Hoe te voorkomen dat kleding bloedt in de was

Ben je het zat om je favoriete kleding te verliezen door bloedende kleuren? Wij zijn er om u te helpen.

We weten allemaal wat er gebeurt als je een rode sok met witte kleding aantrekt. Alles wordt roze! Maar wat als we je een paar manieren zouden vertellen om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt?

We leren je hoe je kunt voorkomen dat kleding bloedt om de wasdag gemakkelijker en uiteindelijk goedkoper te maken. Want het verpesten van een hele lading wasgoed is een dure fout om te maken.

Hoe te voorkomen dat kleding bloedt en vervaagt

Inhoudsopgave
 • Waarom bloedt kleding?
 • Hoe kleding te stoppen met bloeden in de was
 • Veelgestelde vragen over het stoppen van het bloeden van kleding
 • Tips om te voorkomen dat kleding bloedt of vervaagt
 • Kleding helder houden

Waarom doek doenes Bloeden?

Niet alle stoffen bloeden – dus, wat is de reden achter sommige stoffen die bloeden?

 • Crocking: Crocking gebeurt meestal terwijl kleding droog is, maar het kan ook gebeuren als het nat is. De overtollige kleurstof van de ene stof wrijft op een andere droge stof. Dit gebeurt meestal bij donkerdere kleuren. Je hebt het misschien ervaren als je een donkere trui over een licht t-shirt draagt en het later uittrekt om nieuwe vlekken te vinden. Het komt echter het meest voor bij geverfd ruw denim. Het is meestal een gevolg van het feit dat de kleurstof niet goed aan de stof is gehecht.
 • Bloeding: Bloeden, vergelijkbaar met crocking, is wanneer de ene stof de andere vlekt, maar dit gebeurt wanneer de kleding nat is. De kleurstof loopt van de kleding af terwijl ze nat zijn en vlekken op het water die vervolgens andere kleding bevlekken. Dit gebeurt meestal met felgekleurde kleding.
 • Fading: Vervagen is wanneer kleding zijn kleurstoffen verliest door bloeden, crocking, bleekmiddel of blootstelling aan zonlicht. Dit kan ook gebeuren door de water-, wrijvings-, reinigings- en droogmethode die tijdens een normale wasdag wordt gebruikt. Kleding ziet er lichter of minder helder uit dan voorheen.

Hoe kleding te stoppen met bloeden in de was

Crocking, bleeding en fading zijn allemaal behoorlijk enge woorden, maar er is geen reden om bang te zijn. Met extra voorzichtigheid en kennis kunt u gemakkelijk voorkomen dat kleding bloedt in de was.

Kleur test

Voordat u het kledingstuk met andere kleding wast, doet u een kleurtest. Het onderhoudsetiket zal u vaak vertellen of een item zal bloeden. Het kan zeggen om te wassen met vergelijkbare kleuren, of u waarschuwen dat de kleuren kunnen lopen. Maar als dat niet het geval is, en je bent nieuwsgierig, zijn er twee manieren om kleuren te testen.

Met een strijkijzer

Plaats witte stof – zoals een doek of een sok – over je gekleurde kledingstuk. IJzer eroverheen. Als er een kleur op het witte kledingstuk zit, betekent dit dat het gekleurde item niet kleurvast is en dat het kan bloeden in de was.

In zeepsop

Leg het kledingstuk in een emmer zeepsop. Laat het 30 minuten staan. Als de kleur van het water is veranderd, is het kledingstuk niet kleurvast en kan het bloeden in de was.

Zodra je hebt vastgesteld dat een item niet kleurvast is, was je het altijd apart of met vergelijkbare kleuren. Als het kleurvast is, kan het worden gewassen met andere items.

Hand wassen apart

Als je je zorgen maakt over kleuren die bloeden, is het raadzaam om het kledingstuk apart met de hand te wassen. Dit voorkomt dat andere kledingstukken beschadigd raken.

Afhankelijk van het kledingstuk zullen de instructies voor het wassen van de handen variëren.

Gebruik koud water

Als je het kledingstuk met andere kleding in de machine wilt wassen, gebruik dan altijd koud water. Heet water veroorzaakt meer bloedingen en vlekken op andere kleding, omdat het de kleurstoffen kan afbreken (1). We raden altijd koud water aan voor het behoud van kleur en helderheid in kleding.

Kleur Catcher

Kleurvangers zijn vellen die bij je wasgoed naar binnen gaan om losse kleurstoffen op te vangen. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat kleding bloedt door te voorkomen dat kleurstoffen op andere kledingstukken terechtkomen. Je moet dus niet eindigen met roze handdoeken als je per ongeluk een rode sok hebt ingesmeerd.

Kleurvangers hebben gemengde beoordelingen. Dit komt vooral omdat als je ze met heet water gebruikt, je kleding nog steeds kan vervagen. Ja, de kleurvangers kunnen kleurstoffen vangen en vlekken of crocking voorkomen – maar kleding kan nog steeds vervagen.

Uiteindelijk werken deze vellen het beste in koud water. In dat geval zal de kleding waarschijnlijk toch niet bloeden of vervagen, dus het heeft niet veel zin om ze te gebruiken.

Kleurstof Fixatief

Kleurstoffixatiemiddelen zijn bedoeld om bloedingen, vervaging en daarom overdracht naar andere kleding in de machine te verminderen. Het hangt af van het product, maar deze zijn meestal bedoeld voor thuisverfprojecten, zoals tie-dying. Controleer altijd de instructies van de fabrikant om te zien waarvoor het product is bedoeld.

De moleculen in het fixatief hebben een positieve lading, terwijl de moleculen in de meeste kleurstoffen een negatieve lading hebben. (2). De kleurstoffen kunnen dus op hun plaats worden gelijmd met het kleurmiddel fixatief.

Er zijn echter twee belangrijke nadelen aan fixatieven. Ten eerste wordt kleding die is behandeld met een kleurstoffixatiemiddel minder bestand tegen vervaging door lichtbronnen. Ten tweede kan het kleurstoffixatiemiddel een carcinogeen, formaldehyde, bevatten.

Sorteren met vergelijkbare kleuren

Natuurlijk kost dit wat extra tijd en planning, maar het is de beste manier om kleurvlekken te voorkomen. Natuurlijk kunnen kleuren nog steeds bloeden, maar het zal niet merkbaar zijn als je met vergelijkbare col wastOrs.

Wasserij Hack

Koop een gecompartimenteerde wasmand, zodat je de kleuren kunt sorteren terwijl je de manden vult. Een met drie compartimenten is geweldig: afzonderlijke donkere, lichten en kleuren.

Verminder wrijving

Om te voorkomen dat kleding bloedt, moet je denken aan wrijving. Wrijving is een enorme factor voor kleding die bloedt en vervaagt.

Probeer eerst een zachte cyclus te gebruiken. Dit minimaliseert wrijving en slijtage, wat – vooral in koude cycli – elke mogelijkheid van kleurbloedingen zou moeten uitsluiten. Overdrijf ook niet de wasmachine.

Ten tweede, was je kleding binnenstebuiten. Dit voorkomt dat kleding aan de buitenkant vervaagt.

Was zware en delicate kleding apart. Zware kleding kan de wrijving in een cyclus verhogen en hun kleurstoffen overbrengen op delicate items.

Veelgestelde vragen over het stoppen van het bloeden van kleding

Kan kleding vlekken maken op je huid?

Ja, kleding kan vlekken op je huid maken. De kleurstof wrijft van de kleding naar je huid door slijtage. Het moet loskomen met warm water en zeep. Om dit te voorkomen, was altijd nieuwe kleding voordat je ze draagt om overtollige kleurstof te verwijderen.

Stopt azijn kleuren van bloeden?

Nee, maar het is een algemene overtuiging dat het zo is. Azijn en zout werd lang geleden gebruikt om kleuren te stellen, maar het werkt niet op de stoffen en kleuren van vandaag (3). Het azijnzuur in azijn kan stoffen zelfs verzwakken, vooral voor rayon, acetaat, zijde of triacetaat.

Azijn kan echter kleuren herstellen die zijn afgestompt door wasmiddelen. Maar het kan ook de kleuren in sommige stoffen veranderen. Zorg er dus voor dat u op een onopvallende plaats test voordat u deze in uw wascyclus gebruikt.

Kan zuiveringszout color run verwijderen?

Als je een kleurrun had gehad en je kleding is nu bevlekt, zou je denken dat zuiveringszout zou kunnen werken omdat het kleding witter maakt en vlekken verwijdert. Maar met kleurstof is het een beetje anders. Hier is onze methode voor het verwijderen van kleurrun-vlekken:

 1. Scheid de bevlekte kleding van andere kleding.
 2. Meng de aanbevolen hoeveelheid zuurstofbleekmiddel in een kopje warm water om op te lossen. Voeg het toe aan je wasmachinetrommel of wasmiddeldispenser.
 3. Plaats de bevlekte kleding in de machine.
 4. Voeg ook je normale wasmiddel toe.
 5. Voer een koude cyclus uit.
 6. Was de kleding die nog bevlekt is opnieuw. Droog de kleding waarvan de vlekken met succes zijn verwijderd.
 7. Als de vlekken aanhouden, week de kleding dan in een op zuurstof gebaseerde bleekoplossing. Volg de instructies op de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid. Laat minstens acht uur staan.
 8. Wassen zoals normaal.

Moet je nieuwe kleding wassen voordat je het draagt?

Ja, dit doen we altijd met nieuwe kleding! Het helpt om overtollige kleurstof te verwijderen, maar zorgt er ook voor dat de kleding schoon is.

Wat te doen als kleuren overlopen?

Als kleuren hebben gebloed en andere kleding hebben gekleurd, probeer dan onze op zuurstof gebaseerde bleekpunt.

Lukt dat niet, dan kun je de vlek altijd nog nat maken met waterstofperoxide. Laat het een paar minuten zitten voordat je de kleding afspoelt.

Je kunt ook chloorbleekmiddel gebruiken als de kleding wit is. Voeg 1/8 kopje chloorbleekmiddel toe aan een bad vol water. Laat het kledingstuk 30 minuten weken en was het dan zoals normaal. Herhaal indien nodig en droog niet tenzij de vlek weg is.

Bloeden zwarte kleren?

Zwarte kleding kan bloeden en vlekken maken op andere kleding. Zwarte kleding is ook gevoelig voor vervaging naar een lichtere tint zwart of donkergrijs. Om zwarte kleding te helpen hun kleur te behouden, was je zwarte kleding altijd samen en scheid je zware en delicate items. U kunt zwarte kleding ook binnenstebuiten wassen om agitatie in de wascyclus te verminderen.

Kleurt katoen?

Ja – alles wat geverfd is, kan bloeden. Maar natuurlijke vezels hebben meer kans om te bloeden dan synthetische materialen, dus als je gekleurde katoenen kleding hebt, controleer dan altijd op kleurechtheid (4).

Hoe te voorkomen dat kleurstof uit jeans komt

Is je donkerblauwe jeans ooit vervaagd? Hier zijn enkele toptips om te voorkomen dat jeans bloedt of vervaagt:

 • Was je jeans niet zo vaak! Je kunt je jeans om de tien keer wassen (of vaker, afhankelijk van je activiteitsniveau), of wanneer ze stinken of vies zijn.
 • Was je jeans met de hand om onrust te verminderen of gebruik een zachte wascyclus.
 • Gebruik een mild wasmiddel.
 • Was je jeans altijd binnenstebuiten om wrijving en agitatie te verminderen.
 • Gebruik witte azijn om de jeans zachter schoon te maken en de kleuren op te fleuren.
 • Was je jeans in koud water.
 • Droog je jeans altijd aan de lucht.

Tips om te voorkomen dat kleding bloedt of vervaagt

Voor onze laatste toptips, raadpleeg deze geweldige lijst!

 • Keer je kleding altijd binnenstebuiten bij het wassen. Dit zal de kleding nog steeds grondig reinigen, maar het vermindert wrijving aan de gekleurde kant.
 • Was kleding in koud water. Heet water kan de vezels ontspannen en de kleuren gemakkelijker laten bloeden.
 • Overdrijf je wasmachine niet. Dit kan de wrijving en agitatie verhogen, waardoor kleuren bloeden en vervagen.
 • Als je kleding buiten droogt, hang ze dan niet in direct zonlicht, omdat dit vervaging kan veroorzaken.
 • Controleer altijd op kleurechtheid. Als het kledingstuk bloedt, was het dan apart of met vergelijkbare kleuren.
 • Was kleding voor het dragen om overtollige kleurstof te verwijderen. Dit voorkomt dat kleding vervaagt of bloedt in de volgende wasbeurt, maar beschermt je huid ook tegen kleurvlekken.
 • Scheid kleding altijd op kleur en gewicht.
 • Het toevoegen van een kopje azijn aan je was zal het bloeden niet stoppen, maar het kan wit en kleuren opfleuren om het uiterlijk van vervagen te stoppen.
 • Gebruik waar mogelijk korte zachte wascycli of kies voor handen wassen.

Kleding helder houden

Met deze tips om te voorkomen dat je kleding bloedt, kun je je kleding helder houden en vervagen verminderen. Dit is een veel voorkomende ramp op wasdag en het kan een tijdje duren om een gewoonte te krijgen van onze toptips. Maar al snel scheid je wasgoed op kleur en gewicht alsof het een tweede natuur is!

Met deze tips en gewoonten in gedachten, zul je niet alleen jezelf redden van de nachtmerrie van bevlekte kleding. Maar u bespaart ook geld, omdat het verpesten van een hele lading wasgoed met een niet-kleurvast item een kostbare fout is om te maken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?