Hoe schimmel van een boven- en frontladende wasmachine te reinigen

Heb je schimmel opgemerkt in je wasmachine? Dit kan een groot probleem zijn. Het kan ervoor zorgen dat je kleding heel erg stinkt, maar het kan je ook ziek maken.

Het is van cruciaal belang om matrijs van uw machine te reinigen zodra u het opmerkt. Of u nu een voorlader of een bovenladermachine heeft, wij hebben de nodige stappen voor het wegwerken van schimmel in een wasmachine.

Laten we uw machine weer sprankelend schoon krijgen en ervoor zorgen dat uw kleding ook fris ruikt en er brandschoon uitziet!

Inhoudsopgave
 • Hebben alle voorladers schimmelproblemen?
 • Kan schimmel in wasmachines je ziek maken?
 • Oorzaken van schimmel in wasmachines
 • Hoe zich te ontdoen van schimmel in wasmachine
 • Tips voor het voorkomen van schimmelgroei in wasmachines
 • Veelgestelde vragen
 • Doei, Doei, Schimmel!

Hebben alle voorladers schimmelproblemen?

Voorladers zijn waarschijnlijker om schimmelproblemen te hebben dan topladers.

Dit komt door de rubberen afdichting en pakking op de deur. Dit sluit af in water tijdens een wascyclus en droogt niet grondig. Je moet het dus zelf schoonmaken en drogen. Het vocht zit er gewoon als je dat niet doet, waardoor de ideale omgeving ontstaat voor schimmel om te groeien.

Dat gezegd hebbende, schimmel kan ook gemakkelijk groeien in ringen met een topbelasting. Deze apparaten hebben een metalen lip op de deur en het bassin, die gebruikers vaak vergeten schoon te maken. Als je deze elementen niet regelmatig schoonmaakt, kan er schimmel groeien.

Kan schimmel in wasmachines je ziek maken?

Met de hand de mal van de wasmachine laten zien

Ja, schimmel overal in uw huis kan ziekte veroorzaken (1). Als je allergieën of astma hebt, loop je nog meer risico.

Schimmel kan nadelige gezondheidseffecten veroorzaken, zoals irritatie aan uw ogen, neus, keel, longen en huid. Symptomen zijn niezen, huiduitslag, een loopneus, hoesten, rode ogen en meer. In het ergste geval kunt u ademhalingsmoeilijkheden of astma-aanvallen krijgen.

Andere mensen die risico lopen zijn baby’s, kinderen, oudere mensen, mensen met eczeem en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem (2).

Zwarte schimmel, ook bekend als Stachybotrys chartarum, is een groenachtig zwart gekleurde schimmel (3). Het is vrij slijmerig als het nat is, maar poederachtig als het droog is (4). Het kan er splodgy of fragmentarisch uitzien en heeft de neiging om te groeien op hout, gipsplaat en behang in plaats van in wasmachines.

Oorzaken van schimmel in wasmachines

Voordat we ingaan op het reinigen van schimmel uit uw wasmachine, is het belangrijk om te weten hoe het daar in de eerste plaats is gekomen. Dat kan je helpen om het in de toekomst te voorkomen! Hier zijn vijf redenen waarom u een beschimmelde machine zou kunnen hebben:

 • Vocht in de machine: Als u de machine tussen de cycli door niet aan de lucht laat drogen, blijft er vocht achter in de machine, de wasmiddellade en de rubberen afdichting. Schimmel houdt ervan om te groeien op donkere, vochtige plaatsen.
 • Beschimmelde kleding wassen: Als je kleding beschimmeld is, wat kan gebeuren als ze een tijdje in de mand met natte handdoeken zitten, dan kan de mal gemakkelijk in je wasmachine komen. U moet een gespecialiseerd wasmiddel gebruiken voor het verwijderen van schimmelsporen en uw machine diep reinigen na het wassen van een beschimmelde lading.
 • Natte kleding zittend: Schone was ophangen om te drogen is een karwei waar we allemaal een hekel aan hebben. Maar als u een natte lading wasgoed een tijdje in de machine laat liggen, kan dit snel tot schimmel leiden.
 • Onregelmatige reiniging: U moet uw wasmachine maandelijks reinigen om schimmel en vuilophoping te verminderen.
 • Verkeerd wasmiddel: Zorg ervoor dat u het juiste reinigingsmiddel voor uw machine gebruikt. Als u bijvoorbeeld een HE-machine hebt, zorg er dan voor dat u HE-wasmiddel gebruikt. Als u het verkeerde wasmiddel gebruikt, kunt u te veel sop creëren, wat leidt tot veel residu in uw machine. Dit kan zich langer vastklampen aan vocht en, ja, je raadt het al, leiden tot schimmel.

Hoe zich te ontdoen van schimmel in wasmachine

Laten we een effectieve methode bekijken voor diegenen die zich afvragen hoe ze schimmel in een wasmachine kunnen verwijderen.

Voor een super diepe reiniging kun je bleekmiddel gebruiken. Het is een geweldige schimmelverwijderaar en moordenaar. Als u milieuvriendelijker wilt zijn, kan gedistilleerde witte azijn helpen.

 • Tijd: 3 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Veiligheidswaarschuwing

Omdat schimmel irriterend is, is het essentieel om beschermende kleding te dragen, zoals een masker, een bril en handschoenen. U moet ook deuren en ramen openen om de ventilatie te verbeteren. Sta geen huisdieren, kinderen of iemand toe die immuungecompromitteerd is in het gebied.

Wat je nodig hebt:

 • Beschermende uitrusting: masker, bril en handschoenen
 • Bleekmiddel of witte azijn
 • Bassin of kruik
 • Water
 • 3-5 microvezel doeken
 • Schrobborstel
 • Handdoek

In voorlader wasmachine

1. Bereid gebied voor en maak reinigingsoplossing

Bescherm jezelf met een masker, bril en handschoenen. Zorg ervoor dat het gebied goed geventileerd is.

Maak vervolgens uw reinigingsoplossing. Als u bleekmiddel gebruikt, verdun het dan in een kan of bak volgens de instructies op de verpakking. Dit is meestal ongeveer één kopje bleekmiddel per liter water. Een kleinere verhouding zou ongeveer 50 milliliter bleekmiddel per liter water zijn.

Als u gedestilleerde witte azijn gebruikt, maak dan een reinigingsoplossing met een verhouding van 1: 1 met water.

Voorzichtigheid

Meng nooit bleekmiddel en witte azijn. Kies het een of het ander voor elke stap van dit reinigingsproces. Het combineren van deze twee ingrediënten kan dodelijk creëren chloorgas (5).

2. Week doeken en breng aan op schimmel

Week een paar microvezeldoeken in uw reinigingsoplossing en breng ze aan op de beschimmelde delen van de machine. U kunt ze bijvoorbeeld in de rubberen pakking proppen, zodat alle gebieden in de oplossing weken. Laat 20-30 minuten staan.

3. Schrob de beschimmelde gebieden

Dompel een schrobborstel in uw reinigingsoplossing en schrob de beschimmelde gebieden goed om de losgemaakte schimmel en meeldauw te verwijderen. Misschien moet je wat elleboogvet aanbrengen!

Herhaal stap twee en drie indien nodig totdat de mal zichtbaar verdwenen is.

4. Een hot cycle uitvoeren

Gooi de vuile vodden in de wasmachine. Giet 1/2 kopje bleekmiddel of een kopje gedistilleerde witte azijn in de wasmiddellade. Kies de heetste cyclus en laat de wasmachine draaien.

5. Reinig pluisfilter en afvoer

Wanneer de machine klaar is, verwijdert u de vuile vodden en droogt u ze in de wasdroger of aan een waslijn.

Laat de deur van de wasmachine open om aan de lucht te drogen.

Leeg je pluisfilter in een bassin of kan. Verwijder nu de afvoer. Laat het onder warm water lopen om vuil te verwijderen. Schrob met afwasmiddel het afvoerfilter om schimmel en vuil te verwijderen. Spoel goed af voordat u terugkeert naar de machine.

6. Spray Machine Schoon

Spuit het lichaam van de wasmachine, deur, pakking en binnenin met een multifunctionele reiniger. Veeg af met een microvezeldoek om de klus te klaren.

7. Droge machine

Gebruik nu een handdoek om de hele machine te drogen. Zorg ervoor dat je ook in de rubberen pakking komt. Je wilt niet dat er vocht in achterblijft!

In top lader machine

1. Draag beschermende kleding

Net als bij een voorlader moet je beschermende uitrusting dragen. Dit omvat uw handschoenen, masker en bril. Open een raam voor ventilatie.

2. Vulmachine met water en reiniger

Zet de machine op een hete cyclus en laat de trommel vullen met heet water. Wanneer het vullen is voltooid, pauzeert u de cyclus. Voeg 1/2 kopje bleekmiddel toe of een kopje gedistilleerde witte azijn. Vergeet niet om deze twee schoonmakers nooit te combineren. Het is super gevaarlijk!

Laat het water een uur weken voordat u verder gaat met de wascyclus.

3. Reinig machine terwijl water doorweekt is

Dompel een microvezeldoek in het hete water dat doorweekt is. Scrub de hele machine, rondom de bovenkant en onder de lip, waar schimmel zich graag verstopt. Let op hoekjes en gaatjes. Schrob goed. Je kunt het verwisselen voor een schrobborstel als een doek het niet snijdt.

4. Voer de cyclus uit

Sluit het deksel van de wasmachine en laat de cyclus doorgaan. Dit geeft het bleekmiddel de kans om de afvoer en trommel diep te reinigen.

5. Droge machine

Neem een handdoek of microvezeldoek en veeg de machine en trommel af. Zorg ervoor dat het mooi droog is, wat schimmel- en meeldauwophoping tussen gebruik kan voorkomen.

In wasmiddeldispenser

We mogen het belang van het reinigen van de wasmiddeldispenser niet vergeten. Schimmel woont hier ook graag. Sla deze stap nooit over. Als je een beschimmelde lade hebt, zullen het water en het wasmiddel de vorm in je kleding slepen elke keer dat je een cyclus uitvoert.

 1. Lade verwijderen: Haal de lade uit de machine en leg hem in je gootsteen. Maak dit apart schoon. Doe dit vóór de bovenstaande stappen.
 2. Vul spoelbak: Vul je gootsteen met warm water en een paar kopjes gedistilleerde witte azijn of een kopje bleekmiddel. Laat de lade maximaal een uur intrekken.
 3. Schrob schoon: Gebruik een schrobborstel of spons om de lade van de losgemaakte schimmel, vuil en wasmiddelophoping te schrobben.
 4. Spoelen: Giet het water uit de gootsteen en spoel de lade een paar minuten af onder schoon water.
 5. Vul een kan met reinigingsoplossing: Verdun bleekmiddel of gedestilleerde witte azijn in een kan met water. Dompel een doek of reinigingsborstel in de oplossing en schrob rond de ruimte waar uw lade past. Zorg ervoor dat je in alle hoeken, gaten, afdichtingen en scharnieren komt waar schimmel zich mogelijk verbergt.
 6. Droog: Gebruik een handdoek om de wasmiddellade en de opening waar de lade naartoe gaat te drogen.

Tips voor het voorkomen van schimmelgroei in wasmachines

Nu je weet hoe je schimmel uit je wasmachine kunt verwijderen, kun je voor eens en voor altijd afscheid nemen van schimmelproblemen. Maar we hebben nog één ding om u aan te herinneren: preventie.

Het is belangrijk om mol te voorkomend van het groeien in je wasmachine in de eerste plaats. Als je hier bovenop blijft, zul je nooit een overmatige opeenhoping van schimmel hebben. Het bespaart u een hele zaterdagmiddag bezig met het schoonmaken van uw machine!

 • Houd de machine droog: Droog na elke wasbeurt de wasmachine. Je kunt het aan de lucht laten drogen door de deur open te laten, of je kunt het handmatig drogen met een handdoek. Vocht houdt ervan om te etteren op vochtige, donkere plaatsen, dus zorg ervoor dat je ook vocht uit de rubberen afdichting verwijdert.
 • Gebruik het juiste wasmiddel: Gebruik geen standaard wasmiddel in een hoogrendementswasser. Dit kan zeepophoping veroorzaken, waardoor het voor uw machine moeilijker wordt om water effectief te spoelen. Overtollig water betekent een hogere kans op schimmel.
 • Voeg een ventilator toe aan uw wasruimte: Voeg een afzuigkap of airconditioner toe om de luchtstroom in uw wasruimte te verbeteren. Je kunt de ramen ook open laten staan, maar dit is misschien niet leuk in de winter!
 • Controleer de ontluchting van de droger: Als je een wasdroger hebt, houd de ventilatieopening dan schoon en strak. Anders kan het vochtige lucht in de wasruimte lekken en leiden tot schimmelproblemen.
 • Diep reinigen machine maandelijks: U moet uw wasmachine elke maand grondig reinigen om op de hoogte te blijven van vuil- en schimmelophoping.
 • Verwijder natte kleding onmiddellijk: Wanneer een cyclus is voltooid, breng de kleding dan zo snel mogelijk over naar de droger of waslijn.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen schimmel en meeldauw?

Het belangrijkste verschil tussen schimmel en meeldauw is de kleur. Schimmel is meestal zwart of groen, terwijl meeldauw vaak wit of grijs is.

Betekent een muffe geur schimmel?

Een muffe geur kan schimmel betekenen. Geuren zijn het sterkst als de schimmel begint te groeien, en het wordt erger naarmate de sporen zich vermenigvuldigen. Zodra schimmel vat krijgt, kan het lastig zijn om te verwijderen.

Moet je de deur van je wasmachine open of dicht laten?

U moet uw wasmachinedeur open laten tussen wasbeurten om lucht te laten circuleren en schimmel en meeldauw te doden. Het laat ook de verborgen ruimtes tussen afdichtingen uitdrogen.

Kun je zwarte schimmel uit kleding wassen?

Je kunt zwarte schimmel uit kleding wassen, op voorwaarde dat je ze eerst in een emmer water en azijn laat weken. Laat ze een uur staan voordat je ze in je wasmachine legt.

Is het veilig om waterstofperoxide in een wasmachine te doen?

Het is veilig om waterstofperoxide in een wasmachine te doen. Het is zachter dan bleekmiddel en 100 procent natuurlijk, dus het vermindert negatieve effecten op het milieu.


Doei, Doei, Schimmel!

Met deze stappen kunt u schimmel in uw wasmachine verwijderen zonder de hulp van een professional.

Zorg er altijd voor dat u beschermende uitrusting draagt en zorg voor voldoende luchtstroom voor uw gezondheid en welzijn.

Hoewel u gedistilleerde witte azijn kunt gebruiken voor een milieuvriendelijkere reiniging, is bleekmiddel het beste voor het doden en reinigen van schimmels.

Als de methoden niet werken voor het reinigen van uw rubberen pakking, kan uw fabrikant u een nieuwe bezorgen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?