Hoe tondeuses schoon te maken (zodat ze jaren meegaan)

Als je een tondeuse hebt, dan weet je dat er niets erger is dan vies en onverzorgd voor tondeuses. De tondeuse trekt aan het haar van mensen. De bacteriën en smurrie bouwen zich op de tondeuses op en zullen rode vlekken en mogelijk zelfs een infectie veroorzaken.

Om dit te voorkomen, moet u weten hoe u tondeuses moet reinigen. Dan kun je mensen de stijlvolle kapsels geven die ze willen, wetende dat alles wat ze krijgen een geweldig kapsel is.

Ook als je geld hebt geïnvesteerd in je tondeuse door een set Wahl Magic Clip of BabylissPRO GoldFX tondeuses te kopen, wil je dat ze meerdere jaren meegaan. Wat ze zullen doen als ze goed worden verzorgd.

Hoe tondeuses schoon te maken

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moeten tondeuses worden schoongemaakt?
 • Hoe tondeuse thuis schoon te maken
 • Hoe tondeuses na luizen schoon te maken
 • Hoe clipperbeschermers schoon te maken
 • Onderhoudstips voor tondeuses
 • FAQ
 • Houd uw trimmers schoon

Hoe vaak moeten tondeuses worden schoongemaakt?

Tondeuses moeten na elk gebruik worden gereinigd, gedesinfecteerd en geolied. Dit kan zo eenvoudig zijn als het verwijderen van al het haar op de tondeuse met een kleine borstel of tandenborstel. Spuit dan je tondeuse in met Barbicide Clippercide Spray of een andere commerciële tondeusespray.

Spuit de tondeuse in tot ze nat zijn en laat de tondeuse 10 minuten zitten voordat je de tondeuse afspoelt. Droog ze af met een schone handdoek of een papieren handdoek.

Je tondeuse moet ook minstens één keer per week of dagelijks een diepe reiniging krijgen als je elke dag meerdere kapsels geeft. Het reinigen van de tondeuse verlengt de levensduur van de tondeuse en houdt de tondeuse goed snijdend zonder pijnlijke of fragmentarische kapsels.

Ook wanneer tondeuses vies worden, kunnen ze een opeenhoping van bacteriën hebben die huidirritatie veroorzaken en infecties kunnen veroorzaken.

Hoe tondeuse thuis schoon te maken

Diep reinigende tondeuses thuis vereisen dat je eerst al het haar en de smurrie van je tondeuse verwijdert. Haal vervolgens je tondeuse uit elkaar en verwijder al het haar en de smurrie die je op de messen en in het hoofd kunt vinden. Week vervolgens de messen in een reinigingsmiddel.

Daarna moeten de messen drogen voordat u uw tondeuse weer in elkaar kunt zetten. Eenmaal droog, is de laatste stap om je tondeuse te oliën.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Kleine borstel of tandenborstel
 • Perslucht
 • Schroevendraaier met platte kop
 • Glazen kom
 • Reinigingsmiddel naar keuze
 • 2 zachte doeken of papieren handdoekjes
 • Olie

Haar verwijderen

Voordat u begint met het schoonmaken van uw tondeuse, moet u het haar en de smurrie ervan verwijderen.

1. Koppelknippers los

Zorg ervoor dat uw elektrische tondeuse is losgekoppeld. Als uw tondeuse batterijen gebruikt, verwijdert u de batterijen voordat u verder gaat.

2. Verwijder haar

Verwijder alle haren die aan je tondeuse zijn vastgeplakt met behulp van de kleine borstel die bij de tondeuse of een tandenborstel is geleverd. Je moet al het haar dat vastzit in de messen wegborstelen. Een andere optie is om perslucht te gebruiken om haar weg te blazen.

Indien nodig kunt u de tondeuse voorzichtig op de tafel of het aanrecht tikken om het haar los te maken en vervolgens uw tondeuse over een prullenbak schudden.

Reinig ook alle hulpstukken die u met uw tondeuse hebt gebruikt. Zorg ervoor dat ze ook haarvrij zijn.

3. Open de Clippers

Gebruik de schroevendraaier om je kappersknipper uit elkaar te halen. Er is een klein compartiment achter de trimmerkop. Dit wordt vaak gevuld met haar en smurrie en moet worden schoongemaakt. Anders snijden je messen misschien niet zo soepel.

De messen moeten eruit springen. Elk model is iets anders, dus u moet uw gebruikershandleiding raadplegen voor specifieke instructies over hoe u uw tondeuse uit elkaar kunt halen als u niet zeker weet hoe u dit moet doen.

4. Controleer de Blades

Controleer je mesjes en de trimmerkop op eventuele haren. Gebruik je borstel om het haar te verwijderen.

5. Was de messen

Zodra de messen zijn verwijderd, moet u de messen wassen met behulp van een van de onderstaande methoden.

Met reinigingsoplossing

U kunt een commerciële reinigingsoplossing zoals Barbicide gebruiken om uw messen te wassen. Zorg ervoor dat u er een gebruikt die reinigt, desinfecteert en smeert. Commerciële reinigingsoplossingen zijn ontworpen om tondeusebladen te reinigen zonder ze te roesten.

1. Maak de oplossing

Combineer 2 eetlepels Barbicide met 2 kopjes water in een glazen kom. Dit voorkomt elke chemische interactie tussen de Barbicide en de kom die u kunt krijgen met een metalen of keramische kom.

2. Weken

Week de schone messen en eventuele hulpstukken minstens 10 minuten in de Barbicide-oplossing. Dit zal de messen en de hulpstukken desinfecteren.

3. Spoelen

Spoel de messen en hulpstukken af met water nadat ze klaar zijn met weken.

4. Drogen en opnieuw monteren

Laat je messen aan de lucht drogen door ze op een zachte, schone, droge handdoek te leggen. Monteer je tondeuse opnieuw wanneer je tondeuse helemaal droog is.

Met Azijn

Als u uw messen wilt reinigen zonder alcohol of een commerciële reinigingsoplossing, is azijn een uitstekende keuze. Azijn is zuur, dus het doodt elke schimmel en meeldauw die zich in de tondeuse ontwikkelt en het is niet giftig. Azijn verwijdert ook vuil en vuil op je tondeuses.

Het grootste nadeel van het reinigen van je tondeuse met azijn is dat je je tondeuse langer moet laten weken om ze te desinfecteren.

1. Maak een azijnoplossing

Maak een verhouding van 1:1 van azijn en wateroplossing in een kom door 1 kopje azijn en 1 kopje water toe te voegen.

2. Week de Messen

Plaats de messen en de hulpstukken in de azijnoplossing. Week de messen minstens 20-30 minuten in de oplossing.

Terwijl de messen in de azijn weken, giet je een kleine hoeveelheid azijn op een schone microvezeldoek. Veeg de buitenkant van de tondeuse af met de azijn om ze schoon te maken.

3. Spoelen en drogen

Spoel de messen en de hulpstukken onder stromend water en laat ze drogen op een zachte, schone handdoek. Laat 30-60 minuten droogtijd. Zorg ervoor dat de messen volledig droog zijn voordat je je tondeuse weer in elkaar zet.

4. Opnieuw in elkaar zetten

Zet je tondeuse weer in elkaar.

Met ontsmettingsalcohol

Ontsmettingsalcohol is een ander uitstekend reinigingsmiddel om te gebruiken en een die in veel huizen gebruikelijk is. Het is een uitstekende oplossing om te steriliseren en zal ook luizen doden.

1. Voeg ontsmettingsalcohol toe aan een kom

Giet 1/4 kopje ontsmettingsalcohol in een kom.

2. Week de Messen

Om je messen met alcohol schoon te maken, moet je ze minstens 10 minuten in ontsmettingsalcohol weken. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën en ziektekiemen worden gedood, zodat u niemand uitslag of infectie geeft tijdens het knippen van hun haar.

3. Spoel en droog de messen

Verwijder de messen, spoel ze af met water en droog ze zo goed mogelijk af met een schone, droge doek. Plaats vervolgens de messen op een schone handdoek om het drogen aan de lucht te voltooien. Je moet de tondeuse helemaal droog hebben voordat je de tondeuse weer in elkaar zet.

4. Monteer de Clippers opnieuw

Zet je tondeuse weer in elkaar.

Olie je tondeuse

Het oliën van je tondeuse zal ze niet reinigen. Het oliën van uw tondeuse is echter een essentieel onderdeel van het onderhoud van uw kappersknipper. De olie vermindert de wrijving tussen de messen, waardoor de belasting van de motor wordt verminderd. Dit zorgt ervoor dat je motor langer meegaat.

Het oliën van je tondeuse helpt je tondeuse koel te houden en oververhitting te voorkomen. Het geeft je ook gladdere kapsels en voorkomt dat de tondeuse het haar vastpakt en trekt terwijl je knipt. Bovendien zullen je tondeuses stiller draaien.

1. Bereid je voor op het oliën

Bereid de tondeuse voor op het oliën door overgebleven haar van de tondeuse te verwijderen met een kleine borstel of tandenborstel als je dat nog niet hebt gedaan. Als alternatief kunt u haar wegblazen met perslucht.

U moet er ook voor zorgen dat de messen en het hoofd droog zijn en geen tondeusespray of reinigingsoplossing bevatten. Veeg je tondeuse af met een papieren handdoek voordat je ze inoliet.

De tondeuses moeten draaien terwijl u ze oliet, dus sluit uw tondeuses aan op een stopcontact of zorg ervoor dat er batterijen zijn geïnstalleerd.

Het is het beste om bij een gootsteen te gaan staan terwijl je de tondeuse olie olie, zodat overtollige olie in de gootsteen druppelt.

2. Olie de Clippers

Terwijl je bij de gootsteen staat, kantel je je tondeuse naar beneden. Je hebt het platte deel van het hoofd nodig dat van je af gericht is.

Begin met het oliën van de tondeuse door 2-3 druppels over de bovenkant van het mes aan te brengen. U moet ervoor zorgen dat de olie zich langs het oppervlak verspreidt zonder terug te gaan in de tondeuse.

Pas op dat je niet te veel olie op je tondeuses aanbrengt. Te veel olie kan de motor en prestaties van uw tondeuse beschadigen.

3. Tondeuse inschakelen

Zet de tondeuse aan en laat ze ongeveer 20 seconden draaien. De beweging van de messen zal de olie aanmoedigen om zichzelf gelijkmatig te verdelen samen met de messen.

Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw tondeuse om te zien of er nog iets anders op de tondeuse moet worden geolied. Veel tondeuses hebben alleen de messen geolied nodig, maar sommige vereisen dat je ook andere bewegende delen oliet.

4. Overtollige olie verwijderen

Als er overtollige olie is, kunt u deze verwijderen door een papieren handdoek te gebruiken om de tondeuse schoon te deppen.

Hoe tondeuses na luizen schoon te maken

Luizen kunnen gruwelijk zijn. Als uw tondeuse is blootgesteld, moet u weten hoe u ze moet reinigen, zodat de luizen niet van persoon tot persoon worden verspreid. Dit betekent dat je je tondeuse moet reinigen en desinfecteren en de luizen moet doden.

Eerst moet u de tondeuse schoonmaken. Zorg ervoor dat de messen en accessoires inwrijven alcohol gedurende ten minste 10 minuten. Dit zal helpen om de luizen te doden.

Monteer en olie vervolgens je tondeuse opnieuw. Sluit je tondeuse 48 uur af in een plastic zak. Volwassen hoofdluizen kunnen niet langer dan 24 uur leven zonder menselijk bloed.

Nadat de 48 uur voorbij zijn, maak je je tondeuse schoon. Omdat de luizen dood zijn, kunt u ervoor kiezen om uw favoriete reinigingsoplossing te gebruiken.

Hoe clipperbeschermers schoon te maken

Clipper guards zijn de plastic opzetstukken die bij de tondeuses worden geleverd. Eerst moet je alle haren op de bewakers verwijderen met een kleine borstel of een tandenborstel.

Was de bewakers met warm zeepsop om ze schoon te maken. Als er nog smurrie op de bewakers zit, kun je de tandenborstel gebruiken om ze schoon te schrobben. Als je klaar bent, houd je de beschermers onder stromend water om alle zeep af te spoelen.

Veeg al het overtollige water af voordat u de tondeusebeschermers op een schone en droge handdoek legt. Laat ze een nacht drogen voordat je de bewakers opnieuw gebruikt. Bewaar de bewakers in een schone doos tussen gebruik.

Onderhoudstips voor tondeuses

Tondeuse onderhoud is erg belangrijk omdat het niet alleen uw tondeuse schoon houdt van bacteriën. Het voorkomt ook dat roest zich ontwikkelt en vermindert de wrijving tussen de messen. Dit voorkomt dat de motor oververhit raakt.

Je tondeuse kan jaren meegaan als je ze goed onderhoudt. Volg deze tips:

 • Controleer of de messen goed zijn uitgelijnd en gemonteerd.
 • Verwijder haar en vuil van je tondeuse.
 • Reinig en olie je messen na elk gebruik.
 • Gebruik olie die is ontworpen voor gebruik op tondeuses om je mesjes te oliën.
 • Gebruik niet te veel olie als je je tondeuse oliet.
 • Reinig je tondeuse minstens één keer per week of nadat 3-4 kapsels zijn gegeven.

FAQ

Moet ik mijn tondeuse voor of na gebruik invetten?

Je moet je tondeuse inoliën nadat je ze hebt gebruikt. Elke keer dat u klaar bent met het gebruik van uw tondeuse, moet u ze reinigen en oliën, zodat ze goed worden onderhouden. Dit voorkomt niet alleen dat bacteriën zich ophopen op uw tondeuse, maar vermindert ook de wrijving tussen de messen.

Hoe lang gaan tondeuses mee?

Tondeuses kunnen jaren meegaan als ze na elk gebruik worden gereinigd en geolied.


Houd uw trimmers schoon

Het reinigen van tondeuses is geen tijdrovende taak, maar het is er een die u na elk gebruik moet voltooien. Het reinigen van de tondeuse voorkomt de opbouw van bacteriën op uw tondeuse. Je geeft mensen geen vlekken en huiduitslag wanneer je hun haar knipt.

Het schoonmaken van je tondeuse houdt ook in dat je ze invet. De olie voorkomt roest. Het vermindert ook de wrijving tussen de messen. Minder wrijving betekent dat de motor van je tondeuse niet zo hard hoeft te werken en langer meegaat.

Door uw trimmers goed te reinigen en te onderhouden, kunnen ze jarenlang meegaan.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?