hoe tuinkussens schoonmaken

Hoe tuinkussens schoonmaken: Tips en tricks voor een frisse tuinset

Je hebt een prachtige tuinset gekocht en je geniet er met volle teugen van. Maar na verloop van tijd zie je dat de tuinkussens hun glans beginnen te verliezen. Ze worden vuil en verkleuren door de zon. Hoe kun je de tuinkussens schoonmaken en weer als nieuw laten lijken? In dit artikel geven we jou de beste tips en tricks.

Waarom is het belangrijk om je tuinkussens regelmatig schoon te maken?

Je tuinkussens krijgen het hele jaar door veel te verduren. In de zomer worden ze blootgesteld aan zonlicht en hoge temperaturen, terwijl ze in de winter in aanraking komen met vocht en kou. Door deze weersomstandigheden kunnen de kussens snel vuil worden en hun kleur verliezen. Bovendien kunnen er vlekken ontstaan door bijvoorbeeld morsen of het knoeien van eten en drinken.

Een goede reiniging van je tuinkussens zorgt ervoor dat ze er weer als nieuw uitzien en dat je langer van je tuinset kunt genieten. Daarnaast is het ook hygiƫnisch om je kussens regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je de groei van bacteriƫn en schimmels.

Stap 1: Verwijder eerst los vuil van de kussens

Voordat je begint met het schoonmaken van de tuinkussens, is het belangrijk om eerst los vuil te verwijderen. Dit kun je doen met behulp van een zachte borstel of stofzuiger. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaatjes goed meepakt, zodat het vuil niet achterblijft.

Stap 2: Maak een sopje met lauw water en zeep

Lees ook:   12 tips voor het snel wegwerken van uilen (2022)

Als het losse vuil is verwijderd, maak je een sopje met lauw water en een mild reinigingsmiddel zoals groene zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of bleekmiddel, omdat deze de stof kunnen beschadigen. Maak het sopje niet te sterk, want anders krijg je de zeepresten er niet meer uit.

Stap 3: Reinig de kussens met een zachte borstel

Doop een zachte borstel in het sopje en maak de kussens schoon. Wrijf voorzichtig over de stof en let op dat je geen water op de vulling van de kussens morst. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts, zodat je geen plekken overslaat. Als er hardnekkige vlekken zijn, kun je deze voorzichtig behandelen met een vlekkenmiddel.

Stap 4: Spoel de kussens af met water

Als je klaar bent met het schoonmaken van de kussens, spoel je ze goed af met water. Gebruik hiervoor een tuinslang of emmer met schoon water. Zorg ervoor dat alle zeepresten zijn verwijderd, anders kunnen er vlekken ontstaan.

Stap 5: Laat de kussens goed drogen

Als de kussens zijn afgespoeld, is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Zet ze op een droge en zonnige plek in de tuin en draai ze regelmatig om, zodat ze aan alle kanten droog worden. Laat de kussens niet in de zon liggen als ze nog vochtig zijn, want dan kunnen ze krimpen of verkleuren.

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Kan ik tuinkussens in de wasmachine wassen?

Dit hangt af van het materiaal van de kussens. Lees altijd eerst het wasvoorschrift op het label. Sommige kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen op een lage temperatuur, terwijl andere kussens alleen met de hand kunnen worden gewassen.

Lees ook:   HG tegel en natuursteen olie- en vetvlekken absorbeerder Olie- en vetvlekken verwijderen

2. Hoe vaak moet ik mijn tuinkussens schoonmaken?

Dit hangt af van het gebruik en de weersomstandigheden. Als je de kussens intensief gebruikt en veel in de zon laat liggen, is het verstandig om ze eens in de paar weken schoon te maken. Als je de kussens minder vaak gebruikt of ze opbergt als het regent, kun je ze minder vaak schoonmaken.

3. Kan ik mijn tuinkussens impregneren?

Ja, het is mogelijk om je tuinkussens te impregneren met een speciale spray. Dit zorgt ervoor dat de kussens beter bestand zijn tegen vocht en vuil. Lees wel eerst het etiket van de spray en test hem eerst op een klein stukje van de stof om te zien of er geen verkleuring of beschadiging optreedt.

4. Is het beter om de kussens binnen op te bergen als het regent?

Ja, als het langdurig regent is het verstandig om de kussens binnen op te bergen. Zo voorkom je dat ze nat worden en gaan schimmelen. Als je geen ruimte hebt om de kussens binnen op te bergen, kun je ze afdekken met een speciale hoes.

5. Kan ik mijn tuinkussens zelf reinigen of kan ik dit beter laten doen?

Je kunt je tuinkussens prima zelf reinigen, als je de juiste middelen en technieken gebruikt. Het is echter ook mogelijk om je kussens te laten reinigen door een professioneel schoonmaakbedrijf. Dit is vooral handig als je kussens hebt van een bijzonder materiaal of als er hardnekkige vlekken zijn die je zelf niet kunt verwijderen.

Lees ook:   Hoe een wasmachine te desinfecteren (met en zonder bleekmiddel)

Conclusie

Het schoonmaken van je tuinkussens is een belangrijke klus als je wilt dat je tuinset er mooi blijft uitzien. Door regelmatig je kussens schoon te maken, voorkom je dat ze verkleuren en vuil worden. Volg de stappen in dit artikel voor een optimale reiniging. Vergeet niet om de kussens goed te laten drogen en ze eventueel te impregneren voor een langere levensduur.