De beste manier om een wasmachinefilter schoon te maken

Als uw kleding stinkend en bedekt met pluis uit de wasmachine komt, is het misschien tijd om het filter schoon te maken.

Het om de paar maanden reinigen van het filter kan ook een reeks problemen met uw apparaat voorkomen. Dit bespaart u op de lange termijn geld.

We laten je in vijf eenvoudige stappen zien hoe je een wasmachinefilter reinigt. Als uw machine geen filter heeft, laten we u zien hoe u de waterpomp kunt reinigen waar pluisjes zich kunnen verzamelen.

Inhoudsopgave
 • Waar is het filter in een wasmachine?
 • Hebben alle wasmachines filters?
 • Hoe vaak moet een wasmachinefilter worden gereinigd
 • Hoe u uw wasmachinefilter reinigt
 • Hoe waterpompfilter te reinigen
 • Veelgestelde vragen
 • Nieuwe filters

Waar is het filter in een wasmachine?

Het lokaliseren van uw filter is meestal vrij eenvoudig. De beste manier om het te vinden is door uw gebruikershandleiding te raadplegen. Maar als je er zelf naar op zoek moet, zullen we enkele veelvoorkomende plaatsen delen waar je het filter zou kunnen vinden.

Op toplader ringen

Houd er rekening mee dat sommige bovenladers geen filter hebben. Veel nieuwe modellen zijn zelfreinigend en hebben geen verwijderbaar pluisfilter. In plaats daarvan hebben ze waterpompfilters. De locatie bevindt zich meestal in de rechterbenedenhoek van uw machine. Dat gezegd hebbende, sommige apparaten, zoals die van GE, hebben helemaal geen toegankelijk filter.

Voor degenen die wel een pluisfilter hebben, probeer rond te kijken op de bovenrand van de wasmachinekuip. Mogelijk vindt u een verwijderbaar scherm dat pluisjes verzamelt.

Controleer ook de bovenkant van het middelste roerwerk. Veel filters bevinden zich hierin en u kunt ze losdraaien en verwijderen. Als uw roerwerk verwijderbaar is, controleer dan de onderkant van het roerwerk.

Andere bovenladerwassers huisvesten hun filter in de buurt van de waterpomp of aan het einde van de afvoerslang. Mogelijk moet u de buitenbehuizing van het toestel verwijderen om het filter te vinden.

Op voorlader ringen

De meeste voorladerwassers hebben een valdeur rechtsonder in de machine met een pluisvanger en waterpompfilter.

Sommige nieuwere modellen hebben echter geen verwijderbaar pluisfilter omdat ze zelfreinigend zijn.

Hebben alle wasmachines filters?

Je vraagt je misschien af wat de beste manier is om een wasmachinefilter schoon te maken, alleen om te ontdekken dat je machine er geen heeft! Veel nieuwere modellen hebben geen filters. In plaats daarvan gebruiken ze zelfreinigende pompen.

Zonder verwijderbare pluisvallen verwijderen de pompfilters pluisjes voor u. Dit vereist minder onderhoud van u, maar het is nog steeds cruciaal om uw machine maandelijks te reinigen om overtollige pluisvorming te verwijderen.

Hoe vaak moet een wasmachinefilter worden gereinigd

Om het gemakkelijk te maken, plan je elke maand het reinigen van je wasmachinefilter wanneer je de rest van de machine schoonmaakt. Dat maakt het makkelijker om te onthouden.

Het algemene advies is echter om uw filter elke drie maanden te reinigen. Dat gezegd hebbende, kunnen verschillende fabrikanten verschillende adviezen hebben. LG en Samsung raden bijvoorbeeld aan om het wasmachinefilter maandelijks te reinigen.

Experts raden aan om een Bosch-filter twee keer per jaar te reinigen (1). Andere merken, zoals Whirlpool, adviseren geen specifieke tijdschema’s.

Het gevarieerde advies kan verwarrend zijn, maar we raden u aan uw filter gemiddeld elke 1-2 maanden te reinigen.

Hoe u uw wasmachinefilter reinigt

Laten we eens kijken naar de beste methode om het pluisfilter van uw wasmachine schoon te schrobben. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel voor- als bovenladermachines. Of je nu een GE, Maytag of een apparaat van een ander merk hebt, deze methode zal helpen.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Schroevendraaier
 • Handdoek
 • Bekken
 • Doek
 • Gootsteen of bassin
 • Warm water
 • Vloeibaar wasmiddel
 • Borstel met zachte borstel

1. Zoek het filter van uw machine

Zoek het filter. Dit kan variëren afhankelijk van het merk en of het een voor- of bovenlader is. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor hulp.

Zodra je het filter hebt gevonden, plaats je er een handdoek en een bassin onder. Wanneer u het filter verwijdert, is het normaal dat er water uit de machine stroomt. We waren hier de eerste keer door verrast en eindigden met water over de hele keukenvloer!

Onze ervaring is dat een ondiep bassin of tray het beste werkt. Voor voorladermachines, zoals ons Samsung-model, is er niet veel ruimte tussen het filter en de vloer. Dus wanneer u het filter verwijdert, hebt u een ondiep bassin nodig om het water op te vangen.

U kunt een bassin van normale grootte gebruiken voor bovenladermachines waar het filter hoger kan zijn. Als het filter zich in het roerwerk bevindt, hoeft u geen wastafel en handdoek neer te leggen.

2. Filter afvegen met een doek

Verwijder het filter.

Voordat u het filter schoon gaat schrobben, veegt u het voorzichtig af met een doek om overtollig pluis en vuil te verwijderen.

3. Laat filter weken in zeepsop

Vul een bad of bassin met warm water. Voeg een dopje vloeibaar wasmiddel toe. Laat het filter 10 minuten in de oplossing weken voordat u het schoon schrobt met een borstel met zachte borstel. Ga door totdat het filter schoon is en er geen smurrie achterblijft.

4. Filtergebied wissen

Schijn met een zaklamp in en rond het filtergebied om te inspecteren waar pluisjes zich mogelijk verbergen. Gebruik een doek om overtollig pluisjes in het gebied te verwijderen. Vochtigen de doek in zoet water en veeg het filtergebied af.

5. Retour filter

Zodra het filter schoon is, dept u het droog en brengt u het terug naar de machine. Het hoeft niet volledig droog te zijn, omdat het toch nat wordt.

Zorg ervoor dat het veilig op zijn plaats zit.

6. Voer het toestel uit

Laat het apparaat op een korte cyclus draaien om ervoor te zorgen dat er geen lekken zijn en dat het filter stevig op zijn plaats zit. Zo niet, plaats het dan opnieuw correct. Zodra u zeker weet dat het op de juiste plaats zit, kunt u uw machine gewoon weer gebruiken.

Hoe waterpompfilter te reinigen

Veel nieuwere wasmachines hebben geen pluisfilter. In plaats daarvan zijn het zelfreinigende machines. Veel modellen hebben echter waterpompfilters die na verloop van tijd kunnen verstoppen. Het is essentieel om ze elke 1-2 maanden schoon te maken. Vraag je je af hoe? Wij kunnen u helpen.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Handdoek
 • Bekken
 • Kleine kom
 • Doek
 • Bassin of gootsteen
 • Warm water
 • Vloeibaar wasmiddel
 • Borstel met zachte borstel

1. Zoek het pompfilter

Zoek net als bij de vorige methode het pompfilter. Dit is meestal achter een klein deurtje rechtsonder in je machine. Raadpleeg uw gebruikershandleiding als u het niet zeker weet.

Zodra je het filter hebt gevonden, plaats je er een handdoek en een kleine kom onder. Eerst zullen we het noodafvoerfilter legen, maar we hebben een ondiep bassin in de buurt voor wanneer we het hoofdpompfilter legen.

2. Leeg noodafvoerfilter

Je zult een kleine rubberen slang opmerken. Dit wordt een noodafvoerfilter genoemd. Trek het van zijn plaats, richt het in de kom en verwijder de dop. Water vult zich langzaam in de kom. Als de kom vol raakt, vervang dan de dop, leeg de kom en herhaal dit totdat het water stopt met stromen.

Als u klaar bent, vervangt u de dop en duwt u het filter terug op zijn plaats.

3. Pompfilter verwijderen

Verwissel de kleine kom voor je ondiepe bassin. Plaats het onder het pompfilter, zodat het het water opvangt. Verwijder voorzichtig het pompfilter en laat het water uitlopen in het ondiepe bassin. Een deel ervan kan missen, maar daarom heb je een handdoek neergelegd.

U zult misschien merken dat vuil uit de afvoer valt of aan het filter is bevestigd. Verzamel het en gooi het in de prullenbak (tenzij het waardevol is, natuurlijk!).

4. Week en reinig het filter

Vul een bassin of zink omhoog met heet water. Voeg een dop vloeibaar wasmiddel toe en laat het filter 10 minuten weken voordat je het schrobt met een borstel met zachte borstel. Ga door totdat het filter zichtbaar schoon is.

5. Filtergebied inspecteren en reinigen

Pak een zaklamp en kijk in en rond de afvoerpomp. Als u een verstopping kunt zien, is het essentieel om deze te verwijderen voordat u het filter vervangt.

Veeg de omgeving af met een vochtige doek.

6. Controleer uw septische systeem

Als uw wasmachine is aangesloten op een septic tank-systeem, gaat pluis van uw apparaat naar de tank. Na verloop van tijd kan dit verstoppingen veroorzaken.

Om dit te voorkomen, kunt u externe pluisfilters op uw machine installeren. Als dit u ten goede zou komen, vergeet dan niet om die filters elke maand schoon te maken.

7. Breng het filter terug naar het apparaat

Zodra het filter schoon is en u zeker weet dat u alle verstoppingen hebt verwijderd, brengt u het filter terug naar de machine. Zorg ervoor dat het veilig is en voer een snelle wasbeurt uit. Als er geen lekkages zijn, is uw machine weer goed te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als u uw wasmachinefilter niet schoonmaakt?

We weten dat je lijst met klusjes eindeloos lijkt, maar er is een reden waarom we dit bericht hebben geschreven. Het is super belangrijk om de filters van je wasmachine schoon te maken.

Wanneer u pluis- of pompfilters niet regelmatig reinigt, kunnen ze snel verstopt raken. Wanneer ze verstopt zijn, kunnen ze vuil op je kleding aanbrengen. Ze voorkomen ook een goede drainage waardoor je kleding vochtig en stinkend achterblijft.

Deskundig advies

Als u de filters reinigt en uw machine nog steeds verstopt is, langzaam leegloopt, pluisjes opnieuw verwijdert of u met stinkende kleding achterlaat, neemt u contact op met de fabrikant. Er kan nog een ander probleem zijn dat moet worden opgelost.

Hoe doe je U reinigt een filter zonder overal water te krijgen?

We zullen niet liegen; het schoonmaken van een filter – vooral een afvoerpompfilter – is rommelig. Daarom raden we aan om absorberende handdoeken neer te leggen en een ondiep bassin op te zetten.

Het goede nieuws is dat hoe regelmatiger je dit doet, hoe minder water er uit het pompfilter zal stromen. Probeer het filter dus elke 1-2 maanden schoon te maken en het zal minder rommelig zijn.

Waarom zit er pluis op mijn kleding na het wassen?

Daar zijn een paar redenen voor:

 • Uw filters zijn vuil: De grootste boosdoener zijn waarschijnlijk vuile filters. Maar nu u weet hoe u wasmachinefilters moet reinigen, kunt u het pluisdrama aanpakken.
 • Was kleding binnenstebuiten: Als je veel kleding hebt die pluisjes aantrekt, was ze dan binnenstebuiten.
 • Afzonderlijke pluisgevoelige items: Sommige kleding werpt meer pluisjes af dan andere. Als je ze in normale ladingen wast met de rest van je kleding, is het geen verrassing dat er overal pluisjes zijn. Was die items in plaats daarvan afzonderlijk of zelfs met de hand.
 • Reinig uw machine: Misschien heeft je hele machine gewoon een goede reiniging nodig. Het is belangrijk om uw machine één keer per maand grondig te reinigen. De eenvoudigste manier om dit te doen is om een kopje gedistilleerde witte azijn in de trommel te doen en een hete cyclus uit te voeren.

Hoe vaak moet u een vaatwasserfilter reinigen?

Wat betreft filters, hoe zit het met vaatwasserfilters? Deze filters vangen voedsel en ander vuil op, zodat ze niet in uw drainagesysteem worden gezogen.

We raden aan om uw vaatwasserfilter minstens één keer per maand te reinigen. Maar als u merkt dat voedsel zich ophoopt boven het filter, maak het dan meteen schoon.


Nieuwe filters

Het reinigen van uw wasmachinefilter is een snelle, eenvoudige, maar cruciale taak. Het zorgt ervoor dat uw machine in uitstekende staat blijft draaien. Het mooiste is: een schone machine staat gelijk aan schone kleren!

We raden aan om uw pluis- en afvoerpompfilter om de 1-2 maanden te reinigen om verstoppingen, stinkende kleding en slechte afvoer te voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?