Hoe u uw lenteseizoenkastwissel kunt beheren


Hoe u uw lenteseizoenkastwissel kunt beheren

 • Reparatie en schone kleding voor winterstalling voordat de lente aanbreekt
 • Reinig alles in je kast van boven naar beneden, vooral als het een natuurlijke vezeltextiel is dat bestemd is voor langdurige opslag
 • Kies opslagomstandigheden en producten die kleding beschermen tegen blootstelling aan drukschade, licht, warmte en vocht
 • Vul uw mottenpreventieproducten aan en verfris deze, zoals niet-toxische feromoon kleding mot vallen
 • Ruim je kast grondig op door te sorteren wat je moet bewaren, gooien of doneren
 • Kies een organisatiestijl die het beste bij jouw voorjaarsgarderobe past
 • Gebruik labels om gemakkelijk te identificeren waar elk type kleding moet worden geplaatst
 • Stel een kalenderherinnering in om opgeslagen winteritems om de paar maanden te luchten

Met de verandering in het seizoen komt de noodzaak om opnieuw te evalueren wat je kunt veranderen over hoe je organiseer je kast en wat je garderobe je te bieden heeft voor de lentemaanden. Een paar gangbare praktijken en een insider tip of twee hebben je kast in een mum van tijd klaar voor de seizoensshift.

Leer uw lokale weerpatronen kennen

Naarmate de wintermaanden verstrijken, is het tijd om na te denken over wat je van plan bent in de rotatie van je kledingkast te houden en wat je wilt opslaan voor de lente- en zomerperiode. Afhankelijk van waar je woont, kan je lenteseizoen nog steeds besneeuwde dagen en koele nachten zien, dus je moet kleding die laag goed bij de hand houden.

Voorjaarsbuien komen in veel klimaten vaak voor, wat betekent dat waterdichte uitrusting die goed dient tegen winterstormen ook iets langer zijn plaats in uw kast zal behouden. Als dit je eerste lente op een nieuwe locatie is, wil je misschien de weergegevens van de afgelopen jaren opzoeken om te zien of het gebied een reputatie heeft voor verrassende temperatuurdalingen of zware stormen gedurende het seizoen.

Met de winter die zich terugtrekt en de zomer stijgt, kunnen de lentemaanden voor de meeste mensen vaak onvoorspelbaar zijn en vatbaar voor wipveranderingen, wat het plannen van een uitgebalanceerde en functionele garderobe des te moeilijker maakt. Wacht met het inpakken van stukken zoals lichtgewicht wollen vesten of met zijde beklede blazers voor het geval je hun extra warmte nodig hebt. Dit kan je behoeden voor klauteren om die favoriete jassen of thermiek uit te graven waarvan je dacht dat ze veilig waren om op te slaan tot het volgende koele seizoen begint.

Omarm de lenteschoonmaakgeest

Voorjaarsschoonmaak is meer dan alleen zorgen dat je de stofkonijnen verjaagt en alles grondig wegveegt. Het betekent ook dat je wat extra tijd moet nemen om in de hoeken en gaten van je kasten te graven om ervoor te zorgen dat ze geen uitnodigende broedplaats zijn voor kledingmotten. Met warmer weer komen veel van de wonderen van de natuur, maar de paringsgewoonten van kledingmotten zijn verre van een welkome verrassing voor je natuurlijke vezels en luxe kleding.

Reinig, stofzuig en veeg alle oppervlakken in je kasten schoon, stofzuig en veeg ze af

Als je al de gewoonte hebt om cederblokken en lavendelzakjes in je kast te gebruiken, is dit het moment om ze aan te vullen en te vernieuwen. De essentiële oliën die deze natuurlijke mottenwerende middelen effectief maken, vervagen met de tijd. Zodra je alle oppervlakken en laden in je kast, kisten en koffers volledig hebt opgeruimd en schoongemaakt, kun je nieuwe ceder- en lavendelwerende middelen ingooien voor een nieuwe start.

Zorg ervoor dat uw kleding mot vallen zijn op hun plaats en kopen kleding mot trap navullingen indien nodig – dit is uw eerste verdedigingslinie om een nieuwe mottenplaag te voorkomen.

Maar stop daar niet – de belangrijkste stap in het voorkomen van een lenteplaag is om je te wassen winterweerkleding grondig voordat het in diepe opslag gaat. Motten beschouwen de eiwitten in restanten van organisch materiaal, zoals zweetvlekken, huid- en haarcellen, als een gastronomische delicatesse. Natuurlijke vezels zoals zijde, kasjmier en andere soorten wol zijn poreus en klampen zich met een wanhopige wil vast aan elk restje van deze eiwitten.

Lees ook:   Kaarsvet verwijderen | Hoe haalt u kaarsvet uit kleding?

Zelfs als een kledingstuk er in één oogopslag schoon uitziet, is het het beste om elk stuk door een grondig was- en zorgvuldig droogproces te sturen voor de beste preventiepraktijken. Stomerij maakt gebruik van krachtige chemische oplossingen die deze eiwitten effectief kunnen afbreken, maar thuis met de hand wassen met zijde of wolveilige wasmiddelen kunnen net zo goed werk leveren als je de juiste stappen volgt. Kijk naar een van onze stap-voor-stap gidsen voor het wassen van de handen natuurlijke vezel kleding zoals zijde of kasjmier voor meer informatie.

Het belang van een seizoenswisseling

Afgezien van de voor de hand liggende doelen om een opgeruimde kast te houden en mottenplagen te voorkomen, helpt een seizoenswissel voor je kledingkast je kleding langer mee te gaan en voorkomt dat je te veel uitgeeft aan nieuwe kledingaankopen.

In plaats van al je kleding bij elkaar geknepen in de kast te houden, geef je je lentegarderobe de kans om te ademen zonder de dikke, zware items met koud weer die ze verdringen. En het organiseren van je kleding per seizoen helpt je te zien waar je een overvloed aan één type kleding hebt en wat je misschien mist op andere gebieden.

Het verwijderen van dikke winterbreikleding geeft je lentekleding de kans om ruimte te maken en te ademen

Het gewicht en de dikte van een kledingstuk is echter niet het enige dat bepaalt welk seizoen waar het is. De snit, het ontwerp en de kleur van kleding kunnen het ook geschikter maken voor het ene seizoen dan het andere. Donkere juweeltinten en items met hoge hals of lange mouwen passen natuurlijk beter bij een herfst- of wintergarderobe dan bij een lente- of zomergarderobe.

Terwijl je door je kleding en accessoires gaat met het oog op het opbergen van wat je in het voorjaar niet zult gebruiken, denk dan aan speciale gelegenheden die je misschien moet bijwonen. De lente is een populaire tijd voor bruiloften en familiefeesten. Vloeiende jurken, fris Beddengoed en licht vests zijn allemaal lentefavorieten voor formele en informele evenementen.

Opschonen voordat u een organisatiestijl kiest

Het organiseren van je voorjaarskast zal niet zo effectief zijn als je vasthoudt aan oude en versleten stukken die je niet snel zult dragen. Het kan moeilijk zijn om sommige kledingstukken los te laten die sentimentele waarde hebben, dus overweeg je opties zorgvuldig. Een speciaal stuk werkt misschien niet langer voor u, maar het schenken aan een goede vriend of geliefde kan het kledingstuk nieuw leven inblazen en u nog steeds in staat stellen het gebruik ervan te waarderen.

Het afstoten van items die hun waarde of gebruik hebben verloren, zal je ook helpen je garderobe zorgvuldig op te frissen als het tijd is om nieuwe stukken te kopen. Ruimte maken in je kast voordat je nieuwe kleding koopt, voorkomt overbevolking en rommel. Laat het niet voor nadat je thuis bent gekomen met je boodschappentassen om ruimte te creëren voor die aankopen, anders loop je het risico dat je het te lang uitstelt en vergeet of geen tijd meer hebt om alles goed te organiseren.

Sommige mensen vinden het opruimen van hun kast gemakkelijker als ze hem volledig leegmaken en stuk voor stuk een stapel items sorteren, beslissen of ze ze willen houden, gooien of doneren terwijl ze gaan. Degenen die beperkte ruimte hebben of een kleine kast misschien geeft u er de voorkeur aan om gewoon alles één voor één door te bladeren.

Welke manier je ook kiest, vertrouw op je instincten en beweeg snel genoeg dat je niet lang over elke keuze werkt. Een van de beste manieren om te zien of een kledingstuk echt in je kledingkast thuishoort, is hoe gemakkelijk je jezelf kunt zien dragen op het moment dat je het aanraakt. Als je merkt dat je excuses maakt waarom je het niet meteen kunt dragen, zoals niets dat overeenkomt met het of je hebt niet de juiste schoenen of accessoires om ermee te dragen, is de kans groot dat het niet goed bij je kledingkast past.

Lees ook:   HG badkamerreiniger extra glans Dé sanitairreiniger voor glanzend sanitair

Opruimen is ook een uitstekend moment om elk kledingstuk te bespreken om te controleren op alles wat mogelijk moet worden gerepareerd of dat te beschadigd of gekleurd is om te repareren. Als een stuk bestemd is voor opslag, repareer het dan voordat je het wegpakt, zodat het klaar is om te dragen wanneer de volgende seizoensverschuiving langskomt.

Opbergtips voor delicate winterkleding

Voordat je elk stuk van je wintergarderobe in een doos gooit en uit het zicht duwt, laten we enkele belangrijke feiten bespreken over de beste manier om bepaalde items op te bergen.

De winter is een populair seizoen voor enkele van de duurste textielsoorten, zoals zijde voor jurken en jasvoering en kasjmier truien en thermische slijtage. Natuurlijke vezels kunnen gemakkelijk beschadigd raken wanneer ze onjuist worden opgeslagen.

Vouw, hang geen kasjmier en merino fijne kledingstukken op

Bij frequente rotatie slaat zijde het beste op door aan gecoate hangers te worden opgehangen. De coating, meestal gemaakt van fluweel of fluweelachtig materiaal, voorkomt dat de stof van de hanger glijdt en beschermt deze tegen misvorm door de hangervorm. Het opslaan van zijden stukken voor de lange termijn kan echter het gebruik van een opbergzak met rits en weefselbedekking vereisen.

Voor kasjmier en merinowol kleding, het ophangen ervan voor zelfs een korte tijd kan ervoor zorgen dat de vezels uitrekken of breken. Of het nu het seizoen is voor deze kledingstukken of niet, ze moeten altijd worden gevouwen in plaats van opgehangen. Dit vereist een beetje extra aandacht tijdens langdurige opslag. Zuurvrij tissuepapier kan tussen gevouwen lagen worden gebruikt om wrijving of drukschade te voorkomen. Een hangertas met ritssluiting die de kledingstukken laat ademen, voorkomt ook schade beter dan een tas die volledig van niet-ademend plastic is gemaakt.

Met elk van deze kledingstukken kunnen ongeziene problemen optreden, zelfs wanneer ze in de beste omstandigheden worden bewaard. Zelfs wanneer ze zijn opgeslagen na het vers wassen, kunnen diep ingestelde transpiratievlekken na verloop van tijd geel worden. Dit kan eenvoudig worden aangepakt als u items uit de opslag haalt om op deze problemen te controleren. Zijde en wolveilige vlekkenverwijderaars kan u helpen het uiterlijk van uw kledingstukken te herstellen en de kans te verkleinen dat motten iets vinden om op te snacken als u niet kijkt.

Organisatie van de voorjaarskledingkast

Lentevriendelijke organisatiemethoden

We hebben eerder verschillende methoden onderzocht om je garderobe in detail te organiseren, maar er zijn veel configuraties die kunnen werken wanneer je een dienst in het seizoen probeert. Het veranderen van een kledingkast volgens het seizoen is slechts één manier om een kastruimte in te richten; er zijn veel andere methoden die kunnen worden gebruikt in combinatie met de seizoensgebonden aanpak.

Departement

Dit is de meest conventionele manier om een kast te sorteren, ongeacht het seizoen, dus veel mensen kiezen standaard voor deze stijl van organiseren als ze niet zeker weten wat ze nog meer moeten doen. Met de afdelingsstijl organisatiemethode worden kleding gegroepeerd zoals je ze in de winkel zou vinden: tops, broeken, jurken, bovenkleding, accessoires, enz.

Met een garderobe met een lentethema werkt dit goed voor mensen die veel afzonderlijke stukken hebben die op verschillende manieren op elkaar kunnen worden afgestemd. Je kunt je proces nog meer stroomlijnen door elke ‘afdeling’ kleding te organiseren op mouwlengte voor tops of zoomlengte voor broekjes en jurken. De meest gebruikelijke manier om vanaf daar te sorteren is van kortst naar langst.

Capsule

Een capsule kledingkast is een favoriet onder minimalistische liefhebbers en fashionista’s die elk seizoen de voorkeur geven aan een strak samengestelde collectie kleding. De belangrijkste aantrekkingskracht van deze organisatiestijl is de manier waarop het het proces van elke dag voorbereiden vereenvoudigt.

Voor degenen die de ruimte hebben, kunnen ze een op zichzelf staand ophangrek gebruiken voor hun seizoensgebonden capsulestukken en het grootste deel van hun kledingkast in een traditionele kastruimte houden. Anderen verkleinen hun bestaande kast om alleen de items te bevatten die ze voor dat seizoen hebben geselecteerd. De lente is een geweldige tijd van het jaar om gebruik te maken van een veelzijdige capsule wardrobe. Het gebruik van lagen is gebruikelijk voor het organiseren van capsules en de variërende temperaturen van de lente vereisen vaak gelaagdheid gedurende de dag.

Lees ook:   Afvoer verstopt? De beste tips om uw afvoer te ontstoppen

Organisatiestijlen van kast

Gelegenheid

Deze organisatiemethode is het meest geschikt voor degenen onder ons die duidelijke eisen stellen aan de manier waarop we ons kleden voor werk en spel, vooral wanneer de lichtere veer-geschikte ensembles niet precies zijn wat we ‘business casual’ noemen. Als uw baan een formeel uniform of een zeer specifieke kledingstijl vereist, kunt u het meest profiteren van het rangschikken van uw voorjaarskast op basis van uw verantwoordelijkheden en sociale verwachtingen.

U kunt deze methode gemakkelijker maken om mee te werken door labels te gebruiken die duidelijk beschrijven welke kleding bij welk soort gelegenheid hoort. Dit maakt het klaarmaken voor het werk of het aankleden voor een avondje uit een makkie. Duidelijk zijn over welke stukken van je kledingkast waar thuishoren, kan je in de toekomst grote hoofdpijn besparen, zoals rondrennen op zoek naar die ene voor het werk geschikte rok die je nodig hebt, om er vervolgens achter te komen dat deze eerder in de week werd gedragen voor een avondje uit met vrienden.

Kleur

De lente presenteert een mooie tijd van het jaar om je kast te organiseren door een kleurgecodeerde volgorde. De zachte pasteltinten en heldere witte tinten die doen denken aan een nieuw ontluikende tuin raken nooit uit de mode voor lentekleding. Flirterige prints en frisse patronen zijn ook klaar om uit de winterse doldrums te exploderen en de komende warmte van de zomer te vieren.

Je hoeft niet te spelen volgens strikte regels voor kleurafstemming wanneer je je kast op deze manier organiseert – je kunt het een beetje mixen door je favoriete coördinerende kleuren en patronen aan elkaar te koppelen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het meeste uit je garderobe-opties voor het seizoen haalt.

Kastorganisatie op kleur

De ultieme checklist voor het omwisselen van voorjaarskasten

Gebruik deze notities om u te helpen het proces te versnellen:

 • Reparatie en schone kleding voor winterstalling voordat de lente aanbreekt
 • Reinig alles in je kast van boven naar beneden, vooral als het een natuurlijke vezeltextiel is dat bestemd is voor langdurige opslag
 • Kies bewaarcondities en producten die kleding beschermen tegen blootstelling aan pschade, licht, warmte en vocht herstellen
 • Vul uw mottenpreventieproducten aan en verfris deze, zoals niet-toxische feromoonmotvallen, cederhouten blokken en ballen en lavendelzakjes
 • Ruim je kast grondig op door te sorteren wat je moet bewaren, gooien of doneren
 • Kies een organisatiestijl die het beste bij jouw voorjaarsgarderobe past
 • Gebruik labels om gemakkelijk te identificeren waar elk type kleding moet worden geplaatst
 • Stel een kalenderherinnering in om opgeslagen winteritems om de paar maanden te luchten

Een totale seizoensrevisie kan wat tijd kosten, maar het is geen ingewikkeld project als je eenmaal weet hoe je door het proces moet navigeren. Als je eenmaal aan de slag bent, zul je zien hoe geweldig het voelt om de controle over je garderobe over te nemen en jezelf voor te bereiden op een nieuw seizoen van mode en plezier.

Geen lenteseizoen? Bekijk onze wisselgids voor de herfst.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.