Hoe tapijtvlekken te reinigen

Vloerbedekking voegt een zekere luxe toe aan een huis. Vloerbedekking komt echter ook met een paar angsttriggers, zoals modderige poten en plakkerige vingers. Vlekken zullen onvermijdelijk ontstaan.

Maar gelukkig hoef je nog niet in paniekmodus te gaan.

Als u weet hoe u tapijtvlekken kunt reinigen, kunt u elke vlek effectief verwijderen voordat deze een permanente puinhoop creëert. Er zijn veel methoden, producten en huismiddeltjes om te ontdekken, dus laten we beginnen.

Inhoudsopgave
 • Zelfgemaakte tapijt vlek remover
 • Synthetische Tapijt vlekverwijderaar
 • Veel voorkomende tapijtvlekken verwijderen
 • Hoe veelvoorkomende tapijtvlekken te verwijderen
 • Veelgestelde vragen
 • Verwachtingen versus realiteit

Zelfgemaakte tapijt vlek remover

Hoewel er veel commerciële producten beschikbaar zijn, kunt u overwegen om er zelf een te maken. Het is geweldig omdat je precies weet wat het recept bevat. Bovendien is het goedkoper – en net zo effectief!

Zuiveringszout en witte azijn

Zuiveringszout en witte azijn zijn waarschijnlijk twee van de meest populaire natuurlijke reinigingsmiddelen. Zuiveringszout is een mild schuurmiddel en is uitstekend in het aanpakken van taaie vlekken (1). Witte azijn is zuur en snijdt gemakkelijk door vet en vuil.

1. Mengen

Begin met het combineren van:

 • Twee kopjes warm water.
 • 1/2 theelepel zuiveringszout.
 • 1/2 theelepel gedistilleerde witte azijn.

Je kunt ze mengen in een kom of in een spuitfles. Als je niet van de sterke geur van azijn houdt, voeg dan een paar druppels essentiële citroenolie toe.

2. Toepassen

Voor de toepassing kunt u een doek gebruiken om te deppen of een spuitfles. Als u de fles gebruikt, spuit dan een deel van uw zelfgemaakte oplossing rechtstreeks op de vlek en laat deze maximaal 15 minuten staan. Dompel het met een doek in de oplossing en dep de vlek.

3. Vlek

Gebruik een vochtige doek om de vlek weg te vegen. Houd een schone, droge doek bij de hand om het gebied te drogen wanneer de vlek begint op te heffen. Het afwisselen van de vochtige en droge doeken zal helpen om oververzadiging van het gebied te voorkomen, wat het tapijt kan beschadigen.

Waterstofperoxide en afwasmiddel

Bij het verwijderen van vlekken op een tapijt, raden we u ten zeerste aan om het gebruik van bleekmiddel te vermijden. Probeer in plaats daarvan de mildere versie: waterstofperoxide.

1. Ingrediënten combineren

Combineer gelijke delen van drie procent waterstofperoxide en warm water in een kom of spuitfles. Voeg een spuitje afwasmiddel toe en meng. Als je geen afwasmiddel hebt, kun je niet-blekend wasmiddel gebruiken.

2. Aanbrengen op Stain

Gebruik een spuitfles om de oplossing op het bevlekte gebied te spuiten en laat deze vijf tot 10 minuten zitten.

Als uw tapijt gekleurd of donker is, test de oplossing dan eerst op een onopvallende plek. Waterstofperoxide kan verkleuring of een licht blekend effect veroorzaken (2).

3. Vlek

Gebruik een doek om de vlek te deppen totdat deze optilt. Vermijd wrijven of schrobben, omdat dit ervoor kan zorgen dat de vlek verder in het tapijt beweegt.

Alleen witte doeken

Bij het gebruik van waterstofperoxide raden wij u aan om alleen witte doeken te gebruiken. Als u gekleurde doeken gebruikt, kan de kleur van het doek naar het tapijt worden overgebracht.

4. Droog

Bevochtig een doek in schoon water en begin het gebied te deppen om overgebleven oplossingen te verwijderen. Wissel af tussen een vochtige en droge doek totdat het gebied schoon en droog is.

Club Frisdrank

Voor nieuw gemorste dranken, zoals wijn, gebruiken we graag club frisdrank. Het helpt snel om de vlek van het tapijt te verwijderen.

1. Handel snel

Als je wilt dat je koolzuurhoudende drankje zijn magie werkt, moet je snel handelen. Begin met het uitwissen van zoveel mogelijk van het morsen met een schone doek.

2. Voeg Club Soda toe

Giet de club soda direct op de vlek, maar pas op dat je het gebied niet oververzadigt. Laat de soda een paar minuten op de vlek zitten.

3. Vlek

Dep het bevlekte gebied met een schone doek. Indien nodig kunt u kleine hoeveelheden club soda toevoegen tussen de blotting. Blijf doorgaan totdat de vlek weg is.

4. Spoelen en drogen

Bevochtig een doek in warm water en blijf het gebied deppen. Dit zal overtollige frisdrank verwijderen. Als je klaar bent, laat je het tapijt aan de lucht drogen.

Synthetische Tapijt vlekverwijderaar

Als je commerciële producten wilt gebruiken, is dat helemaal cool.  Deze kunnen geweldig zijn voor zware, hardnekkige en oude vlekken.

 • Tijd: 35 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Papieren handdoeken.
 • Saai gereedschap.
 • Stofzuiger.
 • Tapijtvlekverwijderaar.
 • Spuitfles of kom (optioneel).
 • Witte doeken.
 • Gedestilleerd water.

1. Behandel de vlek

Voordat u begint met het aanbrengen van een reiniger, moet u zoveel mogelijk van de vlek opruimen. Als het een verse mors is, verwijder dan elk vast materiaal met een papieren handdoek. Gebruik dan een andere papieren handdoek om zoveel mogelijk op te vegen.

Als de vlek oud of droog is, kunt u een dof gereedschap gebruiken om overtollige vaste stoffen voorzichtig af te schrapen. Gebruik een vacuüm om eventuele kruimelige onderdelen te verwijderen.

Het is belangrijk om vaste stoffen of overtollig vocht uit een vlek te verwijderen. Als u direct naar uw reiniger gaat, kan de mors dieper in het tapijt terechtkomen.

Bevochtig een doek en dep de vlek lichtjes, terwijl je je een weg baant van buitenaf naar het midden. Vermijd schrobben, omdat dit de vlek alleen maar verder in het tapijt zal werken.

2. Breng de Cleaner aan

Er is een breed scala aan effectieve tapijtvlekkenverwijderaars op de markt. Voordat u er echter een kiest, raden we u aan om te overwegen welk type tapijt u heeft.

We raden de Genesis 950 Concentrate ten zeerste aan. Het is een zeer krachtige reiniger die je moet verdunnen. Het doet echter wonderen op elk type vlek, van drank morsen tot ongelukken met huisdieren.

Nadat u uw reiniger hebt gekozen, brengt u deze aan zoals aangegeven op het etiket. Sommige producten moeten op de vlek zitten om te werken, terwijl andere onmiddellijk kunnen worden aangebracht en verwijderd.

Als u een concentraat gebruikt, verdun het dan zoals aangegeven. We geven er de voorkeur aan om dit in een spuitfles te doen, omdat dit het aanbrengen gemakkelijker maakt. U kunt een grote partij maken en deze opslaan voor vleknoodgevallen in de toekomst.

Maar voordat u een nieuw product gebruikt om uw tapijt schoon te maken, test u het op een onopvallende plek. Laat het product ter plaatse zo lang als op het etiket wordt aanbevolen. Zoek gedurende die tijd naar tekenen van verkleuring of schade. Als u er een opmerkt, gooit u het product weg en zoekt u een ander product.

Waarschuwing

Gebruik geen enkel product dat bleekmiddel bevat, tenzij je een wit tapijt hebt.

3. Maak het gebied vrij

Terwijl u de vlek behandelt, houdt u kinderen en huisdieren uit de kamer. Vlekverwijderaars kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) of andere schadelijke ingrediënten bevatten (3).

4. Vlek

Nadat de aanbevolen tijd voorbij is, gebruik je een witte doek of papieren handdoek om de vlek te deppen. De vlek zou bijna verdwenen moeten zijn – een beetje vlekken zal helpen om de laatste pigmenten eruit te krijgen.

Als de vlek hardnekkig is, breng dan gaandeweg meer van uw reinigingsoplossing aan. Houd een schone doek bij de hand om tussen de toepassingen door te vegen.

5. Spoelen

Het verwijderen van de vlekkenverwijderaar is cruciaal. Hiervoor gebruiken we liever gedestilleerd water omdat het vrij is van mineralen.

Breng een kleine hoeveelheid water aan op een doek en dep het gebied. Gebruik een schone doek of papieren handdoek om het gebied te drogen door het vocht te deppen. Werk vervolgens af door het gebied te stofzuigen om de vezels van het tapijt te herstellen.

Veel voorkomende tapijtvlekken verwijderen

Het verwijderen van vlekken van uw tapijt kan lastig zijn, maar het identificeren van de vlek kan het proces versnellen. Verschillende vlekken vereisen verschillende verwijderingsmethoden. Laten we een blik op enkele van de meest voorkomende soorten vlekken:

Wateroplosbaar

Voorbeelden van vlekken

Frisdrank, gelei, fruit, alcoholische dranken.

Wateroplosbaar betekent dat de vlek op waterbasis is. Dit zijn over het algemeen de gemakkelijkste vlekken om van een tapijt te verwijderen. Voor het beste resultaat, behandel het gebied snel. Dit voorkomt dat de mors in het tapijt trekt.

Begin met het deppen van de vlek met een doek of papieren handdoek. Als de mors nog vers is, moet dit deze verwijderen.

Op basis van eiwitten

Voorbeelden van vlekken

Zuivel, lichaamsvloeistoffen, bloed, vleessappen.

Op eiwitten gebaseerde vlekken zijn een beetje lastiger om mee om te gaan – deze kunnen een hardnekkige plek achterlaten. U mag nooit warm of heet water gebruiken om dit type vlek te behandelen. Warme temperaturen zullen de vlek sneller zetten en donkerder maken. Het zal ook moeilijker te verwijderen zijn.

Gebruik in plaats daarvan koud water en een enzymreiniger.

Vlekken op olie- en vetbasis

Voorbeelden van vlekken

Kookvet, lippenstift, vaseline.

Dit soort vlekken zijn waarschijnlijk enkele van de moeilijkste om van een tapijt te verwijderen. Synthetische tapijten kunnen nog uitdagender zijn om mee om te gaan. Dit komt omdat de vlek vaak vastgrijpt aan de aardolie in de vezels.

Fabrikanten zijn zich bewust van dit probleem en velen zullen daarom synthetische tapijten behandelen met een speciale coating. De coating voorkomt dat vlekken op vet- of oliebasis bezinken, waardoor het verwijderen gemakkelijker wordt.

Om vlekken op oliebasis te verwijderen, is koel water en afwasmiddel de beste combinatie. Gebruik een witte doek om de vlek te deppen totdat deze weg is.

Hoe veelvoorkomende tapijtvlekken te verwijderen

Thee of koffie

Vanwege de donkere kleur van koffie en thee heb je een effectieve reiniger nodig. Hiervoor mengen we liever twee eetlepels waterstofperoxide met één eetlepel afwasmiddel.

Breng na het vegen van de vlek de oplossing aan. Gebruik je vinger om het een beetje te roeren en spoel af met water en een doek.

Vuil

Vuil kan het beste worden verwijderd als het droog is, dus blijf geduldig en wacht tot het volledig droogt. Gebruik een dof gereedschap om kruimelig materiaal af te schrapen voordat je gaat stofzuigen.

Breng een reinigingsoplossing zoals afwasmiddel en water aan en laat deze 10 minuten staan. Dep het gebied met een schone doek of papieren handdoek.

Wijn of sap

Nadat je de wijn hebt gemorst, giet je club soda rechtstreeks op het gebied. Dep opnieuw met een schone doek. Mogelijk moet u het proces herhalen als de vlek er nog steeds is.

Urine

Als uw huisdier of peuter een ongeluk heeft gehad op het tapijt, gebruik dan een enzymatische reiniger. Deze zijn online verkrijgbaar of bij uw lokale dierenwinkel.

Breng de reiniger aan zoals aangegeven op het etiket. Als de urine van uw huisdier was, is het van cruciaal belang dat u alle sporen verwijdert, omdat huisdieren de neiging hebben om terug te keren naar dezelfde plek vanwege geuren.

Boter of Margarine

Verwijder alle vaste materialen. Bestrooi het gebied met zuiveringszout en laat het maximaal zes uur staan. Stofzuig het gebied grondig en werk af met ontsmettingsalcohol op een doek.

Was en kauwgom

Was en kauwgom lijken misschien grote onruststokers op een tapijt, maar ze zijn gemakkelijk te verwijderen. Voor beide vlekken kunt u proberen ijs aan te brengen totdat het bevroren en hard is. Gebruik vervolgens een dof gereedschap om het voorzichtig af te schrapen.

Voor wax kun je ook proberen een papieren zak en heet strijkijzer te gebruiken. Plaats een hoek van de zak op de wax en strijk de bovenkant voorzichtig – beweeg de zak iets na elke slag. Controleer de zak tussen het strijken om er zeker van te zijn dat de was eruit komt.

Bloed

Zoals we hierboven vermeldden, gebruik nooit heet of warm water. Behandel de bloedvlek onmiddellijk met koud water of club soda. Gebruik vervolgens een schone doek om te deppen en herhaal totdat de vlek weg is.

Als koud water niet werkt, probeer dan waterstofperoxide op een witte doek. Dep de vlek en laat deze vijf minuten staan. Dep met een vochtige doek om af te spoelen.

Inkt

Voor inktvlekken kan alles met alcohol werken. Bevochtig een witte doek met isopropylalcohol en dep de vlek totdat deze optrekt. Je kunt ook nagellakremover, haarlak of azijn proberen.

Kool-Aid

Dep de mors met een droge handdoek of doek – wrijf of schrob nooit. Combineer witte azijn, afwasmiddel en water in een spuitfles en breng het aan op het gebied. Laat de oplossing maximaal 10 minuten staan en dep met een schone doek totdat de vlek weg is.

Lippenstift

Begin met het afschrapen van vast materiaal met behulp van een saai gereedschap. Breng wat ontsmettingsalcohol aan op een spons en dep de vlek totdat deze optrekt. Werk af met een schone doek en dep tot het gebied droog en schoon is.

Ketchup

Verwijder eerst de resterende ketchup van het tapijt door het met een botermes te schrapen. Combineer vervolgens een eetlepel afwasmiddel met twee kopjes koel water. Spons de vlek en dep met een droge doek. Herhaal indien nodig.

Veelgestelde vragen

Is professionele tapijtreiniging het geld waard?

Weten of professionele tapijtreiniging de moeite waard is, hangt af van de tapijtvlek en de omvang van het tapijt dat moet worden gereinigd. Omdat de meeste tapijtreinigingsbedrijven per bezoek kosten in rekening brengen, kan het de moeite waard zijn om zoveel mogelijk tapijten in één klap te laten reinigen.

Als u echter slechts kleine tapijtvlekken heeft, is het de extra kosten misschien niet waard.

Welke vlekken kunnen niet van tapijt worden verwijderd?

Het type vlekken dat niet uit tapijt kan worden verwijderd, omvat bloed, koffie, braaksel, vlekken op oliebasis en vet. Ook inkt, verf en thee zijn een uitdaging om te verwijderen.

Waarom verschijnen vlekken weer op tapijt?

Vlekken verschijnen weer op tapijt wanneer er vochtafvoer is opgetreden. Dit is wanneer de vlek is doorgedrongen tot de tapijtrug en weer verschijnt wanneer het tapijt nat wordt of erop loopt.

Is het beter om shampoo of stoom schone tapijten?

Het is beter om tapijten met stoom te reinigen omdat de warmte en stoom diep in de vezels komen, waardoor een uitgebreidere reiniging ontstaat. Het betekent ook dat u geen agressieve chemicaliën gebruikt, wat beter is voor uw gezin en het milieu.

Verwijdert WD-40 tapijtvlekken?

WD-40 verwijdert tapijtvlekken zolang ze klein zijn. WD-40 is een waterverdringer in plaats van een smeermiddel, dus de formule gaat aan het werk om de vlekken van tapijtvezels op te heffen, waardoor het gemakkelijker wordt om schoon te schrobben.


Verwachtingen versus realiteit

Bij het verwijderen van vlekken van je tapijt is het belangrijk om realistisch te zijn. De meeste vlekken kunnen lastig te verwijderen zijn en ze vereisen vaak meerdere pogingen. U moet echter geduldig blijven en elke behandeling herhalen totdat u de gewenste resultaten bereikt.

Gebruik altijd witte doeken op lichtgekleurde tapijten om te voorkomen dat er een kleur wordt overgedragen van het doek naar het tapijt. Het behandelen van een lekkage zodra het gebeurt, geeft u het beste resultaat. Laat nooit een vlek achter, want het zal in het tapijt trekken en bijna onmogelijk te verwijderen zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   BLACK+DECKER BHFEA18D1-QW