Hoe zeepschuim te reinigen (DOE-het-zelf-methoden)

Is zeeptuig het monster dat je badkamer overneemt? Schaam je je als er gasten langskomen? Heb je moeite om iets te vinden om het schoon te maken? Welnu, we kunnen helpen uw badkamer terug te brengen naar een sprankelende schone staat.

Met onze beste tips over het schoonmaken van zeepresten, neem je afscheid van de yucky puinhoop. Of het nu op steen, de douche, plastic gordijnen of eigenlijk ergens anders is, we hebben tips! We helpen je om van zeepresten af te komen en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Inhoudsopgave
 • Wat is zeepschuim?
 • Hoe zeepschuim van tegels en voegen te reinigen
 • Hoe zeepschuim van natuursteen te verwijderen
 • Hoe zeepschuim van douchedeuren te reinigen
 • Hoe zeepschuim uit gootsteen te reinigen
 • Hoe zeepschuim van metalen armaturen te verwijderen
 • Hoe zeepschuim van plastic gordijnen te reinigen
 • Hoe zeepschuim te voorkomen
 • Zie Ya, Uitschot

Wat is zeepschuim?

Zeepresten is een residu dat achterblijft wanneer u zeep gebruikt in gebieden met hard water (1). De calcium- en magnesiumdeeltjes in het water reageren met de zeep en laten een residu achter.

Zeepresten zijn te vinden op kleding, baden, wastafels, douchegordijnen, tegels en nog veel meer plaatsen. Helaas kan het niet oplossen in water en daarom kan het lastig zijn om te verwijderen.

Welke kleur heeft zeepresten?

Zeepresten is een witte of grijze kleur met een krijtachtige filmachtige textuur.

Kan zeepschuim zwart worden?

Nee. Als je zwarte vlekken in de badkamer hebt, is dit schimmel of meeldauw. Voor het reinigen van schimmel in badkamers hebben we tal van tips.

Welke zeep laat geen zeepresten achter?

Zeep is de grootste boosdoener voor zeepresten. Dus als je je zeepresten wilt elimineren, gebruik dan in plaats daarvan vloeibare of gelzeep.

Veroorzaakt hard water zeepresten?

Als je in een gebied met hard water woont, ben je waarschijnlijk gewend om uitschot te zeep. Dat komt omdat de mineralen in hard water reageren met de zeep om zeepresten te creëren. We raden u aan een waterontharder te kopen om ervoor te zorgen dat uw harde water niet voorkomt dat u of uw badkamer schoon wordt.

Hoe zeepschuim van tegels en voegen te reinigen

Zijn uw keramische tegels en voegmiddel bedekt met zeepresten? Volg onze methode om ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke schoonheid.

 1. Meng zuiveringszout en witte azijn om een reinigingsoplossing te maken. Houd er rekening mee dat dit zal bruisen, dus zorg ervoor dat je een diepe emmer gebruikt zodat deze niet overloopt.
 2. Draag rubberen handschoenen en dompel een puimsteen in de oplossing.
 3. Wrijf heel voorzichtig de natte steen over het zeepresten. Zorg ervoor dat u geen krassen op het keramiek maakt.
 4. Zodra de steen bedekt is met een beetje zeepresten, spoel je hem af, maak je hem opnieuw nat en ga je naar het volgende gebied.
 5. Gebruik daarna een borstel met stijve borstel om de keramische tegels te schrobben en verwijder het losgemaakte zeepresten.
 6. Bevochtig een doek in gedestilleerde witte azijn en veeg de tegels en specie af om de zeepresten te verwijderen.
 7. Droog met een aparte doek.

Hoewel u zeker uw eigen reinigingsoplossing kunt maken, geeft u misschien de voorkeur aan in de winkel gekochte tegelreinigingsoplossingen.

Extra Tip

Als je het moeilijk hebt en het zeepschuim niet klopt, kun je een elektrische wasmachine tevoorschijn halen. Dit heeft meer kracht om opgedroogd zeepresten te verwijderen.

Hoe zeepschuim van natuursteen te verwijderen

Hoe zit het met natuursteen tegels? Hoewel natuursteen een luxe keuze is, is het zeker veel moeilijker schoon te maken. Hoewel een paar bronnen het gebruik van ammoniak kunnen aanbevelen, zou dit een laatste redmiddel moeten zijn. Als u zich in dat stadium bevindt, gebruik ammoniak dan eenmalig en zorg ervoor dat u ammoniak nooit mengt met andere reinigingsproducten.

U kunt zeepresten uit natuursteen verwijderen met ammoniak door 1/2 kopje ammoniak te mengen met één liter water. Breng de oplossing aan op de tegels met een zachte doek.

Voor algemene reiniging van zeepresten van natuursteen, volg in plaats daarvan deze methode:

 1. Gebruik een gumspons, zoals de Mr Clean Magic Eraser, bevochtig het en schrob het zeepresten voorzichtig van de tegels. De micro-scrubber technologie dringt door poreuze oppervlakken en trekt zeepresten eruit.
 2. Gebruik een wisser om het zeepresten en de gumresten van de tegels te verwijderen.
 3. Als je wat meer hulp nodig hebt, haal dan je stoomreiniger tevoorschijn. Gebruik dit om over de voeg te gaan, vuil en zeepresten los te maken. Gebruik tegelijkertijd een doek of borstel met borstel om zeepresten op te ruimen.
 4. Spoel tot slot de tegels af met een vochtige schone doek.

Top Tip

Gebruik uw gewone tegelreinigingsproducten niet op natuursteen, tenzij de fabrikant aangeeft dat het goed is.

Hoe zeepschuim van douchedeuren te reinigen

Kun je niet meer uit je douchedeur kijken? Tijd voor een goede schoonmaakbeurt!

U kunt een commerciële zeeprestenverwijderaar gebruiken, zoals de Bio Clean Stain Remover. Of u kunt uw eigen oplossing maken met behulp van uw eigen ingrediënten. Als je deze route aflegt, probeer dan een citroen- of azijnspray.

Meng voor de citroenspray drie eetlepels citroensap met een kopje water in een spuitfles.

Als u de azijnspray gebruikt, verwarm dan een half kopje gedistilleerde witte azijn in de magnetron gedurende 30 seconden. Giet het voorzichtig in een glazen spuitfles. Deze oplossing is krachtiger dan de citroen, dus het is het beste voor harder zeepresten.

Tijd om schoon te maken:

 1. Spuit uw reinigingsoplossing, zelfgemaakt of in de winkel gekocht, over de hele douchedeur. Laat het 15 minuten staan. Opnieuw aanbrengen als het te snel droogt.
 2. Veeg de douchedeur af met een vochtige microvezeldoek.
 3. Goed afspoelen.
 4. Droog volledig af met een aparte doek.
 5. Als het zeepresten achterblijft, herhaal dan de eerste stap.
 6. Dompel een vochtige doek in een kom zout. Schrob de douchedeur. Het zout is schurend, dus het kan helpen om door het zeepresten te snijden.
 7. Vergeet de glazen schuifdeurrail niet. Gebruik je in de winkel gekochte of zelfgemaakte reiniger en een oude tandenborstel om deze track schoon te maken.
 8. Afspoelen met schoon water.
 9. Droog volledig af.

Hoe zeepschuim uit gootsteen te reinigen

Gootstenen kunnen een heel koppige hoeveelheid zeepschuim zijn, maar na deze methode is het weg!

 1. Maak een schrobpasta door een kopje zuiveringszout te mengen met 1/4 kopje gedistilleerde witte azijn. Vergeet niet dat het zal bruisen, dus zorg ervoor dat je een grote kom of beker gebruikt om overloop te voorkomen.
 2. Dompel met een spons in de pasta en breng aan op de gootsteen. Voeg meer toe waar er dikker zeepresten zijn.
 3. Laat het maximaal 30 minuten zitten.
 4. Gebruik een borstel met stijve borstel om de gootsteen in cirkelvormige bewegingen te schrobben.
 5. Spoelen.
 6. Herhaal indien nodig.

Hoe zeepschuim van metalen armaturen te verwijderen

Afhankelijk van het type metaal, moet u uw armaturen anders reinigen. Als u niet zeker weet welk type metaal van u is, neem dan contact op met de fabrikant.

Voor chroom en roestvrij staal

 1. Vul een plastic zak met gedistilleerde witte azijn.
 2. Leg de tas over de armaturen.
 3. Laat het een uur zitten.
 4. Spoel de armaturen daarna af met schoon water. Schrob op hardnekkige plekken.
 5. Droog volledig af.

Voor oliegewreven en messing

 1. Gebruik een zachte doek en water om schoon te maken. Schrob in cirkelvormige bewegingen waar zeepresten koppig zijn. Dit is alles wat wordt aanbevolen voor deze armaturen, maar als dat niet werkt, ga dan verder met de volgende stap, maar zorg ervoor dat je eerst in een onopvallend gebied test.
 2. Verdun gedestilleerde witte azijn met water en breng aan op de armaturen met een microvezeldoek.
 3. Laat het drogen.
 4. Buff met een microvezeldoekje.

Hoe zeepschuim van plastic gordijnen te reinigen

Plastic gordijnen kunnen na verloop van tijd gemakkelijk bedekt raken met zeepresten. Volg deze methode om je gordijn nieuw leven in te blazen.

 1. Meng een verhouding van 1:1 van gedestilleerde witte azijn en water.
 2. Plaats het douchegordijn in een badkuip, wastafel of wasmachinetrommel met de azijnwateroplossing.
 3. Laat een nacht weken.
 4. Doe het plastic douchegordijn in de wasmachine met een paar handdoeken. Was met een mild wasmiddel op een warme zachte cyclus.
 5. Hang aan de lucht te drogen.

Hoe zeepschuim te voorkomen

Als het gaat om het verwijderen van zeepresten, kan het een zware klus zijn, vooral als je zeepschuim gedurende vele maanden hebt laten opbouwen. Het voorkomen van zeepresten is een gemakkelijkere taak en laat je weinig werk te doen op schoonmaakdagen. Hier zijn onze beste tips:

 1. Breng een gelgloss of autowas aan op oppervlakken die gevoelig zijn voor de opbouw van zeepresten. Dit maakt het moeilijk voor het zeepresten om zich daar überhaupt op te bouwen.
 2. Maak je douche na elk gebruik schoon. Gebruik een wisser of doek om het na elk gebruik een keer over te geven. Dit kun je ook doen op spoelbakken, tegels, voegmiddel en metalen armaturen.
 3. Verwissel je zeep voor vloeibare of gelzeep.
 4. Strooi Epsom Salts in uw bad, waardoor zeepresten niet aan het bad blijven kleven.
 5. Gebruik een waterontharder om te voorkomen dat hardwatermineralen reageren met zeep.
 6. Leg drie druppels essentiële citroenolie op een schone droge doek en wrijf het over de badkamer. Het voorkomt de opbouw van zeepresten en maakt reinigingsdagen sneller.
 7. Houd de badkamer droog. Droog uw bad, douche, muren, wastafels en armaturen na elk gebruik af met een zachte doek.

Zie Ya, Uitschot

Niemand houdt van zeepresten die elk oppervlak in de badkamer bedekken. Met onze toptips kun je afscheid nemen van zeepschuim, of het nu op de douchedeuren, tegels, metalen armaturen, wastafels of plastic gordijnen is. Natuurlijk, als je in een gebied met hard water woont, kun je in de toekomst weer zeepresten zien. Maar met deze tips kun je het snel aanpakken.

U kunt echter de opbouw van zeepresten voorkomen met een paar eenvoudige hacks. Deze omvatten het installeren van een waterontharder, het uitschakelen van de zeep die u gebruikt en het schoon en droog houden van de badkamer.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat Went Fout?