Hoe kleding te ontwarren in 8 eenvoudige stappen

Het is een nachtmerrie wanneer je je favoriete kleding wast om ze per ongeluk te verkleinen! Het is nog erger als je het iemand anders in huis aandoet.

Om hun toorn te vermijden, leren we je hoe je kleding kunt losmaken. Hoewel er geen 100 procent garantie is dat ze er hetzelfde uitzien als voorheen, zijn deze methoden erg populair bij de experts.

Inhoudsopgave
 • Wat zorgt ervoor dat kleding krimpt?
 • Hoe kleding los te maken
 • Veelgestelde vragen
 • Een nieuwe vaardigheid

Wat zorgt ervoor dat kleding krimpt?

Ten eerste is het het meest gebruikelijk dat natuurlijke vezels, zoals katoen, wol en linnen, krimpen (1). Dergelijke stoffen zijn gemaakt van duizenden kleine eenheden die allemaal aan elkaar zijn geketend. Deze kleding houdt van water – merk op hoe ze veel nemen langer te drogen dan synthetische materialen.

Wanneer deze kleding in de wasmachine gaat, nemen ze veel water op. Als ze dan in de droger gaan, gaan ze meestal terug naar hun normale grootte. Maar als ze te lang worden gedroogd, op een te hoog vuur, beginnen de vezels dichter bij elkaar te komen. Het tuimelen zorgt er dan voor dat de vezels vernauwen, wat het nog erger maakt.

Dus het antwoord op de vraag: een mengsel van water en warmte. Maar hitte is hier de echte slechterik.

Krimpt koud water kleding?

Koud water is het beste voor het wassen van kleding die kan krimpen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je kleding zal krimpen in koud water. Ze kunnen echter een beetje krimpen in lauw water, dus wees voorzichtig bij het kiezen van uw wastemperatuur.

De beste manier om krimp van kleding te voorkomen, is door de instructies op het onderhoudsetiket van het kledingstuk zorgvuldig op te volgen.

Hoe kleding los te maken

Er zijn veel verschillende manieren om kleding los te maken, maar we gaan de beste methode doorlopen voor katoenen kleding, rayon, wol en ten slotte jeans.

Katoen en Rayon Kleding

Als je een katoenen item krimpt, maak je dan geen zorgen. Katoen is een van de gemakkelijkste stoffen om te ontwarren.

Wat je nodig hebt

 • Babyshampoo of haarconditioner.
 • Een handdoek.
 • Gootsteen of een kom.

Aanwijzingen

 1. Doe het katoenen item in de gootsteen of kom.
 2. Vul de gootsteen of kom met lauw water.
 3. Voeg twee eetlepels babyshampoo of haarconditioner toe.
 4. Laat het item 30 minuten weken.
 5. Spoel het kledingstuk af en verwijder alle zeepachtige resten.
 6. Leg het item plat op een handdoek. Rol de handdoek op om overtollig water te verwijderen.
 7. Leg het kledingstuk plat te drogen. Gebruik zware voorwerpen zoals boeken of potten om de randen op hun plaats te spelden. Hierdoor kan het drogen in zijn oorspronkelijke vorm en grootte.
 8. Laat het volledig aan de lucht drogen.

Wollen kleding

Wol is super absorberend, waardoor het heel gemakkelijk te krimpen is. Maar hey, deze methode zal helpen om je favoriete gezellige wollen truien los te maken.

Wat je nodig hebt

 • Gootsteen of bassin.
 • Borax of witte wijnazijn.
 • Handdoeken.
 • Rubberen handschoenen.

Borax en witte wijnazijn ontspannen vezels om het gemakkelijker te maken om je wollen kleding los te maken.

Aanwijzingen

 1. Vul een gootsteen of bassin met lauw water.
 2. Als u Borax gebruikt, voeg dan een eetlepel of twee toe als het item extreem is gekrompen. Als u azijn gebruikt, voeg dan een deel azijn toe voor elke twee delen water.
 3. Dompel het wollen kledingstuk onder in het water en laat het 25 minuten weken.
 4. Draag rubberen handschoenen en begin met het voorzichtig uitrekken van de stof terwijl deze nog onder water is.
 5. Laat het nog vijf minuten weken.
 6. Haal het kledingstuk uit het water en rol het tot een bal. Knijp er voorzichtig in om al het overtollige water te verwijderen.
 7. Spoel het kledingstuk niet af. Je wilt dat de Borax of azijn in de vezels blijft om het kledingstuk te blijven ontspannen.
 8. Vul het kledingstuk met absorberende handdoeken en rek de stof uit tot de oorspronkelijke maat. Leg het plat te drogen. De handdoeken helpen ook de droogtijd te versnellen door overtollig water te absorberen.
 9. Laat het kledingstuk aan de lucht drogen. Controleer het elke 15 minuten en pas indien nodig de grootte aan. Trek het strak waar het nog een beetje gekrompen is.
 10. Zodra het droog is, was je met de hand in koud water met wollen wasmiddel.
 11. Herhaal dit proces totdat de wollen trui weer op zijn oorspronkelijke maat is.

Houd er rekening mee

De katoen- en rayonmethode werkt ook voor wol, dus je kunt dat in plaats daarvan proberen als je dat liever hebt.

Spijkerbroek

Als je jeans een beetje knus zit na de recente wasbeurt, probeer dan deze methode. Let wel: het is een beetje ongemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Een badkuip.
 • Spuitfles (optioneel).
 • Gootsteen of wastafel (optioneel).

Aanwijzingen

 1. Vul een badkuip 1/3 vol met lauw water.
 2. Trek je jeans aan. Dit zal hen helpen om zich uit te rekken.
 3. Stap in de badkuip, draag de jeans en dompel ze volledig onder water. Ongemakkelijk, we weten het, maar het is de beste manier om je jeans los te maken.
 4. Leun achterover en ontspan gedurende 15 minuten.
 5. Trek de jeans uit en strek ze met de hand uit. Laat ze aan de lucht drogen.

Als u geen bad heeft, volgt u deze instructies:

 1. Vul een gootsteen of bassin met warm water. Als u slechts een paar specifieke gebieden hoeft uit te rekken, vult u een spuitfles met warm water.
 2. Laat de jeans 15 minuten weken in de gootsteen of het bassin. Anders spuiten de getroffen gebieden met warm water.
 3. Trek na 15 minuten de jeans aan. Als ze drijfnat zijn, zal het ongemakkelijk zijn, maar dit zal hen helpen hun oorspronkelijke vorm te vinden.
 4. Draag ze ongeveer een uur, voordat je ze de rest van de weg aan de lucht droogt.

Veelgestelde vragen

Waarom krimpt mijn kleding in de droger?

Warmte en tuimelen kunnen ervoor zorgen dat natuurlijke vezels samendrukken en eruit zien alsof het kledingstuk is gekrompen. Lees altijd het onderhoudsetiket op je kleding om te zien of het geschikt is voor de droger. Veel kledingstukken, zoals wol en kasjmier, mogen nooit in de droger. Gebruik in plaats daarvan een kledingrek of waslijn om deze kledingstukken te drogen.

Doet strijken Unshrink Kleding?

Strijken zal kleding niet losmaken, maar de stoom van een strijkijzer kan helpen. Nadat je de kleding hebt geweekt en plat hebt gelegd om te drogen, kunnen ze een beetje stijf lijken. Dit kan het moeilijk maken om de stof uit te rekken tot de oorspronkelijke grootte.

Dit is waar je stoomstrijkijzer van pas komt. Stoot stoom uit over het kledingstuk om de vezels te ontspannen. Trek het kledingstuk terwijl je bezig bent en verplaats het terug naar de oorspronkelijke maat. Pin de randen vast met zware voorwerpen, zodat het droogt in de juiste grootte.

Hoe maak ik een hoodie los?

Het hangt ervan af waar de hoodie van gemaakt is. De meeste hoodies zullen van katoen zijn, dus als dat het geval is, gebruik dan onze “How to Unshrink Cotton and Rayon Clothing” -methode van bovenaf.

Wanneer je je hoodie plat legt om te drogen, zorg er dan voor dat je de capuchon ook terugtrekt naar de oorspronkelijke grootte. Je kunt een andere hoodie gebruiken voor een maatreferentie om ervoor te zorgen dat deze hoodie gaat drogen op de door jou gewenste maat.

Kan kleding meer dan eens krimpen?

Kleding kan meer dan eens krimpen, vooral katoenen overhemden. Ze kunnen aanzienlijk krimpen op de eerste schone en vervolgens met kleine hoeveelheden op de volgende twee of drie wasbeurten.

Hoeveel maten zal een katoenen shirt krimpen?

Een katoenen overhemd kan één volledige maat krimpen op de eerste wascyclus en vervolgens in kleine stappen in volgende wasbeurten.

Rekt luchtdrogen kleding uit?

Luchtdrogen rekt kleding niet uit. Het zal zwaarder zijn terwijl het kledingstuk nat is, maar als het droogt, keert het terug naar zijn oorspronkelijke maat. Luchtdrogen is beter voor het milieu en veel veiliger voor je kleding omdat het niet dezelfde slijtage in de droger heeft.


Een nieuwe vaardigheid

Leren hoe je kleding kunt losmaken is zeker een handige nieuwe vaardigheid om te hebben. Hoewel de beste manier om gekrompen kleding te voorkomen in de eerste plaats is om het te voorkomen (door altijd het onderhoudsetiket te lezen), hoef je nu niet in paniek te raken.

Als je kleding krimpt, kun je onze prachtige methoden gebruiken om je kleding nieuw leven in te blazen en ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke maat.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?