Hoe houten meubels schoon te maken (zonder schade te veroorzaken)

Zien je houten meubels er iets slechter uit voor slijtage? Wat ooit een glanzend, vlekkeloos statement piece was, kan al snel een doorn in het oog worden als je niet weet hoe je houten meubels goed moet schoonmaken.

Of je nu een oud, gebeitst of vies houten meubelstuk hebt, je kunt altijd iets doen om het te restaureren. We zullen delen hoe je houten meubels kunt reinigen, kleverige en vuile rommel kunt verwijderen en vlekken kunt verwijderen.

Als je stoelen, dressoir, salontafel of andere houten oppervlakken met de dag stof, slijtage en vlekken verzamelen, stop dan met wat je aan het doen bent. Lees onze tips. En ga schoonmaken.

Inhoudsopgave
 • Hoe houten meubels schoon te maken
 • Hoe houten meubels diep te reinigen
 • Hoe oude houten meubels schoon te maken
 • Waar moet je geen hout mee schoonmaken
 • Hoe gebeitst hout schoon te maken
 • Hoe scheuren en krassen te repareren
 • Tips voor het onderhouden van houten meubels
 • Veelgestelde vragen
 • Prachtig hout

Hoe houten meubels schoon te maken

Een van de belangrijkste dingen om op te merken over het schoonmaken van houten meubels is dat je een routine moet hebben om af te stoffen en te reinigen. Dit hoeft niet lang te duren. Maak het onderdeel van je wekelijkse schoonmaakroutine en je blijft op de hoogte van vuil, slijtage en vlekken.

 • Tijd: 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Plumeau.
 • Microvezeldoeken.
 • Afwasmiddel.
 • Kom of container.
 • Water.

1. Stof

Gebruik een plumeau of microvezeldoek om het houten stuk af te stoffen. Je kunt dit wekelijks doen om op de hoogte te blijven van stoffige rotzooi. Vergeet geen hoekjes, gaatjes, richels en de benen en armen van het meubilair.

2. Afvegen met een doek

Voor regelmatige reiniging heb je alleen een vochtige microvezeldoek nodig. Week het in vers, schoon water en wring het goed uit voordat je je hout afveegt.

3. Droog onmiddellijk

We willen niet dat het hout vochtig blijft, dus nadat je het met een natte doek hebt afgeveegd, volg je het op met een droge. Dit zal niet alleen overtollig vocht verwijderen, maar het zal ook het hout oppoetsen, waardoor een mooie glans achterblijft.

4. Grime aanpakken

Op wekelijkse basis vindt u misschien nog steeds wat vet en vuil dat moet worden verwijderd. Meng hiervoor een theelepel afwasmiddel met vier pinten water in een kom of container.

Dompel een doek in de oplossing. Wring het goed uit en veeg dan de vuile plek schoon. Wrijf voorzichtig in cirkelvormige bewegingen totdat de vlek of het vuil is opgeheven.

Spoel en droog goed af met een aparte doek.

Hoe houten meubels diep te reinigen

Wanneer je het schoonmaken een paar weken overslaat, of je hebt net een feestje in huis gehad, kunnen je houten meubels tegen een stootje. Maar maak je geen zorgen – we laten je zien hoe je kleverige en vuile rommel op je houten meubels kunt schoonmaken.

 • Tijd: 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Houtreiniger.
 • Pluisvrije doeken.
 • Container.
 • Warm water.
 • Maatbeker.

1. Bereid uw reiniger voor

We raden aan om een commerciële houtreiniger te kopen voor het diep reinigen van houten meubels. Deze zijn speciaal ontworpen om vet en vuil te verwijderen terwijl ze vriendelijk zijn voor uw hout. U kunt voorkomen dat uw hout volledig uitdroogt wanneer u een gespecialiseerde houtreiniger gebruikt.

We raden Murphy Oil Soap aan omdat het 98 procent natuurlijk, ammoniak- en bleekvrij is en op verschillende manieren werktGezichten.

Wat u ook kiest, lees de instructies voor het al dan niet verdunnen ervan. In veel gevallen moet u de reiniger verdunnen in een container met warm water. Gebruik maatbekers voor de meest nauwkeurige verhoudingen.

2. Stof het hout af

Voordat u uw reiniger aanbrengt, stoft u het hout af met een pluisvrije microvezeldoek of plumeau.

3. Cleaner aanbrengen

Bevochtig een pluisvrije doek in de reinigingsoplossing en wring deze goed uit. Breng het aan op het houten meubilair en beweeg in zachte cirkelvormige bewegingen. Besteed extra tijd aan de plakkerige, vuile plekken.

4. Spoel indien nodig

Veel reinigingsmiddelen hoeven niet te worden afgespoeld, maar controleer de instructies van de fabrikant of de reiniger daarna moet worden gespoeld en gedroogd.

Hoe oude houten meubels schoon te maken

Je moet iets voorzichtiger zijn bij het schoonmaken van antieke of vintage houten stukken. We laten je zien hoe je dit soort houten meubels kunt reinigen zonder het oppervlak te beschadigen.

 • Tijd: 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoeken.
 • Oude Engelse citroenolie.
 • Oude sok.
 • Grade 0000 staalwol.

1. Stof het stuk af

Begin altijd met het afstoffen van de houten meubels. Dit verwijdert puin op oppervlakteniveau, zodat u het tijdens de volgende stappen niet in het hout etst.

2. Breng citroenolie aan

We kiezen voor Old English Lemon Oil omdat het zacht is, dus het zal het oppervlak van uw antiek niet beschadigen. Het zal het hout zowel reinigen als conditioneren, waardoor de oorspronkelijke kleur en glans terugkomt.

Om het aan te brengen, spuit je een beetje op het houten stuk.

3. Afvegen met je sok

Zodra je de citroenolie op het meubilair hebt aangebracht, doe je een sok over je hand en veeg je de olie in het meubilair. Beweeg met de richting van de korrel – vermijd cirkelvormige bewegingen.

We kiezen voor een sok omdat je de richting van het graan kunt voelen terwijl je beweegt. Je kunt ook kleverige of vuile plekken voelen die extra elleboogvet vereisen.

Als je geen oude sok hebt die je voor deze stap kunt gebruiken, is het gebruik van een microvezel pluisvrije doek ook geweldig.

4. Verwijder vlekken

Als u vlekken, vuil of kleverige plekken opmerkt, gebruik dan uw staalwol om ze voorzichtig op te tillen. Wrijf de staalwol in de richting van de korrel en ga door totdat je de lelijke plek hebt schoongemaakt. Wrijf niet te hard, anders kun je het hout beschadigen.

Waar moet je geen hout mee schoonmaken

Er zijn een paar producten die je niet moet gebruiken om hout schoon te maken. Dit zijn enkele items die schade kunnen veroorzaken:

 • Ammoniak.
 • Producten op basis van alcohol.
 • Huishoudelijke multifunctionele reinigingsmiddelen.
 • Onverdunde azijn.
 • Alkalische producten.
 • Schurende reinigingsmiddelen.
 • Stoomreinigers.
 • Elk schuurpapier of staalwol hoger dan #0000.
 • Bleken.

Hoe gebeitst hout schoon te maken

Vlekken zijn onvermijdelijk als je een eikenhouten bureau, salontafel of eettafel hebt. Houten buitenmeubels kunnen na verloop van tijd ook schimmel en meeldauw herbergen. Laten we eens kijken hoe we het beste drie veel voorkomende soorten vlekken kunnen verwijderen.

Watervlekken

Dompel een papieren handdoek of pluisvrije doek in wat mayonaise (ja, je hebt het goed gehoord) en poets het bevlekte gebied. Na een paar seconden verdwijnt de waterringvlek.

Je kunt dezelfde truc ook proberen met olijfolie. Laat het een uur intrekken voordat je het wegpoetst.

Een andere truc is het aanbrengen van niet-gel tandpasta op een pluisvrije doek en het wrijven van de watervlek totdat deze optilt. Verwijder het residu met een vochtige doek en poets het gebied vervolgens met een droge doek.

Inktmarkeringen

Voor dit soort vlekken breng je nagellakremover aan op een watje. Veeg de inktvlek in zachte cirkelvormige bewegingen af – de inkt begint vloeibaar te worden.

Gebruik een zachte, vochtige doek gedrenkt met een beetje meer nagellakremover om het af te vegen. Ga door totdat alle inktresten op zijn.

Je kunt ook haarlak op de inktvlek spuiten, maar de haarlak moet alcohol bevatten. De alcohol hierin zal in principe de inkt wissen. Veeg af met een zachte doek.

Schimmel of meeldauw

Als het meubilair nog niet buiten is, haal het er dan uit om te voorkomen dat schimmelsporen op andere stukken binnenin terechtkomen.

Begin met het gebruik van een stofzuiger in zakken met een HEPA-filter om het houten meubilair te stofzuigen met behulp van de zachte borstelbevestiging. Gooi daarna de zak weg.

Veeg de houten meubels af met een schone, droge doek.

Maak een warme zeepachtige solutiop in een container. Dompel een doek in de oplossing, wring goed en veeg de houten meubels af. Spoel het gebied af met een schone, vochtige doek.

Laat het meubilair aan de lucht drogen en poets het meubilair vervolgens. Je kunt een houtpoets gebruiken, zoals Howard Feed-N-Wax.

Extra reinigingskracht

Als de zeepsopoplossing de schimmel niet heeft gedood en verwijderd, probeer dan Borax. Zorg ervoor dat je het goed verdunt – een eetlepel Borax per kopje water. Breng het aan op de vorm met een borstel met zachte borstel en schrob goed om de mal te verwijderen. Laat het een uur staan voordat je het afspoelt met een vochtige doek.

Hoe scheuren en krassen te repareren

Je hebt een paar opties voor het repareren van scheuren en krassen op je favoriete houten stuk.

Een optie is om een houtrestaurateur te gebruiken om scheuren en krassen op te vullen. Rejuvenate Restorer is een populaire optie. De formule vult krassen en scheuren op en voegt glans toe aan uw houten stuk.

Een andere populaire keuze is houtvuller, zoals de Gorilla All Purpose houtvuller. Zolang u de juiste kleur kiest, zorgt dit voor een vulling voor scheuren, gaten en krassen op uw houten meubels.

Als deze opties geen geschikte oplossing voor u bieden, of als er tientallen krassen zijn, bel dan een professional. Ze zullen het meubilair schuren en deuken, krassen en scheuren opvullen. Ze zullen ervoor zorgen dat ze een bijna perfecte kleurmatch gebruiken en het hout indien nodig ook schilderen, beitsen en beschermen.

Tips voor het onderhouden van houten meubels

We willen dat onze houten meubels in de best mogelijke staat blijven. Hier zijn enkele waardevolle tips voor het verzorgen van houten meubels, zodat deze generaties lang meegaan:

 • Gebruik onderzetters: Bescherm uw hout met onderzetters, pannenlappen en tafelkleden.
 • Vermijd warmte en licht: Houd het hout uit de buurt van warmtebronnen – open haarden en radiatoren – en direct zonlicht.
 • Regelmatig Pools: Poets je meubels na een grondige reiniging. Niet alleen zorgt het voor een mooie glans, maar afgewerkt hout zal minder snel bekrast en gekleurd raken.
 • Stof vaak: Maak afstoffen onderdeel van je wekelijkse schoonmaakroutine.
 • Gebruik de juiste reinigers: Gebruik geen agressieve huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het kan uw hout beschadigen, strippen en verkleuren.
 • Vermijd plastic: Wanneer plastic materialen – zoals computers, wekkers en bekers – lange tijd in contact komen met het hout, kan dit het hout langzaam beschadigen.
 • Houd huisdieren uit de buurt: Sommige huisdieren houden misschien van het krabben aan houten meubels. Train ze om dit niet te doen en laat ze niet over het bos lopen.
 • Reinig en repareer onmiddellijk: Wanneer u vlekken of slijtage opmerkt, behandel ze dan onmiddellijk.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je hout op natuurlijke wijze schoon?

Een natuurlijke houtreinigingsoplossing waar we thuis van houden, is een water-azijnmengsel. Combineer een kopje water met drie eetlepels gedistilleerde witte azijn in een spuitfles. Je kunt een eetlepel olijfolie aan het mengsel toevoegen als je het hout tegelijkertijd wilt hydrateren.

Spuit de reiniger over de houten meubels en poets deze met een pluisvrije doek.

Hoe maak je zelfgemaakt houtlak?

Combineer een kopje extra vierge olijfolie met 1/2 kopje vers geperst citroensap. Meng samen in een kom en bevochtig een pluisvrije doek in het mengsel. Wring het goed uit en wrijf het direct op het hout in cirkelvormige bewegingen.

Als u een klein item polijst, kunt u de hoeveelheden aanpassen, maar de verhouding hetzelfde houden. Meng bijvoorbeeld gewoon 1/4 kopje olijfolie met 1/8 kopje citroensap.

Is het beter om te stof met een natte of droge doek?

Beide zijn prima, maar als je het met een natte doek gaat afstoffen, kan het maar licht vochtig zijn. Het achterlaten van waterresten op hout kan vlekken veroorzaken en het hout na verloop van tijd langzaam laten rotten. In dat geval wilt u misschien vasthouden aan het droog afstoffen van uw houten meubels.

Welke olie is het beste voor hout?

Het hangt ervan af waarvoor u de olie gebruikt. Voor het maken van een zelfgemaakte houtpoets die geschikt is voor frequent gebruik, is olijfolie geweldig.

Maar als u een professioneel ogende afwerking op het hout wilt aanbrengen die helpt beschermen tegen krassen, is lijnolie fantastisch. Het verlevendigt ook de kleur van het hout. Een drawback is dat het weken kan duren voordat de olie is uitgehard.

Een andere optie is tungolie, die veel sneller droogt. Het verbetert de kleuren en beschermt het hout tegen krassen en vlekken.

Kunt u Windex op houten meubels gebruiken?

Windex is een glasreiniger en op basis van ammoniak; daarom moet je het niet gebruiken op houten meubels. Het zal het hout uitdrogen en schade veroorzaken.

Waarom is mijn houten tafel plakkerig na het schoonmaken?

Een mogelijkheid is dat je te veel polijstmiddel hebt gebruikt. Soms is minder meer.

Een andere mogelijkheid is dat je niet goed genoeg hebt gepoetst. Als je wax gebruikt, moet je het goed oppoetsen, zodat het geen kleverig residu achterlaat.

Tot slot kan het zijn dat je tijdens het schoonmaakproces niet vaak genoeg bent overgestapt op een schone doek. Als u doorgaat met schoonmaken met een vuile doek, zult u bij elk doekje vuil opnieuw verwijderen.


Prachtig hout

Nu u weet hoe u houten tafels, stoelen en andere meubels moet schoonmaken, voelt uw hout goed als nieuw.

Neem de tijd om wekelijks vuil af te stoffen, te poetsen en te verwijderen. Een commerciële houtreiniger zal het lukken wanneer u het hout grondig moet reinigen.

Vergeet niet om altijd onderzetters te gebruiken, het hout regelmatig te polijsten en uw huisdieren uit de buurt van uw kostbare stukken te houden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe kom ik van tapijtmotten af & Tapijtmottenlarven? - 7 stappen naar tapijtmot behandeling