Hoe maak je een bovengronds zwembad schoon (heb de hele zomer plezier)

Als je een bovengronds zwembad hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om je zwembad schoon te houden. Niemand wil zwemmen in troebel, met kiemen gevuld water. Er zijn nogal wat stappen voor beginners om te leren een zwembad te onderhouden.

Dus laten we bespreken hoe we een bovengronds zwembad kunnen schoonmaken en het kristalhelder kunnen houden voor die zomerdagen bij het zwembad.

Inhoudsopgave
 • Wat is de beste manier om een bovengronds zwembad schoon te maken?
 • Hoe een bovengronds zwembad schoon te maken
 • Hoe een bovengronds zwembad na het aftappen te reinigen
 • Hoe maak je een bovengronds zwembad schoon dat al maanden zit
 • Hoe zorg je voor een bovengronds zwembad
 • Bovengrondse zwembadreinigingstips
 • Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om een bovengronds zwembad schoon te maken?

Bovengronds zwembad schoonmaken klinkt lastig. Gelukkig is de beste manier voor het schoonmaken van een bovengronds zwembad om een combinatie van verschillende methoden te gebruiken om uw zwembad schoon te houden.

U zult moeten investeren in een goed filter en pomp. Schrap vuil van het oppervlak van het zwembad en stofzuig het. Ook moet u het interieur van uw zwembad schoonmaken en borstelen om te voorkomen dat algen en vuil zich aan de zijkanten en bodem verzamelen.

Het water moet regelmatig worden getest, zodat u de waterbalans kunt behouden en uw zwembad periodiek kunt schokken.

Hoe een bovengronds zwembad schoon te maken

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zwembad filter
 • Slang
 • Sproeikop
 • Skimmer net
 • Bladhark
 • Borstel met nylon borstelharen
 • Telescopische paal

Met een zwembadfilter

Het eerste dat u moet doen wanneer u een bovengronds zwembad krijgt, is het installeren van een goed zwembadfilter en pomp. Het is het beste om een professional te laten doen om dit te doen. De pomp houdt het water circulerend en duwt water door het filter. Het filter reinigt uw water van alle verontreinigingen.

U moet uw zwembadfilter regelmatig reinigen, omdat het zwembadfilter en de pomp van cruciaal belang zijn voor goed zwembadonderhoud. Houd de druk van uw zwembadfilter in de gaten. Wanneer het stijgt, moet u een zand- of DE-filter terugspoelen.

Als u uw filter wilt terugspoelen, volgt u de instructies van de fabrikant.

Als uw filter een patroonfilter is, moet u het eruit trekken en het filter met een tuinslang besproeien om het schoon te maken. Controleer of het patroonfilter in goede staat is. Anders moet het worden vervangen.

Reinig de pompmand elke week terwijl deze puin verzamelt. Verwijder de mand, gooi hem eruit en spoel hem af met een slang. Zorg ervoor dat het veilig is wanneer u het vervangt.

Met de hand

Het filter en de pompmand verwijderen niet al het vuil dat in uw zwembad valt. In plaats daarvan moet u uw zwembad minstens één keer per dag afschuimen en moet u ook elke week de wanden van uw zwembad borstelen om het schoon te houden.

1. Een Skimmer Basket installeren

Als je kunt, installeer dan ook een skimmermand in je zwembad. Het verzamelt kleine brokstukken die in uw zwembad vallen. Zorg ervoor dat je het om de 1-2 dagen leegt. Het voordeel van een skimmermand is dat u uw zwembad niet zo vaak handmatig hoeft af te schuimen.

2. Het zwembad handmatig afschuimen

Gebruik een plat skimmingnet om uw zwembad af te schuimen en elke dag geïsoleerd vuil te verwijderen. Dit zal u helpen uw zwembad schoon te houden.

Soms zorgt een storm ervoor dat er nogal wat bladeren of ander puin in je zwembad vallen. Als dit is gebeurd, kunt u een bladhark om deze items te verwijderen. Het is een tas die aan een telescopische paal wordt bevestigd, zodat je hem over het zwembad kunt trekken en puin kunt verzamelen.

3. Borstel het zwembad

Een keer per week moet u uw zwembad borstelen. Doe dit door een borstelkop aan je telescopische paal te bevestigen. Je borstelt de wanden van je zwembad in een neerwaartse beweging om vuil of algen op de muren te verwijderen. Zorg ervoor dat je tot op de bodem van het zwembad borstelt.

U moet speciale aandacht besteden aan gebieden die niet veel watercirculatie ontvangen, zoals het gebied achter de ladder. U kunt ook een kleinere borstel gebruiken als het gemakkelijker is om kleinere, moeilijk bereikbare gebieden zoals de ladder of aan de bovenkant van het zwembad schoon te maken.

Met een stofzuiger

Het zwembadfilter, afromen en borstelen reinigt uw zwembad slechts tot een punt. U moet ook uw zwembad stofzuigen. Het met de hand stofzuigen van uw zwembad is een tijdrovende taak, dus misschien wilt u een automatische stofzuiger kopen om u tijd te besparen.

Het vacuüm hecht zich aan het filtersysteem en verwijdert vuil en vuil. Als u ervoor kiest om handmatig te stofzuigen, moet u dit een of twee keer per week doen.

1. Skim het zwembad

Zorg ervoor dat het zwembad is afgeroomd en dat al het puin is verwijderd.

2. Bevestig vacuüm aan telescopische paal

U moet een vacuüm aan een telescopische paal bevestigen. Zorg ervoor dat het borstels of rollers heeft. Ze zullen helpen het vuil en puin van de bodem van het zwembad te verwijderen.

3. Slangen bevestigen

Bevestig een slang aan uw stofzuiger door de slang in het draaibare uiteinde van de kop te plaatsen. Plaats de stofzuiger in het zwembad en leun de paal langs de zijkant van het zwembad. Dit voorkomt dat de paal in het zwembad glijdt terwijl u de slang aan de stofzuiger bevestigt.

Wanneer u de slang aan de vacuümkop hebt bevestigd, plaatst u de vacuümkop, telescopische paal en slang in het zwembad.

Steek nu het andere uiteinde van de slang in de retouruitlaat van de skimmer. Haal het mandje uit het retouruitlaat van de skimmer. Plaats vervolgens het losse uiteinde van de slang in het zwembad.

Houd het voor de retouruitlaat van de skimmer zodat het water door de slang kan worden geduwd totdat er geen bellen meer uit de vacuümkop komen. Steek de slang in de retouruitlaat van de skimmer en zorg ervoor dat deze stevig is geplaatst.

4. Vacuüm

Gebruik de paal die aan uw stofzuiger is bevestigd en stofzuig de bodem van uw zwembad. Zorg ervoor dat je al het vuil verwijdert en dat je je stofzuigen overlapt, zodat je het zwembad effectief twee keer stofzuigt.

Schokkend voor het water

Een keer per week moet u overwegen om het water van uw zwembad te schokken met behulp van een schokkit zoals Super Shock Treatment Swimming Pool Chlorine Cleaner. Dit zal het chloorgehalte drastisch verhogen, zodat verontreinigingen worden verwijderd. Het is een uitstekend hulpmiddel om te gebruiken als uw chloorgehalte te laag wordt.

Nadat u uw zwembad hebt geschokt, wacht u tot het chloorgehalte terugkeert naar 3 of 4 ppm voordat u het opnieuw gebruikt.

Wanneer u het water schokt, moet u de instructies van de fabrikant volgen om het water van uw zwembad te schokken.

Hoe een bovengronds zwembad na het aftappen te reinigen

Na het aftappen van uw bovengrondse zwembad, moet u de zwembadvoering schoonmaken. Op deze manier zijn de liner en wanden van het zwembad brandschoon wanneer u weer water aan uw zwembad toevoegt.

 • Tijd: Middag
 • Moeilijkheid:Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Emmer
 • Spons
 • Tuinslang
 • Carterpomp
 • Afvoerslang

1. Maak de reinigingsoplossing

Voeg voldoende afwasmiddel toe aan een emmer water zodat er sop begint te ontstaan. U kunt ook een commerciële zwembadlinerreiniger gebruiken in plaats van afwasmiddel als u dat liever hebt.

2. Schrob de Liner

Gebruik de spons om de zwembadvoering voorzichtig te schrobben. Je wilt niet te veel kracht gebruiken, want je kunt het scheuren. Zorg ervoor dat u alle zwembadliner schoonmaakt.

3. Spoelen

Gebruik een tuinslang om de voering van uw zwembad af te spoelen totdat alle zeep is verwijderd. Mogelijk moet u een carterpomp en een afvoerslang gebruiken om ervoor te zorgen dat al het zeepsop uit uw zwembad is verwijderd.

Zorg ervoor dat het water in een veilige omgeving is verwijderd.

Hoe maak je een bovengronds zwembad schoon dat al maanden zit

Als uw zwembad al maanden rondhangt en niet is schoongemaakt, is het waarschijnlijk bruin of zwart geworden van vuil- en algengroei.

 • Tijd: Minstens 24-48 uur
 • Moeilijkheid:Beginner

Wat je nodig hebt

 • Skimmer net
 • Chloor
 • Shock
 • Flocculent
 • Zwembad vacuüm

1. Schoon rond het zwembad

Maak het gebied rond het zwembad schoon voordat u begint met het schoonmaken van het zwembad. Zorg ervoor dat alle stokken, takjes, meubels, etc. zijn verwijderd. Ruim vervolgens vuil of modder op die zich daar heeft verzameld, zodat het niet in het zwembad terechtkomt.

2. Scheer het puin af

Een zwembad dat al enkele maanden verwaarloosd is, heeft waarschijnlijk nogal wat puin in zich. Gebruik een skimmernet om al het vuil dat je maar kunt uit je zwembad te verwijderen.

3. Het filter uitvoeren

Schakel het filter in. Het is een belangrijk onderdeel van het reinigen van uw zwembad en zal helpen om verontreinigingen te filteren.

4. Chloor toevoegen

U moet chloor toevoegen aan uw zwembad. Probeer voldoende toe te voegen dat het chloorniveau tussen 10 ppm en 30 ppm ligt.

5. Stofzuig het zwembad

Stofzuig het zwembad om meer van het vuil en kleine deeltjes die in het zwembad hangen te verwijderen.

6. Voeg Flocculent toe

Voeg wat flocculent zoals Cloroxx Sink toe aan Clear Flocculent aan uw zwembad. De flocculent zorgt ervoor dat de modder in uw zwembad samenklontert en zinkt, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

7. Test de waterbalans

Test de waterbalans van uw zwembad.

8. Schok het zwembad

U moet het zwembad schokken door een schokkit te gebruiken zoals Super Shock Treatment Swimming Pool Chlorine Cleaner. Dit zal helpen om alle verontreinigingen uit uw zwembad te verwijderen en het chloor opnieuw in evenwicht te brengen.

Hoe zorg je voor een bovengronds zwembad

Om voor uw bovengrondse zwembad te zorgen, moet u het zwembadfilter minstens 8 uur per dag laten werken, dagelijks vuil uit uw zwembad afschuimen en het zwembad wekelijks schoonmaken.

U moet ook de chemische en pH-balans regelmatig controleren, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw zwembad een gezonde zwemomgeving biedt voor uw familie en vrienden.

Checklist voor onderhoud

Er zijn dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse klusjes die u moet doen om ervoor te zorgen dat uw zwembad schoon en gezond blijft. Hierdoor kan uw gezin de hele zomer genieten van zwemmen in uw zwembad.

Dagelijks

 • Laat het zwembadfilter minstens 8 uur per dag draaien.
 • Controleer de filterdruk en hoe deze werkt.
 • Controleer het waterniveau om er zeker van te zijn dat het rond het mid-skimmerniveau ligt.
 • Scheer puin.
 • Lege skimmer- en pompmanden met puin.
 • Controleer het chloorgehalte dat tussen 2-4 ppm moet liggen.
 • Controleer het PH-saldo van uw zwembad. Het moet tussen 7,4 -7,6 liggen.

Wekelijks

 • Scheer het oppervlak van uw zwembad af voordat u het stofzuigt.
 • Borstel je zwembad na het stofzuigen.
 • Test de alkaliteit die tussen 80-120 ppm moet liggen.
 • Voeg algencide toe om de algen in het zwembad te doden.
 • Voeg ook clarifier en metaalcontrole toe.
 • Schoon gebied rond het zwembad.
 • Voeg chloortabletten toe.
 • Spoel uw filter terug of reinig het als de druk 8-10 PSI is gestegen ten opzichte van de schone druk.
 • Schok het zwembad.

Maandelijks

 • Test pool chemie. Herbalanceer indien nodig.
 • Controleer op algen die zich ontwikkelen in moeilijk schoon te maken delen van het zwembad.
 • Reinig de waterlijn en binnen de skimmermuren.

Jaarlijks

 • Winteriseer het zwembad

Het zwembad schoonhouden in de winter

U moet uw zwembad voorbereiden op de koelere wintermaanden wanneer u er niet regelmatig in zult zwemmen. Het winterklaar maken van uw zwembad zal ook helpen om het klaar te houden voor uw gezin nadat de winter voorbij is.

 • Tijd: Middag
 • Moeilijkheid:Beginner

Wat je nodig hebt

 • Winterklaar kit
 • Zwembadafdekking

1. Apparatuur verwijderen

Verwijder alle apparatuur uit uw zwembad, inclusief eventuele skimmermanden en ladders.

2. De filtertank afvoeren en reinigen

Reinig uw filter. Als u een patroonfilter hebt, zorg er dan voor dat de patroon in goede staat is en volledig droog is voordat u deze in de filtertank vervangt. Laat er geen vocht op zitten, want het zal enkele maanden in de tank zitten.

3. Apparatuur reinigen en de slang afvoeren

Reinig alle apparatuur die u in uw zwembad had en laat de slang leeglopen.

4. Balanceer het zwembadwater

De balans van uw zwembadwater zal voor de winter veranderen, omdat het wordt aanbevolen dat u de ph-, alkaliteits- en calciumhardheidsniveaus verhoogt. Je zult ook je zwembad moeten shockeren.

Nadelenhet gebruik van een winterset zoals In the Swim Pool – Winterizing and Closing Kit om ervoor te zorgen dat de chemische niveaus van uw zwembad klaar zijn voor de winter.

5. Bedek het zwembad

Bedek het zwembad om ervoor te zorgen dat al het vuil uit de tank wordt gehouden. De hoes helpt ook voorkomen dat het weer de waterbalans en chemie beïnvloedt.

Bovengrondse zwembadreinigingstips

 • Voeg een zonnedeken toe aan het zwembad. Dit verhoogt de temperatuur met 15 graden en helpt de chemische balans te behouden.
 • Winteriseer het zwembad op de juiste manier.
 • Laat de pomp dagelijks minstens 8 uur draaien.
 • Zorg ervoor dat de waaier van uw filterpomp niet verstopt blijft.
 • Patch en maak de liner schoon.
 • Breng eenmaal per week een shockwaterbehandeling aan.
 • Stofzuig meer dan eens per week.
 • Voeg een tennisbal toe om oliën in het zwembad te absorberen.
 • Reinig en onderhoud het filter.
 • Test de waterbalans vaak.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u een bovengronds zwembad schoonmaken?

Een bovengronds zwembad moet dagelijks worden schoongemaakt. Het doel is om vuil te verwijderen en ervoor te zorgen dat het chloor en PH in balans zijn.

U moet de tegels en voering elke week stofzuigen en reinigen en eventuele algencide toevoegen die nodig kunnen zijn.

Het zwembadfilter moet seizoensgebonden worden gereinigd.

Wat is de snelste manier om een vies zwembad schoon te maken?

Als je een vies zwembad hebt, is een snelle manier om het schoon te maken, te beginnen met het schoonmaken van het gebied rond het zwembad. Gebruik vervolgens een skimmernet om vuil op te ruimen en zorg ervoor dat het filter draait. Je kunt flocculant toevoegen om de modder samen te laten klonteren en te laten zinken, zodat het gemakkelijker te verwijderen is.

Als je een zwembad vol algen hebt, moet je het zwembad schokken om het te doden. Groene algen vereisen dat u het zwembad twee keer schokt. Bruine algen hebben 3 schokbehandelingen nodig. Zwarte algen hebben 4 behandelingen nodig. Voeg indien nodig algencide toe.

Wacht met zwemmen in het zwembad totdat het chloorgehalte ongeveer 5 ppm is.

Welke chemicaliën heb ik nodig om mijn bovengrondse zwembad schoon te houden?

Er zijn verschillende zwembadreinigers of chemicaliën die u nodig heeft om uw bovengrondse zwembad schoon te houden.

 • Je hebt chloor nodig, een krachtig antisepticum. In de zomer breekt het echter snel af.
 • Calcium is ook nodig. Calciumchloride is een waterverharder en het vermindert ook vlekken. Het is van vitaal belang voor bovengrondse zwembaden.
 • Je hebt ook cyanuurzuur nodig, een zwembadstabilisator. Het houdt het chloor stabiel.
 • Algaecide is nodig om algen te doden en te voorkomen dat het in uw zwembad groeit.
 • Alkaline zal u helpen een hoge pool PH te behouden. Dit is nodig omdat chloor een hoge PH nodig heeft.
 • De laatste chemische stof die nodig is, is shock. Shock is meestal een combinatie van chloor en algencide. Het helpt om de beschikbaarheid van chloor te optimaliseren.

Kun je bleekwater in een zwembad gieten?

Ja, sommige mensen raden aan om chloorbleekmiddel in je zwembad te gieten. Het bespaart geld ten opzichte van het gebruik van standaard chloor. Als het echter niet goed wordt gedoseerd, kan chloorbleekmiddel giftig zijn voor zwemmers omdat het de ogen, huid en luchtwegen irriteert.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Allesreiniger Power & Fresh - Original - 1.5L x2