Hoe wasgoed te strippen (8 eenvoudige stappen)

Je zou kunnen denken dat je wasmachine goed bezig is met het schoonmaken van je kleding. Maar dat is niet altijd zo.

Je kleding ziet er schoon uit, ruikt schoon en voelt schoon aan. De kans is echter groot dat je kleding, lakens en stoffen een walgelijke hoeveelheid opbouw hebben. Of dit nu van vuil, je wasmiddel, zeep, olie of bacteriën komt, je kleding is waarschijnlijk niet 100 procent schoon.

Als je wilt dat je kleding weer puur, helemaal schoon en gloednieuw aanvoelt, dan moet je leren hoe je was kunt strippen.

Inhoudsopgave
 • Wat betekent het om wasgoed te strippen?
 • Hoe wasgoed te strippen
 • Veelgestelde vragen
 • Probeer vandaag nog een wasstrip

Wat betekent het om wasgoed te strippen?

Wasstrippen is een geweldige (en soort gekke) techniek om je kleding te reinigen van vuil, bacteriën en opbouw. In wezen gebruik je het heetst mogelijke water en een zelfgemaakte cocktail van ingrediënten om de heck uit je stoffen te reinigen.

Bij elk zelfgemaakt doe-het-zelf-wasproject komen er voor- en nadelen.

Pros

 • Je kleding zal echt schoon zijn.
 • Je verwijdert opbouw.
 • Je kleding zal zachter zijn.
 • Je verwijdert nare geurtjes.

Tegens

 • Het zou de stof kunnen slijten.
 • Het is een lang proces.
 • Het is behoorlijk grof.

Wanneer moet stripwassen worden gedaan?

Omdat het strippen van wasgoed de stoffen kan slijten, is het belangrijk om dit slechts af en toe te doen. Maar wanneer is precies de beste tijd om de was te strippen?

 • Als je net bent begonnen met het gebruik van zelfgemaakt wasmiddel: Als je net op de bandwagon van zelfgemaakt wasmiddel bent gesprongen, is er een kans dat de ingrediënten zich op je kleding opbouwen. Dit komt door zeepvlokken in zelfgemaakt wasmiddel.
 • Als u in een gebied met hard water woont: Hard water is niet ideaal voor het schoonmaken van kleding. Deze methode kan je kleding en stoffen grondig reinigen.
 • Je kleding is groezelig, stinkend en niet absorberend: Als je een slechte geur opmerkt, een gebrek aan absorptievermogen in je handdoeken en vaatwaskleding, of een algehele groezeligheid, probeer dan wasstrippen. Deze methode kan helpen om het leven terug te brengen in je kleding.
 • Je kleding heeft zweetvlekken: Het strippen van wasgoed kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige zweetvlekken. Als u vergeling of grijsheid van uw lichter gekleurde kleding opmerkt, kan deze methode goed voor u zijn.
 • Om de paar maanden of zo: Het strippen van wasgoed is een lang proces en is niet regelmatig nodig. Maar om de paar maanden of zo, zou je een weekendje weg kunnen gaan om wat wasgoed te strippen. Dit wordt vooral aanbevolen voor wasbare luiers wanneer je merkt dat de luiers niet meer absorberen.

Hoe wasgoed te strippen

Laten we aan de slag gaan. Even een waarschuwing, dit gaat grof worden.

 • Tijd:
 • Moeilijkheid:

Wat je nodig hebt

 • Frisdrank wassen.
 • Borax.
 • Calgon.
 • Wasmiddel met enzymen.
 • Bad of groot bad.
 • Schone was.

U kunt ervoor kiezen om een wasoplossing te kopen in plaats van uw eigen oplossing te maken als u iets sterkers wilt.

1. Begin met schone was

Begin met schone was rechtstreeks uit de wasmachine.

2. Vul uw bad met warm water

Vul nu je badkuip of grote bad halfvol met voldoende warm water om de lading wasgoed die je gaat doen onder te dompelen.

3. Voeg uw oplossing toe en meng goed

Nu is het tijd om uw oplossing toe te voegen. Als je er een hebt gekocht, voeg dan de aanbevolen hoeveelheid toe voor de hoeveelheid wasgoed die je hebt. Als u uw eigen maakt, volgt u deze instructies.

 1. Combineer 1/4 kopje wassoda, 1/4 kopje Borax en 1/4 kopje Calgon.
 2. Voeg 1/2 kopje wasmiddel met enzymen toe.
 3. Meng door elkaar en voeg toe aan het bad.
 4. Los op in het water en meng tot het goed gemengd is.

4. Voeg uw wasgoed toe

Het is tijd om je schone wasgoed aan het bad toe te voegen. Steek het voorzichtig in het bad zonder jezelf te verbranden. Zodra het volledig in het water is ondergedompeld, laat je het vier uur weken.

Je merkt misschien dat het water een troebele grijze kleur krijgt. Of erger nog, het kan zwart worden. Dit is volkomen normaal.

Dat geldt ook voor de slechte geuren die uit de badkuip kunnen stralen. Dit betekent dat het werkt. Alle slechte dingen worden van je stoffen gestript.

Pro Tip

Deze methode werkt voor kleding, handdoeken, lakens en luiers.

5. Roeren

Het wordt aanbevolen om je kleding regelmatig te roeren. Geef de kleding elk uur of zo een goede roer om nog meer mineralen uit je kleding te breken.

Gebruik hiervoor een item met lange handgreep – niet je handen! Het handvat van een bezem of een dweil werkt goed.

6. Laat het afkoelen

Zodra het water is afgekoeld, kunt u doorgaan naar de volgende stap. Maar giet eerst het bad af en knijp overtollig water uit elk item.

Draag rubberen handschoenen om te voorkomen dat je een droge huid krijgt van deze stap.

7. Spoel de kleding af

Doe je gestripte wasgoed terug in de wasmachine en gebruik een spoelcyclus om de kleding een extra schone te geven.

Gebruik tijdens deze stap geen wasmiddel meer. Dit zal helpen om eventuele achtergebleven mineralen, opbouw of bacteriën te verwijderen.

8. Droog de kleding

Je kunt nu je kleding gewoon drogen. Je zult merken dat je volledig verse was hebt die net zo goed, zo niet beter aanvoelt als toen je het kocht.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je wasgoed strippen?

Hoe vaak je je wasgoed moet strippen, hangt af van het kledingstuk. Trainingskleding moet om de drie maanden worden gestript en voor handdoeken en dekens om de zes tot negen maanden. Andere items kunnen elke 12 maanden worden gestript.

Moet je je bh’s strippen?

Je moet je bh’s strippen, maar ze slechts 15 tot 20 minuten in lauwwarm water weken. Dit helpt om delicate materialen te behouden en voorkomt dat de beugel verkeerd loopt.

Verwijdert strippen van wasgoed geuren?

Het strippen van de wasgoed doet wel geuren kwijt. Het verwijdert ook hardnekkige vlekken, lichaamsgeur, vettige vlekken en lichaamsolie.

Kun je wasgoed strippen in een wasmachine?

U kunt wasgoed strippen in een wasmachine, maar ook in een bad en een emmer. Als u een wasmachine gebruikt, kies dan voor een bovenlader omdat deze gemakkelijker toegang geeft voor de kledingstukken.

Kun je wasgoed strippen zonder Borax?

Je kunt wasgoed strippen zonder Borax. Je kunt zuiveringszoutkristallen, witte azijn en wasmiddel gebruiken. Je kunt waterstofperoxide ook gebruiken op witte kledingstukken.

Kun je wasgoed strippen met zuiveringszout en azijn?

Je kunt je wasgoed strippen met zuiveringszout en azijn. Gebruik voor het beste resultaat echter een speciaal wasmiddel. Zuiveringszout en azijn desinfecteren en reinigen ook de binnenkant van je wasmachine.


Probeer vandaag nog een wasstrip

Als je in een gebied met hard water woont, zelfgemaakt wasmiddel gebruikt, wasbare luiers gebruikt of gewoon wilt experimenteren, probeer dan wasgoed te strippen. Nu je precies weet hoe je het moet doen, zul je deze methode om je wasgoed te reinigen spijkeren.

Het is geweldig om weer zachte, schone en absorberende stoffen te bereiken. Ga naar je lokale winkel en haal de ingrediënten op. Vergeet niet om beschermende handschoenen te dragen om een droge huid en irritatie te voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?