Hoe schimmel van hout te verwijderen

Schimmelplagen op hout in uw huis zijn lelijk en, erger nog, gevaarlijk voor uw gezondheid. De schimmel op uw meubels, vloeren of vlonders kan het hout mogelijk vernietigen.

Het is absoluut noodzakelijk om actie te ondernemen zodra u tekenen van schimmel opmerkt. Zodra het hout schimmelvrij is, neemt u preventieve maatregelen om het in de toekomst tegen schimmel te beschermen.

Hout is poreus, dus het kan een uitdaging zijn om de mal te verwijderen. Maar u kunt een reeks effectieve producten en technieken gebruiken om het te doden. We zullen een stap voor stap doorlopen voor het verwijderen van schimmel uit hout.

Inhoudsopgave
 • Hoe schimmel op hout te identificeren
 • Producten voor het verwijderen van schimmel uit hout
 • Hoe schimmel van houten meubels te verwijderen
 • Schimmel verwijderen van houten vloeren en plafonds
 • Hoe zich te ontdoen van schimmel op houten dekken
 • Tips voor het voorkomen van schimmel op hout
 • Veelgestelde vragen
 • De mal breken

Hoe schimmel op hout te identificeren

Hout is berucht om schimmelgroei omdat het gemakkelijk water absorbeert, waardoor het een perfecte omgeving is voor schimmels om te groeien (1). Als u vlekken van zwarte stippen, groene strepen of witte verkleuring op uw houten oppervlakken opmerkt, is dit schimmelgroei. U moet onmiddellijk actie ondernemen.

Honderden soorten schimmels zijn aanwezig in binnen- en buitenomgevingen. Hoewel veel schimmelsoorten veilig zijn, kunnen sommige gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, vooral als ze in uw huis groeien (2).

De verschillende soorten schimmels begrijpen

De drie meest voorkomende soorten schimmels kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun kleur – zwart, wit en groen.

Zwarte Mal

Zwarte Mal

Veel soorten schimmels zijn zwart en onschadelijk. Een van de gevaarlijkste soorten zwarte schimmel is echter Stachybotrys chartarum.

Omdat het mycotoxinen vrijgeeft, kan blootstelling aan deze zwarte schimmel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit omvat ademhalingsproblemen, hoofdpijn en meer (3).

Zwarte schimmel heeft meer vocht nodig dan andere soorten schimmels om te groeien. Als gevolg hiervan is het waarschijnlijker dat het wordt gevonden op vochtige plaatsen of in gebieden waar een overstroming of waterlek is geweest (4).

Helaas heeft dit type schimmel diepere wortels dan de andere soorten schimmel. Natuurlijk maakt dit het moeilijker om er vanaf te komen, vooral als het poreuze oppervlakken zoals hout heeft aangetast.

Witte Schimmel

Witte mal op brood

Witte schimmel heeft een poederachtig, stringy uiterlijk en is niet giftig. Een beschimmelde omgeving in huis kan echter nog steeds gezondheidsproblemen voor u en uw gezin veroorzaken.

Witte schimmel groeit op organische materialen, zoals hout, stof, voedsel en tapijt. Schimmelgroei op een houten structuur kan rot veroorzaken en vernietigen als het niet wordt aangepakt.

Groene Schimmel

Groene schimmel op brood

De term “groene schimmel” is van toepassing op verschillende soorten en heeft meestal een zachte en wazige textuur. Dit type schimmel groeit op bedorven voedsel zoals brood en fruit. Je vindt het ook in delen van je huis met een waterprobleem.

Groene schimmel kan schadelijk zijn. Hoewel het niet zo gevaarlijk is als zwarte schimmel, kan het nog steeds medische problemen veroorzaken. Je moet er dus voor zorgen dat je er vanaf komt zodra je tekenen van groei ziet.

Producten voor het verwijderen van schimmel uit hout

Er zijn talloze manieren om schimmel uit hout te verwijderen. U kunt eco-friend gebruikenly en natuurlijke producten of chemische producten.

Verschillende producten zijn geschikt voor verschillende houtsoorten. Het hangt ervan af of het hout is geverfd of gebeitst, waardoor het niet-poreus is, of dat het ongeverfd en onbevlekt is, waardoor het poreus is.

Op niet-poreus hout blijft schimmel op het oppervlak, maar als het op poreus hout is, zullen de wortels zich in het hout bevinden.

 • Wodka: Dit zal je misschien verbazen, maar wodka is zeer effectief in het doden van schimmel op geverfd of gebeitst hout. Bovendien desinfecteert het ook het oppervlak.
 • Borax: Dit witte huishoudpoeder is alleen effectief op behandeld, niet-poreus hout. Het doodt schimmel en voorkomt nieuwe groei. Meng het echter altijd met water. Anders kan het poreus hout beschadigen en het probleem verergeren.
 • Gedistilleerde witte azijn: Azijn kan schimmel op de meeste houten oppervlakken verwijderen. Het zal het hout binnendringen en de schimmel bij de wortels doden.
 • Afwasmiddel: Vloeibaar afwasmiddel gemengd met warm water doodt effectief schimmel op geverfd of gebeitst hout.
 • Waterstofperoxide: Waterstofperoxide heeft antischimmel-, antivirale en antibacteriële eigenschappen, waardoor het zeer effectief is bij het doden van schimmels op poreuze oppervlakken zoals hout (5).
 • Schimmel Armor: Deze snelwerkende en krachtige oplossing doodt schimmels en vormt een beschermende afdichting die voorkomt dat het teruggroeit.
 • Siamons International Mold Controle: Deze veilige en effectieve spray kan worden gebruikt op houten meubels, een composiet houten dek en elk ander type hout in uw huis dat kan worden beïnvloed door schimmel. Het doodt schimmel en elimineert vocht, wat helpt voorkomen dat schimmel teruggroeit.
 • Sporicidin Schimmel vlekreiniger: Dit is een zeer geconcentreerde en krachtige formule voor het behandelen van schimmel op hout.

Blijf uit de buurt van bleekmiddel

Vermijd het gebruik van bleekmiddel om schimmel uit hout te verwijderen. Het dringt niet genoeg door het oppervlak om de schimmel effectief te doden en werkt alleen op harde oppervlakken zoals tegels. Het kan ook het hout beschadigen. Bovendien is het giftig.

Hoe schimmel van houten meubels te verwijderen

Als u te maken heeft met lichte schimmel op houten meubels die zijn geverfd of gekleurd, bevindt de mal zich waarschijnlijk alleen op het oppervlak. Je kunt het verwijderen door het meubilair in direct zonlicht te plaatsen. Je kunt het ook schoonmaken met gedestilleerde witte azijn, afwasmiddel, borax of wodka.

Maar om schimmel uit hout te verwijderen, begint u met het stofzuigen van losse sporen met de zachte borstelbevestiging. Gebruik dan een van de onderstaande methoden:

Zonlicht

Een effectieve manier om lichte schimmel en muffe geuren van houten meubels te verwijderen, is door het buiten in direct zonlicht te plaatsen. Schimmelsporen gedijen waar vocht, hoge luchtvochtigheid en duisternis is. Daarom is zonlicht en frisse lucht een krachtige manier om schimmelsporen te doden.

Neem het meubilair vroeg in de ochtend mee naar buiten en breng het voor zonsondergang weer naar binnen. U kunt dit indien nodig nog een dag of twee herhalen. Vergeet niet om de weersvoorspelling te controleren om ervoor te zorgen dat uw meubels niet doordrenkt raken van een stortbui.

Voor nog betere resultaten, spuit het meubilair ’s ochtends lichtjes met een oplossing van gedestilleerde witte azijn en water wanneer u het buiten plaatst.

Afwasmiddel

Meng een royale spuit afwasmiddel in een emmer warm water. Gebruik een zachte borstel en schrob het getroffen gebied voorzichtig.

Wanneer u klaar bent met schoonmaken, veegt u het oppervlak af met een vochtige doek om het af te spoelen. Als de schimmel is verwijderd, kunt u het oppervlak afvegen met een droge doek. Maar als er nog steeds schimmel op het meubilair zit, moet je het proces herhalen.

Azijn

Voeg gedistilleerde witte azijn toe aan een spuitfles en spuit het meubilair grondig. Laat het een uur staan en veeg het oppervlak vervolgens af met een schone vochtige doek.

Wodka

Vul een spuitfles met goedkope wodka (verspil het goede spul niet) en breng het aan op het aangetaste oppervlak. Laat ongeveer 10 minuten staan en schrob de mal vervolgens weg met een spons.

Idealiter verplaats je het meubilair naar buiten om te drogen in direct zonlicht of open ramen om de kamer te ventileren. Dit zal helpen om de houten meubels zo snel mogelijk te drogen.

Borax

Meng een kopje borax met een liter water in een emmer. Breng de oplossing aan met een doek en schrob totdat de schimmel weg is.

Veeg vervolgens het meubilair af met een schone doek om overtollige oplossing te verwijderen. Laat het meubilair drogen, idealiter in de zon. Zodra het hout volledig droog is, kunt u een paar druppels lijnolie op een schone linnen doek aanbrengen en het oppervlak afvegen.

Schimmel verwijderen van houten vloeren en plafonds

Als je een oppervlak hebt schimmel op uw houten vloer of plafond, uw eerste stap is om de bron van de mal te identificeren. Dit betekent dat u moet zoeken naar tekenen van waterschade (zoals lekken) die de schimmel kunnen hebben veroorzaakt.

 • Tijd: 20-30 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Spuitfles.
 • Gedistilleerde witte azijn.
 • Afwasmiddel.
 • Water.
 • Doeken.
 • Waterstofperoxide of commerciële schimmelreiniger (optioneel).
 • Harde borstel (optioneel).
 • Beschermingsmiddelen, zoals masker en handschoenen.

1. Helder meubilair

Ruim alle meubels in de kamer op. Dit helpt om het hele gebied bloot te leggen dat is aangetast door schimmel.

2. Maak en spuit de oplossing

Bereid vervolgens een spuitfles azijn, afwaszeep en water. Spray op het getroffen gebied, laat het 10 minuten zitten en veeg af met een doek. Dit zal elke levende schimmel doden voordat deze zich verspreidt.

3. Spoelgebied

Veeg het gebied af met een schone, natte doek om elke oplossing te verwijderen zodra de schimmel weg is.

4. Droog en herschik de kamer

Zodra de vloer volledig is opgedroogd, kunt u meubels weer op hun plaats zetten. We raden u echter aan het gebied de komende weken te controleren om er zeker van te zijn dat de schimmel niet is teruggekeerd.

5. Als het probleem aanhoudt

Als de schimmel de houten vloer of het plafond is binnengedrongen, kunt u proberen waterstofperoxide of een professionele chemische oplossing te gebruiken. Breng aan op het aangetaste hout en laat de oplossing een paar minuten intrekken, gebruik dan een harde borstel en schrob de mal.

Jezelf beschermen

Draag beschermende uitrusting bij het werken om schimmel te verwijderen. We raden aan om rubberen handschoenen en een beschermend masker te dragen. En vergeet niet om een ventilator aan te zetten of ramen te openen om de kamer te ventileren.

Hoe zich te ontdoen van schimmel op houten dekken

Houten dekken zijn bijzonder gevoelig voor schimmel omdat ze buiten zijn en worden blootgesteld aan de elementen.

 • Tijd:
 • Moeilijkheid:

Wat je nodig hebt

 • Wasmiddel.
 • Water.
 • Emmer.
 • Borstel met harde borstel.
 • Dekreiniger met zuurstofbleekmiddel (optioneel).
 • Beschermende coating (optioneel).

1. Maak reinigingsoplossing

De meest effectieve manier om schimmel op uw dekken te elimineren, is door een derde van een kopje wasmiddel per liter water te mengen.

2. Schrob het dek

Dompel een stijve borstel in de oplossing en schrob het dek.

3. Vlekken aanpakken

Als het hout uit de mal is gebeitst, moet u mogelijk meer doen. Gebruik een gespecialiseerde dekreiniger met zuurstofbleekmiddel om eventuele markeringen te verwijderen.

4. Bescherm het dek

Nadat u de mal hebt verwijderd, is het aanbrengen van een beschermende laag op uw dek raadzaam om schimmel in de toekomst te voorkomen.

Tips voor het voorkomen van schimmel op hout

U kunt helpen voorkomen dat schimmels hout in uw huis aantasten door proactieve maatregelen te nemen. Helaas, als de schimmel te ver in het hout is doorgedrongen, is deze hoogstwaarschijnlijk beschadigd en moet deze worden vervangen.

De meest effectieve manier om te voorkomen dat schimmel op hout groeit, is door het houtoppervlak te drogen. Om dit te doen, moet u natte gebieden zo snel mogelijk drogen. Het is ook cruciaal om de luchtvochtigheid en het vochtgehalte van uw huis te regelen. Houd de luchtvochtigheid onder de 60 procent (6).

U kunt de luchtvochtigheid minimaliseren door een luchtontvochtiger te gebruiken om vocht uit de lucht te verwijderen. Zet de ramen zo vaak mogelijk open om de kamers te ventileren en frisse lucht te laten circuleren.

Veelgestelde vragen

Rot schimmel hout?

Schimmel rot hout omdat het zich voedt met de vochtige houtvezels, waardoor het afbreekt en afbrokkelt. Wanneer dat gebeurt, faalt de structurele integriteit van het hout, wat potentiële problemen veroorzaakt.

Is zwart op hout altijd schimmel?

Zwart op hout is bijna altijd schimmel. De sporen groeien als het hout nat wordt en beginnen de houtvezels weg te vreten, waardoor het gaat rotten.

Wat doodt schimmel op hout natuurlijk?

De beste manier om schimmel op hout op natuurlijke wijze te doden, is door Borax, witte azijn of waterstofperoxide te gebruiken. Bleekmiddel is niet effectief omdat het niet doordringt in het houtoppervlak, waardoor schimmels kunnen blijven groeien.

Kun je hout schuren?

Je kunt schimmel van hout schuren. Het is een van de meest effectieve manieren om schimmel te verwijderen zonder toevlucht te nemen tot chemicaliën of andere reinigingsmiddelen.

Doodt OxiClean schimmel op hout?

OxyClean doodt schimmel op hout omdat het waterstofperoxide bevat, which geeft luchtbellen af wanneer het contact maakt met sporen. Deze bubbels breken de sporen af en halen ze uit de houtvezels.


De mal breken

Het is essentieel om uit te kijken naar tekenen van schimmel op uw houten oppervlakken. Je moet stappen ondernemen om er vanaf te komen zodra het begint te groeien – voordat het zich te veel verspreidt en een ernstig probleem wordt.

Als u wilt weten hoe u schimmel van hout kunt verwijderen, kunnen onze stappen en tips u helpen. Verschillende natuurlijke en chemische behandelingen doden schimmels en voorkomen toekomstige schimmelgroei.

Preventie wint het echter van genezing. Dus, het nemen van maatregelen om vochtige omstandigheden in uw huis te voorkomen en ervoor te zorgen dat u eventuele waterlekken snel oplost, zijn de beste oplossingen om schimmelgroei op hout te stoppen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   zonnepanelen schoonmaken hoe vaak