Hoe u uw leistenen aanrecht kunt reinigen en onderhouden

Heb je leistenen werkbladen in huis die er smerig uitzien, maar ben je te bang om ze schoon te maken? Het schoonmaken van leisteen is immers lastig. Leisteen is een poreuze steen die er prachtig uitziet in de keuken en badkamer.

Als het echter niet correct wordt schoongemaakt, kunt u het oppervlak etsen. Het is dus belangrijk om te weten hoe je leistenen werkbladen kunt reinigen, zodat je hun schoonheid nog jaren kunt behouden.

Inhoudsopgave
  • Wat is de beste reiniger voor het reinigen van leisteen?
  • Hoe leistenen werkbladen schoon te maken
  • Hoe vlekken uit leistenen werkbladen te krijgen
  • Hoe leistenen werkbladen te beschermen en te onderhouden
  • Waar het op neer komt

Wat is de beste reiniger voor het reinigen van leisteen?

De beste reinigingsmiddelen voor het reinigen van leisteen zijn milde reinigingsmiddelen zoals afwasmiddel of castiliëzeep. Teak- of leisteenolie wordt gebruikt voor het diep reinigen van het leistenen aanrechtblad. Terwijl ontsmettingsalcohol wordt gebruikt voor het verwijderen van vlekken.

Je wilt ook waterstofperoxide en zuiveringszout bij de hand hebben voor het reinigen van de specie.

Het is belangrijk om het gebruik van zure producten zoals azijn en citroensap te vermijden, evenals op olie gebaseerde en schurende chemicaliën. Zure producten en schurende chemicaliën kunnen het oppervlak van uw leistenen aanrecht etsen en beschadigen.

Je zult ook reinigers op basis van was willen vermijden. Een heet voorwerp dat op het aanrecht wordt geplaatst, kan ervoor zorgen dat de was smelt en uw mooie leistenen aanrechtblad bevlekt.

Hoe leistenen werkbladen schoon te maken

Gelukkig hoeft een leistenen aanrechtblad niet constant schoongemaakt te worden. Het moet echter wel regelmatig worden schoongemaakt, omdat zand en vuil uw mooie steen zullen etsen en wegslijten.

Veeg het dagelijks af met een microvezeldoek en concentreer je op het schoonmaken van het leistenen aanrechtblad wanneer het er smerig uitziet of om de twee of drie weken.

Om je aanrecht schoon te maken, heb je het volgende nodig:

  • Een microvezeldoek
  • Afwas- of Castiliëzeep
  • Een emmer
  • Een niet-grove handdoek.

1. Verwijder vuil

Gebruik een droge microvezeldoek om je leistenen aanrecht af te vegen en verwijder al het vuil, kruimels en puin. Doe dit ijverig, want alle deeltjes die op uw aanrechtblad achterblijven, kunnen de lei krassen wanneer u deze met een sopje reinigt.

2. Vul je emmer met zeepsop

Vul je emmer met warm water en voeg een paar eetlepels afwasmiddel of Castiliaanse zeep toe aan het water. Doe je niet-grove handdoek in het zeepsop.

3. Reinig uw leistenen aanrechtblad

Zorg ervoor dat je de handdoek uitwringt voordat je hem op het aanrecht veegt om te voorkomen dat hij een enorme puinhoop maakt en overal zeepsop krijgt. Maak je leistenen aanrecht zorgvuldig schoon door het af te vegen met de niet-grove handdoek die het zeepsop heeft opgezogen. Spoel de handdoek regelmatig in de emmer om vuil dat de handdoek oppakt te verwijderen.

Neem de tijd om de zeep zijn werk te laten doen en al het vuil op te rapen. Als u een vlek of vlek ziet, dompelt u een borstel met zachte borstel in het zeepsop en schrobt u de vlek voorzichtig totdat deze is verwijderd.

4. Spoel het aanrecht af

Spoel nu het aanrecht met schoon water om alle zeep te verwijderen. Eventuele zeepachtige resten die overblijven, trekken vuil aan waardoor het aanrecht vrij snel vies wordt. Als u alle zeepachtige resten verwijdert, duurt het veel langer voordat het aanrecht vuil wordt, zodat u het niet zo vaak hoeft schoon te maken.

5. Droog je aanrecht

Nogmaals, neem een droge microvezeldoek en droog de steen voorzichtig. Zorg ervoor dat je al het water uit de coun hebt verwijderdtertop.

Het is een goed idee om je aanrechtblad elke keer dat je het afveegt met water te drogen. Dit moet vlekken of minerale afzettingen voorkomen.

Hier is een demonstratie van het schoonmaken van leisteentegels. Hij verwijst naar het schoonmaken van een leisteenvloer, maar je past dezelfde techniek toe op je leistenen werkbladen.

Hoe vlekken uit leistenen werkbladen te krijgen

Als je merkt dat je mooie leistenen aanrechtblad is gekleurd, zijn er een paar trucs die je kunt proberen.

1. Gebruik waterstofperoxide en water

Meng eerst gelijke delen water en waterstofperoxide in een fles.

Spuit dit mengsel vervolgens op de vlek en laat het daar ongeveer vijf of tien minuten zitten. Schrob nu voorzichtig aan de vlek met een zacht schrobkussen of een borstel met zachte borstel. Gebruik geen staalwol! Het zal het oppervlak van de steen krassen.

Gebruik ten slotte een vochtige warme handdoek om de lei schoon te vegen.

2. Meng zuiveringszout en waterstofperoxide

Een taaie vlek kan een sterkere oplossing nodig hebben. Meng zuiveringszout en waterstofperoxide tot een pasta.

Zuiveringszout en waterstofperoxide zijn milde reinigingsmiddelen en veilig voor leistenen werkbladen. Bovendien werken ze samen om vuil en vet op te tillen en te verwijderen.

De pasta zal een tijdje borrelen. Wacht tot het borrelen is gestopt en veeg de pasta vervolgens voorzichtig op de vlek. Wacht tot de pasta uitzet en veeg deze vervolgens weg met een droge doek.

Hoe leistenen werkbladen te beschermen en te onderhouden

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw leistenen werkbladen te beschermen en te onderhouden, zoals het aanbrengen van teakolie, het onmiddellijk reinigen van morsen en het afdichten van de steen.

1. Breng teak of leisteenolie aan

Nadat je je aanrecht hebt schoongemaakt en gedroogd, breng je een dun laagje teak- of leisteenolie aan met een zachte doek. Leisteenolie is duur en moeilijk te vinden, maar teakolie werkt net zo goed en is gemakkelijker te vinden tegen een redelijke prijs.

2. Reinig morsen onmiddellijk

Om de mooie glans van de steen te behouden, moet u ervoor zorgen dat u eventuele morsen onmiddellijk reinigt. Dit voorkomt dat minerale afzettingen en watervlekken zich ontwikkelen.

3. Afdichting aanbrengen

Een nieuw geïnstalleerd leistenen aanrechtblad had verzegeld moeten zijn. Water dat erop spat, zal kraal zijn. Na verloop van tijd zal water dat op het aanrecht spat echter niet langer parelen.

Dit betekent dat het tijd is om de leisteen opnieuw te zaaien.

Sluit het aanrecht af met een steen-en-tegelsealer. Je kunt de sealer vinden bij de meeste grote bouwmarkten en tegelverkopers. Volg de aanwijzingen van de kit om uw tegel goed af te dichten.

4. Hanteer zwaar keukengerei zorgvuldig

Terwijl u rond uw leistenen aanrecht werkt, moet u zorgvuldig omgaan met zwaar keukengerei. Niets is erger dan een zware koekenpan te laten vallen en je aanrecht te chippen!

Gebruik je keukenblad ook niet als snijplank. Dit zal ook krassen en het oppervlak van de leisteen beschadigen.


Waar het op neer komt

Nu u weet hoe u leistenen werkbladen moet reinigen, moet uw leisteentegel gemakkelijk te onderhouden zijn. Dus behandel keukengerei zorgvuldig, sluit de steen af, maak morsen onmiddellijk schoon, maak het reinigen van leisteen onderdeel van je routine en breng teakolie aan na het schoonmaken. Als u deze stappen volgt, krijgt u een prachtig leistenen aanrechtblad dat jaren meegaat.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe hout schoonmaken