Hoe skateboardlagers schoon te maken

Niets is erger dan je skateboard plotseling tot stilstand te laten komen omdat de lagers in beslag zijn genomen. De beste manier om deze gevreesde gebeurtenis te voorkomen, is door skateboardlagers schoon te maken. Bovendien zal je skateboard stoppen met het maken van lawaai en sneller rollen.

Dus vandaag bespreken we hoe je skateboardlagers kunt reinigen, zodat je wielen soepel blijven rollen.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak skateboardlagers te reinigen
 • Hoe skateboardlagers schoon te maken
 • Is het de moeite waard om skatelagers schoon te maken?
 • Extra onderhoudstips voor lagers
 • Hoe maak ik mijn skateboard sneller?
 • Veelgestelde vragen
 • Beste manier om skateboardlagers schoon te maken

Hoe vaak skateboardlagers te reinigen

Terwijl het afhangt van de omgeving waarin jeu schaatst. Over het algemeen moeten skateboardlagers om de 2-3 maanden worden schoongemaakt. Een zanderige of stoffige omgeving zorgt ervoor dat uw lagers vaker moeten worden schoongemaakt.

U kunt zien wanneer uw lagers moeten worden gereinigd, omdat de wielen geluid gaan maken. Reinig ook je lagers wanneer de wielen niet vrij kunnen draaien als je ze met je vingers beweegt. Doorgaan met schaatsen wanneer de wielen niet vrij ronddraaien, kan uw wielen beschadigen of ervoor zorgen dat u een ongeluk krijgt.

Hoe skateboardlagers schoon te maken

Wanneer je skateboardlagers schoonmaakt, is de eerste stap het verwijderen van de lagers. Vervolgens weekt u de lagers in een reiniger, voordat u ze smeert. Tot slot zet je je skateboard weer in elkaar.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Kranten of handdoeken als je binnen werkt
 • Schaatsgereedschap of moersleutel
 • Naald-neustang
 • Kleine container of plastic zak om verschillende onderdelen in op te bergen
 • Scheermes of pin – het moet klein en puntig zijn
 • Papieren handdoekjes
 • Wegwerpbeker of keramische container
 • Oplosmiddel: aceton of isopropylalcohol
 • Rubberen handschoenen
 • Skateboard glijmiddel of speedcrème
 • Haardroger of perslucht (optioneel)

Hoe skateboardlagers te verwijderen

Voordat je je skateboardlagers kunt reinigen, moet je ze eerst van je wielen verwijderen.

1. Bereid uw ruimte voor

Als je binnenshuis werkt, moet je de ruimte waarin je werkt voorbereiden, omdat het schoonmaken van skateboardlagers rommelig kan zijn. Leg kranten of handdoeken neer om de ruimte waarin je werkt te beschermen.

2. Verwijder de wielen

De eerste stap is om de wielen te verwijderen, zodat u bij de lagers kunt komen. Gebruik hiervoor het schaatsgereedschap of de moersleutel om de moeren los te maken op de wielen die de wielen op hun plaats houden. Verwijder de moeren en verwijder de wielen.

Plaats eventuele losse moeren, bouten en ringen in de container of plastic zak die u verschillende onderdelen moet vasthouden. Dit voorkomt dat ze verloren gaan terwijl je werkt.

3. Verwijder de lagers

Als je naar het wiel kijkt, zie je de cirkelvormige lagers in het midden. Til de lagers voorzichtig uit het wiel met een naald-neustang.

Sommige planken hebben een snelheidsring, of afstandhouder, tussen de lagers. Verwijder dit ook nadat u het eerste lager van elk wiel hebt verwijderd.

Als je klaar bent, had je 8 lagers van je wielen moeten verwijderen.

Hoe skatelagers te reinigen met isopropylalcohol

Nadat de skateboardlagers van je wielen zijn verwijderd, is het tijd om ze schoon te maken.

1. Oplosmiddel bereiden

Bereid het oplosmiddel voor dat u gaat gebruiken om uw schaatslagers schoon te maken. Doe dit door ongeveer een centimeter oplosmiddel in uw container te gieten. Je hebt net genoeg oplosmiddel nodig om de skateboardlagers te bedekken.

Leg de container even opzij.

Bonustip

Naast isopropylalcohol kunt u ook aceton of huishoudelijke artikelen gebruiken, zoals ontsmettingsalcohol, minerale sterke drank of nagellak. Als u ervoor kiest om aceton te gebruiken, draag dan handschoenen om uw handen te beschermen.

2. Verwijder vuil en smurrie

Neem een papieren handdoek en veeg voorzichtig al het zichtbare vuil en de smurrie van elk lager af. Maak ze zo schoon als je kunt. Als er een plek is die niet schoon is, dompel de handdoek dan in het oplosmiddel en schrob dat gebied om door het vuil te snijden.

Door het vuil en de smurrie nu te verwijderen, krijgen uw lagers een diepere reiniging van het oplosmiddel.

3. Beschermkappen verwijderen

Verwijder de rubberen schilddoppen van de lagers. De schildkappen zijn meestal rood of zwart van kleur. Als u de schilddop verwijdert, moet u oppassen dat u het schild niet buigt.

Gebruik een klein, dun en puntig voorwerp om voorzichtig de schildkap los te wrikken. U kunt een veiligheidsspeld, naainaald, Xacto-mes of scheermesje gebruiken. Een scheermesje wordt het meest gebruikt.

Als het niet werkt, probeer dan uw puntige voorwerp tussen de rubberen schildkap en het lagerhuis te steken. Je zou de schildkap voorzichtig omhoog moeten kunnen wrikken.

Wanneer de schildkap wordt verwijderd, zou u kleine kogels in het lager moeten zien. Hier bevindt zich het grootste deel van het vuil.

4. Week de lagers

Plaats de lagers in de oplosmiddelcontainer om te weken. Draai de container voorzichtig rond en laat het oplosmiddel werken. Het oplosmiddel wordt zwart of bruin als het vuil van je skateboardlagers verwijdert.

Als het oplosmiddel te donker wordt, kunt u het oplosmiddel uit de container en voeg vers oplosmiddel toe om uw lagers te weken.

Laat je skateboardlagers 30 minuten of zelfs ’s nachts weken. U moet de container af en toe zwaaien om het oplosmiddel te verplaatsen.

5. Lagers verwijderen en drogen

Leg een papieren handdoek op een vlak oppervlak. Je gaat de lagers hier te drogen leggen. Begin vervolgens met het verwijderen van de lagers van het oplosmiddel.

Terwijl u elk lager verwijdert, veegt u het af met een schoon papieren handdoekje en legt u het op het papieren handdoekje om te drogen. Wacht ongeveer 10 minuten tot de skateboardlagers volledig zijn opgedroogd voordat je ze smeert.

Hoe skateboardlagers te smeren

De laatste stap is om je skateboardlagers te smeren voordat je je skateboard weer in elkaar zet. Je kunt je skateboardlagers weer in elkaar zetten zonder glijmiddel, maar het glijmiddel zorgt ervoor dat je lagers langer meegaan.

1. Zorg ervoor dat lagers droog zijn

Voordat je je lagers smeert, moet je ervoor zorgen dat je skateboardlagers droog zijn. U kunt een haardroger of ingeblikte lucht gebruiken als u dat liever hebt dan te wachten tot het aan de lucht droogt.

Als u ingeblikte lucht gebruikt om ervoor te zorgen dat uw lagers droog zijn, richt u de lucht in het open lager. Het lager moet draaien. Als dit niet het geval is, draai je het lager met je vinger terwijl je de ingeblikte lucht erin blaast.

Een andere optie is om een haardroger te gebruiken om de lagers te drogen. Zet de haardroger even aan, geef de lagers een snelle knal en zet de haardroger uit. Het oplosmiddel moet snel verdampen.

2. Breng Glijmiddel aan

Zodra je skateboardlagers droog zijn, is het tijd om ze te smeren. Zorg ervoor dat je een glijmiddel gebruikt dat is gemaakt voor skateboardlagers. Gebruik geen frituurolie, motorolie of WD-40.

Als uw vet dun is, voegt u 2-3 druppels toe aan elk lager. Draai vervolgens de lagers om ervoor te zorgen dat het smeermiddel gelijkmatig over het lager wordt verdeeld.

Een dik vet kan in de lagers worden verpakt. Een aanbeveling is om speed cream alleen toe te voegen aan de zijkanten van de lagers die naar de wielen zijn gericht. Dit smeert je board, maar stelt het smeermiddel niet bloot aan zoveel vuil.

3. Lagerschilden vervangen

Plaats de lagerschilden terug op het lager en zorg ervoor dat de afdichting compleet is. Er mogen geen hiaten zijn. Wees voorzichtig en buig de schilden niet als je ze vervangt.

4. Plaats lagers in wielen

Plaats de lagers in de wielen en duw stevig naar beneden. Je wilt de lagers zo ver mogelijk naar beneden duwen.

Leg dan de lagers op de truck van je skateboard. Duw naar beneden met je lichaamsgewicht op het wiel. Dit moet het lager in het wiel vastzetten.

Als je een spacering hebt die tussen de lagers gaat, zorg er dan voor dat je deze terugzet.

5. Schone as & Monteer het skateboard opnieuw

Terwijl de wielen van je skateboard af zijn, wil je misschien een vochtige papieren handdoek nemen en de bouten, spleten en assen van je truck schoonmaken. Zet dan de wielen terug op je skateboard en draai de bouten aan.

Zorg ervoor dat de bouten niet te strak zitten. Je wielen moeten vrij ronddraaien met slechts een vleugje jiggling.

Is het de moeite waard om skatelagers schoon te maken?

Skateboardlagers bouwen vuil en smurrie op in de lagers. Na een tijdje zal het puin ervoor zorgen dat de lagers je skateboard vertragen of zelfs grijpen. Om dit te voorkomen, moet je je skatelagers schoonmaken of vervangen.

Het reinigen van de skateboardlagers is meestal goedkoper dan het vervangen van je lagers om de paar maanden. Er komt echter een moment dat je je skatelagers moet vervangen in plaats van ze schoon te maken. Op deze manier zullen de lagers niet vastgrijpen waardoor je een vervelend ongeluk krijgt tijdens het skateboarden.

U moet overwegen om de lagers te vervangen wanneer:

 • De lagers zullen niet draaien nadat je ze hebt schoongemaakt en gesmeerd.
 • Je wielen maken piepende geluiden.
 • De wielen draaien niet langer dan een paar seconden.
 • Je moet je skateboard als een gek duwen om het in beweging te krijgen.
 • Als een schild of kogellager ontbreekt.

Extra onderhoudstips voor lagers

Er zijn een paar onderhoudstips die je kunt volgen om je skateboardlagers langer mee te laten gaan.

Skateboard niet in de regen

Skateboarden in de regen of onder natte omstandigheden brengt vocht in je lagers. Het vocht zal je lagers uiteindelijk roestig maken. Het zal ook de smering wegslijten waardoor de wrijving toeneemt, waardoor de lagers ook sneller wegslijten.

Vermijd stof en zand

Vermijd skateboarden in gebieden met een lot van stof en zand indien mogelijk. Het stof en zand komen in de lagers en veroorzaken spanning op de binnenste ringen. Als je moet skateboarden in een gebied met stof en zand, moet je je lagers vaker schoonmaken.

Hoe maak ik mijn skateboard sneller?

Als je wilt dat je skateboard sneller beweegt, zijn er een paar aanpassingen die je aan je skateboard kunt aanbrengen die verder gaan dan alleen het schoonmaken van je lagers.

Gebruik grotere wielen

Als je wilt dat je skateboard sneller gaat, vervang dan eerst je wielen door grotere wielen. De grotere wielen hebben een grotere omtrek, waardoor ze bij elke omwenteling van de as verder gaan.

Kleinere wielen zijn echter gemakkelijker te besturen dan grotere wielen, dus ze zijn beter voor trucs en technisch werk.

Gebruik hardere wielen

Skateboardwielen zijn er in verschillende hardheid, dus gebruik de Durometer-schaal om de beste hardheid voor je wielen te vinden. De Durometer-schaal is een 100-puntsschaal die de hardheid van het wiel bepaalt. Hoe hoger de rating, hoe harder het wiel.

Hardere wielen zijn sneller dan zachtere wielen, maar zachte wielen houden de weg beter vast. Over het algemeen kun je, als je schaatst op skateparken en op gladde wegen, een harder wiel gebruiken dan wanneer je op straat schaatst.

Gebruik smalle wielen

Smalle wielen hebben minder wrijving dan brede wielen, dus overschakelen naar smalle wielen zal je skateboard sneller maken. Ze houden echter niet zo goed grip op de weg als brede wielen.


Veelgestelde vragen

Kun je WD-40 gebruiken om skateboardlagers schoon te maken?

Nee, je moet je skateboardlagers niet schoonmaken met WD-40. Het droogt je lagers uit en trekt stof aan.

Kan ik mijn lagers reinigen met handdesinfecterend middel?

Gebruik geen handdesinfecterend middel om je skateboardlagers schoon te maken. Het bevat ingrediënten die verder gaan dan alcohol en die niet op je af zouden moeten zitten.

Kan ik olijfolie gebruiken op skateboardlagers?

Nee, het wordt niet aanbevolen om olijfolie te gebruiken op skateboardlagers. Het zal ranzig worden en ervoor zorgen dat je lagers opgaan.

Kun je skateboardlagers te veel vetten?

Ja, dat kan en te veel vet op lagers kan zorgen voor versnelde slijtage van de lagers.

Hoe reinigt u niet-verwijderbare lagers?

Als u afgedichte lagers hebt, kunt u ze eenvoudig in het oplosmiddel laten vallen om een tijdje te weken. Sla het verwijderen van de lagerschilden over. Het oplosmiddel zal niet in staat zijn om de lagers zo diep van een schone te geven, maar het zal ze wel reinigen.

Beste manier om skateboardlagers schoon te maken

De beste manier om je skateboardlagers schoon te maken, is door het schoonmaken van je lagers onderdeel te maken van je routine. Dit voorkomt dat roest, vuil en vuil ervoor zorgen dat uw lagers vastgrijpen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?