Doodt bleekmiddel schimmel?

Het vinden van schimmel die in uw huis groeit, kan een schokkende ervaring zijn. Wat nu?

Het doden van schimmel is een zorg voor zoveel mensen, omdat het structurele schade kan veroorzaken. Erger nog, schimmel kan schadelijk zijn voor mensen met allergieën en een zwakker immuunsysteem (1).

Bleekmiddel staat bekend als de ultieme schimmeldoder. Als u aarzelt en niet weet of dit de juiste manier van handelen is, blijf dan lezen en ontdek wanneer bleekmiddel de oplossing voor u is en wanneer u in plaats daarvan een ander product moet gebruiken.

Inhoudsopgave
 • Doodt bleekmiddel schimmel?
 • Moet u bleekmiddel gebruiken om schimmel te doden?
 • Soorten bleekmiddel om schimmel te doden
 • Hoe schimmel te doden met behulp van bleekmiddel
 • Hoe schimmel in de toekomst te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Schimmel weg!

Doodt bleekmiddel schimmel?

Schimmel kan overal verschijnen, op voorwaarde dat er vocht is. Het kan groeien op muren, vloeren, tapijt, apparaten of meubels. Je zult waarschijnlijk schimmel vinden in badkamers, badkamers, wasruimtes en kelders.

De sleutel tot het beheersen van schimmel is het elimineren van restwater en vochtigheid. Als je thuis al schimmel hebt, moet je het doden en het vochtprobleem oplossen. Op die manier komt het niet meer terug (2).

Bleekmiddel wordt op de markt gebracht als een van de beste oplossingen tegen schimmel. Dit is echter mogelijk niet het beste voor alle oppervlakken. Kijk daarom eerst naar het oppervlak en controleer of het poreus is of niet. Als dat zo is, moet u geen bleekmiddel gebruiken.

Waarom doodt bleekmiddel schimmel niet op poreus materiaal?

Bleekmiddel is in sommige gevallen effectief, maar niet als het gaat om poreuze oppervlakken. Niet alleen doodt bleekmiddel schimmels op een poreus oppervlak niet, maar het kan de zaken ook erger maken.

Poreuze gebieden hebben kleine openingen (poriën) waarin de schimmel groeit. De watercomponent van het bleekmiddel zal deze poriën binnendringen en kan de schimmelgroei verhogen.

Op het eerste gezicht zou je denken dat je de schimmel hebt gedood, maar integendeel, je voedt hem in wezen. De juiste manier om schimmel in poreuze materialen zoals hout en gipsplaat te doden, is door gedestilleerde witte azijn en waterstofperoxide te gebruiken.

Is bleekmiddel of azijn beter om schimmel te doden?

Zowel azijn als bleekmiddel kunnen schimmel doden. Maar als we zouden antwoorden welke beter is, zouden we azijn zeggen. In feite kan azijn de schimmel op zowel harde oppervlakken als poreuze oppervlakken doden en zal de schimmel bij de wortel eindigen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat bleekmiddel alleen schimmels op droge oppervlakken kan doden. Dus als je twijfelt over met wat voor soort oppervlak je te maken hebt, raden we je aan om voor de azijn te gaan.

Als u op zoek bent naar een niet-toxische manier om schimmel te verwijderen, overweeg dan om azijn te gebruiken omdat het mild zuur is. Wanneer het wordt gecombineerd met zuiveringszout, kan het zeer krachtig zijn.

Moet u bleekmiddel gebruiken om schimmel te doden?

Het zal u misschien verbazen dat veel van uw huishoudelijke schoonmaakproducten een bepaald niveau van bleekmiddel bevatten. Vlekverwijderaars, toiletreinigers en zelfs tegelrestenverwijderaars gebruiken allemaal bleekmiddel.

Bleekmiddel is zeer effectief als het gaat om het doden van bacteriën. Helaas heeft het nadelige gezondheidsproblemen, vooral wanneer het onzorgvuldig wordt gebruikt.

Als u een ademhalingsaandoening heeft, kunt u lijden wanneer u wordt blootgesteld aan de dampen van bleekmiddel. Sommige mensen meldden dat ze zich misselijk voelden, hoestbuien hadden en een pijnlijke steek in hun neus en ogen bij het gebruik van bleekmiddel (3).

Bleekmiddel is op zichzelf schadelijk, maar in combinatie met andere chemicaliën uit andere reinigingsproducten kan het nog gevaarlijker worden.

Meng met Caution

Je moet bleekmiddel nooit combineren met ammoniak, omdat het giftige dampen kan produceren. Vermijd het mengen van bleekmiddel met producten zoals drainagereinigers, glazenwassers en vaatwasmiddelen.

Bleekmiddel is ook erg slecht voor je huisdieren. Het kan zich vastklampen aan de poten en vacht van uw huisdieren. Helaas zullen ze bij het likken van zichzelf de schadelijke chemische stof binnenkrijgen.

Dus als je een vogel of een klein huisdier hebt, is het het beste om geen bleekmiddel te gebruiken. Zelfs de kleinste inademing van bleekgassen kan ertoe leiden dat ze erg ziek worden (4).

Is er een andere manier om schimmel te doden?

Misschien wilt u andere niet-toxische manieren om schimmel te doden zonder uw gezondheid en de gezondheid van uw dierbaren in gevaar te brengen. Hier zijn enkele van de natuurlijke methoden die we aanbevelen.

Probeer Azijn

Zoals we al zeiden, is azijn een van de meest effectieve, natuurlijke en niet-toxische methoden om schimmels te doden.

Giet in een schone en droge spuitfles wat gedistilleerde azijn. Spuit het beschimmelde gebied en laat de azijn een uur lang zijn magie werken. Ga verder met het reinigen van het gebied met water en laat het gebied drogen.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide heeft eigenschappen die bacteriën, virussen en schimmels doden.

Giet waterstofperoxide (3 procent concentratie) in een spuitfles. Spuit overvloedig op het schimmelgebied en laat het 10 minuten staan. Ga vervolgens verder met het schoonmaken van het gebied met een schrobborstel en veeg vervolgens af.

Zuiveringszout

Ook bekend als natriumbicarbonaat, kan zuiveringszout worden gebruikt om schimmels te doden. Het is een veilige, natuurlijke optie.

Neem een spuitfles gevuld met water en voeg een kwart eetlepel zuiveringszout toe. Schud de fles totdat het zuiveringszout volledig is opgelost. Spuit het beschimmelde oppervlak.

Ga verder met het schoonmaken van het gebied met een schrobborstel en veeg vervolgens af. Spuit het gebied opnieuw en laat het drogen om te voorkomen dat de schimmel terugkeert.

Soorten bleekmiddel om schimmel te doden

Zowel chloorbleekmiddel als zuurstofbleekmiddel kunnen schimmels doden, maar ze zijn totaal verschillend.

Chloorbleekmiddel maakt gebruik van een oplossing van chloor en natriumhypochloriet – ook bekend als natronloog (5).

De meeste huishoudelijke wasmiddelen die chloor bevatten, worden gelabeld als ‘wasmiddel’ of ‘bleekmiddel’. Als chemische stof is chloor goedgekeurd door de EPA en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Het wordt gebruikt bij sterilisatie en veilige voedselproductie.

Chloorbleekmiddel daarentegen is een krachtig ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Toch raadt de EPA niet aan om het te gebruiken als een oplossing om schimmel te doden (6).

Chloorbleekmiddel is een zeer giftige chemische stof die schadelijke stoffen afgeeft.

Het blijft ook in water hangen en wanneer het zich ophoopt, wordt het schadelijk voor het waterleven.

Ondertussen is zuurstofbleekmiddel een biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk ontsmettingsmiddel dat net zo effectief is als chloorbleekmiddel (7). Het is gemaakt van natriumpercarbonaat dat oplost in water en water, zuurstof en natriumcarbonaat wordt.

Het is een niet-giftige, kleurloze, geurloze formule die kan worden gekocht als een poeder of een vloeistof.

Hoe schimmel te doden met behulp van bleekmiddel

Heb je besloten welke methode en welk type bleekmiddel je wilt gebruiken? Nu gaan we je vertellen hoe je de schimmel effectief kunt doden.

Ten eerste zijn hier enkele voorzorgsmaatregelen die u moet overwegen:

 • Wees veilig: zorg ervoor dat je je handen beschermt door handschoenen te dragen, zodat het bleekmiddel niet in contact komt met je huid. Zet een masker, een bril en oude kleding op die je niet erg vindt om te bevlekken.
 • Open ramen en deuren: Bleekmiddel produceert schadelijke dampen, onthoud.

Hoe schimmel te doden met chloorbleekmiddel

Als je chloorbleekmiddel hebt gekozen, volg je deze stappen:

 1. Meng het door elkaar: Combineer een kopje bleekmiddel tot een liter water. De verhouding van bleekmiddel tot water is één kopje bleekmiddel tot 10 kopjes water. Als u een groot oppervlak heeft, kunt u de hoeveelheid dienovereenkomstig berekenen.
 2. Bereid de oplossing voor: Giet het mengsel in een schone, droge sproeifles.
 3. Laat het zitten: Spuit het mengsel op een beschimmeld oppervlak en laat het rusten. Hoe lang hangt af van het oppervlak en de ernst van de schimmel, maar er is minstens 30 minuten nodig.
 4. Schrob indien nodig: Als het oppervlak ruw of onregelmatig is, kunt u het gebied schrobben met een borstel.
 5. Afspoelen en drogen: Spoel de zone af met gewoon water en laat deze aan de lucht drogen.

Hoe schimmel te doden met behulp van zuurstofbleekmiddel

De meeste zuurstofbleekmiddelen worden geleverd met een handleiding op de verpakking. U kunt de mal verwijderen met succes als u deze stappen volgt en de genoemde hoeveelheden respecteert:

 1. Bereid uw oplossing voor: Voeg het zuurstofbleekpoeder toe aan warm of heet water voor een betere oplossing. De verhoudingen zijn als volgt: 1/5 per kopje tot 1 kopje per liter water. Giet de oplossing in een schone, droge sproeier.
 2. Spuit en wacht: Spuit de oplossing op het beschimmelde gebied en laat het 15 minuten rusten.
 3. Afspoelen en drogen: Spoel het gebied krachtig af met water en veeg het vervolgens af.

U kunt ook een scrubber, doek of spons gebruiken in plaats van een sproeier en dezelfde stappen volgen.

Hoe schimmel in de toekomst te voorkomen

Paniek over, de schimmel is weg, maar je wilt geen herhaling. Schimmel zal overal optreden waar er waterschade is, zoals lekken of overstromingen.

Wanneer waterschade optreedt, zorg er dan voor dat u het snel repareert en grondig droogt nadat u het hebt gerepareerd. Hier zijn enkele aanbevelingen die u kunt volgen om schimmel te minimaliseren:

 • Vermijd vochtigheid: Houd de luchtvochtigheid de hele dag zo laag mogelijk (30 procent tot 50 procent). U kunt dit doen door een luchtontvochtiger of een airconditioner te gebruiken.
 • Geen tapijten in natte ruimtes: Leg geen tapijten of veel tapijten neer in kamers of gebieden waar overmatig waterverbruik is: badkamers, wasruimte, kelders.
 • Ventileren: Zorg voor goede ventilatie in je huis. Zorg ervoor dat ventilatieopeningen in de keuken en badkamer zijn geïnstalleerd.
 • Waterlekken oplossen: Als u waterlekken opmerkt in muren, leidingen, daken of zelfs plantenpotten, probeer ze dan onmiddellijk te repareren of bel een onderhoudsbedrijf. Droog het getroffen gebied direct na het oplossen van het probleem.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen schimmel en meeldauw?

Bleekmiddel doodt schimmel, maar het is niet geschikt voor alle oppervlakken. Controleer de instructies op de bleekfles voordat u deze aanbrengt, anders loopt u het risico sommige oppervlakken te beschadigen.

Zorgt bleekmiddel ervoor dat schimmel zich verspreidt?

Bleekmiddel zorgt er niet voor dat schimmel zich verspreidt op harde oppervlakken, op voorwaarde dat u het bleekmiddel droogt na het aanbrengen ervan. Het zorgt ervoor dat schimmel zich verspreidt als het nat wordt achtergelaten op poreuze oppervlakken zoals gipsplaat.

Wat doodt schimmelsporen in de lucht?

U kunt schimmelsporen in de lucht doden door een luchtreiniger te gebruiken of vocht te verwijderen met een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger is de meest effectieve manier om vocht te extraheren, omdat schimmel gedijt in natte omstandigheden.

Kan ik azijn ’s nachts op schimmel laten?

Je kunt azijn ’s nachts op schimmel laten, maar de meest effectieve manier om schimmelgroei te doden, is door op de azijn te spuiten en 20 minuten te wachten en vervolgens met een borstel te schrobben.

Verdun je azijn om schimmel te doden?

Je kunt azijn verdunnen met water op een 1: 1 basis. Plaats het in een spuitfles en breng het royaal aan op de vorm. Schrob vervolgens de sporen met een borstel en veeg het gebied schoon met een doek.

Hoe lang duurt het om ziek te worden van blootstelling aan schimmels?

De tijd die nodig is om ziek te worden van blootstelling aan schimmels varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen de effecten na een paar uur, terwijl anderen na een paar dagen last hebben van ziekte.


Schimmel weg!

Schimmel is een probleem waar veel huishoudens last van hebben. Het is een onderwerp dat veel huiseigenaren irriteert en het kan de gezondheid van de bewoners beïnvloeden.

Je kunt schimmel bestrijden met bleekmiddel als je te maken hebt met niet-poreuze oppervlakken. Azijn is uitstekend geschikt voor poreuze oppervlakken.

Wil je kiezen voor andere natuurlijke, niet-toxische oplossingen? Je kunt waterstofperoxide, azijn en zuiveringszout gebruiken, die ook zeer effectief zijn.

Als de schimmel wijdverspreid en ernstig is en deze huismiddeltjes niet werken, neem dan de volgende stap. Bel een schimmelverwijderingsspecialist die de schimmel zal testen en de optimale manier zal vinden om deze te beëindigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol 750 ml Allesreiniger Ontsmettingsmiddel 2x 750ML