Hoe zich te ontdoen van allergieën

Als u op zoek bent naar een schat aan essentiële informatie over allergieën, bent u bij ons aan het juiste adres.

In dit artikel gaan we het hebben over allergische reacties en hoe je van allergieën af kunt komen. We geven je ook tips om de blootstelling aan pollen te verminderen, enkele mythes te ontkrachten en enkele veelgestelde vragen te beantwoorden, waaronder wanneer je een medische professional moet raadplegen.

Dus als je worstelt of iemand kent die worstelt met allergieën , ga dan nergens heen.

Inhoudsopgave
 • Wat is een allergische reactie?
 • Seizoensgebonden allergieën Statistieken en Feiten
 • Hoe zich te ontdoen van allergieën thuis
 • Tips om de blootstelling aan pollen te verminderen
 • Mythes over seizoensgebonden allergieën
 • Wanneer professionele hulp zoeken
 • Veelgestelde vragen
 • Je bent niet alleen

Wat is een allergische reactie?

Wat is een allergische reactie? Pictogram

Een allergische reactie treedt op wanneer een persoon een bepaalde gevoeligheid heeft voor specifieke blootstellingen. Hun immuunsysteem reageert overdreven op allergenen (1). Dingen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zijn voedingsmiddelen, latex, schimmels, huidschilfers van huisdieren, stof, mijten, medicijnen en nog veel meer.

Seizoensgebonden allergieën komen veel voor. Wanneer de miljoenen stuifmeelkorrels in de lente door de lucht beginnen te zweven, kan je immuunsysteem verkeerd reageren. Het neemt het stuifmeel als een bedreiging voor de gezondheid en je lichaam raakt ontstoken (2). Dit staat meestal bekend als hooikoorts.

Dus als je allergieën rond de lente oplaaien, komt dat door de verschillende elementen in de lucht. Soorten stuifmeel die hooikoorts veroorzaken, zijn onder meer (3):

 • Berkenpollen (een van de meest voorkomende).
 • Eikenpollen.
 • Graspollen (richt zich meer op mensen in de zomer).
 • Ambrosiapollen (deze kunnen maanden meegaan, zelfs in de winter).

Symptomen van hooikoorts zijn onder meer (4):

 • Niezend.
 • Jeukende neus.
 • Jeukende ogen.
 • Jeukend dak van de mond.
 • Loopneus en verstopte neus.
 • Water, gezwollen en rode ogen (conjunctivitis).
 • Hoofdpijn.
 • Oorpijn.
 • Vermoeidheid.
 • Kortademigheid.
 • Verlies van geur (5).

Seizoensgebonden allergieën Statistieken en Feiten

Seizoensgebonden allergieën Statistieken en Feiten Icoon

We zullen enkele belangrijke allergenenfeiten met u delen.

Ze zijn best interessant!

Wie krijgt het meestal?

Tussen de 10 en 30 procent van de wereld ervaart hooikoorts. In de VS worstelt 7,8 procent van de volwassenen met hooikoorts en tot 10 procent van de kinderen (6).

Als je een ouder of broer of zus met allergieën hebt, heb je helaas meer kans om het te krijgen. Ook als je astma of eczeem hebt, heb je ook meer kans op seizoensgebonden allergieën (7).

Wat zijn allergie triggers?

Als je een van de pechvogels bent die hooikoorts krijgt, wat kunnen dan de triggers zijn? Ze omvatten (8):

 • Boompollen.
 • Graspollen.
 • Ambrosia stuifmeel.
 • Huisstofmijt.
 • Kakkerlakken.
 • Huidschilfers van huisdieren.
 • Schimmel.

Ja, er is echt niet veel ontsnappen aan deze factoren. Dus als je het hebt, weet je het. Maar maak je geen zorgen – meer over hoe je de symptomen later kunt verlichten.

Klimaateffecten AllerGies

Als je het gevoel hebt dat je allergieën de afgelopen jaren erger zijn geworden, heb je misschien gelijk. Helaas heeft klimaatverandering invloed op allergieën en hooikoorts.

Onze stijgende temperaturen, veroorzaakt door klimaatverandering, verlengen eigenlijk de allergieseizoenen. Dit verslechtert ook de luchtkwaliteit. Langere zomermaanden veroorzaken meer allergie-aanvallen (9).

Een ander ding dat allergie-aanvallen verergert, zijn overstromingen en zware stormen. Vochtige gebouwen verhogen de blootstelling aan schimmels, waardoor allergische reacties toenemen (10).

Hoe zich te ontdoen van allergieën thuis

Hoe zich te ontdoen van allergieën thuis Pictogram

We zijn er echter om te helpen. We gaan enkele huismiddeltjes delen die je hooikoorts en allergische reacties kunnen helpen. Raadpleeg uw arts voordat u deze probeert als u niet zeker bent of een gecompliceerde medische geschiedenis heeft. Als je het helemaal duidelijk krijgt, kunnen deze dingen worden gedaan vanuit het comfort van je eigen huis.

Nasale irrigatie

De AAAAI beveelt deze behandeling aan als u sinusproblemen ervaart als gevolg van uw allergieën. Het kan allergenen verwijderen en uw luchtwegen vrijmaken, wat verlichting biedt (11).

 1. Meng drie theelepels zout (jodiumvrij) met een theelepel zuiveringszout.
 2. Voeg het mengsel toe aan een kopje warm water.
 3. Los het mengsel op.
 4. Giet het in het apparaat van uw keuze. We raden deze aan.
 5. Leun naar voren over de gootsteen in een hoek van 45 graden. Eén neusgat moet naar beneden wijzen naar de gootsteen. Kantel je hoofd niet naar achteren.
 6. Giet de oplossing in je neus. Adem door je neus, niet door je mond. Maar houd je mond open.
 7. Laat het uitlekken. Het komt uit je andere neusgat, of je mond. Gewoon spugen of uitblazen.
 8. Snuit je neus en herhaal dit met het andere neusgat.

De meeste mensen vinden dat het helpt om dit drie keer per week te doen (12).

Voorzichtigheid

Als uw immuunsysteem is aangetast, raadpleeg dan uw arts voordat u dit doet. U zult meer vatbaar zijn voor infecties (13). Vermijd dit ook als je gevoelig bent voor neusbloedingen of moeite hebt met slikken.

Stressmanagement

Stress kan een trigger zijn voor allergieën. Merk je ooit dat je bedekt bent met netelroos voor een grote presentatie of interview (14)? Als dat zo is, raden we aan om stressmanagementtools en -praktijken te proberen om uw allergische aanvallen onder controle te houden en de symptomen te verminderen.

Stressmanagement kan het volgende omvatten:

 • Actief worden.
 • Tijd doorbrengen met vrienden.
 • Me-time hebben.
 • Ontspanningsoefeningen. Yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen kalmeren en ontstressen (15).

Spirulina

Spirulina is een blauwgroene alg. Het komt meestal als een poeder of als een supplement (16). Het heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder de behandeling van allergieën – met name neusallergieën (17).

Een studie toonde aan dat mensen met allergische rhinitis baat hadden bij het consumeren van spirulina. Het verlichtte symptomen zoals nasale afscheiding, niezen, congestie en jeuk.

Je kunt spirulina in tabletvorm nemen of mengen tot een smoothie. Dit helpt met zijn zeegroente smaak.

Veiligheidswaarschuwing

Hoewel artsen spirulina over het algemeen veilig achten, moet u er rekening mee houden dat het besmet kan raken met giftige metalen en bacteriën als het in onveilige omstandigheden wordt gekweekt (18). Indien besmet, kan het leverschade, misselijkheid, dorst, zwakte, snelle hartslag, shock en zelfs de dood veroorzaken. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vermijd het dan zeker.

Bromelaïne

Bromelaïne wordt gevonden in ananas, maar je kunt het als supplement nemen. Het is bewezen dat het hooikoorts behandelt (19). Dus, als je vecht tegen een constante loopneus, probeer dit dan. Het werkt ook als een antihistaminicum. Het verlicht ademhalingsmoeilijkheden en ontstekingen.

Waarschuwing

Sommige gebruikers hebben gastro-intestinale problemen, verhoogde hartslag en menstruatieproblemen gemeld. Als je allergisch bent voor ananas, vermijd dan bromelaïne (20).

Hoefblad

Als je slechte allergies, studies hebben aangetoond dat hoefblad kan helpen (21). Deze struik, gevonden in natte, moerassige grond, wordt sinds de 17e eeuw gebruikt om medische aandoeningen te behandelen.

Hoewel het niet bewezen is dat het allergische huidreacties helpt, kan het helpen bij algemene hooikoortssymptomen. Je kunt het nemen in de vorm van hoefbladwortel of een bladextract.

Er is niet veel bewijs voor de effecten van het nemen van dit in de loop van de tijd, dus voor nu, blijf het af en toe nemen.

Voordat u het gebruikt

Neem contact op met uw arts. De FDA reguleert de kwaliteit of verkoop van hoefblad niet, dus zorg er altijd voor dat u bij een gerenommeerde bron koopt (22).

Probiotica

Als u probiotica neemt tijdens het allergieseizoen, kan dit helpen bij uw symptomen. Wetenschappers hebben ontdekt dat een combinatie van lactobacillen en bifidobacteriën helpt bij hooikoortssymptomen (23).

Deze probiotica verhogen uw tolerantie ten opzichte van de triggers. Deelnemers aan de studie van de Universiteit van Florida ontdekten dat het nemen van probiotica hun kwaliteit van leven verhoogde. Dat is goed nieuws voor alle mensen met een allergie!

Iets om op te merken

Probiotica kunnen spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, histaminespiegels, bijwerkingen en infectierisico’s veroorzaken (24). Raadpleeg uw arts voor gebruik.

Etherische oliën

Je weet dat we graag praten over essentiële oliën! Nog een ding dat ze kunnen doen? Verlicht allergieën. Maar welke?

 • Pepermuntolie: Een studie uit 1998 toonde aan dat dit ontstekingsremmende effecten heeft op mensen met hooikoorts. (25). Het verspreiden van pepermuntolie in de lucht is een goede manier om het te gebruiken. Je kunt ook mengen met een dragerolie – zoals kokosolie – voordat je het op je huid aanbrengt.
 • Eucalyptus olie: Als u dit aan uw wasmachine toevoegt bij het wassen, kan het fungeren als een antimicrobieel middel (26). Doe dit voor elke lading wasgoed tijdens het allergieseizoen.
 • Wierook olie: Dit kan helpen als je al langere tijd last hebt van hooikoorts. (27). Verdun het in een dragerolie voordat je het achter je oren aanbrengt of verspreid het in de lucht.

Wees voorzichtig

Hoewel essentiële oliën natuurlijk zijn, zijn ze niet veilig om te consumeren (28). Ook kunnen ze, indien onverdund, huiduitslag of geïrriteerde huid veroorzaken.

Oefening

“Maar hoe kan ik rennen als ik nauwelijks kan ademen?” Nou, we zeggen niet dat je oefeningen met hoge intensiteit moet doen als je niet in staat bent, maar sporten in het algemeen kan veel helpen.

Als je in beweging komt, moedigt de bloedsomloop je lichaam aan om een deel van de ontsteking en verstopping van een allergische reactie op te ruimen (29).

Wanneer u traint met allergieën, zorg er dan voor dat u een warming-up doet – dit helpt bij allergiesymptomen. Ken je triggers. Als je last hebt van graspollen, tennis dan niet op een groot veld. Vermijd sporten op winderige dagen, omdat de wind veel meer stuifmeel kan rondblazen.

Zorg er ten slotte voor dat u goed gehydrateerd blijft en bel 911 als u ademhalingsmoeilijkheden ontwikkelt.

Bijenpollen

Er is een soort stuifmeel dat je allergieën echt kan helpen: bijenpollen. Je kunt bijenpollen per lepel nemen of mengen tot een smoothie. Uw keuze!

Veel mensen getuigen dat bijenpollen hielpen bij het verwijderen van hun allergiesymptomen. Dit komt waarschijnlijk omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft (30). Als je geïnteresseerd bent om het te proberen, begin dan met een kleine hoeveelheid, voor het geval je er slecht op reageert.

Houd er rekening mee

Als u allergisch bent voor bijenpollen, kan het nemen ervan leiden tot netelroos, jeuk, zwelling van de tong, gezicht en lippen en ademhalingsmoeilijkheden.

Water

Hebben we niet het geluk dat we zoveel water in de wereld hebben? Het kan zelfs helpen bij allergieën.

Ten eerste kunt u water in uw voordeel gebruiken door te wassen. Wanneer u thuiskomt van een wandeling of werk, draagt u stuifmeel en allergenen op uw kleding en huid. Neem een douche, was je kleren en laat je schoenen achter bij de deur om deze allergenen uit je huis te houden (31).

Ten tweede helpt het drinken van water ook! Vloeistof kan slijm verdunnen dat zich in uw sinussen opbouwt en ongemakkelijke symptomen helpen verlichten. Stoom inademen is ook een goede optie.

Immunotherapie

Immunotherapie is een geweldige manier om weerstand op te bouwen tegen allergenen zoals graspollen, huisstofmijt en bijensteken. Het helpt uw immuunsysteem minder gevoelig te worden voor deze elementen door een antilichaam te produceren dat uw symptomen kan verminderen (32).

Om dit te doen, kunt u allergie-opnamen, allergietabletten of allergiedruppels krijgen. Vraag uw arts om meer informatie.

Gelieve te weten

Omdat dit u blootstelt aan allergenen, is het mogelijk dat u een allergische reactie heeft (33). Maar met een arts in de buurt kunnen ze deze reactie snel behandelen.

HEPA-filters

Het hebben van een hepa-filter thuis kan helpen bij allergieën. Buitenlucht kan gemakkelijk naar binnen komen, waardoor allergische reacties worden veroorzaakt, zelfs als u thuis bent. Dit kan erg ongemakkelijk zijn bij het ontspannen of slapen.

HEPA (high-efficiency particle air) filtert deeltjes zoals pollen, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en tabaksrook om u thuis een betere luchtkwaliteit te geven (34). HEPA-filters helpen uw lucht schoon te houden.

Wat u kunt verwachten

U moet het filter om de twee jaar vervangen. Dit kan behoorlijk duur zijn, dus houd hier rekening mee.

Airconditioners

Het aanzetten van je airconditioner kan je hooikoorts helpen! Een HEPA-filter op uw AC-unit kan helpen de lucht in uw huis te reinigen door allergenen, rook en pollen op te vangen. (35).

Airconditioners helpen ook bij vochtigheid, wat vaak kan leiden tot schimmel – een andere veel voorkomende allergietrigger.

Houd er echter rekening mee dat airconditioning je huid kan uitdrogen. Het kan ook infectieuze aandoeningen van de luchtwegen overbrengen en stof en schimmels dragen en allergische reacties verergeren (36). Er zijn nog een paar gezondheidsrisico’s die voortvloeien uit airconditioners.

Luchtontvochtigers

Allergenen houden van vochtige klimaten, dus een luchtontvochtiger kan helpen. Als u hooikoortsklachten in huis ervaart, kan dit zijn omdat uw huis te vochtig is (37).

Luchtontvochtigers kunnen dit probleem oplossen, zodat allergenen zoals schimmels en huisstofmijt niet meer in uw huis willen wonen.

Iets om op te merken

Lees de instructies van de fabrikant wanneer u een luchtontvochtiger koopt. Ze vereisen nogal wat zorg om hun nuttige eigenschappen te behouden.

Tips om de blootstelling aan pollen te verminderen

Tips om het pictogram voor blootstelling aan pollen te verminderen

Natuurlijk willen we dat je je zo vrij, gezond en comfortabel mogelijk voelt.

Daarom zullen we nog een paar tips met je delen om de blootstelling aan pollen te verminderen, zodat je minder last hoeft te hebben van hooikoorts.

 • Ga niet naar buiten op winderige dagen: Wind kan stuifmeel veel meer dan normaal door de lucht blazen. Dus, op winderige dagen, blijf binnen, lees een boek en doe thuistrainingen.
 • Ga na regen naar buiten: Dit is de beste tijd om naar buiten te gaan omdat de regen stuifmeel uit de lucht wegspoelt.
 • Doe geen tuinklusjes: Graven, grasmaaien en tuinieren? Geef ze aan iemand anders in het gezin om uw risico te minimaliseren.
 • Was je kleding: Elke keer als je thuiskomt, was je je kleren. Ze zijn blootgesteld aan stuifmeel, dus het is het beste om ze in de wasmachine te gooien voor een grondige reiniging.
 • Geniet van een bad of douche: Natuurlijk is je huid ook blootgesteld. Het is dus ook een goed idee om een bad of douche te nemen als je thuiskomt.
 • Hang de was niet buiten te drogen: We weten dat het ophangen van kleding om te drogen een geweldige en milieuvriendelijke optie is. Maar als je allergieën hebt, is het niet veilig voor je. Stuifmeel kan zich vastklampen aan je schone kleren, dus de volgende keer dat je ze draagt, kan het een allergieaanval veroorzaken.
 • Draag een pollenmasker: Indien nodig kan een pollenmasker je helpen als je buiten bent.
 • Controleer dagelijks de pollenspiegels: Je kunt eigenlijk pollenniveaus krijgen van je lokale tv- of radiostation. Net als elk weer kunnen experts pollenvoorspellingen voorspellen. Als er hoge pollenaantallen worden verwacht, is het een goed idee om uw medicatie van tevoren in te nemen of een van onze huismiddeltjes te proberen.
 • Vacuüm vaak: Pollen en andere allergieën kunnen op de grond in je huis leven, dus stofzuig vaak. Als je een HEPA stofzuiger hebt, nog beter!
 • Sluit uw vensters: Sluit je ramen – vooral op dagen met een hoge peilingen count — kan helpen uw blootstelling aan allergenen te verminderen.
 • Eet gezond: Streef ernaar om je vijf per dag elke dag binnen te krijgen! Gezond eten kan je immuunsysteem stimuleren, wat kan helpen bij het bestrijden van allergieën.
 • Natuurlijk is het beste: Dingen zoals wasmiddel, zeep, shampoo en oppervlaktereiniger zitten vol met chemicaliën die uw allergieën kunnen verergeren. Schakel indien mogelijk over naar natuurlijke alternatieven om uw sinussen en ademhalingssysteem te verlichten.

Mythes over seizoensgebonden allergieën

Mythes over seizoensgebonden allergieën Icoon

Als je een van de velen bent met seizoensgebonden allergieën, weet ik zeker dat je goedbedoelende vrienden hebt gehad die nuttig advies probeerden te geven. Maar dan blijkt dat hun advies slechts een gerucht of mythe is die ze ergens hebben gehoord. Natuurlijk hebben ze absoluut geen bewijs.

We zijn er om u daarbij te helpen. We zullen u enkele veel voorkomende uitspraken over allergieën bespreken en u vertellen of ze waar of een mythe zijn.

Verhuis naar de woestijn voor allergieverlichting

Het is een mythe. Je zult dit weten als je ergens woont zoals LA of Las Vegas. Gras en ambrosia stuifmeel is vrijwel overal te vinden (38). Je kunt kortstondige verlichting ervaren, maar al snel kun je nieuwe triggers ontwikkelen.

Het is echter bewezen dat droge plaatsen zoals de Great Plains en Mountain West-regio’s gastheren zijn voor minder huisstofmijt (39). Dus als u een vakantie plant, is het misschien de moeite waard om woestijnklimaatlocaties te bekijken.

Bloemenboeketten veroorzaken allergieën

Mythe. Als je partner thuiskomt met een boeket bloemen, ren dan niet weg. Het is meestal stuifmeel van bomen, grassen en onkruid dat allergieën veroorzaakt – geen mooie bloemen. Er zijn echter een paar bloemen waarvan bekend is dat ze allergieën veroorzaken (40):

 • Aster.
 • Baby’s adem.
 • Dahlia.
 • Madeliefje.
 • Gerber madeliefjes.
 • Kamille.
 • Zonnebloemen.

Laat je partner weten wat je allergietriggers zijn, zodat ze weten welke bloemen ze je moeten kopen!

Het strand is vrij van pollen

Misschien. Je hebt misschien advies gehoord om naar het strand te gaan als je allergieën hebt. Toegegeven, dit kan helpen omdat zout water stuifmeelkorrels kan wegspoelen en ongemakkelijke symptomen kan verlichten (41). Maar andere allergenen, zoals gras, zijn nog steeds in overvloed.

Bekijk de pollentellingen om allergieaanvallen te voorspellen

Feit! Pollentellingen meten hoeveel stuifmeel er in de lucht is (42). Hoe hoger het is, hoe groter de kans dat je op die dag wordt blootgesteld aan stuifmeel. Dus als je gevoelig bent, blijf dan binnen op deze dagen. Of draag een pollenmasker.

Regen reinigt pollen

Feit. Vochtigheid en regen beïnvloeden het aantal pollen (43). Als je een lange wandeling wilt maken, time het dan voor na een zware regenval. Niet alleen ruikt de lucht zo goed, het is onwaarschijnlijk dat uw allergieën oplaaien. Koude, natte dagen zijn het beste om naar buiten te gaan.

Schimmelallergenen alleen binnenshuis te vinden

Dit is een mythe. Schimmel kan overal opduiken (44). Grond, bladeren, hout, alles wat bij nat weer is weggelaten, kan schimmel bevatten. Je hebt meer kans om schimmel tegen te komen in de zomer, omdat buitenschimmel de neiging heeft om in de winter inactief te zijn. Dus als dat je allergeen is, wees dan voorzichtig tijdens de warmere maanden.

Hooi veroorzaakt hooikoorts

Mythe. Hooikoorts komt niet van hooi – ondanks wat de naam doet vermoeden. Het maakt niet uit of je op een boerderij bent opgegroeid of nog nooit een boerderij hebt bezocht. U kunt nog steeds last hebben van hooikoorts en allergische reacties (45).

Hooikoorts begint in de kindertijd

Mythe. O, wat zouden we willen dat dit waar was! Mijn allergieën begonnen toen ik 19 was. Je kunt je mijn verbazing voorstellen! De allergieën van veel mensen beginnen wanneer ze children, maar ze kunnen zich ook op latere leeftijd ontwikkelen (46).

Een reden waarom dit gebeurt, is omdat hoe ouder we worden, hoe zwakker ons immuunsysteem wordt. Dit is de reden waarom je als volwassene plotseling allergische reacties kunt ervaren. Allergieën voor volwassenen op de set kunnen ook worden veroorzaakt door naar een nieuwe locatie te verhuizen, waar deze nieuwe allergenen een schok voor uw systeem kunnen zijn (47).

Allergie Shots Help

Misschien. Praat met uw arts over een behandelplan. Deze allergie-shots kunnen je lichaam helpen wennen aan allergenen (48). Dit zou hopelijk een betere immuniteit tegen uw triggers moeten opbouwen en de symptomen in de loop van de tijd moeten verlichten.

Wanneer professionele hulp zoeken

Wanneer moet u professionele hulp zoeken Pictogram

Huismiddeltjes zijn geweldig, maar ze zijn niet voor iedereen. Als u huismiddeltjes gebruikt, raden we u aan eerst uw arts te raadplegen.

Als je er een paar hebt geprobeerd en merkt dat ze niet werken, is het tijd om terug te gaan naar je arts en professionele hulp te zoeken.

U moet ook professionele hulp zoeken als u ernstige allergische reacties heeft. Als dat gebruikelijk voor je is, raden we je af om huismiddeltjes te proberen. Anafylaxie kan levensbedreigend zijn. Als je dat ervaart, schakel dan onmiddellijk professionele hulp in.

Symptomen zijn onder andere ademhalingsproblemen, een strakke en pijnlijke borst, duizeligheid, flauwvallen en huiduitslag.

Het is ook belangrijk om essentiële oliën met voorzichtigheid te gebruiken. Zorg er altijd voor dat je vasthoudt aan een kwalitatief en gecertificeerd merk.

Patchtest in een dragerolie op een ongebroken huid – zoals je onderarm. Wacht vervolgens 24 uur om te zien of er een reactie is voordat u doorgaat met het gebruik.

Veelgestelde vragen

Pictogram Veelgestelde vragen

Kan een allergie vanzelf verdwijnen?

Ja, veel mensen ontgroeien hun allergieën (49). Artsen weten nog niet zeker waarom dit gebeurt, maar het is mogelijk.

Zelfs als uw allergieën niet helemaal verdwijnen, kunnen de symptomen na verloop van tijd verminderen. De enige theorie is dat je een sterkere weerstand opbouwt tegen bepaalde dingen en daarom reageert je lichaam niet overdreven op de triggers.

Is het mogelijk om allergieën te genezen?

Slecht nieuws – nee. Het is niet mogelijk (50). Maar het is mogelijk om uw symptomen te behandelen en onder controle te houden. U kunt het ook gemakkelijker maken door blootstelling aan uw allergenen te vermijden.

Hoe kan ik mijn immuniteit tegen allergieën verhogen?

Het stimuleren van uw immuunsysteem is een goede manier om te proberen allergiesymptomen onder controle te houden. Dingen om te proberen zijn onder meer:

 • Oefen vaak.
 • Eet gezond voedsel.
 • Vermijd tabak.
 • Controleer uw bloeddruk.
 • Beperk alcoholgebruik.
 • Slaap acht uur per nacht.
 • Was je handen gedurende de dag.

Hoe lang duurt een allergie?

De allergie zelf kan je hele leven duren. We weten het – niet wat je wilde horen.

Een huidallergische reactie zelf kan tot vier weken duren, zelfs met behandeling (51).

Wat sinusreacties betreft, helaas duren hooikoortssymptomen zolang u wordt blootgesteld aan het allergeen (52). Ze gaan niet zomaar weg zoals normale verkoudheden. Als uw symptomen u na een week storen, kunt u uw arts bezoeken voor advies en behandeling.

Kunnen allergieën je doden?

Sommige mensen hebben ernstige allergische reacties die resulteren in anafylactische shock. Dit is een reactie van het hele lichaam die levensbedreigend kan zijn en zelfs in de dood kan eindigen. (53).

Anafylactische shock wordt meestal veroorzaakt door voedselallergieën, insectensteken, medicatie en latex in plaats van hooikoorts (54).

Als u in een anafylactische shock raakt, bel dan onmiddellijk 911. Als u gevoelig bent voor schokken, moet uw arts u epinefrine (ook bekend als een epipen) geven om te allen tijde op u te blijven. Dit zal de symptomen onder controle houden en mogelijk uw leven redden.

Worden allergieën beter met blootstelling?

Het kan werken. Daarom werkt immunotherapie voor veel mensen. Hun lichaam wordt blootgesteld aan het allergeen, wat hen de kans geeft om het te leren bestrijden (55).

Nogal wat mensen merken op dat hun hooikoorts afneemt naarmate ze groeien. Anderen, aan de andere kant, zeggen dat het erger wordt omdat hun immuunsysteem is aangetast.

Over het algemeen wordt geadviseerd om niet te worden blootgesteld aan uw allergenen, zodat u geen allergische reactie krijgt.

Worden allergieën beter met de leeftijd?

Voor sommige mensen wel. Maar voor veel mensen komt en gaat het.

Allergie-experts hebben ontdekt dat de ergste allergische reacties optreden bij mensen tussen de 5 en 16 jaar (56). Wat er vervolgens gebeurt, is ongeveer twee decennia van verlichting voordat de allergieën opnieuw verergeren in de 30 van een persoon. Maar veel symptomen verdwijnen voorgoed rond de 65 jaar, zodat u kunt genieten van een comfortabel pensioen!


Je bent niet alleen

Je bent niet alleen Icoon

Hoewel allergieën zo frustrerend zijn, onthoud: je bent niet de enige.

Jaarlijks vechten meer dan 50 miljoen Amerikanen tegen allergieën (57).

Er is geen remedie, maar er zijn veel behandelingen om te proberen. Raadpleeg uw arts voordat u experimenteert met onze huismiddeltjes en zorg ervoor dat u 911 belt als u symptomen van anafylactische shock ervaart.

En gewoon zodat we kunnen eindigen met een vrolijke noot – geniet ervan wanneer je partner je bloemen thuisbrengt! Ze mogen geen hooikoortsreactie uitlokken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wat kun je niet schoonmaken met schoonmaakazijn