Hoe zich te ontdoen van hondengeur in huis

Hoe schattig honden ook zijn, ze hebben de neiging om een beetje te ruiken. As we speak, onze hond is net terug van een enorme modderige wandeling, en het huis stinkt! We maken ons echter niet al te veel zorgen omdat we weten hoe we van die muffe vochtige hondengeur af kunnen komen.

De volgende keer dat gasten langskomen, als onze hond niet opspringt voor kusjes en knuffels, zouden ze niet eens weten dat we een hond hadden! Blijf lezen voor onze beste tips en methoden, zodat je huis weer fris en schoon kan ruiken.

Inhoudsopgave
 • Waarom stinkt mijn hond het huis?
 • Hoe zich te ontdoen van hondengeur
 • Hoe vaak moet je een hond wassen?
 • Kun je Febreze op een hondenmand spuiten?
 • Hoe kom ik van hondengeur af zonder bad?
 • Hoe u kunt voorkomen dat uw huis naar een hond ruikt
 • Niets dan schattigheid

Waarom stinkt mijn hond het huis?

Er is niet slechts één reasover waarom je hond je huis aan het stinken is. Hier zijn enkele redenen waarom honden ruiken, waaronder waarom ze op andere momenten slechter ruiken:

 • Honden hebben ook lichaamsgeur: Honden hebben een bepaalde geur. Als je meerdere honden hebt gehad, zul je merken dat elke hond zijn eigen unieke geur heeft (sommige beter dan andere). In feite zweten honden van hun voeten. Dus als ze het te warm hebben of gewoon van het sporten zijn, kan hun lichaamsgeur het huis stinken, evenals de oliën op hun huid en oren.
 • Kwijlen: Sommige honden kwijlen een ton. Dit kan de geur van hun speeksel achterlaten op hun bed, uw tapijt, hun speelgoed en meubels. Naast speeksel hebben sommige honden gewoon een inherent slechte adem die een kamer kan stinken.
 • Uw hond is loops: Als je een vrouwelijke hond hebt, kun je haar geur op bepaalde tijden van het jaar afstotend vinden. Schrik niet als je hond een nieuwe geur over haar heeft terwijl ze in het seizoen is.
 • Ziekte: Helaas zijn niet alle redenen voor de geur van een hond onschadelijk. Als uw hond een infectie heeft – huid, oor, oog, enz. – kan hij een vreemde geur hebben. Het is belangrijk dat je de “gezonde” geur van je hond herkent, zodat wanneer hij ziek is, je het merkt als hij een beetje anders ruikt.
 • Je hond is vies: De belangrijkste reden waarom je hond het huis stinkt, is omdat hij vies is. Honden zijn ontdekkingsreizigers, en dus als ze in de achtertuin of in het park zijn, worden ze vies. Of dat nu is van graven, rollen in plassen of spelen met andere honden – honden stinken slecht.
 • Dieet: Je bent wat je eet. Als je niet kunt achterhalen waarom je hond stinkt, controleer dan zijn dieet. Er kan iets in hun eten zitten waardoor ze grappig ruiken.
 • Gas: Honden laten scheten – het is een van de minder aangename stukjes over het hebben van een hond. Als het gas van uw hond echter zo ernstig en frequent is dat het uw huis stinkt, raden we u aan een reis naar de dierenartsen te maken.
 • Anale zakjes: Honden hebben anale zakken op hun billen, wat gezond en normaal is. Maar als deze zakjes worden aangetast, komt er uiteindelijk een stinkende afscheiding vrij en kan deze vast komen te zitten op de vacht van de hond. U moet een dierenarts raadplegen voor dit probleem.
 • Tanden verliezen: We hebben gemerkt dat onze honden een heel rare geur hebben als ze als puppy’s hun tanden beginnen te verliezen. Omdat het tandvlees een beetje bloedt, is er een licht metaalachtige geur, maar het is niet subtiel!
 • Rollen in poep: Honden rollen graag in poep. Het is grof, maar het is vrij normaal. Het is als parfum voor hen! Als je hond in de poep rolt en je hem daarna niet baadt, is het geen verrassing dat het huis begint te ruiken.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom honden je huis stinken. Als dit je ervan weerhoudt om een hond te krijgen, maak je geen zorgen – onze tips en trucs zorgen ervoor dat je huis mooi ruikt.

Hoe zich te ontdoen van hondengeur

Voor het moment van de waarheid – hoe kom je van die nare geur af die je pup heeft binnengebracht? Er zijn veel verschillende manieren! Laten we er meteen in duiken.

Stofzuig levendig

Mooie jonge vrouw die naar muziek luistert tijdens het schoonmaken van het huis met vacuüm dweil

Als je een hond hebt, wordt je stofzuiger je beste vriend. Dit tilt niet alleen vuil en haar van huisdieren op, maar het kan ook geuren verwijderen die afkomstig zijn van het vuil.

Als je een HEPA stofzuiger hebt, nog beter. Deze apparaten kunnen bacteriën en kleine geurveroorzakende deeltjes in huis elimineren.

We raden aan om elke drie dagen te stofzuigen als je een hond hebt. Het lijkt misschien een grote taak, maar niemand zei dat het bezitten van een hond ooit gemakkelijk was!

Dweil vaak

Vrouw die de vloer van de woonkamer schoonmaakt met microvezel dweil

Naast stofzuigen moet je ook vaak dweilen. Onze hond zit in de gang totdat ze droog is van haar regenachtige wandelingen, en dus moeten we om de paar dagen de gang dweilen om de geur bij te houden.

Beter nog – koop een stoomboot! Dit doodt ook bacteriën. Bovendien kun je het gebruiken voor tapijten, wat ook helpt om geuren daar aan te pakken.

Neutraliseer de geuren

Witte azijn in een glazen fles

Dit mengsel is een van onze favorieten in het huishouden! Het neutraliseert niet alleen geuren, maar het is ook niet giftig en gemakkelijk thuis te maken.

 1. Meng een verhouding van 1:1 van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles.
 2. Goed schudden.
 3. Spuit het door het hele huis. Dit omvat de lucht, beddengoed, meubels, vloeren en overal waar de geur van uw hond kan zijn aangeraakt.

Je kunt dit ook gebruiken als surface cslanker als je het niet gebruikt om geuren te neutraliseren.

Was de spullen van je hond

Hond met wasgoed in de mond

We kunnen gemakkelijk vergeten om de spullen van onze hond te wassen als we al een heleboel was te doen hebben. Maar hoewel onze harige vriend waarschijnlijk niet klaagt dat zijn bed stinkt, zijn we dat zeker.

Zorg ervoor dat je een huisdiervriendelijk wasmiddel gebruikt (ongeparfumeerd is het beste) en was hun beddengoed, dekens, handdoeken en zelfs speelgoed!

Open de Windows

Vrouw die vensterglas schoonmaakt met stoommop

Dit lijkt misschien te eenvoudig om waar te zijn, maar geloof ons, het werkt! Het openen van de ramen kan uw huis luchten en er enkele slechte geuren mee verwijderen. Als u in de stad woont, of in een bijzonder vervuild gebied, sla deze stap dan over, omdat uw huis hierdoor slechter kan ruiken.

Investeer in plaats daarvan in een luchtreiniger die bacteriën, virussen en geuren in huis kan verwijderen.

Ongevallen met huisdieren opruimen

Leuke puppy naast vlek op de vloer

Misschien stinkt je huis omdat je huisdier nog steeds ongelukken in huis heeft. Het kan maanden duren om een hond volledig zindelijk te maken, dus wees niet gealarmeerd.

Om ongelukken met huisdieren op te ruimen, moet u zoveel mogelijk van het overtollige vuil opvegen met een papieren handdoek. Besproei vervolgens het gebied royaal met een enzymreiniger.

Laat dit 10 minuten op het oppervlak zitten voordat je het weer afveegt. Herhalen. Ga over met een dweil of stoomreiniger.

De luchtfilters vervangen

Vuile lucht filter

Het is een goed idee om alle luchtfilters in uw huis te vervangen. Als het een tijdje geleden is, is je luchtstroom waarschijnlijk niet zo goed als het zou moeten zijn om te helpen circuleren en zich te ontdoen van huisdiergeuren.

U kunt vervangende filters kopen bij uw lokale ijzerhandel. Als u niet zeker weet welke u moet krijgen, verwijdert u uw huidige filter en neemt u het mee. Het personeel weet wat aan te bevelen!

Zuiveringszout

Azijn en zuiveringszout

Een ander ding dat kan helpen met geuren is zuiveringszout.

Giet ongeveer een kopje zuiveringszout in een paar kommen en plaats ze rond het huis. Richt je meer op de gebieden waar je huisdier het grootste deel van zijn tijd doorbrengt.

Zuiveringszout kan geuren absorberen, in plaats van ze te maskeren.

Baad je hond

Een vieze hond wassen

Het probleem kan de huidige staat van uw hond zijn, in plaats van het huis. Als je hond zelf een beetje vies ruikt, is het tijd om hem een bad te geven.

We raden twee mensen aan voor deze klus, vooral als je hond een hekel heeft aan het bad. Zorg ervoor dat je huisdiervriendelijke shampoo gebruikt en goed scrubt!

Geparfumeerd huis

Luchtverfrisser op tafel

Je moet voorzichtig zijn met het gebruik van geuren in huis met een hond, omdat veel essentiële oliën giftig zijn voor honden (1). Wat betreft synthetische oliën, deze lijken veilig te zijn, maar neem contact op met de fabrikant. Ze moeten weten of hun product specifiek veilig is voor huisdieren.

Over het algemeen kunt u kaarsen, luchtverfrissers, rietverspreiders en essentiële oliemengsels vinden die veilig zijn voor honden. Lavendel is bijvoorbeeld een hondvriendelijke etherische olie, dus probeer dat te verspreiden in de kamer die het meest stinkt!

Hoe vaak moet je een hond wassen?

Deskundig advies varieert. Sommige dierenartsen zeggen zelfs dat het oké is om je hond nooit te wassen, zolang hij anders gezond is. (2).

Een goede vuistregel is om je hond te wassen als hij stinkt. Ze hoeven geen badroutine te hebben, omdat het te veel wassen van je hond meer kwaad dan goed kan doen (3). We wassen onze hond alleen als ze echt modderig is geworden – maar borstelen en verzorgen is eigenlijk beter voor hun huid.

Deskundig advies

Als uw hond huidallergieën of -aandoeningen heeft, neem dan eerst contact op met uw dierenarts. Over het algemeen moet je veel langer wachten tussen baden, omdat dit hun huid kan uitdrogen.

Kun je Febreze op een hondenmand spuiten?

Febreze is veilig voor huisdieren, dus ja, je kunt Febreze op een hondenmand spuiten, maar zorg ervoor dat het droog is voordat je huisdier in bed kruipt (4).

We raden echter wel aan om het beddengoed te wassen in plaats van het alleen met Febreze te spuiten, omdat dat de geur maskeert in plaats van elimineert.

Hoe kom ik van hondengeur af zonder bad?

Er zijn een paar verschillende dingen die u kunt doen om uw hond fris te laten ruiken zonder hem de hele tijd te wassen.

 • Borstel ze regelmatig: Dit kan di verwijderenrt en andere oorzaken van geuren, evenals overtollige olie, teken en andere vervelende dingen die verstrikt raken in hun vacht.
 • Maak het beddengoed van uw hond schoon: want dat kan zijn waar ze de slechte geur blijven oppikken.
 • Reinig hun ogen, oren en mond regelmatig: De mond is een grote oorzaak voor geuren, dus laat ze wennen aan het laten poetsen van hun tanden als ze een pup zijn!
 • Houd de hond droog: Als je hond net binnen is gekomen van een regenachtige wandeling, of als hij net uit bad is, zorg er dan voor dat je hem zo snel mogelijk droog krijgt. Als je ze kunt laten wennen aan de föhn, kan dit helpen.
 • Schakel hun dieet op als ze vaak gas geven: Uw dierenarts kan helpen bij het uitzoeken van het beste dieet voor uw hond.

Hoe u kunt voorkomen dat uw huis naar een hond ruikt

Hier zijn enkele preventieve tips zodat je huis nooit naar een hond ruikt!

 • Veeg de poten en vacht van je hond af na een wandeling, vooral als het heeft geregend. Die natte hondengeur is niemands favoriet!
 • Blijf op de hoogte van uw schoonmaakroutine. We weten dat het hebben van een hond minder tijd betekent voor je normale klusjes, maar als je tijd kunt maken voor schoonmaken, zal het een groot verschil maken.
 • Houd de ramen open waar mogelijk, vooral in de zomer. Het is hard in de winter omdat het buiten vriest, maar houd verder wat ramen open.
 • Schakel de luchtreiniger in. Dit kan helpen om alle soorten slechte geuren te voorkomen.
 • Was de spullen van je hond, waaronder beddengoed, halsbanden, harnassen, speelgoed en dekens. Doe dit voordat ze beginnen te stinken!

Niets dan schattigheid

Als er nu gasten langskomen, zien ze niets dan schattigheid en ruiken ze niets dan frisheid!

Honden hebben een natuurlijke geur, dus we raden niet noodzakelijkerwijs aan om droogshampoos, sprays en doekjes te gebruiken om dat te verdoezelen. Maar we willen wel de slechte geuren die ze produceren beperken. Dat omvat winderigheid, ongeluksgeuren, vuil, modder en alle dierlijke poep waarin ze zijn gerold.

Over het algemeen raden we aan om ramen te openen of te investeren in een luchtreiniger. Terwijl dat aan de gang is, houd je je vloeren schoon, fris je je meubels op, was je de spullen van je hond en verander je je luchtfilters.

Geef je hond bij twijfel een bad en maak zijn mond en oren schoon. Als je nog steeds worstelt met een stinkende hond, is het misschien tijd voor een bezoek aan de dierenartsen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?