Hoe stoomschoonmaak je een matras

Nadat we een nieuw matras hebben gekocht, doen we ons best om het er schoon en fris ruikend uit te laten zien. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen er echter een paar ongelukkige ongelukken of morsen zijn, waardoor vlekken ontstaan.

Als je je matras vies achterlaat, kunnen dode huidcellen zich ophopen, waardoor huisstofmijt wordt aangetrokken. Schimmel kan ook beginnen te groeien in dergelijke situaties.

Het schoonmaken van een matras is niet eenvoudig omdat je niet veel water kunt gebruiken, anders loop je het risico het te verpesten. Daarom is stoomreiniging een uitstekende manier om diep te reinigen zonder de matras te oververzadigen.

Inhoudsopgave
 • Hoe stoomschoonmaak je een matras
 • Hoe een matras te ontgeuren
 • Tips voor het onderhouden van een schone matras
 • Dingen om in gedachten te houden
 • Veelgestelde vragen

Hoe stoomschoonmaak je een matras

Dit is een van de meest effectieve manieren om een matras schoon te maken. Zolang je de juiste tools hebt, ben je klaar om te gaan.

 • Tijd: 30 minuten (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Vacuüm met bekledingsgereedschap
 • Stoomreiniger
 • Water
 • Ventilator (optioneel)

1. Vacuüm

Om de stoomreiniger effectief te laten zijn, moet u beginnen met het grondig stofzuigen van de matras. Gebruik een sterke stofzuiger, bij voorkeur met een bekledingsgereedschap bevestigd. Let op spleten, hoeken en naadgaten om ervoor te zorgen dat al het stof, vuil en vuil eruit is.

Stoomreiniging van een vies matras kan moeilijk zijn en eindigt vaak in een puinhoop. Het toevoegen van vocht kan schimmel- of meeldauwvorming bevorderen als er veel bacteriën of dode huidcellen zijn.

2. Een stoomreiniger kiezen

Er zijn veel uitstekende stoomreinigers op de markt, zoals de populaire PureClean XL. Als u echter een stoomreiniger gaat kopen, raden we u ten zeerste aan er een te kiezen die u in huis kunt gebruiken. Stoomreiniging van vloeren zoals tegels is een uitstekende manier om te ontsmetten en diep te reinigen.

Als je geen stoomreiniger hebt of niet van plan bent er een te kopen, maak je dan geen zorgen. U kunt er misschien een huren bij een lokale ijzerhandel. Je kunt ook een kledingstomer of zelfs een strijkijzer met een stoomstand gebruiken als je geen stoomreiniger kunt vinden.

Het belangrijkste is dat de stoom wordt verwarmd tot 212 tot 220 graden Fahrenheit. Hoge temperaturen zullen bacteriën, huisstofmijt en bedwantsen effectiever doden.

Misschien vind je dit ook interessant
Toepassingen voor stoomreinigers25 Genius-toepassingen voor stoomreinigers (krijg waar voor je geld)

3. Ga aan de slag met de Steamer

Om de stoom op gang te krijgen, begint u met het vullen van het reservoir met water zoals voorgeschreven. Het gebruik van gedestilleerd water in plaats van kraan wordt aanbevolen omdat het vrij is van mineralen. Dit voorkomt kalkaanslag en andere minerale opbouw in de stomer (1).

Sluit de stomer aan op een stopcontact, zet hem aan en laat hem verwarmen. Als stoomreinigers nieuw voor je zijn, lees dan de handleiding voordat je begint. Dit zorgt ervoor dat u het correct gebruikt.

4. Stoom de Top

Houd de stomer op een veilige afstand van het matras door hem een centimeter of twee erboven te houden. Breng vervolgens de stoom aan vanaf de bovenkant van het matras en werk je een weg naar de overkant. Blijf stomen in secties – dit maakt het gemakkelijker om te weten waar je al hebt schoongemaakt.

Beweeg langzaam om ervoor te zorgen dat u een grondige reiniging krijgt. Houd de stoom licht; de matras mag alleen licht vochtig zijn, niet nat. Om de stoom te regelen, kunt u de draaiknop lager draaien of een bekledingsbevestiging gebruiken. Deze hebben een pad dat hijlp’s om overtollig vocht op te nemen.

Houd er rekening mee

Een nat matras zal er lang over doen om te drogen. Het kan ook schimmel en meeldauw aanmoedigen om te groeien als er vocht achterblijft (2).

5. Stoom de zijkanten

Na het stoomreiniging van de bovenkant van de matras, verplaats je je aandacht naar de zijkanten. Houd de stoomkop verticaal en laat deze over de zijkanten glijden. Het reinigen van de zijkanten zal helpen bij het doden van bacteriën, huisstofmijt of bedwantsen die zich verbergen in de plooien van de naden (3).

Als je matras dubbelzijdig is, overweeg dan om het om te draaien om beide kanten schoon te maken. Zorg er echter voor dat de bovenkant volledig droog is voordat u hem omdraait om te voorkomen dat hij opnieuw vies wordt.

6. Droog

Geef de matras minstens twee tot vier uur om volledig te drogen – afhankelijk van hoeveel stoom je hebt gebruikt. Als er ramen in de kamer zijn, open ze dan om wat frisse lucht binnen te laten. Dit zal helpen bij het drogen van de matras.

Je kunt het proces ook een kleine boost geven door een ventilator naar de matras te laten lopen. Als het koud weer is, plaats dan een kachel op een veilige afstand van de matras. Warmte zal het helpen sneller te drogen dan koele temperaturen in dergelijke omstandigheden.

Als je het matras naar buiten kunt verplaatsen, kan de zon het snel drogen. De intense stralen zullen ook verder helpen om potentiële schimmels of bacteriën te doden (4). Dit helpt voorkomen dat uw matras naar schimmel ruikt. Indien nodig kan een nat/droog vacuüm met een klein opzetstuk en sterke zuigkracht water naar buiten trekken.

7. Maak het bed op

Wanneer de matras droog is, maakt u het bed op met schoon beddengoed. Zorg ervoor dat het bed volledig droog is voordat u lakens aantrekt. U kunt het matras op meerdere plaatsen voelen om ervoor te zorgen dat het droog is.

Omdat een stoomreiniger niet zoveel water gebruikt als andere methoden, moet je matras niet te lang nodig hebben om te drogen. We raden u echter ten zeerste aan om de taak ’s ochtends uit te voeren. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je ’s avonds een slaapplaats hebt.

Hoe een matras te ontgeuren

We hebben de neiging om een aanzienlijke hoeveelheid zweet te produceren terwijl we slapen, wat natuurlijk is. Het kan echter vlekken en stank veroorzaken. Als u een bepaalde geur in uw slaapkamer opmerkt, kan deze afkomstig zijn van uw matras.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Vacuüm met bekledingsbevestiging

1. Gebruik baking soda

Zuiveringszout is zeer absorberend en wordt vaak gebruikt om overtollig vocht te verwijderen. Het werkt op verschillende oppervlakken, zoals vloeren en bekleding. Het is ook zeer effectief in het absorberen van geuren (5). Begin met het strooien van een dun laagje zuiveringszout over het hele matras.

2. Laat zitten

Geef de baking soda een uur of twee om op het matras te zitten. Het zal langzaam elke geur absorberen, waardoor je een fris bed en kamer overhoudt.

3. Vacuüm

Wanneer het zuiveringszout voldoende van de geur heeft opgenomen, gebruik dan een vacuüm om het poeder te verwijderen. Om een vacuümgeur te voorkomen, kunt u de zak weggooien. Als uw stofzuiger zakloos is, kunt u in plaats daarvan de bak legen.

Tips voor het onderhouden van een schone matras

Veel dingen kunnen een vies matras veroorzaken, zoals morsen en lichaamsvloeistoffen. Het bijhouden van onderhoud kan helpen om uw matras schoon en vlekvrij te houden. Je slaap kan zelfs verbeteren. Hier zijn een paar tips om u te helpen uw matras schoon te houden:

 • Bescherm de matras: Een matrasbeschermer is een uitstekende manier om vlekken te voorkomen. Deze zijn als een hoeslaken dat beschermt tegen vloeistoffen en andere rotzooi. Je kunt ze meestal wassen in de wasmachine.
 • Houd de kamer koel: Omdat we de neiging hebben om meer te zweten als we slapen, kun je zweetvlekken voorkomen door de kamer enigszins te koelen. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat de temperatuur comfortabel is voor iedereen in de kamer.
 • Lucht het matras: Sommige matrassen zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen naar buiten worden gebracht. Zet de jouwe in de tuin, veranda of balkon op een warme zonnige dag om het wat lucht te geven. De zon zal helpen om potentiële bacteriën en schimmels te doden (6).
 • Stofzuig regelmatig: Regelmatig stofzuigen van je matras kan bacteriën en vuil op afstand houden. Het verwijderen van hoezen en lakens en ze aan de lucht hangen terwijl je de matras stofzuigt, is ook goed. Dit vermindert huisstofmijt en bedwantsen die u en anderen die in bed slapen kunnen storen (7).
 • Limiet peTs: ’s Nachts knuffelen met je pup kan geruststellend zijn, maar het kan je matras schaden. Uw huisdier kan vlooien, vuile poten of een ongeluk op uw bed veroorzaken. Dit kan leiden tot vlekken en geuren – om nog maar te zwijgen van klauwen die de matras kunnen krassen en beschadigen.

Dingen om in gedachten te houden

Stoomreiniging van je matras is de beste manier om het diep schoon te maken, maar er zijn een paar valkuilen om te vermijden. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Veiligheid: De meeste matrassen zoals traagschuim, pillow-top en schuim zijn veilig om met stoom schoon te maken. U moet echter nog steeds controleren – op de website van de fabrikant – of u de uwe kunt stomen. Sommige matrassen verliezen hun garantie als ze worden schoongemaakt met een stomer.
 • Jezelf beschermen: De stoom zal extreem heet zijn (ongeveer 220 graden Fahrenheit). Plaats je handen dus niet in de buurt van het gebied tijdens het stomen en houd het buiten het bereik van kinderen.
 • Stoom beperken: Stoom kan gekleurde matrassen na verloop van tijd verkleuren of vervagen. Probeer jezelf te beperken tot stoomreiniging alleen als het nodig is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een matras met stoom schoon te maken?

De kosten om een matras met stoom schoon te maken variëren afhankelijk van de matrasmaat, het niveau van vlekken en of u het zelf doet of de professionals belt.

Stoomreiniging de DOE-het-zelf-aanpak is gewoon de kosten van de stoomreiniger en het wasmiddel. Je kunt een stoomreiniger huren voor $ 30 tot $ 50 per dag bij de meeste bouwmarkten. Als je de profs inschakelt, ga je tussen de $ 80 en $ 200 per matras terug.

Hoe lang duurt het om een matras te stomen?

De tijd die nodig is om een matras met stoom te reinigen, varieert afhankelijk van de matrasgrootte, dikte, constructie en niveau van vervuiling. Het kan tot 10 uur duren om te voltooien, omdat beide zijden van de matras ongeveer vier tot vijf uur nodig hebben om te drogen.

Hoe lang duurt het om een matras te drogen na stoomreiniging?

De tijd die een matras nodig heeft om te drogen na stoomreiniging varieert afhankelijk van het type en de grootte van de matras. Gemiddeld duurt het ongeveer vier tot vijf uur voordat een matras van standaardformaat droog is.

Wat voor soort steamer doodt bedwantsen?

Een bedwantsstomer doodt bedwantsen. Er zijn twee soorten stomers: droog en nat, en de droge stomer heeft de voorkeur omdat deze temperaturen van meer dan 240 graden Fahrenheit bereikt en minder vocht gebruikt.

Hoe haal je het geel uit een traagschuimmatras?

De eenvoudigste manier om het geel uit een traagschuimmatras te krijgen, is door gelijke delen wasmiddel en water te mengen en op de vlek te deppen. Laat het 30 minuten zitten en maak het dan schoon met vers water.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Stardrops The Pink Stuff Toilet Gel