Hoe stoomreiniging voegmiddel

Het schoonmaken van voegmiddel is een van die klusjes waar de meesten van ons bang voor zijn. Het is meestal vervelend werk dat giftige reinigingsmiddelen, elleboogvet en veel tijd met zich meebrengt. Helaas kun je na al je inspanningen nog steeds sporen van koppige grunge vinden.

Stoomreiniging kan in beide opzichten een effectief alternatief zijn – als het correct wordt gedaan. Onze gids zal de nitty-gritty onthullen voor het stomen van voegmiddel.

Inhoudsopgave
 • Kan stoomreiniging voegmiddel beschadigen?
 • Hoe stoomreiniging voegmiddel
 • Veelgestelde vragen
 • Uw voegmiddel ongerept houden

Kan stoomreiniging voegmiddel beschadigen?

De Tile Council of North America beveelt stomen aan als reinigingsmethode voor specie (1). Tenzij uw voegmiddel uit elkaar valt (bijvoorbeeld oud of slecht geïnstalleerd), zou u geen problemen moeten hebben.

Hoe stoomreiniging voegmiddel

Voegmiddel is poreus, waardoor het veel uitdagender is om schoon te maken dan gladde oppervlakken. Modder die gemakkelijk van je tegels kan worden afgeveegd, zakt uiteindelijk in je voegen.

Warmte is echter een element waar de meeste vlekken aan bezwijken. Stoom wordt ook erkend als een van de krachtigste en betrouwbaarste ontsmettingsmethoden (2).

Als je je voegmiddel met stoom wilt reinigen, heb je verstandig gekozen. Laten we ingaan op de stapsgewijze instructies.

 • Tijd: 30-60 minuten (afhankelijk van de grootte van het gebied)
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

Wat je nodig hebt

 • Stoomreiniger voor specie
 • Stofzuiger
 • Microvezeldoeken
 • Zwabber
 • Handdoek
 • Voegkit (optioneel)

1. Kies de beste stoomreiniger voor voegmiddel

Niet alle stoomreinigers zijn compatibel met alle toepassingen. We raden aan om er een te zoeken met een verlengde slang (als je voor een groot model gaat) of schrobborstels (als je een handstoomreiniger kiest).

Je kunt ook een stoomreiniger huren voor een bepaalde tijd als je er geen wilt kopen. Bel uw lokale ijzerhandel of een Home Depot voor beschikbaarheid.

Dit is waar u op moet letten bij het winkelen voor een stoomreiniger voor specie:

 • Bereiken: Zware stoomreinigers hebben hun voordelen, maar werken mogelijk niet als u betegelde muren heeft. Zorg er dus voor dat je een apparaat kiest dat overal kan komen waar je moet stomen.
 • Tankinhoud: Hoeveel voegmiddel moet je aanpakken? Als het grootste deel van uw huis betegeld is, zoek dan naar een model met een grotere watertank voor een langere looptijd zonder navullingen.
 • Accessoires: Bepaalde stoomreinigers worden geleverd met hulpstukken voor specifieke toepassingen. Zoek naar producten die borstels voor voegmiddel bevatten of verkopen (hoewel u ook spuitmonden kunt gebruiken). Hoe meer accessoires er zijn, hoe veelzijdiger je stoomreiniger zal zijn.

Pas op voor metalen borstels

Roestvrijstalen en messing borstels kunnen uw keramische tegel beschadigen. Misschien wilt u in plaats daarvan nylon borstels kiezen (3).

2. Maak het gebied vrij

Sommige items zijn niet stoomvriendelijk en moeten uit de weg worden gehouden terwijl u werkt. Bovendien wil je omringende items niet besmetten met afgestoofde smurrie.

Verwijder delicate Perzische tapijten, verwijder tandenborstels en verplaats keukengerei opzij. Je moet er ook voor zorgen dat nieuwsgierige kinderen en huisdieren niet in de buurt zijn.

3. Oppervlaktevuil verwijderen

Maak je geen zorgen, dit is een voorbereiding met weinig moeite. Er is in dit stadium geen armvermoeiende schrobben nodig.

 • Vacuümvloeren: Laat je stofzuiger over uw betegelde vloeren om stof (of huisdierenhaar) te elimineren voor een schoon startoppervlak.
 • Smurrie wegvegen: Stoomt u vochtrijke gebieden zoals uw badkamer of keuken? Probeer zoveel mogelijk oppervlaktevuil af te vegen met een vochtige doek of een dweil. Je wilt niet meteen na het starten moeten pauzeren om je stoomborstel schoon te maken.
Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die tegelvloeren schoonmaaktHoe tegelvloeren schoon te maken (5 methoden die werken)

4. Maak je stoomreiniger klaar

Raadpleeg de fabrikant of huurrichtlijnen om uw stoomreiniger klaar te maken. Vul het met water zoals voorgeschreven (bijv. gedestilleerd of kraan) en laat het opwarmen. Bevestig vervolgens het accessoire dat u gaat gebruiken op uw voegmiddel.

5. Start stoomreinigingsvoeg

Volg deze stappen voor een veilige en effectieve reiniging:

 • Werk van boven naar beneden: Stoom eerst de hoogste gebieden en werk je een weg naar beneden. Anders kan losgemaakt vuil naar je vloeren druppelen en moet je ze opnieuw doen.
 • Bedek kleine secties: Begin niet wild te stomen in willekeurige richtingen. Werk aan kleine secties en ga langzaam. Geef de stoom de kans om koppige grunge in je voegmiddel af te breken.
 • Reinig de borstel regelmatig: Als u een penseel gebruikt, moet u deze regelmatig onderzoeken. Immers, als de borstelharen dik zijn met crud, zal het niet erg efficiënt zijn.

Pas op voor broeiplekken

Stoom kan pijnlijke brandwonden veroorzaken die bekend staan als broei. Houd je handen vrij van de stoomstroom (4).

6. Spoelen en herhalen (indien nodig)

Spoel de gestoomde gebieden af met gewoon water of veeg ze af met een natte handdoek. Als ze er gloednieuw uitzien, kun je jezelf een schouderklopje geven voor een goed uitgevoerde klus. Maar als u nog steeds verkleuringen opmerkt, moet u mogelijk het stomen herhalen.

Vergelijkbare artikelen
Een stoommop die wordt gebruikt om een laminaatvloer schoon te makenHoe een Steam Mop te gebruiken (5 experttips)

7. Voegmiddel afdichten na het stomen

Houd je voegmiddel er geweldig uit door het af te dichten als je klaar bent. Voegmiddel op basis van cement moet jaarlijks worden verzegeld, ten minste (5).

Zoek naar afdichtingsmiddelen die worden aanbevolen voor uw stijl van tegels en voegen. Het toepassen ervan is eenvoudig: de meeste amateurs zouden het gemakkelijk moeten beheren.

Een professional inhuren om voegmiddel te stomen

Ben je benieuwd welke opties je hebt als je niet de doe-het-zelf route wilt volgen? U kunt offertes krijgen van professionele schoonmaakbedrijven bij u in de buurt.

De professionals gebruiken krachtige, industriële machines. Ze zijn vaak op een vrachtwagen gemonteerd en bevatten een ingebouwde stofzuiger om de rotzooi te minimaliseren (6).

Veelgestelde vragen

Hoe reinigen professionals voegmiddel?

Professionals reinigen voegmiddel op drie manieren: zuurstofbleekmiddel aangebracht als een pasta op de vuile voeg, een mengsel van waterstofperoxide en zuiveringszout en stoomreiniging.

Stoomreiniging is de meest efficiënte methode die de voorkeur geniet van professionals, maar de andere remedies zijn ideaal voor het verplaatsen van grond-in vuil.

Kun je een stoomreiniger gebruiken op een douche?

U kunt een stoomreiniger op een douche gebruiken, vooral voor het verwijderen van zeepresten, vuil, schimmel en harde watervlekken op muren en glazen deuren.

Zal een stoomreiniger schimmel uit voegen verwijderen?

Stoomreinigers kunnen schimmel uit voegen verwijderen. Een combinatie van de warmte van de stoom en de chemicaliën die aan de stomer worden toegevoegd, dringt door de poriën van de specie om de mal diep te reinigen.

Hoeveel kost het om stoomreinigingsvoeg te maken?

De kosten om voegmiddel met stoom te reinigen zijn afhankelijk van de benodigde reiniging en de grootte van de kamer. Een typische kamer van 260 vierkante meter kan je gemiddeld $ 500 terugbrengen.

Wat is de beste zelfgemaakte tegelmortelreiniger?

De beste zelfgemaakte tegelvoegreiniger is zuiveringszout. Je kunt het toevoegen aan azijn en water of mengen met water om een dikke pasta te vormen.


Uw voegmiddel ongerept houden

Stoomreinigingsvoeg is niets om je over te laten intimideren. Het is een eenvoudig proces dat een enorm verschil kan maken in hoe je tegels eruit zien.

Het afdichten van uw briljant schone voegmiddel zal een lange weg gaan om het grunge-vrij te houden. Probeer af en toe een onderhoudsstoom uit te voeren.

Tot slot, maak altijd het gebied vrij van kwetsbare familieleden en gevoelige items voordat je stoomt. En vergeet niet dat je altijd een expert kunt inhuren als je’zijn er niet aan toe.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste waterfiltratievacuüms van 2023