Hoe de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen en energie te besparen

Een lage luchtvochtigheid binnenshuis kan leiden tot problemen zoals een droge en schilferige huid en oog-, neus- en keelirritatie. Hoewel een hoge luchtvochtigheid ook niet optimaal is, is het essentieel om een balans te creëren.

Als u zich afvraagt hoe u de luchtvochtigheid in uw huis kunt verhogen, zijn er veel manieren om dit te doen.

Een populaire optie om de luchtvochtigheid te verhogen is door een luchtbevochtiger te gebruiken. Er zijn echter veel andere goedkope manieren om op natuurlijke wijze wat vocht terug in de lucht te brengen.

Inhoudsopgave
  • Hoe de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen
  • Wat wordt beschouwd als een lage luchtvochtigheid?
  • Veelgestelde vragen
  • Verbetering van de atmosfeer

Hoe de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen

Het verhogen van de luchtvochtigheid in uw huis is eenvoudig en kan een enorm verschil maken voor uw gezondheid. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid tussen de 30 en 50 procent te houden. Als gevolg hiervan kunt u comfortabel leven zonder het risico van schimmel of vocht dat in uw huis sluipt (1).

We hebben meerdere populaire manieren getest om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen, met en zonder de hulp van een luchtbevochtiger.

Luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger op tafel

Een luchtbevochtiger is een van de meest effectieve manieren om het vochtgehalte in huis te verhogen.  Luchtbevochtigers zijn eenvoudige apparaten die bestaan uit een tank die u vult met water. Afhankelijk van het type zal het een koele of warme mist creëren en kleine deeltjes uitzenden die u kunt inademen.

Luchtbevochtigers variëren in grootte, maar zijn relatief betaalbaar, gemiddeld ongeveer $ 40. Kleine luchtbevochtigers kunnen één kamer tegelijk bedekken. Grotere modellen kunnen daarentegen hele verdiepingen of huizen bedekken.

Het regelmatig legen en reinigen van uw luchtbevochtiger is essentieel omdat ze gevoelig zijn voor schimmels en andere verontreinigingen.

Hang je was binnen

Wasgoed te drogen hangen

Als je huid een beetje schilferig aanvoelt op een frisse winterochtend, stop dan je nieuw gewassen kleding niet in de droger. Het ophangen van je wasgoed in huis voegt langzaam een kleine hoeveelheid vocht toe aan de kamer terwijl het water verdampt.

Een groot pluspunt van deze methode is de betaalbaarheid. Droogrekken zijn goedkoop en besparen energie door de droger niet te gebruiken.

Voeg wat kamerplanten toe

Plant in huis

Kamerplanten zijn uitstekend geschikt voor het verhogen van de luchtvochtigheid en het mogelijk zuiveren van je lucht. Planten zijn effectieve natuurlijke luchtbevochtigers omdat ze vocht absorberen door de wortels en het door de stengels naar de bladeren laten circuleren. Hierdoor komt er vocht vrij in de lucht.

Kies je planten zorgvuldig als je je lucht wilt zuiveren en bevochtigen. NASA deed een langdurige studie op verschillende planten die verontreinigingen uit de lucht verwijderen, waaronder VOC’s en chloor.

Spinplanten en aloë vera behoren tot enkele van de meest effectieve luchtzuiverende planten, volgens NASA (2).

Koken zonder deksels

Koken in pot zonder deksel

Koken creëert een aanzienlijke hoeveelheid vocht, vooral kokend water dat stoom creëert. Probeer tijdens het koken de potten indien mogelijk niet te bedekken; hierdoor kan de stoom ontsnappen en de lucht in gaan. Om dit het beste te laten werken, houdt u ventilatoren op een lage stand om een goede luchtcirculatie te bevorderen zonder het vocht te verwijderen.

U kunt ook de magnetron overslaan en voedsel op het fornuis opwarmen om het vochtgehalte te verhogen.

Laat het bad vol

Bathtub vol water

Als u een frequente zwemmer bent, profiteer dan van het volledige bad. In plaats van het bad direct daarna af te tappen, laat je het water afkoelen. Terwijl het afkoelt, verdampt er wat water in de lucht, waardoor de kamer wordt bevochtigd.

Waarschuwing over bacteriën

Wanneer u na een bad water in een bad laat staan, loopt u het risico legionellabacteriën te verspreiden. Legionella groeit in watersystemen en verspreidt zich door de lucht wanneer druppels worden verdampt. Het kan de veteranenziekte en Pontiac-koorts veroorzaken (3).

Je kunt dit trucje ook in de keuken doen. Als je vaak met de hand je afwas doet, laat de gootsteen dan vol totdat het water op natuurlijke wijze afkoelt. Net als in het bad zal er wat vocht in de lucht verdampen als het afkoelt.

Gevaar

Als je jonge kinderen in huis hebt, laat dan nooit een volledig bad onbeheerd achter.

Open douche

Badkamer met douchedeur open

Merk je wel eens hoe de badkamer zich vult met hete stoom terwijl je doucht? Dit mag niet verloren gaan als de rest van je huis een lage luchtvochtigheid heeft. Maak gebruik van uw dagelijkse warme douche en laat de deur open. De hete stoom zal uit de badkamer ontsnappen en vocht aan de lucht toevoegen.

Als u meer privacy wilt, laat dan de deur open na je douche. Terwijl de stoom zich opbouwt tijdens het douchen, zal het ontsnappen als je klaar bent.

Water en warmte

Een eenvoudige manier om langzaam vocht aan de lucht toe te voegen, is het strategisch plaatsen van waterbakken in de buurt van warmtebronnen. Veel huizen hebben HVAC-registers op de vloer, waardoor het gemakkelijk is om er een metalen of keramische kom bovenop te plaatsen. Vermijd echter plastic kommen, omdat ze kunnen smelten.

Terwijl de lucht de kom en het water zachtjes verwarmt, verdampt vocht in de lucht, waardoor uw huis wordt bevochtigd. Bovendien kunnen de kommen weken achtereen worden gelaten, afhankelijk van hoeveel warmte je blaast.

Let op

Deze methode kan lastig zijn als u huisdieren of kinderen heeft die de kom omver kunnen gooien.

Voeg wat bloemen toe

Bloemen op vensterbank

Bloemen voegen een leuke touch toe aan elke kamer en ze kunnen ook wat vocht aan de lucht toevoegen. Zet een paar vazen met bloemen op je vensterbanken en laat de zon ze overdag verwarmen. Net als de waterbakken zal het vocht verdampen als het de kamer verwarmt en bevochtigt.

Open de vaatwasser

Open vaatwasser

Vaatwassers gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie in de droogcyclus. Gelukkig kun je wat energie besparen tijdens het bevochtigen van je huis.

Open voor de laatste droogcyclus de deur van de vaatwasser en laat de vaat aan de lucht drogen. U zult merken dat een aanzienlijke hoeveelheid hete stoom het apparaat verlaat als u de deur opent; dit zal de lucht bevochtigen.

Overdekte fontein

Overdekte waterpartij

Als het dagelijks leven je gestrest heeft gemaakt, kan een overdekte fontein je op verschillende manieren helpen. Binnenfonteinen zijn er in vele ontwerpen en maten, dus het is gemakkelijk om er een te vinden die bij uw stijl past.

Plaats de fontein in een ruimte die bevochtigd moet worden. Het zal nog effectiever zijn als het in de buurt van een warmtebron of zonlicht wordt geplaatst. Terwijl het water de fontein circuleert, zal een deel ervan in de lucht verdampen.

Legionella Risico

Binnenfonteinen kunnen ook legionellabacteriën verspreiden.

Wat wordt beschouwd als een lage luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid binnenshuis speelt een belangrijke rol in ons welzijn. Te weinig vocht resulteert in een droge huid en congestie, terwijl een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmels en allergenen. Lage luchtvochtigheid wordt over het algemeen gemeten onder de 35 procent.

Veelgestelde vragen

Wat zijn drie tekenen dat een huis te droog is?

De drie tekenen dat uw huis te droog is, zijn verhoogde statische elektriciteit en meer gevallen van allergieën, vooral longproblemen. Het laatste teken dat de lucht te droog is, is rode en jeukende ogen, neus- en keelproblemen en uitdroging.

Wat veroorzaakt een lage luchtvochtigheid in huis?

Verschillende factoren zorgen voor een lage luchtvochtigheid in je huis. Verwarmings- en koelsystemen kunnen de lucht drogen, slechte ventilatie is ook een boosdoener en externe weersomstandigheden kunnen een rol spelen.

Helpt het openen van ramen bij droge lucht?

Het openen van een raam helpt bij droge lucht, op voorwaarde dat de lucht die je binnenlaat natter is dan de lucht binnenin. Je zou het probleem kunnen verergeren als je in een droge omgeving woont.

Kun je een kamer te veel bevochtigen?

Je kunt een kamer te veel bevochtigen, waardoor de lucht zo nat wordt dat het ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt en helpt verspreid schimmel en meeldauw.

Is slapen met een luchtbevochtiger goed voor je?

Slapen met een luchtbevochtiger is goed voor je, mits je in een omgeving met droge lucht leeft. Het juiste krijgen van het luchtvochtigheid kan je huid hydrateren, een betere slaap bevorderen en helpt bij het ouder worden.

Hoe lang duurt het voordat een luchtbevochtiger de kamer bevochtigt?

Een luchtbevochtiger begint een kamer in 10 tot 15 minuten te bevochtigen en heeft tussen de drie en 24 uur nodig om de luchtvochtigheid tot een comfortabel niveau te verhogen. De tijdschaal die wordt genomen, hangt ook af van de grootte van de kamer en de luchtdroogheid.


Verbetering van de atmosfeer

Een lage luchtvochtigheid kan verschillende gezondheidsproblemen voor u en uw gezin veroorzaken. U kunt zich overbelast voelen, jeukende en rode ogen, droge mond en keel ervaren, evenals een geïrriteerde en jeukende huid.

Gelukkig zijn er veel effectieve manieren om de luchtvochtigheid in uw huis langzaam te verhogen. Deze tips zullen je zeker comfortabeler maken.

De meest effectieve methode is het gebruik van een luchtbevochtiger. Deze kunnen echter soms meer kwaad dan goed doen. Als het niet goed wordt schoongemaakt, kan het schimmel en andere verontreinigingen door uw lucht verspreiden.

Eenvoudige veranderingen zoals het binnen drogen van kleding en douchen met een open deur kunnen je huis ook snel bevochtigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe gouden sieraden schoon te maken (algemene maandelijkse reiniging)