Hoe polyester te strijken: geen smelten, schroeien of vlekken

Als het gaat om strijken, zijn er nogal wat regels. Elk kledingstuk en materiaal vereist een andere warmte- en stoominstelling.

We leren je polyester gordijnen, jurken, shirts en broeken strijken. Houd rekening met onze toptips en onbreekbare regels als het gaat om het strijken van polyester. Met deze ultieme gids verpest u nooit meer een ander polyester kledingstuk.

Inhoudsopgave
 • Wat is polyester?
 • Hoe polyester te strijken
 • Veelgestelde vragen
 • Sla toe terwijl het ijzer warm is

Wat is polyester?

Polyester is een door de mens gemaakt, synthetisch materiaal afgeleid van aardolie (1). De meeste polyestervezels zijn gemaakt van ethyleen, een koolwaterstof. De ethyleenglycol wordt gemengd met een zuur om polyester te creëren (2). Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar in principe is polyester een soort plastic..

Polyester is een van de meest populaire en meest gebruikte materialen ter wereld. Het kan worden gebruikt voor alle soorten dingen, zoals kleding, huismeubilair, industrieel gebruik, technologie, isolatie en nog veel meer. Het heeft veel voordelen, waaronder (3):

 • Het absorbeert geen vocht (waardoor het geweldig is voor trainingsuitrusting).
 • Het is geweldig voor water-, bodem- en brandwerende afwerkingen.
 • Sommige polyester is vlekbestendig.
 • Stoffen krimpen niet en raken niet uit vorm.
 • Het is gemakkelijk te verven.
 • Het werkt als een hypoallergene isolator.
 • Het is betaalbaar.
 • Sommige polyester kledingstukken zijn van nature kreukbestendig.

Hoewel polyester veel voordelen heeft, zijn er twee grote nadelen. Een daarvan is dat polyester hittegevoelig is, dus het kan smelten wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen tijdens de was-, droog- of strijkroutine (4).

Het tweede nadeel is dat polyester bijdraagt aan broeikasgassen. In 2014 was polyester verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van de mode-industrie. (5).

Kun je 100% polyester strijken?

Ja, je kunt 100% polyester strijken. Het is echter van vitaal belang dat u eerst naar het onderhoudslabel van het kledingstuk kijkt om te zien of dit wordt aanbevolen. Zo niet, dan raden we niet aan om het item te strijken. In plaats daarvan zou je kunnen proberen het te stomen met een draagbare stoomboot.

Hoe polyester te strijken

We geven een stapsgewijze tutorial voor het strijken van verschillende polyester items. Voor elke sectie raden we een stoomstrijkijzer aan. Stoom is zachter voor polyester en kan rimpels elimineren zonder dat er direct warmte op de stof hoeft te worden aangebracht.

Hoe polyester gordijnen te strijken

 1. Leg de gordijnen plat op een strijkplank of deken.
 2. Controleer het kledingverzorgingslabel om de aanbevolen ijzerinstellingen te zien. Het zal waarschijnlijk ‘warm’ zijn.
 3. Sluit je strijkijzer aan, zet hem aan en zet hem op de warme stand. Laat het opwarmen.
 4. Leg een dunne doek of handdoek over de gordijnen om het polyester te beschermen tegen directe hitte. Strijk over deze doek vrij direct op de gordijnen.
 5. Strijk de gordijnen tot de rimpels weg zijn. Begin vanaf de bovenkant van de gordijnen en werk je een weg naar beneden, in de breedte.
 6. Zodra je klaar bent met het strijken van een sectie, laat je het afkoelen en verplaats je de gordijnen langs het bord om het volgende gedeelte te strijken.
 7. Als de rimpels hardnekkig zijn, gebruik dan stoom of spuit de stof met water voordat je er opnieuw overheen strijkt.
 8. Hang de gordijnen direct op om de zwaartekracht extra rimpels te laten verwijderen.

Gebruik de Steam

Als je strijkijzer verticaal kan stomen, kun je die instelling ook gebruiken om rimpels op gordijnen glad te strijken. Dit voorkomt dat je ze tot ijzer brengt. Stoom gewoon van de bodem naar de bovenkant en elimineer rimpels terwijl je bezig bent.

Hoe een polyester jurk te strijken

 1. Lees het kledingverzorgingslabel om de beste temperatuur- en stoominstellingen voor de jurk te controleren.
 2. Verwijder verwijderbare kenmerken van de jurk, zoals een riem of daswikkel.
 3. Keer de jurk binnenstebuiten.
 4. Leg de jurk plat op de strijkplank.
 5. Leg een vochtige dunne doek of handdoek over de jurk. Dit helpt hardnekkige rimpels weg te krijgen zonder de polyester stof te beschadigen.
 6. Sluit je strijkijzer aan, zet hem aan en stel hem de juiste temperatuur in.
 7. Begin bij de kraag en mouwen van de jurk en strijk naar boven.
 8. Baan je een weg naar beneden in de jurk en houd het strijkijzer naar boven gericht. Ga verder in verticale bewegingen, zodat je in één richting strijkt.
 9. Draai de jurk om en strijk de rug.
 10. Hang het jurkje op zodra je klaar bent.

Als de jurk groter is, kun je de rok rond het bord trekken, zodat het bord tussen de voor- en achterkant van de jurk zit. Dit is vooral handig voor zweverige jurken of jurken die niet op het bord passen.

Voorzichtigheid

Gebruik geen stoom direct op een polyester jurk. Je zou de stof kunnen verschroeien of smelten. Als u stoom gebruikt, zorg er dan voor dat u eerst een doek of handdoek over de jurk legt.

Hoe polyester jurk broek te strijken

 1. Controleer het kledingverzorgingslabel. Veel jurkbroeken kunnen een polyestermix zijn, dus kijk naar het advies op het onderhoudslabel voor temperatuur- en stoominstellingen.
 2. Leg de broek op de strijkplank, met het bord in één been tegelijk.
 3. Sluit het strijkijzer aan, zet het op de juiste stand en laat het opwarmen.
 4. Strijk eerst de zakvoeringen.
 5. Leg vervolgens een vochtige doek of handdoek over de broek. Je zult hier over strijken in plaats van directe warmte op de stof aan te brengen.
 6. Iron de tailleband en bovenkant van de broek. Druk en til op terwijl je gaat, in plaats van het strijkijzer over de stof glad te strijken.
 7. Ga naar de pijp van de broek. Vouw het in de plooi voor een professionele afwerking. Druk en til het strijkijzer helemaal langs het been op.
 8. Druk en til het strijkijzer op aan de manchet van de broek.
 9. Herhaal dit aan de andere kant van de broek, te beginnen met de tailleband en het topje. Ga dan naar het been.
 10. Als de zitting en de voorkant van de broek nieuwe rimpels hebben, verwijder ze dan terwijl je nog steeds over de vochtige doek strijkt.
 11. Eenmaal klaar, hang je de broek meteen op.

Hoe een polyester shirt te strijken

 1. Controleer het kledingverzorgingslabel voor advies over temperatuur- en stoominstelling.
 2. Bevochtig ook een doek of dunne handdoek – voor extra hulp om rimpels eruit te halen zonder de stof te verpesten.
 3. Maak alle knopen los en leg het shirt met de voorkant naar beneden op de strijkplank, met de kraag op het bord.
 4. Sluit het strijkijzer aan, zet het aan en laat het opwarmen.
 5. Leg de doek over de kraag zodat de zoolplaat van het strijkijzer nooit in direct contact komt met de stof.
 6. Open de kraag plat en strijk de achterkant ervan, vanaf de randen werk je je een weg naar het midden.
 7. Open vervolgens de manchetten en strijk ze van buiten naar binnen. Herhaal dit op de andere manchet. Vermijd strijken over de knoppen.
 8. Leg vervolgens de mouwen uit en strijk met je hand voordat je het shirt strijkt. Begin bij de manchet en werk tot aan de schouders, houd je doek over het kledingstuk om directe hitte naar de stof te voorkomen.
 9. Strijk vervolgens de achterkant van het shirt. Als het shirt plooien heeft, strijk er dan voorzichtig omheen. Beweeg je shirt over het bord om ervoor te zorgen dat je elke centimeter van het kledingstuk strijkt.
 10. Strijk vervolgens de schouders van het shirt. Herhaal dit aan elke kant.
 11. Nu is het tijd om de voorkant – ook bekend als de sluiting – van het shirt te strijken. Ga in lengtebewegingen langs de voorkant van het shirt. Herhaal dit aan de andere kant. Wees voorzichtig rond de knoppen.
 12. Strijk de voorkant van de kraag. Gebruik dezelfde techniek als voor de rug, werkend van buiten naar binnen.
 13. Als je klaar bent met strijken, hang je het shirt meteen op in plaats van te vouwen. Terwijl het kledingstuk nog warm is, kunnen eventuele rimpels ontstaan terwijl het afkoelt. Het is dus belangrijk om het op te hangen, zodat de zwaartekracht resterende rimpels eruit trekt.

Bonustip

Je kunt het shirt ook binnenstebuiten keren en een vochtige doek gebruiken. Als je merkt dat het shirt niet ontsleutelt, kun je, zolang je een doek gebruikt, de warmte iets hoger zetten om rimpels te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Welke ijzeren instelling gebruik ik voor polyester?

Controleer altijd het onderhoudsetiket. Je zult symbolen opmerken.

 • Eén punt: Strijk op een koele stand.
 • Twee puntjes: Strijk op een warme plek.
 • Drie puntjes: Strijk op een hete stand.
 • Kruis door ijzeren symbool: Niet strijken.

Meestal hebben polyester kledingstukken twee stippen, maar verschillende mengsels vereisen verschillende temperaturen. Sommige strijkijzers hebben een “polyester” instelling, dus die kun je altijd gebruiken bij twijfel.

Hoe kun je voorkomen dat polyester rimpelt?

Polyester is van nature behoorlijk kreukbestendig. Maar als je merkt dat je kleding rimpelt en je geen grote fan bent van strijken, zijn er een paar manieren om rimpels in de eerste plaats te voorkomen.

De beste manier om het te voorkomen is om het uit de wasdroger te halen zodra de cyclus is afgelopen. Rimpels vormen zich wanneer een kledingstuk afkoelt in een gevouwen of gerimpelde positie. Dus wanneer de kleding allemaal in de droger wordt gebundeld terwijl ze afkoelen, zetten de rimpels zich af. Als je je kledingstukken er meteen uithaalt en opvouwt of ophangt, zullen rimpels niet zo’n groot probleem zijn!

Kun je polyester stomen?

Ja. In feite kan het stomen van polyester zelfs veiliger zijn dan het strijken. Omdat de hete zoolplaat nooit in direct contact komt met het kledingstuk, kan het de vezels beschermen.

Om polyester te stomen, raden we nog steeds aan om het kledingstuk binnenstebuiten te keren. Hang het kledingstuk op. Houd je stomer een paar centimeter van het item verwijderd en beweeg verticaal langs het kledingstuk. Kijk hoe de rimpels verdwijnen!

Hoe rimpels uit polyester te krijgen zonder te strijken

Als je geen strijkijzer hebt of het niet op polyester wilt gebruiken, zijn er drie geweldige manieren om rimpels te verwijderen.

 • Met behulp van een kledingstomer: Zoals gezegd kun je een kledingstomer gebruiken om polyester stoffen te ontsimpelen. Draai de kleding binnenstebuiten, hang het op en houd de stomer een paar centimeter van het kledingstuk af. Stoom er verticaal overheen en elimineer rimpels terwijl je bezig bent. Als het item een beetje vochtig is, is het gemakkelijker om de rimpels te verwijderen.
 • Een droger gebruiken: Als je een kledingstuk hebt dat gerimpeld is, gooi het dan vijf minuten in de wasdroger op een laag vuur. Haal het eruit zodra de cyclus is voltooid, geef het een paar snaps en hang het op. Als je de kleding een beetje vochtig maakt voordat je ze in de droger gooit, kan dit helpen rimpels te verwijderen.
 • Met de douche: Terwijl je aan het douchen bent, hang je het gerimpelde kledingstuk op in de badkamer. Sluit de deur en laat de stoom rimpels uit het kledingstuk werken. Dit is niet de meest effectieve methode, maar het is een goede manier om wat rimpels weg te nemen terwijl je haast hebt of in een hotel zonder strijkijzer.

Hoe glans van polyester te verwijderen

Glanzende ijzervlekken op polyester worden veroorzaakt door een hete zoolplaat die de stof smelt. Om deze reden kan het onmogelijk zijn om deze glanzende vlekken te verwijderen. We hebben echter wel een methode die u kunt proberen.

 1. Bevochtig een witte doek met 3 procent waterstofperoxide of een schroeiverwijderingsproduct.
 2. Test in een onopvallend deel van het kledingstuk, zoals in de schouder of onder de zoom.
 3. Wrijf de glanzende vlek voorzichtig in met je bevochtigde doek.
 4. Wassen zoals normaal.
 5. Herhaal indien nodig.

Als de vlek niet kan worden verwijderd, kan deze helaas permanent zijn.

Hoe verwijder je gesmolten polyester uit je strijkijzer?

Als polyester op je strijkijzer is gesmolten, is het belangrijk dat je het onmiddellijk verwijdert. Anders kan het worden overgedragen op andere kledingstukken, waardoor ze ook worden verpest.

 1. Sluit het strijkijzer aan en zet het op de laagste warmtestand. Laat het opwarmen.
 2. Schraap het gesmolten polyester eraf met een houten gebruiksvoorwerp, zoals een spatel of lepel.
 3. Gebruik een pincet om hardnekkige of kleine stukjes polyester te verwijderen. Gooi het verwijderde polyester in de prullenbak.
 4. Haal de stekker uit het strijkijzer en laat het afkoelen.
 5. Meng gelijke delen zuiveringszout en water door elkaar.
 6. Dompel een schone doek in de mix en schrob de zoolplaat om polyesterresten te verwijderen.
 7. Bevochtig vervolgens een schone doek in aceton nagellakremover en verwijder eventuele sporen van de polyestervlek. Herhaal dit totdat de vlek volledig is verwijderd.

Hoe repareer je een ijzerverbranding op polyester?

De beste manier om een ijzerverbranding op polyester te verhelpen, is door het verbrande gebied te schrobben met een nagelborstel of tandenborstel. Voeg een paar druppels waterstofperoxide toe aan de binnenkant van het materiaal en was het vervolgens af met water en zeep.


Sla toe terwijl het ijzer warm is

Met polyester wil je slaan terwijl het strijkijzer warm is – niet heet. Het is belangrijk om de temperatuur- en stoominstellingen onder controle te houden bij het strijken van polyester kledingstukken. Op die manier smelt, schroei of bevlek je ze niet.

Of je nu een polyester jurk, gordijnen, broek of een overhemd strijkt, met onze tips zit je goed. Nu kun je elke situatie – een interview, feest of date – ingaan met een rimpelvrije en indrukwekkende outfit!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?