Hoe u uw kast in 6 eenvoudige stappen kunt opruimen

Niets is erger dan je kast vol kleren te openen en niets te vinden om te dragen. Niet omdat je geen kleding hebt, maar omdat je de kleding haat, ze passen niet of voelen zich ongemakkelijk.

Je zou je kast opruimen, maar waar begin je?

De kunst is om te weten hoe je je kast moet opruimen. Dus als je morgenochtend je kast opent, zie je alleen kleding die je graag draagt.

Inhoudsopgave
  • 7 voordelen van het opruimen van uw kledingkast
  • Vragen om te stellen bij het opruimen van kleding
  • 6 stappen om uw kast op te ruimen
  • Tips voor het opruimen van de kledingkast
  • Veelgestelde vragen

7 voordelen van het opruimen van uw kledingkast

Bespaar geld

Een voordeel van het opruimen van je kledingkast is dat het je zal helpen geld te besparen omdat je gedwongen wordt om je eerdere aankoopbeslissingen onder ogen te zien. Waarom was het kopen van deze jurk een goede keuze, maar het kopen van deze broek een slechte? Dus de volgende keer dat je go winkelen, je hebt een beter idee van welke kleding je moet kopen.

Minder stress

Je zult merken dat je minder gestrest bent na het opruimen van je kledingkast. Studies hebben aangetoond dat rommel het stressniveau verhoogt. Waar zet je de kleding neer? Heb je ruimte om het goed op te bergen? Wat schuilt er in de verste uithoeken van je kast? Het verwijderen van de overtollige kleding zal je stressniveau verminderen.

Minder tijd voor schoonmaken

Minder kleding betekent minder tijd om schoon te maken. Je hebt niet zoveel kleding om te wassen, zelfs als je wacht tot je geen kleding hebt om te dragen voordat je je was doet. In plaats van de was te doen, moet je beslissen wat je met je extra tijd gaat doen.

Minder beslissingen

Beslissingsmoeheid is reëel. Als je te veel kleding hebt, dan moet je meer beslissingen nemen over wat je wilt dragen. Door je kast op te ruimen, kun je je besluitvormingsvaardigheden richten op belangrijkere dingen.

Gemakkelijker te onderhouden

Het is gemakkelijker om op de hoogte te blijven van het onderhoud van je kleding als je minder items hebt om voor te zorgen. Je hoeft uiteindelijk geen 10 blouses te repareren omdat je geen 10 blouses hebt. Het zal veel gemakkelijker zijn om je kleding in goede conditie te houden als je minder items hebt.

Meer ruimte

Een ander voordeel van het opruimen van je kledingkast is dat je meer ruimte hebt. Je hebt ruimte voor de kleding waar je van houdt. Je hebt ruimte om nog een of twee items toe te voegen. En je hebt ruimte om te ademen.

Gemakkelijker om items te vinden

Het is gemakkelijker om items in een opgeruimde kast te vinden. Wanneer je kast barst, is het moeilijk om dat favoriete shirt of die jurk te vinden. Alles is rommelig en het is moeilijk om te zien wat je hebt. Maar nadat je je kast hebt opgeruimd, zul je merken dat het gemakkelijker is om die speciale jurk te vinden.

Vragen om te stellen bij het opruimen van kleding

Je doel bij het opruimen van je kast is om alleen de items te bewaren waar je van houdt, te dragen en het beeld te projecteren dat je wilt. Gebruik deze vragen dus als leidraad om je te helpen je kleding op te ruimen. U kunt een checklist maken om ervoor te zorgen dat u de juiste items bewaart.

Hou ik ervan?

Een reden om je kast op te ruimen is om je kleding te reduceren tot de dingen waar je echt van houdt. Er is niets erger dan je kastdeuren openen om niets anders te zien dan de kleding die je haat. Op dezelfde manier is er niets beter dan je kastdeuren te openen voor kleding waar je van houdt.

Dus de eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je van het item houdt.

Als het antwoord ja is, ga dan verder met de volgende vraag in de serie.

Als het antwoord nee is, waarom heb je dit kledingstuk dan? Vult het een gat in je kast of is het een item dat je wegstopt zodat je het nooit hoeft te zien? Tenzij je het item echt nodig hebt, alsof het je laatste paar schoenen is, gooi het dan op de stapel afgedankte kleding.

Als het iets is dat je nodig hebt, plan dan om het kledingstuk zo snel mogelijk te vervangen door iets waar je van houdt. Het leven is te kort om kleding te dragen die je haat.

Draag ik het?

De volgende vraag die je moet stellen over je kledingstuk is of je het item draagt. Iedereen eindigt met een paar kledingstukken die in de kast liggen die ze nooit dragen. Dit kan zelfs een item zijn waar je van houdt, maar het past niet bij je huidige levensstijl, het is niet de juiste maat of het is ongemakkelijk.

Als het antwoord ja is, zou je nu naar een item moeten kijken waar je allebei van houdt en dat je draagt. Ga verder met de volgende vraag.

Als het antwoord nee is, probeer het dan en draag het een tijdje. Misschien vind je een verborgen schat die zich in je kast heeft verstopt. Aan de andere kant kan het te strak zijn, niet je stijl, of iets waar je je aan hebt vastgehouden vanaf je tiener- of universiteitsjaren.

Als het dat laatste is, waarom bewaar je dit kledingstuk dan? Heb je echt kleding nodig om je te helpen herinneren aan de leuke tijden van vroeger? Foto’s, vrienden en muziek herinneren zich de leuke tijden veel beter en weerhouden je er niet van om verder te gaan met het genieten van je huidige levensstijl.

Verplaats het item naar de afvalberg en maak ruimte voor nieuwe herinneringen.

Soms hangen we aan kleding omdat ze een levensstijl vertegenwoordigen die we zouden willen hebben in plaats van de levensstijl die we eigenlijk leven. Hoewel er niets mis is met het bij de hand houden van één outfit voor speciale gelegenheden, heb je geen kast vol kleding nodig die je nooit draagt.

Kijk dus goed naar het kledingstuk. Is het echt iets dat je nodig hebt om je kast op te ruimen en ruimte in te nemen die je nodig hebt voor kleding die je daadwerkelijk draagt?

Projecteert het het beeld dat ik wil?

Laten we nu eens kijken of het kledingstuk het beeld projecteert dat je aan de wereld wilt laten zien?

Als het antwoord ja is, ga dan verder met de volgende vraag.

Denk anders na over waarom je dit item hebt. Als het een item is uit je tiener- of universiteitsjaren, weerspiegelt het waarschijnlijk niet wie je vandaag bent. We veranderen en groeien allemaal door de jaren heen en onze kleding moet met ons meegroeien.

Een andere reden waarom het item mogelijk niet het beeld projecteert dat u wilt weergeven, is dat het een geschenk was of dat u het op aandringen van iemand anders hebt gekocht. Iedereen heeft een andere stijl. Als het item je niet afbeeldt zoals je graag gezien zou willen worden, geef het dan weg aan iemand die het zal dragen.

Het leven is te kort om kleding te dragen die niet past bij je gevoel voor stijl.

Jeukt of krabt het?

Is het kledingstuk dat je in je handen houdt comfortabel? Jeukt en krabt het?

Als het stuk niet comfortabel is, waarom wil je het dan houden? Niets is immers erger dan de dag door te komen met jeukende of krassende kleding. Je wordt er gek van! Leg het item op de afvalberg.

Aan de andere kant, als het item comfortabel is en niet jeukt of krast, moet het een stuk zijn dat je graag draagt. Dus ga door naar de volgende vraag.

Knijpt het in mijn tenen?

Probeer elk paar schoenen. Zijn de schoenen comfortabel of knijpen ze in je tenen? Vangen ze de achterkant van je hiel?

Als de schoenen pijn doen aan je voeten, zul je aan het einde van de dag mank lopen. Je zult de schoenen waarschijnlijk nooit meer dragen. Te vaak kopen we schoenen die er fantastisch uitzien, maar oncomfortabel zijn om te dragen. Dus als het paar schoenen dat je overweegt ongemakkelijk is, gooi ze dan op de afvalstapel.

Als het antwoord nee is, knijpen de schoenen niet in mijn tenen en ga dan verder met de volgende vraag in de serie.

Zijn de hakken te hoog om te lopen?

Laten we eens kijken of de hakken van je schoenen te hoog zijn om te lopen? Niemand vindt het leuk om te worstelen om te lopen en te balanceren terwijl je door de dag wankelt.

Dus als de hakken te hoog zijn om in te lopen, dan moet je de schoenen op je afvalstapel gooien.

Als de hakken een goede hoogte voor je hebben, houd dan de schoenen en ga verder met de volgende vraag.

Is het beschimmeld? Stinkend? Gekleurd?

Controleer of dit item nog in goede staat is. Of als het beschimmeld, stinkend of bevlekt is? Als het antwoord ja is, dan wil je het waarschijnlijk niet houden.

Aan de andere kant, als het item gekleurd is, kan het een handig item zijn om te sparen voor rommelige projecten zoals het schilderen van uw huis of tuinwerk. Zo loop je niet het risico een leuke outfit kapot te maken. Ben alleen van plan om een of twee outfits te bewaren voor rommelig werk.

Als het antwoord nee is, ga dan verder met de laatste vraag in de serie.

Past het?

De laatste vraag om te overwegen is of het kledingstuk daadwerkelijk past.

Als het item wel past, dan houd je nu een item vast dat comfortabel is en dat je graag draagt. Het projecteert ook het beeld dat je aan de wereld wilt uitbeelden. Bewaar het kledingstuk en breng het terug naar je kledingkast.

Als het item niet past, waarom bewaar je het dan? Als u van plan bent om af te vallen, wilt u nieuwe items kopen wanneer u uw gewenste gewicht bereikt. Je zult geen oude kledingkast van drie jaar geleden willen dragen.

6 stappen om uw kast op te ruimen

  • Tijd: 3 uur
  • Moeilijkheid: Beginner

1. Werk aan je mindset

Mindset is belangrijk wanneer je je kast aan het opruimen bent. Je wilt goed uitgerust, gevoed en klaar zijn om beslissingen te nemen. Maak het jezelf gemakkelijk. Zet je favoriete inspirerende deuntjes aan.

Het doel is om jezelf te inspireren om je kast op te ruimen en klaar te zijn om goede dingen in je leven toe te laten. Want dat is wat je doet. Ontdoe je van het oude, zodat je ruimte kunt maken voor het nieuwe.

2. Stel een limiet in voor elke kledingcategorie

Beslis voordat je begint met het opruimen van je kast hoeveel van elk type item je nodig hebt en hoeveel ruimte je hebt. Misschien wilt u 20 shirts houden, maar als u slechts ruimte heeft voor 10, dan is dat de limiet voor het aantal shirts dat u moet houden.

Dus voordat je begint, geef jezelf een limiet voor elke categorie kleding. Bepaal precies hoeveel rokken, jurken, broeken, shirts, schoenen, etc. je nodig hebt voordat je begint met opruimen.

3. Verzamel al je kleding op één plek

Om je kledingkast efficiënt op te ruimen, moet je al je kleding in één keer kunnen zien. Op zijn minst moet je elk stuk in elke categorie zien om te beslissen welke stukken je zult bewaren en welke je wilt verwijderen.

Dus maak je lades en je kast leeg. Verzamel tegelijkertijd elk type kleding in één gebied. Op deze manier kun je al je shirts in één keer zien en kun je tegelijkertijd je jurken sorteren. Je hoeft niet door een stapel jeans en shorts te waden om je blouses te vinden.

4. Sorteer ze

Terwijl je door je kleding gaat, ga je ze in vier stapels sorteren. De eerste stapel bestaat uit de items die u van plan bent te doneren. De tweede stapel moet de stukken hebben waar je van houdt en die je draagt. De derde stapel bevat de items die je moet weggooien, en de vierde stapel zijn dingen waarvan je nog niet helemaal weet of je ze wilt houden of gooien.

Laten we de stapels in meer detail doornemen.

Om te doneren

Deze stapel bestaat uit kleding die misschien te klein is, niet het beeld weergeeft dat je zou willen uitbeelden of te groot is. De kleding is in goede staat, maar past niet bij je huidige levensstijl of is ongemakkelijk. Probeer niet aan de kleding te hangen.

Doneer het en laat het doorgaan naar iemand die van het stuk zal houden.

Om te dragen

Deze stapel kleding bestaat uit de items die alle vragen hebben doorstaan. Dit zijn items waar je van houdt, die je draagt en die passen bij je levensstijl. Ze zijn comfortabel en geven het beeld weer dat je aan de wereld wilt laten zien.

Deze items worden teruggebracht naar uw laden en kast nadat u klaar bent met opruimen.

Gooien

De items die in deze categorie vallen, zijn de stukken waar je tot de dood van hebt gehouden. Ze zijn bevlekt, gescheurd of beschimmeld. Ze zijn niet in goede staat om te doneren of te dragen.

Gooi ze weg.

Onzeker

Leg alle kleding waar je niet zeker van bent in deze laatste stapel. Deze stapel moet kleding bevatten die niet weet of ze moeten worden bewaard of gedoneerd. Hopelijk is elk stuk een item dat je leuk vindt en past het goed.

Maak anders je leven gemakkelijk en leg het op de te doneren stapel.

5. Maximaliseer opslagruimte

Een van de beste stappen om uw opslagruimte te maximaliseren, is het minimaliseren van de kleding die u daar opbergt. Hiermee kunt u de kleding opbergen die het meest voor u betekent en uw opslagruimte niet verspillen aan items die u haat of die niet goed passen.

Houd hier dus rekening mee als je door je garderobe gaat. Het doel is om je opslagruimte verstandig te gebruiken en alleen de kleding te bewaren die je graag draagt. Dus als je ’s ochtends je kast opent, weet je dat elke outfit je goed zal staan.

6. Weg met extra opbergmeubels

Als je extra opbergmeubels hebt, is dit het moment om er vanaf te komen. De reden is dat je gewoon meer kleding koopt om te passen bij de hoeveelheid ruimte die je hebt en uiteindelijk je kast over een paar maanden weer moet opruimen.

Ook maak je meer ruimte in je slaapkamer. Dit geeft je de ruimte om te ademen, te lezen en te ontspannen.

Waarom zou je extra opslagruimte bewaren als je de ruimte niet nodig hebt?

Tips voor het opruimen van de kledingkast

Vertrouw op je gevoel

Soms pak je een item op waarvan je gevoel zegt dat je het moet wegdoen, maar je geest geeft je allerlei redenen om eraan vast te houden. Misschien heeft iemand het je gegeven. Misschien was het duur. Misschien houd je het vast voor het geval dat.

Vertrouw op je gevoel. Hang niet aan een item alleen maar omdat je het gevoel hebt dat je het zou moeten doen. Bewaar je garderoberuimte voor de items waar je echt van houdt.

Geef jezelf een vast aantal hangers

Wist je dat het niet goed is om kleding strak in de kast te stoppen zonder ruimte om te ademen? Kleding kan schimmel of meeldauw ontwikkelen. Wanneer dit gebeurt, zal het muf ruiken wanneer u het item eruit trekt.

Geef jezelf dus een vast aantal hangers voor je kast en houd je eraan. Geef je kleding de ruimte die het nodig heeft om te ademen.

Draag elk item dat je bezit

Zorg ervoor dat je elk item draagt dat je bezit. Als je het al zes maanden niet hebt gedragen, heb je het dan echt nodig? Het doel bij het opruimen is om de items te verwijderen waar je niet van houdt en die je niet draagt.

Een praktische manier om dit te doen is om al je kleding ophangers te hangen die op dezelfde manier zijn gericht. Als je het item vervolgens hebt gedragen, hang je de hanger de andere kant op. Kijk over een half jaar welke hangers nog steeds worden geconfronteerd zoals toen je begon. Gooi deze items weg.

Trek je kleren meteen uit

Nadat je klaar bent met opruimen, laat je je kleding niet achter in tassen in huis. Verwijder ze onmiddellijk. Anders ga je jezelf twijfelen. Je kijkt naar de kleding die je moet uittrekken en voelt je schuldig.

Dus ruim je negatieve gevoelens op en maak je klaar om verder te gaan met je leven. Gooi de kleding in de vuilnisbak en breng de te doneren kleding naar het donatiecentrum. Als de donation centrum is gesloten, leg in ieder geval de kleding in de auto zodat je ze de volgende keer dat je boodschappen doet kunt afgeven.

Houd rommel op afstand

Voorkom dat je je kast opnieuw moet opruimen door rommel op afstand te houden. Elke keer dat je een paar schoenen koopt, verwijder je een paar schoenen. Als je een shirt koopt, verwijder dan een shirt. Het is de one-in, one-out benadering.

Als je het religieus volgt, hoef je misschien nooit meer je kledingkast op te ruimen.


Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je kast opruimen?

Je moet elk half jaar door je kast gaan. Controleer of je geen kleding hebt die uit de mode is of niet meer bij je levensstijl past. Controleer nogmaals of je al je kleding draagt.

Het is ook een goed moment om ervoor te zorgen dat je de kleding beschikbaar hebt die je nodig hebt voor het komende seizoen: koele kleding voor de zomer en warme kleding voor de winter.

Waarom is het zo moeilijk om kleding op te ruimen?

Het opruimen van kleding is moeilijk omdat we gehecht raken aan onze kleding. Sommige outfits brengen leuke herinneringen naar boven. Andere outfits zijn duur of chique, dus we dragen ze nooit.

We hebben sterke gevoelens over onze kleding. Opruimen zorgt ervoor dat we ze confronteren en een aantal moeilijke beslissingen nemen over wat blijft en wat gaat.

Hoe organiseer je je kleding met te veel kasten?

De eerste stap wanneer u uw kleding moet organiseren, is om te bepalen of u alle kasten voor uw kleding moet gebruiken. Kun je terugbrengen naar slechts één kast? Dan kun je de andere kasten gebruiken om linnengoed, bordspellen of benodigdheden voor je favoriete hobby op te bergen.

Volg dan de stappen die we hier hebben vermeld om precies te bepalen welke kledingstukken je wilt behouden. Laat je kleding zakken totdat je alles in één kast kunt passen.

Hoe weet je of je te veel kleding hebt?

Heb je geen hangers meer? Heb je kleding in willekeurige hoeken gepropt? Kun je een jaar lang een nieuwe outfit dragen en hoef je nooit de was te doen?

Als je ja antwoordt op een van deze vragen, is het waarschijnlijk dat je te veel kleding hebt. Overweeg om je kledingkast op te ruimen, zodat je je kleding netjes in je kast kunt passen. Ga maar na, je zult nooit meer kleding dragen die gekreukt is om in een hoek te worden geduwd!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?