Hoe zich te ontdoen van een mottenballengeur


Hoe zich te ontdoen van een mottenballengeur

Het is je gelukt! Je hebt ervoor gezorgd dat je kleding geen door motten opgegeten hoop werd. Maar nu heb je te maken met de geur van de mottenballen die je eerder gebruikte om te voorkomen dat motten en hun larven een ravage aanrichten in je kledingkast. Het is duidelijk dat je niet naar je werk kunt gaan of boodschappen kunt doen die ruiken naar een muffe zolder. Je hebt een oplossing nodig om van de mottenballengeur af te komen – en snel.

We hebben je gedekt met tips en trucs om de penetrante geur van mottenballen te bestrijden. Of het nu gaat om hoe je mottenballengeur uit kleding, meubels of je huis kunt krijgen, we hebben verschillende oplossingen!

Wat zijn mottenballen?

Mottenballen zijn in feite een brok of kleine bal pesticiden die zowel kledingmotten als mensen afstoten – en met een goede reden. Zodra je mottenballen uitlegt om met mottenlarven om te gaan, zullen de chemicaliën overgaan in een gas en zich in de lucht mengen. De geur is genoeg om motten en andere insecten, evenals klein ongedierte zoals muizen en ratten, weg te drijven van de ruimte. Mottenballen kunnen ook worden gebruikt om vocht op te nemen en schimmelgroei te voorkomen.

Mottenballen kunnen effectief zijn in wat ze doen, maar dat betekent niet dat je wilt dat ze te lang blijven hangen. Mottenballengeur is een vreselijke geur om je aan je kleding vast te klampen.

En we hebben schokkend nieuws voor je: een enkele mottenbal duurt ongeveer 3-6 maanden om volledig te verdwijnen. Als je de mottenbol onder stof legt of ergens waar geen luchtcirculatie is, duurt het ongeveer 12 maanden om te verdwijnen!

Letterlijk de belichaming van de uitspraak “blijven hangen als een slechte geur!”

De chemicaliën in mottenballen

enkele mottenballen bij elkaar verzameld

Hoe ruiken mottenballen? De meeste mensen zouden die vraag beantwoorden met verschillende bijvoeglijke naamwoorden, maar de consensus is dat ze onaangenaam penetrant ruiken. En de geur wordt alleen maar erger naarmate je hem langer inademt. Je wilt echter niet te lang blootgesteld blijven aan mottenballen. De dampen zijn zeer giftig en je kunt ziek worden bij langdurige blootstelling.

De reden dat mottenballen giftig zijn, is vanwege de chemicaliën waarvan ze zijn gemaakt. Mottenballen worden vaak gemaakt van naftaleen, maar omdat naftaleen een licht ontvlambare stof is, schakelen meer bedrijven over op paradichloorobenzeen. Beide zijn potentieel kankerverwekkend, giftig en kunnen misselijkheid, duizeligheid, rusteloosheid, gebrek aan eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn en meer veroorzaken. Je wilt dus niet dat die geur als een onheilspellende wolk in de lucht hangt. Je moet er vanaf.

Vanwege de schadelijke chemicaliën naftaleen en paradichlorobenzeen die in deze mottenballen worden aangetroffen we verkopen ze NIET en zou afraden om ze voor uw eigen veiligheid te gebruiken.

Hoe zich te ontdoen van de mottenball geur

cederhouten ballen met etherische olie en druppelaar

Gaat de mottenballengeur weg? Het antwoord is ja, met wat hard werken. De mottenballengeur uit je huis krijgen kan een tijdrovende procedure zijn, maar het is mogelijk. Bovendien zijn de benodigdheden die u nodig hebt om mottenballengeuren te verwijderen al beschikbaar in uw huis, zoals een paar schoonmaakdoeken, een spuitfles en wat witte azijn. Je kunt zelfs dingen als essentiële oliën, actieve kool of een ozonmachine overwegen om de geurverwijdering van de mottenbol te versnellen.

Lees ook:   HG afvoerreiniger Dé afvoerreiniger om verstoppingen in de gootsteen te voorkomen

Hoe de mottenballengeur uit huis te krijgen

Misschien trek je je haren uit en schreeuw je “mijn huis ruikt naar mottenballen”! Maak je geen zorgen, hier zijn enkele methoden om de pesticidegeur rond je huis kwijt te raken:

 • Ventilatie. Een van de beste manieren om de mottenballengeur te verdrijven, is door je ruimte te luchten. Open de ramen en deuren. Schakel plafondventilatoren in. Laat de lucht een paar uur door de kamer of het huis circuleren.
 • Oppervlakken afvegen. Nadat je de mottenballen hebt verwijderd, besproei je de vloer, tellers en andere oppervlakken met een 50-50 mix van azijn en water. Je kunt een doek of dweil gebruiken om de harde oppervlakken af te vegen. Als alternatief kunt u wat water en zuiveringszout mengen voor een vergelijkbaar effect.
 • Verspreid rond zeoliet. Als je kattenbakvulling in huis hebt, heb je geluk. Kattenbakvulling is gemaakt van zeoliet, een cluster van mineralen met een unieke structuur die ervoor zorgt dat er geuren aan kleven. Je kunt wat kattenbakvulling op tapijten, vloeren en zelfs meubels verspreiden om de naftaleengeur of in gewone termen de mottenballengeur weg te zuigen .
 • Zet koffiedik neer. Gebruikt koffiedik heeft vele toepassingen, waaronder het ontgeuren van ruimtes. Je kunt het koffiedik in een kleine kom gieten en het vervolgens plaatsen waar de mottenballengeur het sterkst is.

een hoopje koffiedik

 • Een doos baking soda. Beproefd en waar, zuiveringszout is een van de beste geurverwijderaars voor uw huishouden. Plaats het overal waar de mottenballengeur het sterkst is en laat het zuiveringszout zijn magie werken.

Hoe de mottenballengeur van kleding en schoenen te verwijderen

Wanneer u een probleem met de kledingmot heeft, mottenballen zijn een handige oplossing om de plaag onder controle te krijgen. Je voorkomt dat de mottenlarven je kleding beschadigen, maar de afweging? De chemische geur van mottenballen in de vezels van je kledingkast.

Slechts een klein voorbehoud: zorg ervoor dat je de mottenballen uit de kleding hebt verwijderd voordat je aan de slag gaat om de geur te verwijderen. Mottenballen kunnen oplossen, maar er zullen nog steeds enkele intacte stukken in de opslagcontainers of in de plooien van stof zijn. Zorg ervoor dat u de oude mottenballen correct weggooit. Omdat ze giftige chemicaliën bevatten, moet je ze nooit laten rondslingeren. Doe de restanten in een luchtdichte container of aparte vuilniszak. Draag handschoenen bij het hanteren van het bestrijdingsmiddel.

Hoe de mottenballengeur uit kleding te krijgen

Zodra je dat hebt gedaan, kun je veilig doorgaan met het snel wegwerken van achtergebleven dampen. Hier zijn enkele manieren om mottenballengeur uit kleding te verwijderen:

 • Maak een citroensap en witte azijnoplossing. Meng in een kleine kom wat azijn en citroensap. Pak een schone doek om de oplossing op de plaatsen op de kleding of schoenen te deppen waar de mottenballengeur het sterkst is.
 • Hang je kleding buiten. Net als het luchten van je huis, zal een beetje blootstelling aan frisse lucht wonderen doen voor je naar mottenballen geurende kleding. Schoenen kunnen ook buiten worden geplaatst, maar houd ze uit de zon.

wat frisse witte kleding die buiten op houten hangers luchtt

 • Rooster de geur weg. Oké, misschien niet roosteren, maar ijzer zou de truc kunnen doen. Het strijken van je kleding zal meestal alle geuren verspreiden, niet alleen mottenballen. Als je kledingstukken niet bedoeld zijn om te strijken, plaats ze dan in de warme zon. Het kan zijn dat je het kledingstuk enkele dagen in de zon moet hangen om de geur te laten vervagen.
 • Probeer de instelling “luchtpluis”. Voor stoffen die niet gevoelig zijn voor krimp bij hitte, kunt u ze in de droger stoppen en op een lage warmte-instelling zetten. Het resultaat is net als het strijken van de kleding.
 • Wassen met azijn. Laad je stinkende kleding in de wasmachine en giet er wat azijn in. Sla het wasmiddel en de wasverzachter voorlopig over. Laat de machine draaien en laat de kleding en schoenen weken in de azijn-wateroplossing. Was daarna de kleding met je gewone wasmiddel en wasverzachter. Lucht de kleding uit of gooi ze in de droger om het af te maken. De mottenballengeur moet weg zijn.
 • Ceder of houtskool in de kast of laden. Je kunt sachets of kleine planken kopen om in je kast te hangen. Zowel ceder als houtskool absorberen hardnekkige geuren. Niet alleen dat, maar ook ceder werkt ook als mottenafweermiddel.
Lees ook:   Hoe olievlekken uit kleding te verwijderen

Heeft geen van deze methoden gewerkt om je schoenen van mottenballengeur te ontdoen? Gebruik hetzelfde mengsel van citroensap en azijn dat je deed voor kleding om de binnen- en buitenkant af te vegen. Pak vervolgens een papieren zakje en giet er wat cederchips, koffiedik en zuiveringszout in. Stop het zakje in de schoenen en laat het daar ongeveer een week staan. De aangename geur van koffie bedekt de geur van mottenballen, terwijl het zuiveringszout en cederhout werken om de geur en eventuele vochtigheid te absorberen.

Hoe zich te ontdoen van een mottenballengeur in meubels

Voordat u begint met het spuiten van uw bekleding om de mottenballengeur eruit te krijgen, moet u rekening houden met het materiaal. Mogelijk hebt u een gespecialiseerde geurverwijderaar nodig om de mottenballengeur te nixen. Voor de meeste tapijten en met stof bedekte meubels wilt u een natte stofzuiger gebruiken, omdat die hetzelfde niveau van ‘schoon’ biedt als een wasmachine.

een natte stofzuiger die wordt gebruikt om een bank schoon te maken

Breng eerst een 50/50 mix van water en azijn aan met een spuitfles. Ga vervolgens over het meubilair zoals je normaal zou doen met de nat-vac. Je verwijdert niet alleen geuren, maar je kunt ook vuil en ongedierte verwijderen, zoals vlooien, bedwantsen en motten.

Alternatieven voor Mothballs

De volgende keer dat je wilt voorkomen dat kledingmotten gaten in je truien en jassen kauwen, overweeg dan om een alternatief voor mottenballen. Een van de beste natuurlijke insectenwerende middelen is cederhout. Je kunt een cederhouten kist of kledingkast kopen om seizoensgebonden kleding en schoenen op te slaan wanneer je ze niet nodig hebt. Red cedar heeft ook een fantastisch aroma. Optioneel kun je cederchips kopen en zoiets maken als een mottenafstotende potpourri.

Andere methoden voor het afstoten van motten die niet stinken en je ziek maken, zijn essentiële oliën. Lavendel, munt en kruidnagel stoten allemaal insecten af. Je kunt wat etherische olieverspreiders of luchtverfrissers aan een kamer toevoegen of wat op je kleding spuiten. Begin weer met het besproeien van je vensterbankkruidentuin. Want basilicum, groene munt, rozemarijn en salie verdrijven ook motten.

Als die opties niet voor u werken, kan het opslaan van kleding in kledingzakken of opslagcontainers ook effectief zijn.

lavendelolie en druppelaar

FAQ’s Over Mothball Odor Removal

Veel mensen hebben dezelfde vragen over het voor eens en voor altijd bevrijden van hun huis van mottenballengeur. Hier zijn de meest voorkomende mottenball-gerelateerde vragen:

Lees ook:   hoe glazen lampen schoonmaken

Zal de mottenballengeur verdwijnen? Hoe lang gaat een mottenballengeur mee?

Het duurt meestal een paar maanden voordat de fysieke mottenbal volledig verdwijnt wanneer deze niet wordt blootgesteld aan lucht. De geur kan echter maanden of jaren na de laatst gebruikte mottenbal in uw huis blijven. Gelukkig is de geur van mottenballen geen permanente geur. Als u van de mottenballengeur af wilt, moet u de aangetaste ruimte en stoffen schoonmaken. Wanneer u actie onderneemt, kunt u de lucht binnen een paar uur of dagen volledig klaren.

Stinkt de mottenballengeur slecht voor je?

Hoewel mottenballen zijn vastgesteld als veilig voor algemeen gebruik, kunnen de dampen gezondheidsproblemen veroorzaken. Zelfs het hanteren van mottenballen kan ervoor zorgen dat je handen en ogen jeuken en verbranden. Het inademen van de dampen zal dit gevoel verergeren en kan leiden tot hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden, misselijkheid en duizeligheid.

Zolang u voorzorgsmaatregelen neemt en mottenballen in een afgesloten ruimte plaatst, hoeft u zich geen zorgen te maken over het inademen van voldoende dampen om de chemicaliën u te laten beïnvloeden.

Hoe krijg je de geur van mottenballen uit meubels?

Niemand houdt van de geur van mottenballen. Om van de geur af te komen, moet je eerst de oude mottenballen verwijderen. Je kunt dan witte azijn en zuiveringszout gebruiken op meubels, tapijten en gordijnen om de geur van mottenballen te verwijderen.

Zijn mottenballen giftig om te ademen?

Ja. Mottenballen worden vervaardigd uit chemicaliën die giftig zijn voor mens en dier. Op het moment dat je mottenballen ruikt, word je blootgesteld aan deze gevaarlijke chemicaliën. Soms kunnen kinderen en huisdieren mottenballen verwarren met voedsel en ze verteren. Dit kan ernstige gevolgen veroorzaken die onmiddellijk moeten worden verholpen.

Sommige van de chemicaliën die in mottenballen worden gebruikt, zoals naftaleen en paradichloorobenzeen, kunnen bij inademing omkeerbare bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid, hoofdpijn, hoesten, oog- en neusirritatie. Langdurige blootstelling kan leiden tot nier- en leverschade. Naftaleen kan ook hemolytische anemie veroorzaken en is mogelijk carcinogeen.

Zal stomerij de geur van mottenballen verwijderen?

De mottenballengeur heeft de neiging om te blijven hangen. Als u zich zorgen maakt dat u de mottenballengeur niet met succes uit kleding kunt verwijderen, kunt u professionele hulp zoeken. Een stomerij moet in staat zijn om zich te ontdoen van de geur van mottenballen.

een stomerij die een aantal schoongemaakte overhemden aan een klant overhandigt

Waarom de geur van mottenballen verwijderen?

Het elimineren van een mottenballengeur kan woedend en lastig zijn. Mottenballen zijn zeker handig als je ten einde raad bent met kledingmotten. Maar mottenballen ruiken vreselijk en zijn ook gevaarlijk wanneer ze lange tijd in je huis worden achtergelaten. Het is het beste voor u om de mottenballen en hun verraderlijke geur te verwijderen. Gelukkig, terwijl de geur de neiging heeft om te blijven hangen, is het gemakkelijk te verwijderen met dingen als azijn, zuiveringszout, ceder en een wasmachine.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.