Hoe terraskussens schoon te maken (5 eenvoudige stappen)

Terraskussens worden vaak overgelaten aan de elementen – regen, ijzel, sneeuw – en worden daarom erg smerig.

Het schoonmaken van kussens kan een verwarrende taak zijn. Je weet misschien niet waar je moet beginnen en de instructies op het onderhoudslabel zijn misschien super vaag.

Daar komen wij om de hoek kijken. Onze methode voor het reinigen van terraskussens neemt u stap voor stap mee. Het is gemakkelijk, duurt niet te lang en zorgt ervoor dat je kussens er zo goed als nieuw uitzien.

Inhoudsopgave
 • Zijn terraskussens machinewasbaar?
 • Hoe terraskussens schoon te maken
 • Hoe schone terraskussens te herkennen
 • Het reinigen van verschillende soorten buitenkussens
 • Hoe vlekken uit terraskussens te krijgen
 • Tips om je kussens schoon te houden
 • Veelgestelde vragen

Zijn terraskussens machinewasbaar?

Het hele kussen is niet machinewasbaar, maar veel kussenhoezen wel. Controleer het onderhoudsetiket voor de beste instructies. Er kan staan dat het machinewasbaar is, of het kan een symbool hebben.

Dit symbool ziet eruit als een emmer water. Het heeft stippen om aan te geven hoe heet je het moet wassen, of het heeft de beste temperatuur om de hoes te wassen.

Was de kussenhoezen niet in de machine als je het symbool met een “x” erdoorheen hebt of een hand in water.

Hoe terraskussens schoon te maken

Hoewel je kussenhoezen in de wasmachine kunt schoonmaken, hebben we een aantal verschillende methoden om te delen. Deze instructies zijn voor het met de hand wassen van zowel verwijderbare als niet-verwijderbare terraskussens. Of u nu Borax, gedistilleerde witte azijn of een hogedrukreiniger wilt gebruiken, wij hebben het voor u.

 • Tijd: 35 minuten, plus droogtijd.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk / Gemiddeld.

Met Borax

Borax is een geweldig reinigingsproduct voor het verwijderen van meeldauw en andere vlekken. Voor deze methode bewaar je de kussenhoes op het kussen.

 1. Vacuüm: Gebruik voordat u aan de slag gaat de bekledingsbevestiging op uw stofzuiger om stof en vuil op uw terraskussen te verwijderen.
 2. Maak een reinigingsoplossing: Meng warm water en 1/4 kopje Borax in een emmer. Voeg een eetlepel afwasmiddel toe als je een sterkere reinigingsoplossing wilt. Meng goed.
 3. Schrobben: Dompel een borstel met borstel in de reinigingsoplossing en schrob je terraskussen goed. Breng extra tijd door op bevlekte gebieden. Laat de oplossing 15 minuten intrekken.
 4. Spoelen: Spoel de kussens met behulp van uw tuinslang goed af om alle Borax- en zeepresten te verwijderen.
 5. Droog: Knijp het kussen goed samen om zoveel mogelijk overtollig water te verwijderen. Dep het kussen met een handdoek om extra vocht op te nemen. Plaats de kussens verticaal buiten in direct zonlicht tot ze 100 procent droog zijn.

Met Azijn

Gedistilleerde witte azijn is een krachtige, niet-giftige reiniger. Het kan ook meeldauw, geuren, vlekken en vuil verwijderen.

 1. Vacuüm: Begin met het stofzuigen van de terraskussens om stof en vuil te verwijderen.
 2. Maak de oplossing: Combineer in een spuitfles een kopje azijn met een kopje warm water. Schud om te combineren.
 3. Spray het kussen: Besproei het hele kussen met de azijnwateroplossing en laat het 15 minuten weken.
 4. Schrobben: Schrob het kussen goed met een borstel met borstels en breng extra tijd door op bevlekte gebieden. Mogelijk moet u stap drie en vier herhalen totdat de vlekken verdwenen zijn.
 5. Spoelen: Spoel het kussen af met een tuinslang.
 6. Droog: Knijp in de cushion om overtollig water te verwijderen. Dep vervolgens met een handdoek om extra vocht op te nemen. Plaats de kussens verticaal op een zonnige plek om 100 procent aan de lucht te drogen.

Met een hogedrukreiniger

Veel experts raden niet aan om een hogedrukreiniger te gebruiken om terraskussens schoon te maken, omdat dit de stof kan beschadigen. Drukwassen is het beste voor het reinigen van de veranda, auto of gevelbeplating van het huis.

Als je kussens echter geen verwijderbare hoezen hebben, kan dit een gemakkelijke manier zijn om ze grondig schoon te maken.

Zorg ervoor dat u een lage PSI-drukreiniger met het hoogste mondstuk gebruikt. We raden een mondstuk van 40 graden aan dat meestal wit is. Dit is een zacht mondstuk met minimale spray, maar je moet nog steeds op een redelijke afstand van de kussens staan om schade te voorkomen.

 1. Jezelf beschermen: Draag voordat je aan de slag gaat beschermende kleding. Dit betekent een stevige regenjas met lange mouwen, een capuchon, een regenbroek en waterdichte commerciële handschoenen.
 2. Positie kussens: Leg de kussens op een vlakke ondergrond weg van je huis. U wilt niet dat de stroom water per ongeluk uw ramen of deuren raakt en schade veroorzaakt.
 3. Voeg wasmiddel toe (optioneel): Sommige hogedrukreinigers nemen wasmiddel. Misschien wilt u wasmiddel toevoegen voor betere resultaten als u oude vlekken heeft. Maar het is niet nodig – meestal is de kracht van de hogedrukreiniger voldoende om diep schoon te maken.
 4. Hogedrukreiniger voorbereiden: Zorg ervoor dat uw hogedrukreiniger is aangesloten of vol brandstof zit. Voeg het juiste mondstuk toe. Haal kinderen en huisdieren weg uit het gebied.
 5. Wassen: Ga boven de kussens staan, maar houd de hogedrukreinigerslang zo ver mogelijk weg, begin met het wassen onder druk. Begin aan de bovenkant van het kussen en werk je langzaam een weg naar beneden en beweeg dan van links naar rechts. Herhaal dit op elk kussen.
 6. Vlekken: Besteed extra tijd aan vlekken, maar houd de hogedrukreiniger niet te lang op één plek. Dit kan de stof beschadigen, waardoor scheuren en gaten ontstaan.
 7. Goed uitspoelen: Als u wasmiddel hebt gebruikt, spoel de kussens dan goed af met uw tuinslang om zeepresten te verwijderen.
 8. Droog: Knijp in de kussens om overtollig vocht te verwijderen. Dep met een handdoek. Plaats verticaal op een zonnige plek tot ze 100 procent droog zijn.

Druk waspunt

Bij het onder druk wassen van terraskussens raden we aan om dit één keer per jaar te doen. Als je het te vaak doet, zullen je kussens snel slijten. Je wilt dat je kussen een tijdje meegaat – dus bewaar dit voor wanneer het echt nodig is.

Hoe schone terraskussens te herkennen

Het schoonmaken van terraskussens is vrij eenvoudig, maar het duurt nog steeds ongeveer 35 minuten. Wanneer u een vlek, mors of vuil opmerkt, heeft u misschien geen tijd om het hele kussen grondig schoon te maken. Dat is waar spot cleaning om de hoek komt kijken.

 • Tijd: 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Water.
 • Spuitfles.
 • Afwasmiddel.
 • Borstel met zachte borstel.
 • Tuinslang.

1. Bereid de oplossing voor

Meng in een spuitfles lauw water met een eetlepel afwasmiddel. Goed schudden.

Top Tip

Bewaar dit kant-en-klaar in je keukenkastje. Het komt van pas voor vrijwel elke vlek!

2. Spuit de vlek

Spuit met uw zeepoplossing het bevlekte gebied. Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe groter de kans dat je hem volledig verwijdert.

3. Laat het weken

Laat de zeepoplossing 30 minuten op de vlek zitten. Een uur is het beste voor vettige vlekken.

4. Schrob de vlek

Gebruik een borstel met zachte borstel, schrob het bevlekte gebied en werk de zeep in de vlek. Schrob ongeveer een minuut. Je kunt dit later herhalen als de vlek niet weg is.

5. Spoel het kussen af

Gebruik uw tuinslang om het gebeitste gebied af te spoelen. Ga door totdat de vlek grotendeels weg is.

Als de vlek aanhoudt, kunt u stap twee tot en met vijf herhalen.

6. Droog het kussen

Knijp in het kussen om overtollig water te verwijderen voordat je het dept met een handdoek. Plaats het kussen verticaal op een zonnige plek om het luchtdrogen te voltooien.

Het reinigen van verschillende soorten buitenkussens

Terraskussens zijn er in een reeks stoffen die vaak verschillende reinigingsvereisten hebben. Laten we enkele van de meest voorkomende stoffen en de bijbehorende reinigingsinstructies doornemen:

 • Delicate stof: Als je kussen is gemaakt van een delicate stof (zoals wol) of versieringen heeft, was het dan alleen met de hand. Gebruik geen tuinslang, en zeker nooit een hogedrukreiniger.
 • Traagschuim kussens: Maak schuimkussens niet nat. Ze klampen zich vast aan meer vloeistof, wat betekent dat ze langer nodig hebben om te drogen. Als ze klaar zijn met drogen, kunnen schimmel en meeldauw al zijn ontstaan.
 • Geweven acrylverf: Dit zijn een van de meest voorkomende soorten buitenkussens. U kunt onze reeds genoemde tips gebruiken voor het schoonmaken. Dit materiaal is zeer goed bestand tegen vlekken, vocht en vervaging, waardoor het moeilijk te beschadigen is.
 • Synthetische stoffen: Synthetische stoffen zoals olefine en polyester zijn ook zeer duurzaam. U kunt al onze tips tot nu toe gebruiken. Als u olefine heeft, is deze zelfs het meest bestand tegen drukwassen, zodat u de powerwash-methode kunt testen.
 • Waterdichte stoffen: De meeste buitenkussens zijn behandeld met een waterdichte afwerking. Je kunt onze bovenstaande tips gebruiken om deze kussens schoon te maken.
 • Sunbrella: Sunbrella is een populair outdoorkussenmerk. Om hun kussens schoon te maken, kunt u onze spotreinigingstips met water en afwasmiddel gebruiken. Spoel af met een tuinslang, maar gebruik nooit een hogedrukreiniger.

Hoe vlekken uit terraskussens te krijgen

Bij het leren wassen van buitenkussens is het belangrijk om jezelf te wapenen met kennis voor elke soort vlek. Hoe eerder je een vlek aanpakt, hoe groter de kans dat je deze permanent verwijdert. We zullen door verschillende soorten vlekken lopen en onze beste methoden delen om ze schoon te maken.

 • Meeldauw: Borax of witte azijn zal het geweldig doen.
 • Vogelpoep: Begin met het afschrapen van zoveel mogelijk vogelpoep als je kunt. Spuit de kussens in met een mix van warm water en wasmiddel. Schrob vervolgens het gebied met een zachte borstel totdat de vogelpoep is opgeheven.
 • Gras: Breng wasmiddel aan op de vlek met een borstel met zachte borstel. Schrob van links naar rechts in de richting van de stof. Afspoelen met warm water.
  Als de vlek aanhoudt, meng dan water met OxiClean in een verhouding van 3:1. Breng het aan op de vlek, laat het een uur weken en spoel het vervolgens goed af.
 • Schimmel: De Borax-methode is het beste voor met schimmel bevlekte kussens. Maar sommige stoffen laten je wel toe om te reinigen met bleekmiddel, wat zeer effectief zal zijn. Meng een eetlepel bleekmiddel per pint water en schrob het op het kussen, laat het 30 minuten staan voordat je het opstijgt.
 • Voedsel- en vetvlekken: Strooi zuiveringszout over de vlek om overtollige olie te absorberen. Schraap het eraf voordat je onze instructies voor het herkennen van terraskussens volgt.
 • Bloed: Meng 1/2 eetlepel afwasmiddel en 1/4 kopje waterstofperoxide met een kopje koel water. Breng het 10 minuten aan op de vlek voordat je het dept met een vochtige doek. Herhaal indien nodig.
 • Boomsap: Deze kleverige vlek kan moeilijk te verwijderen zijn, maar niet met een vlekverwijderaar op basis van enzymen. Zoiets als Rocco &Roxie die gedurende 15 minuten rechtstreeks op de vlek wordt aangebracht, kan uitstekend zijn in het aanpakken van boomsap. Terwijl het weken is, maak je een pasta met zuiveringszout en water – breng het aan op de vlek en schrob het met een borstel met borstel voordat je het afspoelt.
 • Wijn: Als het rode wijn is, verdun het dan met water. Dep met papieren handdoekjes. Strooi zuiveringszout een paar minuten over de vlek voordat je het afschudt.
  Meng vervolgens 1/4 kopje afwasmiddel met 1/4 kopje waterstofperoxide. Breng het gedurende 30 minuten aan op de vlek. Afspoelen met warm water.

Waarschuwing over bleekmiddel

Voordat u bleekmiddel op uw buitenkussens gebruikt, moet u eerst het etiket van de fabrikant controleren. Bleekmiddel is niet voor elk materiaal geschikt. Houd er rekening mee dat bleekmiddel kleuren witter maakt, dus dit is het beste voor witte kussens.

Tips om je kussens schoon te houden

Je weet hoe je buitenkussens moet schoonmaken, maar wat als dat niet hoefde? Wat als je ze tot in de perfectie zou onderhouden, dus schoonmaken was een zeldzame klus? Hier zijn onze beste tips voor het verzorgen van uw terraskussens.

 • Droge borstel vaak: Om te voorkomen dat stof en vuil vlekken veroorzaken, moet je je kussens vaak droog borstelen. Je kunt in plaats daarvan stofzuigen als dat handiger is.
 • Pak vlekken zo snel mogelijk aan: Wanneer je een vlek of een mors ziet, doe dan niet dilly-dally. Stop halverwege het gesprek om dat aan te pakken voordat het begint.
 • Bedek je kussens: Als je ze niet gebruikt, of als er regen in de voorspelling staat, bedek dan je kussens. Misschien wilt u ze zelfs binnen opslaan. Zorg ervoor dat u ze schoonmaakt voordat u ze opbergt, zodat u eventuele vlekken kunt aanpakken voordat ze permanent worden ingesteld.
 • Gebruik stofbeschermer: Een stofbeschermer, zoals Bayes Fabric Protectant, kan een waterdichte, vlekbestendige, UV-bestendige coating op uw buitenkussens creëren. Dit betekent dat ze niet zoveel vlekken zullen bevatten. Bovendien zijn ze gemakkelijker schoon te maken.
 • Gebruik een luifel: Om vogelpoep en boomsap te voorkomen, kunt u overwegen om een luifel over uw tuinmeubilair te plaatsen. Dit houdt je kussens ook uit de buurt van UV-stralen die vervaging kunnen veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Kun je buitenkussens chemisch reinigen?

Als je al geboekt bent om naar de stomerij te gaan, vraag je je misschien af of je je buitenkussens kunt meenemen. De meeste stomerijen nemen deze kussens en verwijderen de lelijke vlekken, dus het is zeker een optie.

We denken echter dat het een onnodige uitgave is als het zo gemakkelijk is om buitenkussens zelf schoon te maken.

Kun je terraskussens stoomvrij maken?

Het hangt af van de stof. Veel buitenkussenstoffen zijn hittebestendig, maar je moet altijd eerst op een onopvallende plek testen.

Als je van plan bent om stoomreiniging te maken, stofzuig dan eerst de kussens, zodat je geen vuil en vuil verder in het kussen werkt.

Hoe maak je terraskussens schoon die aan meubels zijn bevestigd?

Als je kussens hebt die niet van het meubelframe afkomen, maak je dan geen zorgen. U kunt nog steeds gebruik maken van onze methoden. In plaats daarvan was je misschien gewoon de bovenkant en zijkanten van het kussen in tegenstelling tot de onderkant.

Je krijgt het stoelframe ook onvermijdelijk nat, dus zorg ervoor dat je het daarna grondig afveegt met een handdoek. Afhankelijk van het materiaal kan dit roest, verval en beschadiging voorkomen.

Hoe krijg je de muffe geur uit buitenkussens?

Dieptereiniging met behulp van onze methoden kan helpen om vreselijke geuren te verwijderen. Maar de beste methode op onze lijst is het gebruik van gedistilleerde witte azijn. Het heeft de natuurlijke kracht om geuren te verwijderen.

Als je niet van de geur van azijn houdt, voeg dan 10 druppels van je favoriete etherische olie toe. Citroen is een goede keuze.

Stoomreiniging van je buitenkussens zal ook slechte geuren verwijderen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   The Pink Stuff Vloer reiniging set