Hoe siliconen te reinigen (4 methoden)

Siliconen zijn overal. Het is een populair en duurzaam materiaal dat wordt gebruikt voor kookgerei, telefoonhoesjes, kit en meer. Hoewel het een geweldig zacht materiaal is, wordt het ook behoorlijk vies en verkleurd.

We hebben veel siliconen items in ons huis, dus we kunnen u enkele van onze beproefde en geteste schoonmaaktips geven. We zullen u door verschillende methoden leiden voor het reinigen van siliconen, het verwijderen van vlekken en het bestrijden van verkleuring.

Blijf lezen om alles te weten te komen over siliconen, waarom het geel wordt, of het zal smelten en meer.

Inhoudsopgave
 • Waarom wordt siliconen plakkerig?
 • Kun je siliconen wassen in de vaatwasser?
 • Hoe siliconen keukengerei schoon te maken
 • Hoe vlekken en verkleuring te verwijderen
 • Hoe andere siliconen items te reinigen
 • Hoe siliconen van tegels of glas te reinigen
 • Extra tips voor het reinigen van siliconen
 • Veelgestelde vragen

Waarom wordt siliconen plakkerig?

Wanneer vet of olie in contact komt met silikegel, het kan worden geabsorbeerd. Dit laat een kleverig residu achter dat zelfs na het wassen blijft hangen. Voor kookgerei gebeurt dit als u het item niet grondig en onmiddellijk na elk gebruik schoonmaakt.

Dit kan in de loop van de tijd gebeuren voor andere items, zoals telefoonhoesjes of horlogebanden. Wanneer u merkt dat het item plakkerig is, moet u een diepe reiniging uitvoeren. Maar onderhoud is de sleutel – dus we raden aan om het item wekelijks routinematig te reinigen om plakkerigheid te voorkomen.

Kun je siliconen wassen in de vaatwasser?

Siliconen zijn vaatwasmachinebestendig – we raden aan om het op het bovenste rek te plaatsen en de hoogste hitte te vermijden. Als u uw vaatwasser inlaadt, plaatst u het siliconen item er meteen in. Het is een uitstekende methode om vet en olie te verwijderen en daarom kleverigheid te bestrijden.

Het is echter ook supereenvoudig om siliconen kookgerei en keukengerei met de hand schoon te maken. En dit stelt je vaak in staat om een diepere reiniging in alle hoeken en gaten te krijgen.

Hoe siliconen keukengerei schoon te maken

Hoewel u altijd uw gebruikershandleiding moet controleren op specifieke instructies, kan het wassen van siliconen keukengerei over het algemeen worden gedaan met behulp van universele methoden. We delen vier manieren om siliconen kookgerei, bakmatten en meer schoon te maken.

Met afwasmiddel

Het wassen van siliconen in heet zeepsop is eenvoudig en effectief. Je kunt dit gebruiken voor siliconen mallen, bakgerei, kommen en meer.

 1. Vul een gootsteen: Vul je gootsteen met heet water. Het toevoegen van een scheutje kokend water kan helpen om het echt heet te krijgen, wat het beste is om door vet te snijden.
 2. Zeep toevoegen: Voeg een theelepel afwasmiddel toe, bij voorkeur eentje met een ontvetter. Ajax Super Degreaser is bijvoorbeeld een geweldige schreeuw. Draai het water met een gehandschoende hand om de zeep en het water te combineren.
 3. Voeg siliconen items toe: Dompel de siliconen items onder in het water en laat tussen de 30 en 60 minuten weken. Dit geeft de ontvettende zeep de tijd om zijn werk te doen.
 4. Water verversen: Nadat de tijd om is, als het water koud is, vervang het dan door nieuw heet zeepsop.
 5. Schrobben: Schrob de siliconen items met een niet-schurende spons, schrobborstel of doek. Schurende schuursponsjes of plastic scrubbers kunnen het antiaanbakoppervlak van siliconen ruïneren.
 6. Spoelen: Spoel het siliconen item af met heet water om de zeepresten te verwijderen.
 7. Droog: Droog het siliconen item met een microvezeldoek.
 8. Cheque: Gebruik je vingers om het siliconenoppervlak te voelen. Herhaal de bovenstaande stappen of probeer een andere methode als u kleverige plekken opmerkt.

Met Baking Soda

Voor taaie vlekken kan zuiveringszout ze laten verdwijnen.

 1. Bevochtigen: Bevochtig het siliconen item met water.
 2. Sprenkelen: Strooi een royale portie zuiveringszout over het item.
 3. Schrobben: Gebruik een tandenborstel om het zuiveringszout in het water te schrobben om een pasta te vormen. Zorg ervoor dat u de pasta gelijkmatig op het hele item aanbrengt.
 4. Laat het drogen: Laat het zuiveringszout op het stuk zitten tot het droog is. Dit kan een paar uur duren, dus we raden aan om het ’s nachts te doen en het tot de ochtend te laten staan.
 5. Spoelen: Spoel een paar uur later het zuiveringszout van de siliconen af met heet water.
 6. Wassen: Was het siliconen item met behulp van de bovenstaande “met afwasmiddel” methode.
 7. Cheque: Controleer het siliconen stuk op vlekken of verdere kleverige plekken.
 8. Sprenkelen: Strooi zuiveringszout op een spons of doek.
 9. Schrobben: Schrob het kleverige gebied met een spons of doek om het residu te verwijderen.
 10. Spoelen: Spoel de siliconen af in heet water.
 11. Droog: Als het kleverige residu weg is, droog de siliconen dan met een microvezeldoek.

Met Azijn

Voor degenen die in een gebied met hard water wonen, begrijp je de pijn van het hebben van witte resten op al je kookgerei. Om het van siliconen te verwijderen, maakt u gebruik van de kracht van gedistilleerde witte azijn.

 1. Vul een kom of gootsteen: Afhankelijk van de grootte van het siliconen stuk, vul een kom of gootsteen met gedestilleerde witte azijn.
 2. Weken: Dompel het stuk onder in de azijn en laat het 30 minuten weken.
 3. Spoelen: Spoel het stuk goed af met heet water.
 4. Droog: Droog het goed af met een microvezeldoek.

Houd er ook rekening mee dat azijn werkt als een natuurlijke sterilisator, die kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en schimmels.

In de oven

De hoge hitte van de oven en de absorberende kwaliteit van zuiveringszout zijn geweldig voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Probeer deze methode als de bovenstaande methoden nog niet helemaal zijn begonnened alle kleverigheid en vlekken op de stoeprand.

Zorg er wel voor dat het siliconen item ovenbestendig is. Neem contact op met de fabrikant. Als het siliconen bakgerei is dat je schoonmaakt, is het geschikt voor de oven.

 1. Zet de oven aan: Verwarm de oven op 350 graden Fahrenheit.
 2. Verwarm de siliconen: Zet het siliconen item tien minuten in de oven.
 3. Verwijderen: Haal het siliconen item uit de oven en plaats het in je gootsteen.
 4. Strooi water en zuiveringszout: Bevochtig het siliconen item met water voordat je een royale hoeveelheid zuiveringszout over het bevlekte gebied sprenkelt. Scrub met een tandenborstel om een pasta te maken.
 5. Laat het drogen: Laat de baking soda pasta een paar uur of een nacht drogen op het item.
 6. Spoelen: Spoel de siliconen af met warm water.
 7. Droog: Droog het item met een microvezeldoek.
 8. Cheque: Controleer op kleverige vlekken of vlekken. Als deze blijven bestaan, herhaalt u de bovenstaande stappen totdat het item schoon is.

Hoe vlekken en verkleuring te verwijderen

Vlekken op je siliconen zijn niet mooi. Bepaalde voedingsmiddelen, vooral kurkuma of tomaat, kunnen extreme vlekken en verkleuring veroorzaken. Hoewel het niet altijd mogelijk is om deze volledig te verwijderen, kunnen we het zeker proberen.

 • Tijd: 15 minuten (plus wachttijd).
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Drie procent waterstofperoxide of bleekmiddel.
 • Container om het siliconen item te passen.
 • Afwasmiddel.
 • Water.
 • Zinken.
 • Doek, spons of schrobborstel.

1. De reinigingsoplossing maken

Het is niet nodig om een specifiek product te kopen om siliconen te reinigen. Je kunt een zelfgemaakte siliconenreiniger maken van waterstofperoxide of bleekmiddel.

Als u waterstofperoxide gebruikt, giet het dan in een container om het siliconen item te passen. Als u bijvoorbeeld een spatel schoonmaakt, giet deze dan in een glas of een dienblad, zodat u de spatel volledig kunt onderdompelen.

Als u bleekmiddel gebruikt, moet u het eerst verdunnen. Meng twee kopjes water per 2,5 eetlepels bleekmiddel. Giet dit in de juiste container.

Waarschuwing

Meng geen waterstofperoxide en bleekmiddel. Deze creëren een zuurstofgas dat zo krachtig is dat het kan ontploffen (1). Over het algemeen raden we nooit aan om bleekmiddel met iets anders te mengen.

2. Dompel de siliconen onder

Plaats het siliconen item in de reinigingsoplossing en dompel het volledig onder. Laat het 24 uur staan.

3. Wassen zoals normaal

Was het siliconen item na 24 uur zoals gewoonlijk, volgens onze stappen “met afwasmiddel”.

Hoe andere siliconen items te reinigen

Hoe zit het met het reinigen van siliconen telefoonhoesjes, waterpijpen en gezichtsborstels? We zullen u door de beste methoden leiden om deze items brandschoon te maken.

Telefoonhoesjes

We raden u aan uw telefoonhoesje minstens maandelijks schoon te maken. Je behandelt het elke dag, dus het herbergt snel ziektekiemen, bacteriën en olie.

 1. Maak een reinigingsoplossing: Combineer in een gootsteen of kom warm water en een paar spuiten milde afwasmiddel.
 2. Schrobben: Dompel een oude tandenborstel in de reinigingsoplossing en schrob de behuizing, bewegend in cirkelvormige bewegingen. Doe dit zowel aan de binnen- als buitenkant van de behuizing.
 3. Spoelen: Spoel het telefoonhoesje af onder koud water.
 4. Droog: Droog het telefoonhoesje goed af met een doek of handdoek voordat je het terugbrengt naar je telefoon.

Waterpijpen

Het schoonmaken van een siliconen bong is super eenvoudig als je een vaatwasser hebt. Haal de bong gewoon uit elkaar en zet hem op het bovenste rek. Als u het echter met de hand moet wassen, volgt u deze methode:

 1. Oplossing maken: Combineer in een gootsteen of bassin warm water en een paar spuiten niet-giftige zeep, zoals Attitude Dishwashing Liquid.
 2. Onderdompelen en weken: Haal de bong uit elkaar en dompel de stukken een nacht onder in de oplossing.
 3. Schrobben: Gebruik ’s ochtends een zachte grote stroborstel om de kamer en andere bong-onderdelen schoon te maken. Schrob vuil, puin en andere losgekomen resten weg.
 4. Spoelen: Spoel de bong goed af met warm water.
 5. Droog: Laat de bong aan de lucht drogen voordat je hem weer in elkaar zet.

Gezichtsborstels

Als je siliconen make-upborstels en andere schoonheidshulpmiddelen gebruikt, is het essentieel om ze om de paar weken schoon te maken.

 1. Bevochtigen: Bevochtig de gezichtsborstel in warm water.
 2. Zeep aanbrengen: Breng een druppel milde zeep aan op het item.
 3. Schrobben: Je vingers of een doek, schrob de zeep in de siliconen en zorg ervoor dat u elke centimeter van het item aanpakt.
 4. Spoelen: Spoel de gezichtsborstel echt goed af.
 5. Droog: Dep droog met een pluisvrije handdoek.

Hard Water

Als je harde waterafzettingen op je siliconen gezichtsborstels hebt, week ze dan in gedestilleerde witte azijn. Laat ze 30 minuten staan voordat je ze goed afspoelt.

Hoe siliconen van tegels of glas te reinigen

Siliconen worden vaak gebruikt als afdichtmiddel op tegels en glas. Als u de siliconen vervangt of verwijdert, is het belangrijk om dit correct te doen om een grote puinhoop te voorkomen. We zullen de beste methode delen om het van glas en tegels te verwijderen en hoe u eventuele resterende resten kunt reinigen.

 • Tijd: 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • WD-40 of siliconen oplosmiddel.
 • Beschermende handschoenen.
 • Siliconen schraper.
 • Warmtepistool of haardroger.
 • Plamuurmes.
 • Aceton of ontsmettingsalcohol.
 • Schuursponsje.
 • Oude handdoek.

1. Bereid het gebied voor

Begin met jezelf te beschermen. Draag je handschoenen zodat de reinigingsoplossingen geen irritatie veroorzaken.

Zorg er vervolgens voor dat er geen andere objecten of mensen in de buurt zijn.

Last but not least, droog het gebied. Laat het aan de lucht drogen of pak een handdoek en droog het af.

2. Spray de siliconen

Breng WD-40 of een ander siliconenoplosmiddel aan op de kit die u wilt verwijderen. Laat het een paar minuten zitten.

3. Schraap siliconen op

Gebruik uw siliconen schraapgereedschap om de siliconen voorzichtig omhoog te duwen en te schrapen. Mogelijk moet u op sommige plaatsen heen en weer gaan om de siliconen eruit te trekken. Blijf alle siliconen verwijderen.

4. Verwarm en schraap de siliconen

Richt een warmtepistool of haardroger op de resterende siliconenresten gedurende één minuut per portie. Wissel af door het verwarmde residu te schrapen met een plamuurmes. Ga door totdat je zoveel mogelijk hebt verwijderd.

5. Verwijder resten

Zelfs nadat je residu hebt geschraapt, kun je achterblijven met een kleverige laag siliconen. Om dit te verwijderen, bevochtig je een schuursponsje met aceton of ontsmettingsalcohol. Schrob het gebied voorzichtig in cirkelvormige bewegingen om de siliconenresten op te lossen en te verwijderen.

6. Droog het gebied

Gebruik een oude handdoek om het gebied grondig te drogen voordat u de nieuwe siliconen aanbrengt.

Extra tips voor het reinigen van siliconen

Siliconen zijn gemakkelijk schoon te maken, maar het is ook belangrijk om het te onderhouden, zodat u vlekken, verkleuring en vet kunt voorkomen. Hier zijn enkele toptips voor het verzorgen en reinigen van siliconen.

 • Direct schoonmaken: Laat siliconen kookgerei niet urenlang zitten nadat je het hebt gebruikt. De oliën en vetten zullen in het materiaal worden opgenomen en een kleverig residu achterlaten.
 • Vermijd extra olie: Siliconen zijn al antiaanbaklaag, dus je hebt geen overtollige olie nodig. In feite zal dit smelten in de siliconen, waardoor een hardnekkige barrière ontstaat die moeilijk schoon te maken is.
 • Geen kooksprays: Vermijd kooksprays, omdat dit een hardnekkige vetlaag kan creëren.
 • Vetsnijmiddelen: Gebruik altijd afwasmiddel met een vetsnijmiddel bij het schoonmaken.
 • Geen schuurmiddelen: Vermijd schurende reinigingsmiddelen en gereedschappen. Ze zullen krassen maken op de siliconen, waardoor het in de toekomst niet kan worden aangeplakt.
 • Geen scherpe voorwerpen: Gebruik geen scherpe messen bij het verwijderen van voedsel uit siliconen. Dit kan de siliconen doorboren.
 • Droog het: Voordat je siliconen items weglegt, moet je ervoor zorgen dat het 100 procent droog is. Je kunt het met de hand drogen of een paar uur aan de lucht laten drogen.
 • Let op de hitte: Controleer de warmtelimiet van uw siliconen stuk. Het is niet helemaal hittebestendig. Siliconen hebben meestal een drempel van ongeveer 428 graden Fahrenheit.
 • Gebruik de vaatwasser: Hoewel handen wassen effectief is, is de vaatwasser krachtiger. Kies er af en toe voor om je siliconen items door de vaatwasser te doen voor een diepere reiniging.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn witte siliconen geel?

Siliconenkit kan geel worden door oxidatie. Het kan ook geel worden als het niet wordt blootgesteld aan daglicht en UV-stralen. Om dit probleem te voorkomen, is het raadzaam om azijnzuurkuur siliconen te kiezen in plaats van een neutrale kuur.

Voor siliconen kookgerei kan dit gebeuren vanwege het keukengerei dat komt in contact met bepaalde ingrediënten. Kurkuma kan bijvoorbeeld snel geel kookgerei bevatten.

Smelt siliconen in kokend water?

Nee – kokend water is ongeveer 212 graden Fahrenheit. Siliconen hebben een warmtedrempel van ongeveer 400 tot 450 graden. U kunt dus kokend water gebruiken om uw siliconen te reinigen zonder u zorgen te maken.

Hoe krijg je zwarte schimmel van siliconen?

Schimmel kan snel groeien op siliconenkit, vooral in de badkamer waar de luchtvochtigheid hoog is. De beste manier om siliconen die door schimmel zijn aangetast te reinigen, is door bleekmiddel te gebruiken.

 1. Mengen: Maak een verhouding van 1:4 van bleekmiddel en water in een spuitfles. Goed schudden.
 2. Spray: Spuit de oplossing over de beschimmelde siliconen en laat deze een paar uur staan.
 3. Spoelen: Bevochtig een spons of doek in gewoon water en veeg de siliconen af.
 4. Droog: Droog het gebied goed af met een handdoek.
 5. Herhalen: Herhaal indien nodig.

Hoe voorkom je schimmel op siliconen?

De belangrijkste manieren om schimmel in een badkamer te voorkomen, en dus op siliconen, zijn goede ventilatie, toegang tot daglicht en een lage luchtvochtigheid.

Houd de ramen open of laat een luchtontvochtiger draaien. Gebruik de afzuigventilator terwijl je aan het douchen bent en laat hem daarna 30 minuten aan staan.

Veeg de siliconen om de paar dagen af en droog ze. Vul het bad niet te vol en laat geen vochtige kleding en handdoeken achter in de badkamer.

Hoe siliconen glijmiddel van tapijt te verwijderen?

Als je siliconen glijmiddel op het tapijt hebt gemorst, dep het dan met een papieren handdoek of microvezeldoek. Begin van buitenaf en werk je een weg naar binnen.

Spuit ontsmettingsalcohol op het tapijt en laat het een minuut staan. Dep dan op met je papieren handdoek of absorberende doek.

Ga door met de vulling totdat het glijmiddel op is. Als er een vlek achterblijft, breng dan een beetje afwasmiddel aan op het gebied en laat het een paar minuten staan. Stoom vervolgens het tapijt met stoom schoon.

Reageert azijn met siliconen?

Er is een mogelijkheid dat het zuur in azijn siliconen kan wegvreten. Maar het komt goed als je vijf procent gedistilleerde witte azijn gebruikt en het niet lang op de siliconen laat zitten. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant voordat u azijn op siliconenrubber gebruikt.

Lost aceton siliconen op?

Ja, aceton is uitstekend in het oplossen van siliconen. Daarom raden we het aan voor het verwijderen van afdichtingsresten. Met dat in gedachten, vermijd aceton op je siliconen kookgerei.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?