Hoe zich te ontdoen van stof en huisstofmijt (voor eens en voor altijd)

Huisstofmijt zijn enkele van de meest voorkomende allergenen in een huis. Deze microscopische spinachtigen kunnen ademhalingsallergieën veroorzaken bij inademing.

Als je eenmaal huisstofmijt in huis hebt wonen, kan het een uitdaging zijn om ze kwijt te raken. Het is essentieel om te begrijpen wat huisstofmijt is en hoe je ze op de juiste manier uit je huis kunt verwijderen.

Veel huiseigenaren geloven dat stof gelijk staat aan huisstofmijt, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn veel andere misvattingen over huisstofmijt, dus we zijn hier om het record recht te zetten.

Inhoudsopgave
 • Wat zijn huisstofmijten?
 • Gevaren van huisstofmijt
 • Hoe zich te ontdoen van stof en huisstofmijt
 • Wat doodt huisstofmijt op natuurlijke wijze?
 • Huisstofmijt Mythen
 • Hoe huisstofmijt weg te houden
 • Veelgestelde vragen
 • Nee tegen mijten

Wat zijn huisstofmijten?

Wat zijn huisstofmijten? Pictogram

Huisstofmijten zien er misschien uit als kleine bedwantsen, maar ze zijn eigenlijk nauwer verwant aan spinnen.

Ze worden vaak aangetroffen in donkere gebieden zoals matrassen, bekleding, tapijten, gordijnen en beddengoed (1).

Huisstofmijten geven de voorkeur aan deze gebieden vanwege de uitstekende toegang die ze hebben tot hun favoriete maaltijd: dode huidschilfers. In tegenstelling tot bedwantsen, die zich liever voeden met ons bloed terwijl we slapen, geven huisstofmijten de voorkeur aan wat we achterlaten.

We werpen een aanzienlijke hoeveelheid dode huid af terwijl we woelen en draaien in bed of door het huis bewegen. Het is echter niet alleen de menselijke huid waar ze van genieten; huisstofmijt smult ook van huidschilfers van huisdieren.

Het maakt niet uit hoe vaak u uw huis schoonmaakt, huisstofmijt kan lastig zijn om volledig te elimineren. Zolang ze toegang hebben tot voedingsstoffen en een warme, vochtige omgeving, zijn ze voor de lange termijn in je huis.

Gevaren van huisstofmijt

Gevaren van huisstofmijt icoon

Ondanks de microscopische grootte van deze veel voorkomende huishoudelijke plagen, kan huisstofmijt een hoog risico vormen voor onze gezondheid.

Huisstofmijtallergie komt veel voor, en het gebeurt wanneer we worden blootgesteld aan huisstofmijt.

Symptomen van huisstofmijtallergie

Wanneer je ergens allergisch voor bent, maakt je immuunsysteem antistoffen aan. Deze identificeren het vreemde object als schadelijk, zelfs als het niet (2)

Bij blootstelling veroorzaakt het immuunsysteem een ontstekingsreactie in uw neusholtes of longen. Chronische ontsteking treedt op tijdens langdurige of regelmatige blootstelling aan een allergeen.

Als u allergisch bent, kunt u het volgende ervaren:

 • Lopende neus.
 • Niezend.
 • Postnasale infuus.
 • Verstopte neus.
 • Jeukende neus, keel of mond.
 • Hoest.
 • Rode, waterige of jeukende ogen.
 • Jeukende huid.

Als u regelmatig wordt blootgesteld aan huisstofmijt, kunt u astmasymptomen ervaren. Deze omvatten het volgende:

 • Pijn op de borst of benauwdheid.
 • Moeite met ademhalen.
 • Slaapproblemen door hoesten, piepende ademhaling of kortademigheid (3).

Het is belangrijk om te weten dat niet alleen levende mijten allergische reacties veroorzaken. Nadat een mijt sterft, laat hij zijn lichaam en afval achter. Deze zullen allergieën blijven veroorzaken bij inademing.

Huisstofmijtafval blijft hangen in huishoudelijk stof. Dus wanneer je wordt blootgesteld aan het stof, word je blootgesteld aan huisstofmijt.

Sommige mensen lopen een hoger risico op developing huisstofmijtallergie. Deze omvatten:

 • Jongeren: Kinderen en jongvolwassenen hebben meer kans om huisstofmijtallergie te ontwikkelen als ze worden blootgesteld.
 • Blootgestelde personen: Als je thuis huisstofmijt hebt, loop je een hoger risico op het ontwikkelen van een allergie.
 • Familiegeschiedenis: Als huisstofmijtallergie of andere vormen van allergieën in uw gezin voorkomen, zult u waarschijnlijk ook symptomen ontwikkelen.

Als u een hoger risico loopt op het ontwikkelen van huisstofmijtallergie, kunt u ook complicaties riskeren. Deze omvatten:

 • Astma: Zoals hierboven vermeld, kan regelmatige of langdurige blootstelling aan huisstofmijt astmasymptomen veroorzaken. Als u echter zowel allergieën als astma heeft, kunnen de symptomen een uitdaging zijn om te beheren. U kunt een hoger risico lopen op astma-aanvallen die onmiddellijke behandeling of zelfs spoedeisende hulp vereisen. Als u allergieën en astma heeft, neem dan contact op met uw medisch adviseur om te zien hoe u uw symptomen het beste kunt beheersen (4).
 • Sinus infectie: Chronische ontsteking in de neusholtes kan uw sinussen blokkeren. Wanneer deze holle holtes worden belemmerd, zijn sinusinfecties (sinusitis) zeer waarschijnlijk. Sinusitis kan zeer pijnlijk zijn en heeft medische behandeling nodig (5).

Het identificeren van huisstofmijtallergie

Alleen het ervaren van een paar van de hierboven genoemde symptomen betekent niet noodzakelijkerwijs dat je een allergie hebt. Als u echter voortdurend allergische symptomen ervaart, moet u dit door een arts laten controleren.

Een arts kan huisstofmijtallergie identificeren met behulp van een van de twee tests:

 • Huidpriktest (SPT): Een kleine druppel van het allergeen wordt op uw huid geplaatst. De arts zal dan met een naald prikken of krabben aan het gebied. Als u allergisch bent, ontwikkelt u binnen 20 minuten zwelling, jeuk en roodheid in het gebied (6). Een weal kan zich ook ontwikkelen – deze lijken op netelroos.
 • Specifieke IgE-bloedtest: Huidtesten zijn niet altijd mogelijk om verschillende redenen, zoals huidaandoeningen of medicatie. In dit geval zal de arts een specifieke IgE-bloedtest uitvoeren – voorheen bekend als RAST of ImmunoCAP. Het laboratorium voegt het allergeen toe aan uw monster en meet vervolgens het aantal antilichamen dat uw bloed produceert (7).

Bijten huisstofmijten?

In tegenstelling tot bedwantsen bijten huisstofmijten niet echt.

Allergische reacties kunnen echter huiduitslag veroorzaken die rood en jeukend is (8).

Huiduitslag en allergische reacties kunnen frustrerend zijn. Gelukkig zijn er manieren om de effecten te verminderen of te kalmeren:

 • Antihistaminica: Antihistaminica werken door histamine te blokkeren, dat uw lichaam vrijgeeft bij blootstelling aan allergenen. U kunt antihistaminica kopen over de toonbank, waaronder Zyrtec, Allegra, Benadryl en Claritin.
 • Voorgeschreven allergiemedicijnen: Een arts kan nasale corticosteroïden en orale leukotrieenreceptorantagonisten voorschrijven.
 • Decongestiva: Een frustrerend allergisch symptoom is een continu verstopte neus, postnasale infuus of hoofdpijn veroorzaakt door de sinus. Het gebruik van een vrij verkrijgbaar decongestivum kan helpen om de symptomen te kalmeren en slijmophoping te verwijderen.
 • Allergie shots: Wanneer u een allergie-injectie krijgt, wordt u geïnjecteerd met kleine hoeveelheden van een allergeen. Dit is geen eenmalig iets, omdat u wekelijks injecties krijgt gedurende meerdere maanden of jaren, afhankelijk van uw geval. Na verloop van tijd zal je lichaam een immuniteit beginnen te vormen voor het specifieke allergeen waarmee je wordt geïnjecteerd. Er moeten echter tests worden uitgevoerd voordat allergie-opnamen worden toegediend (9).
  Huisstofmijtallergie
  Een allergische reactie veroorzaakt door huisstofmijt.

Kunnen huisstofmijten in je haar leven?

In tegenstelling tot luizen kunnen huisstofmijten niet in mensenhaar leven. Maar er is een ander type mijt dat wel in mensenhaar leeft. Follikelmijten, ook bekend als Demodex folliculorum, gedijen in de follikels rond het gezicht, zoals wimpers en wenkbrauwen. Deze microscopische mijten voeden zich met de olieklier in de follikels (10).

Hoe zich te ontdoen van stof en huisstofmijt

Hoe zich te ontdoen van stof en huisstofmijt Icoon

De beste manier om allergieën te voorkomen is door removing stof en huisstofmijt. Dit is echter misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Huisstofmijt kan zich op veel plaatsen in uw huis verbergen, dus wees klaar voor een diepe reiniging.

We helpen u door het op te splitsen in secties en de meest effectieve methoden voor elk deel van het huis te onthullen.

Lucht

Verlaag de temperatuur

Huisstofmijt gedijt in warme omgevingen, idealiter temperaturen tussen 68 en 77 graden Fahrenheit. Door de binnentemperatuur te verlagen, zou je ze kunnen verdrijven of op zijn minst hun kweek kunnen vertragen.

U kunt beginnen met het houden van uw binnenluchttemperatuur rond de 70 graden Fahrenheit zal prima zijn. U moet echter ook overwegen wat comfortabel zal zijn voor u en uw gezin.

Houd er rekening mee

Het verlagen van de temperatuur zal de huisstofmijt niet doden, tenzij het een extreme verandering is. Het is echter een uitstekende eerste stap in de goede richting, omdat je hun reproductie vertraagt.

De luchtvochtigheid verlagen

Huisstofmijten houden van een vochtige omgeving, idealiter tussen de 70 en 80 procent. Dus door uw thuisomgeving te ontvochtigen, kunt u hun reproductie tot een minimum beperken.

Investeren in een luchtontvochtiger is een van de meest effectieve manieren om de luchtvochtigheid te verlagen. Er zijn vele maten beschikbaar, afhankelijk van de grootte van uw huis. U kunt er zelfs een kiezen met een ingebouwde humidistat, zodat u de luchtvochtigheid kunt controleren.

Houd de luchtvochtigheid onder de 50 procent om ervoor te zorgen dat huisstofmijt niet gedijt.

Hier zijn enkele andere manieren om de luchtvochtigheid te verlagen:

 • Lucht zo vaak als je kunt door ramen te openen.
 • Creëer een betere luchtstroom door ventilatoren en ventilatieopeningen in te schakelen.
 • Regel de luchtvochtigheid met een airconditioning.

We raden u ten zeerste aan om te investeren in een digitale vochtigheidsmonitor om de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Deze zijn over het algemeen betaalbaar en zijn verkrijgbaar met een thermometer, zoals de ThermoPro.

Luchtreinigers

Luchtreinigers zijn uitstekend in het reinigen van de lucht van allergenen zoals pollen, huidschilfers, stof en huisstofmijt. Ze werken door lucht naar binnen te trekken en door verschillende filters te trekken – meestal een HEPA-filter en een actief koolfilter.

Niet alleen zullen luchtreinigers de meeste luchtverontreinigende stoffen verwijderen, maar ze zullen ook geuren verwijderen. Bovendien kunnen de meeste luchtreinigers stof en grotere deeltjes verwijderen.

Omdat huisstofmijt echter microscopisch klein is, zullen niet alle eenheden ze kunnen vangen. We raden ten zeerste aan om een eenheid met een echt HEPA-filter te kiezen – dit vangt deeltjes zo klein als 0,3 micron op.

De Whirlpool Whispure is een uitstekend voorbeeld en een van de beste luchtreinigers voor stof.

Iets om op te merken

Luchtreinigers kunnen geen ingebedde huisstof of mijten in uw bed of andere gebieden verwijderen. Ze kunnen echter helpen om deeltjes uit de lucht te verwijderen wanneer u schoonmaakt of afstoft.

Vloeren

Stofzuigen

Wanneer u te maken heeft met huisstofmijt, is het altijd het beste om een geschikte stofzuiger te gebruiken voor de vloer die u schoonmaakt. Harde vloeren vereisen zachte borstels om schade te voorkomen, terwijl tapijten hulpstukken zoals klopperrollen vereisen om alles eruit te krijgen.

Een vacuüm met een HEPA-filter voorkomt dat stof en allergenen zich verspreiden terwijl u stofzuigt.

Verplaats indien mogelijk meubels en andere obstakels uit de weg om een grondigere reiniging te krijgen. Let goed op hoeken, plinten en eronder meubels.

Als je een vloerkleed of klein tapijt stofzuigt, probeer het dan om te draaien en stofzuig ook de onderkant. Er kan zich daar een aanzienlijke hoeveelheid stof onder verbergen.

Dweilen

Hoewel regelmatig dweilen huisstofmijt niet doodt, is het een effectieve manier om ze te elimineren. Je kunt hiervoor elk type dweil gebruiken, maar we geven de voorkeur aan een microvezel mop of spin mop omdat deze uitstekend geschikt zijn voor stof.

Vul je emmer met heet water en voeg een spuitje afwasmiddel toe. Je kunt ook een desinfecterende zeep gebruiken als je die bij de hand hebt. Dweil de hele vloer met een vochtige dweil, omdat dit meer stof opvangt dan een natte dweil.

Tapijtreiniging

Als je weelderige tapijten in huis hebt, is de kans groot dat huisstofmijt zich in de vezels verbergt. Na het stofzuigen kunt u het tapijt wassen met een tapijtreiniger. Deze machines kunnen behoorlijk duur zijn, maar gelukkig zou je er een moeten kunnen huren bij je lokale ijzerhandel, bevoorradingswinkel of bouwmarkt.

Tapijtreinigers zijn zeer effectief omdat ze diep in de vezels reinigen. De meeste machines zullen het water ook onttrekken, waardoor u een schoon en droog tapijt overhoudt.

Als u er geen kunt bemachtigen, wilt u misschien overweeg om uw tapijten professioneel te laten reinigen.

Stomen

Vanwege de broeiende temperaturen is stoomreiniging een van de meest effectieve manieren om huisstofmijt te doden. De meeste handstoomreinigers worden geleverd met verschillende hulpstukken, waaronder een vloerkop. Deze lijken op een vacuüm, maar stoten stoom uit – het is een effectieve manier om huisstofmijt te doden die zich in vloerspleten verbergen.

Je kunt ook een stoomreiniger op een tapijt gebruiken. Je hebt echter een tapijtzweefvliegtuig nodig om ervoor te zorgen dat je de vezels niet beschadigt.

Meubilair

Stofzuigen

Het stofzuigen van uw zachte meubels, zoals banken, gestoffeerde stoelen en matrassen, is de meest effectieve manier om mijten te verwijderen. Je kunt verschillende opzetstukken gebruiken met de stofzuiger, zoals het spleetgereedschap, om verder in de bank te komen. We raden aan om een HEPA-gefilterd vacuüm te gebruiken, omdat het allergenen opvangt en vasthoudt.

Stomen

Zoals hierboven uitgelegd, is stoom een van de meest effectieve manieren om huisstofmijt te doden. Gebruik bij het stoomreiniging van meubels een geschikt hulpstuk, zoals het stofferingsgereedschap. Deze hebben meestal een microvezeldoek om overtollig vocht op te nemen.

U kunt een stoomreiniger eenvoudig gebruiken op zachte meubels, zoals een bank, bekleding en matrassen. Je zou zelfs mogelijke bedwantsen kunnen doden wanneer je de matras stoomt.

Houten meubels en oppervlakken

Een eenvoudige manier om het stof op houten meubels en andere oppervlakken kwijt te raken, is door een vochtige microvezeldoek te gebruiken. Bevochtig je doek en vouw hem in secties – gebruik één sectie om af te vegen en draai hem vervolgens om om een schone kant te gebruiken. Dit voorkomt dat u stof verspreidt en geeft u betere resultaten.

Snuisterijen en andere delicate voorwerpen

Stof kan gemakkelijk vast komen te zitten in delicate items, maar voordat je de gevederde duster uitschakelt, probeer dit. Voor delicate items gebruiken we graag een schone kwast – deze kunnen gemakkelijk tussen vouwen komen zonder schade aan te richten.

Beddengoed en stoffen

Afneembaar beddengoed en stoffen

Verwijder alle kussenslopen, dekbedovertrekken en lakens. Doe alles in de wasmachine en was op hoog vuur. De hoge hitte (130 tot 140 graden Fahrenheit) zal alle levende huisstofmijt doden.

Top Tip

Het is essentieel om je beddengoed minstens één keer per week te verwijderen en te wassen. Als je je beddengoed te lang laat staan, ontstaat er een opeenhoping van huidschilfers en ontstaat er een comfortabele omgeving voor mijten.

Niet-wasbare kussens

Alle decoratieve kussens of zachte items die je niet kunt wassen, kunnen worden ingevroren. Ruim je vriezer op en doe de items in aparte plastic zakken. Leg ze in de vriezer en laat ze 24 uur staan.

Het bevriezingseffect

Net als bij hoge temperaturen zullen huisstofmijten ook sterven bij blootstelling aan vriestemperaturen.

Gordijnen en jaloezieën

Gordijnen kunnen op hoog vuur worden verwijderd en gewassen in de wasmachine. Dit zal alle levende mijten doden en alle uitwerpselen of afval verwijderen.

Jaloezieën daarentegen kunnen lastig te verstoffen zijn. Tussen elke lamel komen kan tijdrovend en frustrerend zijn. We hebben echter wel een hack die je kunt proberen. Plaats twee vochtige microvezeldoeken op een tang. Pak elke leisteen vast en veeg af – op deze manier reinig je beide kanten in één keer.

Knuffels

Wasmachine

Je kunt wat knuffels in de wasmachine wassen, maar meestal in koud water. Dit is nog steeds een effectieve manier om van huisstofmijtafval af te komen. Controleer het etiket op het speelgoed voordat u het wast om er zeker van te zijn dat het niet beschadigd raakt.

Vriezer

Als je je zorgen maakt over levende mijten, kun je elk speeltje in individuele plastic zakken stoppen en in de vriezer plaatsen. Laat ze daar 24 uur zitten en dan zijn ze mijtvrij. Indien mogelijk kunt u ze een wasbeurt in de wasmachine geven om eventuele resterende uitwerpselen of dode mijten te verwijderen.

Stomen

Een van onze favoriete manieren om speelgoed te ontsmetten, is door een stomer te gebruiken – hoge temperaturen doden mijten en bacteriën.

Wees veilig

Plaats het speelgoed op een veilig oppervlak tijdens het stomen om brandwonden te voorkomen. Houd het niet in je hand tijdens het stomen. Draai het om om alle kanten te stomen, of gebruik een tang om het veilig vast te houden.

Huisdier Beddengoed

Stofzuigen

Huisdier beddengoed heeft ook een grondige reiniging nodig. De beste manier om te beginnen is door het hele gebied te stofzuigen waar uw huisdier de meeste tijd doorbrengt.

Was

IkAls het beddengoed wasbaar is, was het dan in de wasmachine op hoog vuur om eventuele levende mijten te doden. Dit is ook een goede manier om potentiële vlooien of ander ongedierte te elimineren.

Stomen

Stoomreiniging van het beddengoed van uw huisdier is een effectieve manier om huisstofmijt te elimineren en het gebied te ontsmetten. Gebruik het bekledingsgereedschap terwijl je aan het stomen bent.

Wat doodt huisstofmijt op natuurlijke wijze?

Wat doodt huisstofmijt op natuurlijke wijze? Pictogram

Nu we weten hoe we huisstofmijt uit uw huis kunnen verwijderen, zullen we een paar natuurlijke manieren met u delen om ze te doden. Het is echter belangrijk op te merken dat uw allergieën niet worden verlicht door de mijten te doden. Je moet het gebied daarna grondig stofzuigen en schoonmaken om afval en dode mijten te verwijderen.

Hier zijn een paar natuurlijke mijt-killers:

 • Zelfgemaakte mijtenspray: Voor een snelle mijtdodende spray kun je twee eetlepels eucalyptusolie en twee eetlepels tea tree olie mengen. Combineer de oliën in een donkere spuitfles met twee kopjes gedestilleerd water. Tea tree olie is een antibacteriële en antischimmelolie die vaak wordt gebruikt om ongedierte, schimmels en meeldauw te bestrijden (11).
 • Diatomeeënaarde (DE): DE is een fijn silicagesteentepoeder dat huisstofmijt onmiddellijk doodt wanneer het in contact komt. Strooi het poeder waar je vermoedt dat huisstofmijt zich verstopt. Laat het poeder zo lang mogelijk staan en stofzuig vervolgens om dode mijten en poeder te verwijderen. Zorg ervoor dat u een toegestane vorm van DE gebruikt; dit poeder kan giftig zijn bij inademing, dus houd het gebied vrij (12).
 • Ontsmettingsalcohol: Meng vijf eetlepels ontsmettingsalcohol met water in een middelgrote spuitfles. Sproeigebieden waar huisstofmijt te vinden is. Ontsmettingsalcohol is zeer krachtig en giftig voor vele soorten mijten. Doe een kleine test voordat u het aanbrengt om ervoor te zorgen dat de alcohol het oppervlak niet beschadigt (13).

Huisstofmijt Mythen

Huisstofmijt Mythen Icoon

Je hoort misschien verschillende manieren om huisstofmijt te elimineren of te doden, maar wat is waar?

We zijn hier om het record recht te zetten en erachter te komen wat werkt en wat niet.

Doodt Lysol huisstofmijt?

Lysol is een ontsmettingsmiddel dat in vele vormen voorkomt, waaronder reinigingsmiddelen, sprays en doekjes. Lysol is ontworpen om tot 99 procent van alle ziekte- en allergieveroorzakende ziektekiemen te doden. Het bestaat uit een combinatie van verschillende alcoholen, zoals ethanol en isopropyl.

Vanwege de krachtige ingrediënten kan Lysol huisstofmijt doden (14). U moet daarna echter grondig opruimen om dode mijten en ander afval te verwijderen. Als deze worden achtergelaten, zullen deze allergieën blijven veroorzaken.

Doodt zout huisstofmijt?

Ja, zout doodt huisstofmijt. Experts raden aan om een royale hoeveelheid fijn zout te verdelen waar huisstofmijt wordt gevonden. Het zout zal functioneren als een acaricide, dat de mijten doodt.

Doodt zuiveringszout huisstofmijt?

Zuiveringszout is zeer effectief in het verwijderen van vocht en ontgeuren, maar het zal huisstofmijt niet doden. Het kan het gebied echter ongeschikt maken voor huisstofmijt door vocht op te nemen.

Doodt azijn huisstofmijt?

Nee, azijn doodt geen huisstofmijt. Het zal hen er echter van weerhouden om terug te keren naar het gebied waar azijn is aangebracht. Probeer een spuitfles te vullen met azijn en besproei verschillende gebieden waar je mijten vermoedt.

Doodt strijken huisstofmijt?

Vanwege de hoge temperaturen van een strijkijzer zal het huisstofmijt doden. Experts raden aan om uw beddengoed na het wassen te strijken om mijten te verminderen (15).

Hoe huisstofmijt weg te houden

Hoe huisstofmijt weg te houden Pictogram

Het vermijden van een huisstofmijtbesmetting is belangrijk, ongeacht of u last heeft van allergieën of niet.

Deze plagen kunnen frustrerend zijn om mee om te gaan, dus probeer het volgende om mijten in de toekomst te voorkomen:

 • Houd de luchtvochtigheid laag: Als je je luchtvochtigheid binnenshuis onder de 50 procent houdt, wordt het bijna onmogelijk voor huisstofmijt om te overleven.
 • Gebruik kussen- en matrashoezen: Huisstofmijten verstoppen zich graag inside kussens en matrassen, dus het is belangrijk om ze te beschermen. Investeer in een paar stofdichte of allergene hoezen die ongewenst ongedierte ver van je weg houden.
 • Regelmatig schoonmaken: Het schoonhouden van je huis is essentieel. Stofzuig regelmatig bekleding, matrassen en andere stoffering.
 • Regelmatig wassen: Verwijder eenmaal per week al het beddengoed en dekens en was in de wasmachine op hoog vuur. Dit zal huisstofmijtafval verwijderen en eventuele levende mijten doden.
 • Gebruik synthetische stoffen: Er gaat niets boven warm wol of veren beddengoed, maar helaas zijn huisstofmijten ook dol op deze materialen. Om mijten te voorkomen, overweeg dan om over te schakelen op synthetische materialen; deze zijn ook gemakkelijker te wassen (16).

Veelgestelde vragen

Hoe lang leven huisstofmijten?

Huisstofmijten leven meestal drie tot vier maanden, hoewel dit afhankelijk is van het niveau van de voedselvoorziening. Huisstofmijten voeden zich met dode menselijke en dierlijke huid, dus hoe meer aanbod, hoe gezonder de mijtkolonie.

Welke tijd van het jaar zijn huisstofmijten erger?

De tijd van het jaar waarin huisstofmijt op zijn ergst is, is tijdens de zomer. Vocht en warmte helpen hen te overleven en zich in grote aantallen te vermenigvuldigen.

Kunnen huisstofmijten ontsnappen aan een stofzuiger?

Huisstofmijten kunnen niet ontsnappen aan een stofzuiger omdat ze niet mobiel zijn. Huisstofmijt komt echter zelden voor op de bovenste lagen tapijtvezels, dus je hebt een superieure zuigkracht nodig om diep in het tapijt te komen.

Kun je huisstofmijt op je huid voelen?

Je kunt huisstofmijt niet op je huid voelen kruipen omdat ze microscopisch klein zijn. Ze worden vaak verward met bedwantsen, maar huisstofmijt bijt niet of voedt zich niet met menselijk bloed.


Nee tegen mijten

Nee tegen Mijten Icoon

Huisstofmijt zijn veel voorkomende huishoudelijke allergenen die vaak een ravage aanrichten in een huis.

Deze microscopische neven van de spin zijn niet zo gemakkelijk om mee om te gaan als ander ongedierte. Alleen het doden van de plaag zal niet genoeg zijn, omdat hun skeletten en afval allergieën zullen blijven veroorzaken.

Er zijn veel effectieve manieren om van huisstofmijt af te komen. We raden stoomreiniging ten zeerste aan, omdat extreme hitte ze zal doden. Het is echter cruciaal om altijd te eindigen met een sterk HEPA-gefilterd vacuüm om alle sporen van huisstofmijt te verwijderen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe zilveren sieraden schoonmaken