw blijft uitzien, is regelmatig onderhoud belangrijk. Veeg de plaat na elk gebruik af met een vochtige doek om vuilophoping te voorkomen. Als er toch vuil op de plaat zit, gebruik dan een van de bovenstaande methoden om de ovenplaat schoon te maken.

Conclusie

De ovenplaat schoonmaken is misschien geen leuke klus, maar het is belangrijk om het regelmatig te doen om de beste resultaten te behalen bij het koken en om de oven in goede conditie te houden. Met de bovenstaande methoden en tips kun je de ovenplaat gemakkelijk schoonmaken en onderhouden.

FAQs

Hoe vaak moet ik de ovenplaat schoonmaken?

Het is het beste om de ovenplaat na elk gebruik af te vegen met een vochtige doek om vuilophoping te voorkomen. Als er toch vuil op de plaat zit, reinig de plaat dan regelmatig met een van de bovenstaande methoden.

Kan ik de ovenplaat in de vaatwasser doen?

Nee, het wordt niet aanbevolen om de ovenplaat in de vaatwasser te doen, omdat de hoge temperaturen en de agressieve reinigingsmiddelen de plaat kunnen beschadigen. Reinig de ovenplaat met warm water, afwasmiddel en een zachte spons.

Lees ook:   Dettol doekjes Citrus - 80 doekjes + 3 x Dettol Allesreiniger Spray - Citroen & Limoen

Kan ik een schuursponsje gebruiken om de ovenplaat schoon te maken?

Nee, het wordt niet aanbevolen om een schuursponsje te gebruiken om de ovenplaat schoon te maken, omdat dit de plaat kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte spons en warm water met afwasmiddel.

Hoe kan ik voorkomen dat er vuil op de ovenplaat komt?

Om vuilophoping op de ovenplaat te voorkomen, kun je een stuk aluminiumfolie op de plaat leggen voordat je er iets op kookt. Verwijder de folie nadat je klaar bent met koken en veeg de plaat af met een vochtige doek.

Kan ik de ovenplaat schoonmaken met citroen?

Ja, je kunt de ovenplaat schoonmaken met citroen. Snijd een citroen doormidden en wrijf de plaat in met de citroen. Laat het sap een paar minuten intrekken en veeg het vuil weg met een spons. Spoel de plaat af met schoon water en droog hem af met een schone doek.