Hoe u uw auto goed kunt reinigen

We snappen het: na elke dag de binnenkant van je huis schoon te maken, kan het een enorm ongemak lijken om ook je auto schoon te maken.

Maar een goed schoongemaakte auto is uitnodigender voor u en eventuele passagiers. Bovendien, als het eenmaal schoon is, is het gemakkelijker te onderhouden.

We laten u de beste tips zien voor het reinigen van uw auto, inclusief zowel de buitenkant als de buitenkant. Nu is het sprankelend schoon en super fris!

Inhoudsopgave
 • Hoe u de buitenkant van uw auto kunt reinigen
 • Hoe u uw auto-interieur kunt reinigen
 • Hoe u uw auto zonder slang kunt reinigen
 • Tips voor het schoonmaken van uw auto
 • Schone auto

Hoe u de buitenkant van uw auto kunt reinigen

Deze stapsgewijze handleiding geeft instructies voor het reinigen van uw wielen, headlights, lichaam, voorruit en ramen.

Wat je nodig hebt

 • Twee emmers.
 • Wielreiniger.
 • Spons.
 • Borstel met zachte borstel.
 • Microvezeldoeken.
 • Auto schoonmaakzeep.
 • Afplaktape.
 • Tandpasta.
 • Autowas.
 • Hogedrukreiniger of slang.
 • Breed mondstuk voor hogedrukreiniger.
 • Schuimkanon voor hogedrukreiniger; schuim of spuitpistool voor slang.
 • Microvezel mitt.
 • Klei bar.
 • Glasreiniger voor auto’s.

Wielen

Starten met de wielen haalt eerst een hele grove klus uit de weg.

 1. Maak een reinigingsoplossing: Meng in een emmer een reiniger naar keuze (zorg ervoor dat het veilig is voor wielen) en water. Gebruik geen zure reinigingsmiddelen of afwasmiddel.
 2. Krijg water: Vul nog een emmer met schoon water – dit zal zijn om te spoelen.
 3. Week spons: Week een spons een paar minuten in de reinigingsoplossing.
 4. Begin met schoonmaken: Neem de verzadigde spons en reinig elk wiel van boven naar beneden.
 5. Hoekjes en gaatjes: Dompel een borstel met zachte borstel in de reinigingsoplossing en gebruik deze om in de hoeken, gaten en spleten te komen.
 6. Spoelen: Dompel de spons in het schone water en spoel de wielen van boven naar beneden.
 7. Droog: Gebruik een zachte doek om de wielen daarna te drogen.

Koplampen

Schone koplampen zorgen voor een minder wazig licht wat veiliger is voor tegemoetkomend verkeer.

 1. Reinigen met zeep: Gebruik eerst autoreinigingszeep om de koplampen weg te spoelen. Spoel goed af en laat een paar minuten aan de lucht drogen.
 2. Afplaktape aanbrengen: Breng afplaktape aan rond de koplampen om het lakwerk van de auto te beschermen tegen de volgende paar stappen.
 3. Tandpasta aanbrengen: Yep, tandpasta. Tandpasta is licht schurend, zodat het kleverige resten op je koplampen kan verwijderen. Breng tandpasta en een beetje water aan op elke koplamp.
 4. Verlaten: Laat vijf minuten staan.
 5. Spoelen: Spoel elke koplamp af met water.
 6. Droog: Laat de koplampen aan de lucht drogen. Buff met een schone doek.
 7. Facultatief: Breng autowas aan op de koplampen om te voorkomen dat ze zo vies en troebel worden.

Lichaam

Nu de carrosserie van je auto. Dit is een bevredigende baan, en hier is een geweldige methode. Houd er rekening mee dat er veel verschillende manieren zijn om dit te doen, maar hier is een van onze favorieten.

 1. Spoel auto: U wilt zoveel mogelijk overtollig vuil en gruis verwijderen. U kunt dit doen met een stroom- of hogedrukreiniger met behulp van een breed mondstuk en op een paar meter afstand staan, of u kunt een tuinslang gebruiken. Spoel de auto grondig af, te beginnen met de bovenkant naar beneden werken. Als er hardnekkige plekken zijn, werk daar dan niet te hard aan. Daar komen we later op terug.
 2. Bevestig schuimkanon: Meng water en afwasmiddel in je schuimkanon. De afwasmiddel zal de auto ontvetten. Sluit het schuimkanon aan. Als je geen schuimkanon of elektrische wasmachine hebt, moet je dit handmatig doen door zeep en water te mengen en aan te brengen met een microvezeldoek. Als alternatief kunt u een schuimpistool kopen dat op een slang wordt aangesloten.
 3. Breng schuim aan: Bedek de hele auto met schuim.
 4. Spoelen: Nadat je het een paar minuten hebt laten weken, spoel je de zeep af.
 5. Emmers vullen: Vul een emmer met autozeep en water. Vul een andere emmer met gewoon schoon water.
 6. Breng opnieuw schuim aan: Breng opnieuw schuim aan op de auto.
 7. Schrobben: Draag een microvezelhandschoen en maak de auto handmatig schoon. Begin bovenaan en beweeg in verticale bewegingen om krassen te voorkomen. Werk je een weg naar beneden. Spoel na elk paneel uw washandschoen af in de spoelemmer. Dompel de washandschoen in de zeep en ga verder met het schrobben van de auto.
 8. Spoelen: Nadat je de hele auto hebt geschrobd, spoel je alle zeep af.
 9. Klei bar: Gebruik nu een kleistaaf om verontreinigingen te verwijderen. U weet of dit nodig is als u gruis op het oppervlak van de auto voelt. Als het soepel verloopt, kunt u deze stap overslaan.
 10. Spuitwagen: Voordat u uw kleistaaf gebruikt, spuit u de auto met Soapy Wooder-smeermiddel.
 11. Kleistaaf platmaken: Spreid de kleistaaf uit zodat deze breed en vlak is. Druk lichtjes naar beneden en wrijf in verticale bewegingen totdat de auto glad aanvoelt.
 12. Spoelen: Spoel opnieuw af met uw slang of elektrische wasmachine.
 13. Breng opnieuw zeep aan: Gebruik je schuimkanon of pistool om opnieuw zeep aan te brengen. Goed afspoelen.
 14. Droge auto: Gebruik een microvezel handdoek met diepe vezelss om de auto te drogen. Begin bovenaan, ga in verticale lijnen en werk je een weg naar beneden.

Nu is je carrosserie schoon en droog en ziet er hopelijk een stuk beter uit!

Top Tip

Verwijder eventuele sieraden van tevoren, zodat u geen extra krassen veroorzaakt. Het kan ook helpen om zachte kleding te dragen zonder ritsen of knopen, zodat je de auto niet bekrast terwijl je er tegenaan leunt.

Voorruit en ramen

Je voorruit en ramen zouden

tien een goede reiniging terwijl je het lichaam hebt schoongemaakt, maar het kan watermerken hebben achtergelaten. Of misschien is het niet weg van een vervelende opbouw op de ramen. Laten we de voorruit en ramen schoon krijgen! Je kunt deze tip ook gebruiken voor zijspiegels.

 1. Spray: Spuit een microvezeldoekje in met een glasreiniger speciaal gemaakt voor auto’s.
 2. Vegen: Veeg de ramen, voorruit en zijspiegels schoon. Gebruik rechte verticale en horizontale bewegingen in plaats van cirkelvormig.
 3. Herhalen: Herhaal dit aan de binnenkant van de ramen en voorruit.
 4. Droog: Laat de oplossing aan de lucht drogen.

Hoe u uw auto-interieur kunt reinigen

Nu het exterieur van je auto is aangepakt, is het tijd voor het interieur. We vinden dit altijd een beetje minder bevredigend, maar als het eenmaal klaar is, zul je blij zijn dat je het hebt gedaan.

Wat je nodig hebt

 • Autostofzuiger met opzetstukken.
 • Bekledingsreiniger.
 • Zuurstofbleekmiddel (optioneel).
 • Spuitflessen.
 • Schrobborstel.
 • Microvezeldoeken.
 • Ventilator (optioneel).
 • Vochtabsorberende kristallen (optioneel).
 • Stoffen beschermer (optioneel).
 • Lederreinigingsoplossing (voor lederen stoelen).
 • Schrobborstel met paardenhaar (voor lederen stoelen).
 • Afwasmiddel.
 • Metalen klem.
 • Allesreiniger.
 • Nat vacuüm.

Autostoelen

Laten we beginnen met de stoelen van uw auto die onderhevig zijn aan allerlei soorten vuil: voedselkruimels, huidschilfers van huisdieren en drank morsen. Laten we beginnen met stoffen autostoelen voordat we overgaan op lederen stoelen.

Doek

 1. Vacuüm: Gebruik een stofzuiger om vuil, stof en vuil te verwijderen. Het spleetgereedschap is hier handig om de achterkant van de stoelen naar beneden te krijgen. De bekledingsbevestiging kan helpen om vuil diep in de vezels te krijgen.
 2. Behandel vlekken: Als er merkbare vlekken zijn, behandel ze dan voor. Een bekledingsreiniger werkt hier prima. Volg gewoon het advies van de fabrikant, want elk product is anders. Als je een vlek op basis van kleurstof hebt, meng dan zuurstofbleekmiddel en water en verspreid dat over de vlek. Laat het ongeveer een uur zitten voordat je het poeder stofzuigt.
 3. Breng bekledingsreiniger aan: Als je geen bekledingsreiniger hebt (wat we zeker aanraden, trouwens, ze zijn geweldig), dan moet je de reinigingsoplossing handmatig aanbrengen. Volg het advies van de fabrikant over hoe u de reiniger verdunt en op de autostoelen aanbrengt. Begin bovenaan en spuit de hele stoel. Oververzadig de stof niet.
 4. Schrob de stoelen: Terwijl de bekledingsreiniger zijn magie werkt, schrob je de stoelen met een schrobborstel. Begin bovenaan en werk naar beneden. Spoel de borstel af in een emmer schoon water om overtollig vuil op de borstel te verwijderen.
 5. Stoelen afvegen: Gebruik een microvezeldoek om overtollig vocht af te voeren.
 6. Herhaal indien nodig: Als de stoelen er nog steeds vies uitzien, herhaal dan alle bovenstaande stappen. Sommige stoelen moeten misschien een paar keer worden overgedaan.
 7. Laat stoelen drogen: Open de autodeuren en laat de stoelen aan de lucht drogen. Dit kan enkele uren duren. Om het proces te versnellen, kunt u ventilatoren gebruiken en lucht naar de stoelen blazen. Het kan ook helpen om de auto op een lichte zonnige plek te parkeren. Als de stoelen na een paar uur nog vochtig zijn, plaats dan een container met vochtabsorberende kristallen in het voertuig.
 8. Facultatief: U kunt desgewenst een stoffen beschermer gebruiken, die vuil en vlekken op de stof voorkomt. Als uw auto onderhevig is aan veel vuil en vlekken, is dit een zeer slimme keuze.

Leer

Lederen autostoelen zijn moeilijker schoon te maken omdat ze gemakkelijk beschadigd kunnen raken. Gebruik voordat u aan de slag gaat nooit reinigingsmiddelen die alcohol, aceton of aardolie bevatten, omdat deze de stoelen kunnen beschadigen.

 1. Vacuüm: Stofzuig de stoelen voorzichtig om stof en vuil op het oppervlak te verwijderen.
 2. Spray: Spuit de door u gekozen lederen reinigingsoplossing rechtstreeks op een microvezeldoek.
 3. Vegen: Veeg met behulp van de gedempte doek de stoelen in rechte lijnen af vanaf de bovenkant en werk je way naar beneden. Als de doek droog wordt, voeg dan meer reinigingsoplossing toe. Als de doek droog is, kan deze schurend worden tegen het leer en schade veroorzaken.
 4. Schrobborstel: Als de stoelen na het gebruik van de doek nog steeds niet schoon zijn, probeer dan een schrobborstel. Zorg ervoor dat de borstel zacht is, ideaal gemaakt van natuurlijk paardenhaar. Werk in cirkelvormige bewegingen om vuil op te tillen terwijl je toch zacht bent voor het leer.
 5. Aan de lucht drogen: Open de autodeuren en droog de stoelen aan de lucht. Blijf uit de zon, want dit kan ervoor zorgen dat het leer vervaagt.

Alternatief reinigingsoplossing

Als u geen leerreinigingsoplossing wilt kopen, kunt u deze zelf maken. Meng gelijke delen olijfolie, gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Goed schudden om te mengen.

Tapijten

Nu de stoelen schoon zijn, laten we die tapijten aanpakken. Verwijder eerst de vloermatten, indien mogelijk, en breng deze stappen aan op zowel de tapijten als de vloermatten.

 1. Vacuüm: Stofzuig eerst de tapijten en vloermatten van de auto om overtollig vuil en puin te verwijderen.
 2. Maak reinigingsoplossing: Meng warm water en afwasmiddel in een spuitfles om een bruisende reinigingsoplossing te creëren.
 3. Spray: Spuit de tapijten grondig in met de tapijtreinigingsoplossing.
 4. Breng afwasmiddel aan op de schrobborstel: Breng een laag afwasmiddel aan op een schrobborstel en schrob het hele tapijt om het grondig te verdelen. Dit zal ook vuil en vlekken opheffen.
 5. Spray opnieuw: Gebruik de spuitfles van de reinigingsoplossing om de tapijten te spuiten om het sop weer tot water te verdunnen.
 6. Vegen: Droog afvegen met een microvezeldoekje. Herhaal dit met een aparte doek die in water is gedrenkt om de tapijten volledig af te spoelen.
 7. Aan de lucht drogen: Open de autodeuren en laat de tapijten aan de lucht drogen op een luchtige, zonnige plek.

Veiligheidsgordels

Veiligheidsgordels zijn misschien niet iets waar je samen met de rest van je auto aan denkt, maar hey – ze worden ook vies. Zo maak je ze schoon:

 1. Trek de veiligheidsgordel naar beneden en klem deze vast: Trek de veiligheidsgordel zo ver mogelijk uit en plaats een metalen klem in de buurt van de haspel, zodat deze tijdens het schoonmaken ongespoeld blijft.
 2. Spray: Spuit de veiligheidsgordel in met een allesreiniger of stoffenreiniger. Als alternatief kunt u warm water en een paar spuiten afwasmiddel in een spuitfles mengen.
 3. Schrobben: Gebruik een borstel met stijve borstel om de reinigingsoplossing in de veiligheidsgordel te schrobben. Vergeet niet om dit aan beide kanten te doen. Begin bovenaan en werk je een weg naar beneden.
 4. Vegen: Veeg overtollige zeep en vocht af met een microvezeldoek.
 5. Aan de lucht drogen: Laat de veiligheidsgordel aan de lucht drogen. Dit kan een hele nacht duren, dus wees geduldig.

Binnen plafond

Hoewel het interieur van uw auto er inmiddels waarschijnlijk redelijk goed uitziet, mogen we het plafond niet vergeten. Misschien wilt u dit eerst doen, voor het geval er veel vuil en puin op uw stoelen valt. Hier is de beste methode voor het reinigen van het binnenplafond:

 1. Breng reinigingsoplossing aan: Breng een allesreiniger of bekledingsreiniger aan op een borstel met stijve borstel.
 2. Schrob plafond: Schrob het plafond met de gedempte borstel in lange halen. Je zult zien dat de reinigingsoplossing opslokt. Zo niet, voeg dan meer reiniger en een beetje water toe. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent.
 3. Werk aan vlekken: Waar je vlekken opmerkt, besteed je wat extra tijd aan het schrobben van deze in een cirkelvormige beweging.
 4. Nat vacuüm: Gebruik een natte stofzuiger of een bekledingsreinigingsmachine om over het plafond te gaan. Dit verwijdert vuil dat in de plafondvezels is ingebed. Werk aan de voorkant van je auto en ga de weg terug. Als u in de auto rookt, zal dit wonderen doen bij het verwijderen van residu en geuren.
 5. Aan de lucht drogen: Laat het plafond aan de lucht drogen door uw autodeuren een paar uur open te houden. Als je in staat bent, raden we je aan de auto 24 uur open te laten staan. Hierdoor kan het volledig drogen.

Andere armaturen

Hoe zit het met de rest van de auto? De bekerhouders, de binnenbekleding, de handgrepen, het wiel, de versnellingspook en de rest? Voor deze elementen kunt u een multi-surface cleaner en een microvezeldoek gebruiken.

 1. Spuitdoek: Spuit je doek royaal in met een multi-surface cleaner.
 2. Auto afvegen: Ga over elk deel van de auto, bekerhouders, stuurwiel, versnellingspook, enz., En schrob voorzichtig met de natte microvezeldoek. Werk harder waar vlekken of kleverige resten zichtbaar zijn.
 3. Droog: Droog deze armaturen met een aparte droge microvezeldoek goed.

Hoe u uw auto zonder slang kunt reinigen

Als je geen slang of hogedrukreiniger hebt, hoe kun je dan je auto schoonmaken? Natuurlijk helpt een slang om je auto extreem goed af te spoelen, maar niet iedereen heeft er een.

Een geweldige optie is om een autoreiniger zonder spoeling te gebruiken, zoals de Optimum No Rinse Wash &Shine. Wanneer u dit gebruikt, hoeft u het niet af te spoelen, omdat er geen zeepachtige oppervlakteactieve stoffen in de reinigingsoplossing zitten.

Een andere optie is om heel goed af te spoelen met een microvezeldoek en emmer schoon water. Dit kan veel langer duren en kan wat residu achterlaten omdat het niet zo grondig is als een slang, maar het kan voorlopig de truc doen.

Tips voor het schoonmaken van uw auto

Laten we u achterlaten met een paar extra tips om in gedachten te houden, zodat uw auto brandschoon is zonder enige schade.

 • Spoel je doek regelmatig af terwijl je schoonmaakt in een aparte emmer: Dit verwijdert gruis en vuil van de doek om uw auto te beschermen tegen krassen. Misschien wilt u ook een gritbeschermer gebruiken om vuildeeltjes op te vangen, zodat ze niet in deze emmer water blijven zitten.
 • Sla de kleibar niet over: Het klinkt misschien als een luxeproduct, maar het smeert de auto eigenlijk en beschermt hem tegen scherp gruis.
 • Stof de ventilatieopeningen: Gebruik een borstel met zachte borstel om de ventilatieopeningen af te stoffen. Als alternatief kunt u een goedkope schuimborstel proberen. Zorg voor een stofzuiger in de buurt om het stof op te zuigen, zodat het niet elders in de auto neerdaalt.
 • Gebruik altijd een microvezeldoekje: Dit zijn de meest zachte en effectieve doeken voor het reinigen van uw auto die het lakwerk niet beschadigen, maar toch zoveel mogelijk vocht uit de reinigingsoplossingen absorberen.
 • Een tapijtreinigingsmachine is misschien wel uw beste investering: We hebben onlangs een van deze gekocht voor het schoonmaken van onze bank (er zijn veel honden in het gezin), en het was ongelooflijk om te gebruiken. Maar het kan ook worden gebruikt voor het grondig reinigen van uw auto.
 • Haal de tandenborstel tevoorschijn: Een oude tandenborstel kan precies het juiste zijn om in hoeken en gaten te komen en een deel van dat hardnekkige residu te ontwrichten.

Schone auto

Nu je de beste methoden kent om je auto schoon te maken, zal de volgende passagier die je ophaalt super versteld staan! Deze tips geven u een vlekkeloos exterieur en interieur, terwijl u uw auto beschermt.

Hoewel dit misschien een grote klus is die de hele middag duurt, is het super bevredigend en absoluut de moeite waard. Bovendien, als je eenmaal diep hebt schoongemaakt, hoeft het een tijdje niet opnieuw te worden gedaan, zolang je het maar onderhoudt!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?