10 manieren om een schoolbord diep schoon te maken

Het afvegen van een krijtbord met een gum aan het einde van de dag kan een deel van het primaire residu verwijderen. Maar na een tijdje blijven krijtborden vaak achter met een witte, streperige, lelijke puinhoop.

We hebben een lijst samengesteld met 10 doe-het-zelf-manieren om een krijtbord schoon te maken zonder een gum. Deze methoden helpen je om je krijtbord voor eens en voor altijd grondig schoon te maken.

Of je nu een leraar bent of gewoon een krijtbord als decor hebt, blijf lezen voor onze fantastische en waardevolle hacks.

Inhoudsopgave
 • Hoe maak je een krijtbord schoon zonder het te verpesten?
 • Hoe een schoolbord schoon te maken zonder een gum
 • Hoe een krijtbordgumme te reinigen
 • Tips om te voorkomen dat schoolborden vies worden
 • Veelgestelde vragen
 • Krijt het om te ervaren

Hoe maak je een krijtbord schoon zonder het te verpesten?

Het laatste wat je wilt is het krijtbord verpesten. Houd deze tips in gedachten om ervoor te zorgen dat u geeny schade tijdens het reinigingsproces:

 • Wees voorzichtig met commerciële schoonmakers. Ze zijn niet ontworpen om krijtborden schoon te maken, dus ze kunnen schade veroorzaken. Zorg er in plaats daarvan voor dat de reiniger die u overweegt, aangeeft dat deze geschikt is voor krijtborden.
 • Stel het krijtbord niet dagelijks bloot aan water. Dit kan schade veroorzaken.
 • Maak je krijtbord alleen schoon als dat nodig is, want herhaald schoonmaken kan het oppervlak verpesten.
 • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen, omdat dit het bord kan krassen.

Hoe een schoolbord schoon te maken zonder een gum

Laten we verschillende manieren bekijken om sprankeling en glans terug te brengen naar je krijtbord zonder een gum! Je gum is een geweldig hulpmiddel voor dagelijkse en algemene reiniging, maar als je een diepere reiniging wilt, zullen deze tips helpen.

Met Azijn

Azijn is een super veelzijdig schoonmaakproduct, en ja, het werkt ook op krijtborden.

Meng een 1:1 verhouding van water en gedestilleerde witte azijn. Breng het aan op je krijtbord met een schone doek. Zorg ervoor dat de doek niet druipnat is; anders laat het strepen achter. Laat het bord aan de lucht drogen en geniet van de netheid!

Met cola

Cola kan schoonmaken! We weten dat het gek klinkt, maar het werkt als een charme.

Om deze methode te gebruiken, giet je 1/2 kopje cola in een kom. Bevochtig een doek met water, wring het uit en dompel het vervolgens in de kom met cola. Veeg het bord af met de doek en kijk hoe het krijtstof verdwijnt.

Als je je afvraagt of het een kleverig residu zal achterlaten, is het antwoord nee. Het zou niet moeten. Als je merkt dat het een kleverig residu achterlaat, verdun dan de cokes met een beetje water, waardoor een verhouding van 3: 1 van cokes en water ontstaat.

Met krijtbordreiniger

Sommige mensen houden van een gewone, in de winkel gekochte krijtbordreiniger. Deze zijn zeer betrouwbaar en je weet dat het speciaal is gemaakt met een krijtbord in gedachten! Een goede optie is de VersaChalk Spray. Het maakt niet uit welk merk u koopt, zorg ervoor dat u de instructies voor de beste methode leest.

Met warm water

Voor regelmatige reiniging zonder extra producten kunt u gewoon warm water op een doek gebruiken. Doe dit niet te vaak, want zoals we al zeiden, kan te veel blootstelling aan water je schoolbord beschadigen. Maar als je aan het einde van de schooldag snel een diepere schoonmaak wilt doen, is dit een eenvoudige en snelle methode.

Met Windex

Verpest vloeibaar krijt je krijtbord? Windex kan helpen.

Bedek het hele bord met Windex en laat het vijf minuten staan. Veeg het schoon met een microvezeldoek. Herhaal dit totdat het krijt weg is. Misschien moet je een paar microvezeldoeken doornemen, maar het is een geweldige hack!

Met afwasmiddel

Afwasmiddel is het antwoord op veel huishoudelijke schoonmaakvragen. Om je krijtbord schoon te maken met afwasmiddel, meng je warm water en een paar druppels afwasmiddel. Bevochtig een microvezeldoek in de oplossing en veeg je board af. Misschien moet je wat harder schrobben op moeilijke plekken. Bevochtig een schone microvezeldoek met gewoon water om het bord af te spoelen. Laat het aan de lucht drogen.

Dit werkt geweldig voor krijtbordverf muren. Als je er een paar in huis hebt, probeer deze methode dan eens. Houd er rekening mee dat je mogelijk delen van je muur opnieuw moet schilderen zodra je deze truc hebt geprobeerd.

Met citroenolie

Citroenolie is een geweldige reiniger, het is antibacterieel en natuurlijk ruikt het supervers! Deze natuurlijke reiniger verwijdert krijtstof en zorgt voor een gladde, streeploze afwerking.

Giet twee theelepels citroenolie op een droge doek. Vouw de doek in een vierkant en sluit het een dag af in een plastic zak. Veeg na 24 uur het krijtbord af met de doek.

Het is een langer proces dan onze andere suggesties, maar als je een fris ruikend bord zonder residu wilt, dan is dit een hack om te proberen!

Met Baking Soda

Een andere natuurlijke methode voor het reinigen van krijtborden is zuiveringszout. Maak een pasta van water en zuiveringszout. Breng de pasta aan op het krijtbord met een bevochtigde microvezeldoek. Breng meer pasta aan op gekleurde gebieden. Schrob waar nodig voorzichtig. Dit is vooral handig als er krijtvlekken op je krijtbord zitten. Spoel het krijtbord na 30 minuten af en laat het vervolgens aan de lucht drogen.

Met Magic Eraser

Magic Eraser kan krijtresten en krijtmarkers verwijderen. Snijd een stuk Magic Eraser af, demp het en begin voorzichtig met schrobben. Je merkt dat het krijt er vrij meteen afkomt! Wissel af tussen het gebruik van de Magic Eraser en het afvegen van het residu met een katoenen doek. Ga door totdat het krijtbord er zo goed als nieuw uitziet.

Top Tip

Als er resten of omtrek van de marker overblijven, kleur er dan opnieuw overheen met je krijtstift. Wis het imbemiddeld met je Magic Eraser, en het moet het overgebleven krijt optillen.

Met schoolbordverf

Als je de vlekken echt niet op een andere manier kunt afzwakken en je wilt geen nieuw krijtbord kopen, probeer dit dan.

Met wat krijtbordverf schilder je gewoon over je gebeitste krijtbord. Geef het een paar lagen om ervoor te zorgen dat je de vorige vlekken niet kunt zien. Nu heb je een fris krijtbord dat er zo goed als nieuw uitziet!

Met isopropylalcohol

Als je permanente markeringsvlekken op je krijtbord hebt, komt isopropylalcohol te hulp!

Bevochtig een schone, droge doek met isopropylalcohol. Voor krijtborden, zorg ervoor dat het maar een klein beetje is. Veeg het bord in cirkelvormige bewegingen af en kijk hoe de markerresten loskomen. Afspoelen met koud water. Droog het bord af met een aparte doek. Herhaal deze stappen totdat het krijtbord schoon is en de markeringen verdwenen zijn.

Hoe een krijtbordgumme te reinigen

Nu je krijtborden brandschoon zijn, hoe maak je de gum schoon? Ze kunnen na een tijdje behoorlijk troebel en stoffig worden, dus het is belangrijk om ze af en toe goed schoon te maken.

 1. Knal de gummen tegen een hard oppervlak, zoals de vloer of elkaar. Doe dit totdat het meeste overtollige stof stopt met loskomen.
 2. Wrijf de gummen tegen een witte handdoek om overtollig stof te verwijderen. Doe dit totdat er minder stof verschijnt. Zorg ervoor dat je de handdoeken wast.
 3. Gebruik uw vacuümhulpstuk om uw krijtbordgummen te stofzuigen. Dit zal ingebed stof oppikken. Zorg ervoor dat u een lage instelling gebruikt om te voorkomen dat de gum wordt beschadigd.
 4. Dompel de gummen onder in een emmer warm water.
 5. Gebruik je handen om stof van de gummen te masseren terwijl je ondergedompeld bent in de emmer.
 6. Leg een schone handdoek plat op een oppervlak. Leg de gummen op de handdoek en laat ze aan de lucht drogen. Dit kan enkele dagen duren.

Tips om te voorkomen dat schoolborden vies worden

Je wilt niet uren besteden aan het schoonmaken van je krijtborden aan het einde van elke week. Hier zijn enkele hacks om ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van uw krijtbordreiniging:

 • Gebruik krijtbordmarkeringen. Gewoon krijt is erg stoffig, wat ertoe kan leiden dat je krijtbord elke week extra vies wordt! Krijtbordmarkeringen laten geen stoffig residu achter.
 • Reinig het bord van boven naar beneden. Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk al het stof dat van de bovenkant is gevallen, schoonmaakt.
 • Investeer in hoogwaardige krijtbordreinigingsdoekjes die meer stof en residu absorberen dan uw gemiddelde gum.
 • Schrijf niet op natte krijtborden. Dit kan ervoor zorgen dat krijt blijft plakken en het moeilijker maakt om het later te verwijderen.
 • Was je krijtborden niet dagelijks. Dit kan schade veroorzaken en de krijtborden er vuiler uit laten zien. Was je krijtbord alleen als dat nodig is.

Veelgestelde vragen

Kun je een krijtbord schoonmaken met Clorox Wipes?

Ons onderzoek heeft niet aangetoond dat je Clorox-doekjes op krijtborden moet gebruiken. Dit zijn antibacteriële doeken die niet zijn gemaakt om stof te absorberen, dus ze zullen niet goed werken. Windex en een kwaliteitsdoek zijn goede alternatieven.

Hoe voorkom je ghosting op een schoolbord?

Ghosting kan vervelend zijn – hoewel sommigen het misschien esthetisch vinden. Maar houd er rekening mee dat als je een poreus krijtbord hebt, zoals een bord gemaakt van leisteen of vinyl, je misschien altijd een beetje ghosting hebt.

Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele handige manieren om ghosting te voorkomen:

 1. Gebruik de juiste soort krijt of krijtstiften. Misschien moet je een beetje vallen en opstaan. Doe altijd een spottest in de bovenhoek. Schrijf een woordje en wis het vervolgens. Als er witte resten achterblijven, kunt u een andere pen of krijt proberen.
 2. Bereid je bord voor. Bekleed het hele bord in twee lagen krijt: ga in verticale streken en vervolgens horizontaal. Gebruik vervolgens een doek of gum om het bord af te vegen. Blaas het resterende krijt weg. Er zal een zachte witte laag zijn, maar deze zal ook fungeren als een barrière voor intensere ghosting. Dit is een fantastische methode voor poreuze planken.

Krijt het om te ervaren

Het schoonmaken van een krijtbord is niet de meest eenvoudige taak, maar deze tips en trucs kunnen helpen. Uiteindelijk zal het een beetje vallen en opstaan vergen als u op zoek bent naar uw favoriete reinigingsmethode.

Zorg ervoor dat je niet regelmatig water gebruikt, doe altijd een spottest met je krijt en neem bij twijfel je studenten in dienst om het krijtbord schoon te maken!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt Voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?