Hoe VR-lenzen schoon te maken (zoals een pro)

Virtual reality lenzen geven je de mogelijkheid om de hele wereld over te reizen in je woonkamer. Je kunt een wereld ervaren waarvan je nooit had gedacht dat die bestond. Hoewel Oculus Quest- en Oculus Rift-lenzen leuk zijn om te gebruiken en zijn ontworpen om intense bewegingen aan te kunnen, zijn ze nog steeds delicaat.

Ze moeten goed worden verzorgd om uw lenzen te onderhouden, hun levensduur te verlengen en hygiënisch te houden.

Hoe VR-lenzen te reinigen

Gebruik eerst perslucht om al het stof van je VR-lenzen af te blazen. Gebruik vervolgens een schone en droge microvezeldoek om de VR-lenzen voorzichtig schoon te vegen. Begin in het midden en werk naar buiten met cirkelvormige bewegingen.

Lees ook:   hoe vaak moet je een vissenkom schoonmaken

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet ik mijn VR-lenzen reinigen?
 • Hoe Oculus-lenzen te reinigen
 • Hoe VR-lenzen te reinigen zonder microvezeldoek
 • Zorg voor je VR-lenzen
 • Hoe VR-lenzen te stoppen met beslaan
 • Veelgestelde vragen
 • VR-lenzen reinigen

Hoe vaak moet ik mijn VR-lenzen reinigen?

VR-lenzen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Idealiter zou u uw VR-lenzen moeten reinigen voor en na elke keer dat u ze gebruikt. Ze nemen stof op terwijl ze in opslag zijn en je zult wat olievlekken op de lenzen doen terwijl je aan het werk bentg hen.

Zelfs als je ze niet vaak gebruikt, moet je de lenzen nog steeds minstens één keer per maand schoonmaken. Dit voorkomt dat stof, vet en huidschilfers zich ophopen op de lenzen.

Hoe Oculus-lenzen te reinigen

Wanneer u Oculus-lenzen schoonmaakt, moet u ervoor zorgen dat u geen vloeibare reiniger, inclusief alcohol, lensreiniger en desinfecterende doekjes, op de lenzen gebruikt. Deze kunnen ze beschadigen en krassen. U kunt wel desinfecterende doekjes gebruiken op externe oppervlakken en accessoires.

 • Tijd: 5 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoek
 • Perslucht bus
 • Huidveilige desinfecterende doekjes

1. Lees de instructies van de fabrikant

Voordat u uw Oculus-lenzen gebruikt of reinigt, leest u de instructies van de fabrikant voor eventuele details over hoe u voor uw lenzen moet zorgen.

2. Stof verwijderen

De eerste stap naar reiniging is om al het stof van uw lenzen, kussens en hoofdtelefoons te verwijderen. Gebruik de perslucht om het stof van de lenzen weg te blazen. Blaas ook lucht over de kussens en hoofdtelefoons, maar zorg ervoor dat je de lucht weg van de lenzen richt om te voorkomen dat er stof op waait.

3. Lens wissen

Gebruik een schone en droge microvezeldoek om je lenzen af te vegen. Zorg ervoor dat u een zachte cirkelvormige beweging gebruikt die van het midden van de lenzen naar buiten beweegt.

Vergeet niet dat u nooit vloeistof op uw lenzen moet gebruiken. De vloeistof kan krassen op uw lenzen veroorzaken of elektronische componenten beschadigen.

Veeg uw lenzen indien nodig 2 of 3 keer schoon.

4. Doek kussens &hoofdtelefoon

Gebruik nu een huidveilig desinfecterend doekje om je kussens en koptelefoon af te vegen. Vermijd alles met alcohol, omdat het hen kan beschadigen.

5. Droog

Geef je kussens en hoofdtelefoon de tijd om grondig te drogen voordat je je Oculus-lenzen weglegt.

Hoe VR-lenzen te reinigen zonder microvezeldoek

Als je geen microvezeldoek hebt, kun je een Lenspen pakken om je VR-lenzen schoon te maken.

Eerst moet u de borstel op de Lenspen gebruiken om al het stof van uw lenzen te verwijderen. Verwijder vervolgens de dop. Je ziet een carbon reinigingstip.

Gebruik de punt om vlekken, vuil en andere smurrie van je bril te verwijderen.

Zorg voor je VR-lenzen

Hier zijn een paar onderhoudstips die u kunt volgen om voor uw VR-lenzen te zorgen.

Handen wassen

Was altijd je handen voordat je je VR-lenzen gebruikt. Dit helpt voorkomen dat u per ongeluk vuil, olie en vet op uw VR-lenzen smeert.

Was je gezicht

Was je gezicht voordat je je VR-lenzen gebruikt of veeg je gezicht af met een gezichtsdoekje. Dit zal helpen om eventuele oliën op uw huid te verwijderen die tijdens het gebruik op de lenzen terechtkomen.

Reinig oppervlakken regelmatig

Reinig alle oppervlakken van je VR-lenzen regelmatig, zelfs als je ze in opslag hebt. Stof zal zich ophopen op de oppervlakken, waardoor het moeilijker wordt om je VR-lenzen schoon te maken wanneer je ze wilt gebruiken.

Screenprotectors

Gebruik screenprotectors om je VR-lenzen te beschermen. U kunt screenprotectors voor mobiele telefoons kopen en ze vervolgens in de vorm van uw VR-lenzen snijden. Plaats de screenprotectors op uw lenzen om te voorkomen dat ze tijdens het gebruik krassen of beschadigingen oplopen.

Wanneer de screenprotectors vies worden, kun je ze vervangen door een nieuwe set screenprotectors.

Gebruik een ventilator of airconditioning

Mensen krijgen het vaak warm tijdens het gebruik van VR-lenzen, dus een tip is om een ventilator of airconditioning aan te hebben terwijl je speelt. Dit vermindert de hoeveelheid zweet die u produceert en helpt voorkomen dat het zweet op uw lenzen terechtkomt.

Hoe VR-headset correct op te slaan

Berg je VR-headset en al zijn spullen altijd op in een lade of stoffen tas om te voorkomen dat stof zich ophoopt op je VR-lenzen. Je kunt ook een foam protector gebruiken voor je VR headset.

Hoe VR-lenzen te stoppen met beslaan

VR-lenzen kunnen beslaan terwijl je ze gebruikt. De reden is dat de lenzen meestal koel zijn en jij warm. Condensatie treedt dus op wanneer het warme vocht uit je adem of huid de koele lenzen raakt.

Er zijn een aantal trucs die je kunt gebruiken om te voorkomen dat je VR-lenzen beslaan.

Warm de lenzen op

Je kunt de lenzen voor gebruik opwarmen door ze 5-10 minuten voor het spelen op je voorhoofd te plaatsen. Je zult geen zweet produceren, dus de lenzen krijgen de kans om op te warmen tot je lichaamstemperatuur. Geen condensatie.

Als u uw lenzen sneller wilt gaan gebruiken, kunt u gebruik ook een haardroger om uw bril op te warmen. Zorg ervoor dat je niet te warm van een temperatuur gebruikt en dat je geen vreemde haren uit de haardroger op je bril laat waaien.

Pasvorm aanpassen

Soms beslaan je VR-lenzen omdat je een te strakke pasvorm hebt. Een te strakke pasvorm laat geen luchtstroom toe. Zorg er dus voor dat er een opening is tussen je lenzen en je neus.

Doek op brug van neus

Leg een doek op de brug van je neus. Dit helpt om te voorkomen dat de bril beslaat terwijl je hem draagt.

Houd je lichaam koel

Houd je lichaam koel terwijl je je VR-lenzen gebruikt. Je kunt dit doen door de airconditioning tijdens het spelen te laten draaien, of je kunt een ventilator over je heen laten blazen. Beide methoden helpen om je lichaam koel te houden.

Veelgestelde vragen

Kun je alcoholdoekjes gebruiken op VR-lenzen?

Nee, gebruik geen alcoholdoekjes op VR-lenzen. De alcohol zal hen beschadigen.


Waarom zijn mijn VR-lenzen wazig?

Er zijn twee redenen waarom je VR-lenzen wazig zijn. De eerste is dat je een low-end headset hebt met een slechte lenskwaliteit. Je hebt een hoogwaardige lens nodig voor een goede scherpstelling.

De tweede reden is dat je misschien een oogdoosprobleem hebt. De oogdoos biedt de beste kijkervaring, maar moet goed gepositioneerd zijn om scherp te zijn. Als het niet in positie is, zal uw zicht wazig zijn.

Om het probleem op te lossen, moet u ervoor zorgen dat de VR-lenzen correct zijn gepositioneerd, wat kan betekenen dat u deze moet kalibreren op uw specifieke oogafstand. Als iemand anders de VR-headset gebruikt, moeten ze deze opnieuw kalibreren voor die van hen.

Kun je VR-lenzen reinigen met water?

Nee, maak VR-lenzen niet schoon met water. Het vocht kan de lenzen of de elektronische componenten beschadigen. Je moet dus altijd een microvezeldoek of Lenspen gebruiken om je VR-lenzen schoon te maken.

Hoe voorkom je krassen op VR-lenzen?

De beste manier om krassen op je VR-lenzen te voorkomen, is door een screenprotector over je lenzen te plaatsen. U kunt een VR-screenprotector voor uw lenzen kopen of u kunt een screenprotector voor mobiele telefoons kopen. Als u een screenprotector voor mobiele telefoons koopt, moet u deze in de vorm van uw VR-lenzen knippen voordat u deze over de lenzen plaatst.

Wanneer het vuil of bekrast is, kunt u de oude screenprotector eenvoudig vervangen door een nieuwe screenprotector op uw lenzen. Dit is makkelijker dan het vinden van een vervanger voor je VR lenzen.

VR-lenzen reinigen

Wanneer u uw virtual reality-lenzen schoonmaakt, maakt het niet uit of het PSVR-, Valve Index- of Vive-lenzen zijn. Gebruik geen lenzenreiniger op de lenzen. In plaats daarvan moet u perslucht gebruiken om stof van de lenzen te blazen voordat u ze voorzichtig afveegt met een microvezeldoek.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?