hoe splint schoonmaken

Als je een splint hebt, is het belangrijk om deze goed schoon te maken. Het is immers een medisch hulpmiddel dat in contact komt met je lichaam. In deze blogpost leggen we uit hoe je een splint schoonmaakt en waar je op moet letten.

Hoe maak je een splint schoon?

Om een splint schoon te maken, heb je een paar dingen nodig:

  • Een zachte tandenborstel
  • Water en zeep
  • Een glas of bakje

Stap 1: Maak de splint los

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om de splint los te maken van je tanden. Dit kun je doen door voorzichtig te trekken aan de uiteinden van de splint. Doe dit wel voorzichtig, anders kun je de splint beschadigen.

Stap 2: Maak de splint schoon

Maak de splint schoon met water en zeep. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. Let op dat je niet te hard borstelt, anders kan de splint beschadigen. Spoel de splint na het schoonmaken goed af met water.

Stap 3: Desinfecteer de splint

Om de splint te desinfecteren, kun je deze in een glas of bakje met mondwater of een speciale splintreiniger doen. Laat de splint hier een paar minuten in weken.

Stap 4: Spoel de splint af

Na het desinfecteren spoel je de splint nogmaals af met water. Controleer of alle zeepresten en desinfecteermiddel zijn verwijderd.

Stap 5: Droog de splint af

Droog de splint af met een schone, droge doek. Zorg dat de splint helemaal droog is voordat je hem weer in je mond plaatst.

Lees ook:   15 Luchtreiniger Feiten en Statistieken

Stap 6: Bewaar de splint op de juiste manier

Als de splint droog is, kun je hem weer in je mond plaatsen. Bewaar de splint als je hem niet gebruikt op een droge en schone plek, bijvoorbeeld in een doosje of bakje.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn splint schoonmaken?

Je splint moet je minimaal één keer per dag schoonmaken. Het is belangrijk om dit goed te doen, omdat er anders bacteriën op de splint kunnen groeien die schadelijk zijn voor je gezondheid.

2. Kan ik mijn splint schoonmaken met tandpasta?

Nee, het is niet aan te raden om je splint schoon te maken met tandpasta. Tandpasta kan de splint beschadigen en er kunnen resten achterblijven die je niet kunt wegspoelen.

3. Mag ik mijn splint desinfecteren met alcohol?

Nee, het is niet aan te raden om je splint te desinfecteren met alcohol. Alcohol kan de splint beschadigen en er kunnen resten achterblijven die schadelijk zijn voor je gezondheid.

4. Hoe kan ik mijn splint het beste bewaren?

Je kunt je splint het beste bewaren in een droog en schoon doosje of bakje. Zorg dat er geen ander vuil of bacteriën bij de splint kunnen komen.

5. Kan ik mijn splint ook in de vaatwasser schoonmaken?

Nee, het is niet aan te raden om je splint in de vaatwasser schoon te maken. De hoge temperaturen en het agressieve afwasmiddel kunnen de splint beschadigen.

Conclusie

Het is belangrijk om je splint goed schoon te maken. Zo voorkom je dat er bacteriën op de splint groeien die schadelijk zijn voor je gezondheid. Volg de stappen in deze blogpost om je splint op de juiste manier schoon te maken en te desinfecteren.