Hoe zuurstofbleekmiddel in uw huis te gebruiken

Zuurstofbleekmiddel is een effectief reinigingsproduct. In feite is het net zo effectief als chloorbleekmiddel, maar het is beter voor jou en het milieu.

We leren je hoe je zuurstofbleekmiddel in verschillende delen van het huis kunt gebruiken. Of u het nu moet gebruiken voor de was, het verwijderen van vlekken of het schoonmaken van hekken – wij staan achter u!

Inhoudsopgave
 • Hoe werkt Oxygen Bleach?
 • Wat is het verschil tussen bleekmiddel en zuurstofbleekmiddel?
 • Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken
 • Andere toepassingen van zuurstofbleekmiddel
 • Veelgestelde vragen
 • Bleek het met zuurstof

Hoe werkt Oxygen Bleach?

Zuurstofbleekmiddel, meestal te vinden in poedervorm, is gebaseerd op natriumpercarbonaat. Wanneer natriumpercarbonaat in contact komt met water, valt het uiteen in natriumcarbonaat en waterstofperoxide.

Het waterstofperoxide wordt het actieve oxidatiemiddel, dat afbreekt en removing vlekken. Waterstofperoxide is een kleurveilige vlekverwijderaar. Het breekt de kleurrijke chemische bindingen van een vlek, waardoor deze onzichtbaar wordt, zodat je kleding er zo goed als nieuw uitziet (1).

Doodt zuurstofbleekmiddel bacteriën?

Het is algemeen bekend dat chloorbleekmiddel bacteriën doodt (2). Dat is de reden waarom zoveel mensen het gebruiken om hun huizen en wasgoed schoon te maken en te desinfecteren. Maar als u de overstap maakt naar zuurstofbleekmiddel, is het belangrijk om te weten dat zuurstofbleekmiddel niet op dezelfde manier desinfecteert als chloorbleekmiddel.

Zuurstofbleekmiddel creëert waterstofperoxide, dat steriliserende eigenschappen heeft (3). De meeste bedrijven die zuurstofbleekmiddel verkopen, hebben het echter niet geregistreerd als ontsmettingsmiddel. Omdat zuurstofbleekmiddel wordt gemengd met water, wordt het verdund, wat elk desinfecterend vermogen kan minimaliseren.

Poeder vs Vloeibare Zuurstof Bleekmiddel

Zuurstofbleekmiddel komt in zowel poeder- als vloeibare vorm, maar poeder is populairder.

Zuurstofbleekmiddel in poedervorm is langer houdbaar dan vloeibaar (4). Bovendien is zuurstofbleekmiddel in poedervorm meer geconcentreerd, dus het gaat verder en gaat langer mee dan vloeistof. Daarentegen is de meer verdunde vloeibare versie iets minder krachtig.

Het is aan u welk medium uw voorkeur heeft en wat uw machine beter aankan. Maar over het algemeen raden we poederzuurstofbleekmiddel aan.

Hoe meng je zuurstofbleekmiddel?

Zuurstofbleekmiddel werkt het beste bij warme temperaturen zodat het poeder oplost. Als u echter een koude was wilt gebruiken, kunt u het zuurstofbleekmiddel van tevoren mengen.

Meng het poeder in een kopje met heet water voordat u het aan de trommel van uw machine toevoegt. Voeg vervolgens je kleding toe, kies je cyclus en druk op ‘start’.

U kunt zuurstofbleekmiddel ook gebruiken met andere producten zoals wassoda of uw gewone wasmiddel.

Houd er rekening mee

Zuurstofbleekmiddel mag niet in de lade van uw dispenser. Lees de richtlijnen van de fabrikant over het door u gekozen merk zuurstofbleekmiddel voor gebruik voor verdere instructies.

Wat is het verschil tussen bleekmiddel en zuurstofbleekmiddel?

Chloorbleekmiddel en zuurstofbleekmiddel zijn heel verschillend, maar presteren op dezelfde manier.

Chloorbleekmiddel is een combinatie van chloorgas en natriumhydroxide. Hierdoor ontstaat natriumhypochloriet (5). Het wordt vervolgens verdund met water voordat het wordt gebotteld en verkocht.

Chloorbleekmiddel verwijdert vlekken in wasgoed en rond het huis, desinfecteert oppervlakken en wordt gebruikt in zwembaden om bacteriën te doden. Het kan echter toxische bijwerkingen hebben, zelfs wanneer het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt. Het is bekend dat het huid, ogen en longen irriteert (6).

Zuurstofbleekmiddel is een niet-toxisch alternatief. Bovendien is het, in tegenstelling tot chloorbleekmiddel, kleurveilig omdat het stoffen niet van hun kleur ontdoet (7). Een nadeel is dat het niet in dezelfde mate desinfecteert als chloorbleekmiddel.

Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken

Voordat u uw zuurstofbleekmiddel gaat gebruiken, zijn hier een paar dingen om op te merken die de ervaring gemakkelijker en effectiever zullen maken.

 • Meng het met water: Als u zuurstofbleekmiddel in de was gebruikt, hoeft u het niet van tevoren te verdunnen. Sommige mensen doen dit echter graag om ervoor te zorgen dat het volledig is opgelost. Ook werkt zuurstofbleekmiddel alleen wanneer het wordt gemengd met water. Dus als je het gebruikt om vlekken te behandelen of schoon te maken in huis , moet je het eerst mengen.
 • Volg altijd de instructies op de verpakking: Elk merk formuleert zijn zuurstofbleekmiddel een beetje anders. Zorg ervoor dat u altijd de instructies op de verpakking leest en volgt om te weten hoeveel u moet gebruiken en hoe u deze het beste kunt gebruiken.
 • Veilig op wit en kleuren: Zuurstofbleekmiddel is, in tegenstelling tot chloorbleekmiddel, veilig op wit en kleuren. Wees niet bang om dit te gebruiken op je gestreepte t-shirt of polka dot rok. Het kan helpen om alle kleuren van de regenboog op te fleuren en te verjongen.
 • Niet veilig op alle stoffen: Zuurstofbleekmiddel mag nooit worden gebruikt op wollen, lederen of zijden kledingstukken en kledingstukken met houten knopen.

Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken voor wasgoed

Als een Pre-Soak

U kunt zuurstofbleekmiddel gebruiken als een voorweek in de was voor het verwijderen van hardere vlekken.

 1. Koop een aparte container: Je kunt een gootsteen gebruiken als je wilt, maar we raden een apart bassin aan omdat we de kleding een tijdje gaan weken.
 2. Mengen: Meng de aanbevolen hoeveelheid zuurstofbleekmiddel en warm water samen totdat het volledig is opgelost.
 3. Kleding toevoegen: Dompel de bevlekte kledingstukken onder in het water.
 4. Weken: Laat het maximaal acht uur intrekken.
 5. Wa.sh: Was de kledingstukken zoals gewoonlijk in de machine. Je kunt hier meer zuurstofbleekmiddel toevoegen door de bovenstaande stappen te volgen voor een extra boost.

Voor een wascyclus

Het gebruik van zuurstofbleekmiddel in je wasgoed kan kleding opfleuren, wit witter maken en vlekken verwijderen.

 1. Lees de instructies op de verpakking: De instructies per merk vertellen u hoeveel van het product u moet gebruiken voor uw lading. Zorg ervoor dat je dit volgt.
 2. Mengen: Als u een koude wasbeurt gebruikt, mengt u het zuurstofbleekmiddel met water in een kopje totdat het volledig is opgelost. Met een warme of hete wasbeurt zou je dit niet hoeven te doen.
 3. Voeg het zuurstofbleekmiddel toe: Zelfs als u een wasmiddeldispenser hebt, moet u het zuurstofbleekmiddel aan de trommel van de machine toevoegen voordat u kleding toevoegt. Hierdoor kan het water zich eerst richten op het zuurstofbleekmiddel en goed verdunnen.
 4. Voeg wasmiddel toe: Zuurstofbleekmiddel kan worden gebruikt in combinatie met uw normale wasmiddel. In feite kan wasmiddel helpen om de vlekresten te verwijderen die zuurstofbleekmiddel uit uw kleding haalt. Voeg dit toe aan uw trommel of wasmiddeldispenser.
 5. Kleding toevoegen: Nu kun je de kleding aan de trommel toevoegen, direct bovenop het zuurstofbleekmiddel.
 6. Wassen: Je bent klaar om de cyclus te starten. Kies de gewenste temperatuur en de juiste cyclusinstelling en zorg dat die kleding schoon is.

Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken voor het verwijderen van vlekken

Zuurstofbleekmiddel kan vlekken op oppervlakken verwijderen, zoals tapijten.

 1. Lees de instructies op de verpakking: Lees de productinstructies voor informatie over hoeveel zuurstof bleekmiddel en water moeten worden gemengd voor een effectieve oplossing.
 2. Mengen: Meng het bleekmiddel en water door elkaar en los grondig op.
 3. Vlek verwijderen: Verwijder voordat u de oplossing aanbrengt zoveel mogelijk van de overtollige vlek.
 4. Toepassen: Breng de oplossing aan op de vlek en verzadig deze.
 5. Weken: Laat het maximaal vijf minuten intrekken. Laat de oplossing niet drogen.
 6. Vlek: Dep met een schone witte handdoek de vlek.
 7. Herhalen: Als de vlek aanhoudt, herhaalt u dit proces totdat deze is verwijderd.
 8. Spoelen: Spoel het gebied af met schoon koud water en dep tot het droog is.

Top Tip

Zorg ervoor dat u deze methode alleen gebruikt op wasbare tapijten en oppervlakken om ze niet te verpesten.

Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken voor reiniging

Om zuurstofbleekmiddel te gebruiken voor algemene reiniging rond het huis op balies of badkamers, volgt u deze tips.

 1. Lees de instructies op de verpakking: Volg de richtlijnen van de fabrikant over hoeveel zuurstofbleekmiddel moet worden gemengd met water. Voor sommige oppervlakken, zoals voegmiddel, kan het meer nodig hebben, omdat deze vlekken taaier zijn.
 2. Meng: Meng in een kopje, kom of bassin de oplossing totdat deze grondig is opgelost.
 3. Gieten: Giet de oplossing langzaam rechtstreeks op het oppervlak.
 4. Werk het in: Werk in de oplossing met een doek, spons of borstel en verspreid deze gelijkmatig over het gebied.
 5. Laat het staan: Laat de oplossing tussen de vijf en 30 minuten staan.
 6. Schrobben: Gedurende deze tijd, als een gebied moet worden geschrobd vanwege een taaie vlek, doe dit dan nu.
 7. Laat het niet drogen: Laat de oplossing niet drogen. Houd het in de gaten om er zeker van te zijn dat het nat blijft. Als het begint te drogen voordat 30 minuten voorbij is, ga dan verder met de volgende stap.
 8. Spoelen: Week een doek in koud schoon water en spoel het gebied af.
 9. Droog: Dep met een andere droge, schone doek het gebied totdat het droog is.

Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken voor schimmelverwijdering

Voordat u begint met het verwijderen van schimmel en meeldauw met zuurstofbleekmiddel, moet u een andere oplossing maken, afhankelijk van waar u schoonmaakt.

Voor binnenoppervlakken: Meng 1/4 schep zuurstofbleekmiddel met twee kopjes heet water.

Voor stoffen: Meng 1/2 schep zuurstofbleekmiddel met een liter heet water.

Voor buitenoppervlakken: Meng een schepje zuurstofbleekmiddel met een liter heet water.

 1. Mengen: Meng uw oplossing grondig door elkaar totdat het zuurstofbleekmiddel is opgelost.
 2. Toepassen: Gebruik een doek of spons om de oplossing rechtstreeks op de mal aan te brengen.
 3. Wachten: Wacht tussen de 10 en 15 minuten tot de oplossing is ingetrokken en de schimmel heeft aangevallen.
 4. Vlek: Dep het gebied met warm water en spoel de zuurstofbleekoplossing weg.
 5. Droog: Dep om grondig te drogen om ervoor te zorgen dat schimmel doesn’t return.

Hoe zuurstofbleekmiddel te gebruiken om hekken schoon te maken

 1. Mengen: Combineer 1/4 schep zuurstofbleekmiddel met vier kopjes water. Verhoog de hoeveelheden afhankelijk van de grootte van uw hek. Los grondig op.
 2. Spray: Gebruik een tuinslang om je schutting te besproeien totdat deze nat is.
 3. Toepassen: Gebruik een penseel om de zuurstofbleekoplossing royaal op uw hek aan te brengen. Ga sectie voor sectie.
 4. Wachten: Zodra een sectie is voltooid, wacht u vijf minuten totdat de oplossing is ingesteld. Als er veel schimmel of meeldauw is, kunt u tot 15 minuten wachten.
 5. Spray: Spuit de schutting opnieuw met je tuinslang.
 6. Schrobben: Gebruik een schrobborstel om schimmel of meeldauw die is losgemaakt te verwijderen.
 7. Spray: Spuit het gedeelte opnieuw met behulp van de slang.
 8. Herhalen: Herhaal dit voor elk deel van het hek.

Voorzichtigheid

Hoewel zuurstofbleekmiddel niet giftig is, kan het gebruik ervan gedurende lange perioden leiden tot enige irritatie. Dus misschien wilt u beschermende handschoenen dragen.

Andere toepassingen van zuurstofbleekmiddel

Hoewel we al een paar toepassingen voor zuurstofbleekmiddel hebben gedeeld, houdt het daar niet op!

 • Reinigingsgereedschap: Van tijd tot tijd moet u uw schoonmaakgereedschap schoonmaken , zoals dweilkoppen en schrobborstels. Meng 1/4 schep zuurstofbleekmiddel en heet water in een emmer en laat je gereedschap er 15 minuten in weken.
 • Schone voeg: Meng drie eetlepels zuurstofbleekmiddel met twee liter warm water in een emmer. Gebruik een doek of spons om de oplossing op voeglijnen aan te brengen. Laat het 15 minuten staan. Afspoelen met schoon water.
 • Stoffen luiers: Zuurstofbleekmiddel is zacht maar effectief op stoffen luiers. Voeg het zuurstofbleekmiddel toe aan uw machine voor elke wasbeurt. Voor hardere vlekken week je de stoffen luiers één tot zes uur in een mix van vier eetlepels zuurstofbleekmiddel en warm water.
 • Maak uw vuilnisbakken schoon: Vuilnisbakken worden echt yucky. Meng een kopje zuurstofbleekmiddel met een liter water. Gebruik een doek of schrobborstel om de oplossing op te nemen en breng deze vervolgens aan op uw vuilnisbak. Je kunt het ook rechtstreeks in de vuilnisbak gieten en het een paar minuten laten weken. Schrob goed en spoel af met schoon water.
 • Verwijder etiketten uit potten: Vul je gootsteen met heet water en voeg een schepje zuurstofbleekmiddel toe. Meng grondig voordat je de potten een uur in de oplossing laat weken. Wanneer u terugkeert, moeten de labels worden vrijgegeven en misschien zelfs in het water drijven. Zo niet, gebruik dan een doek om ze los te maken van het glas.
 • Maak het terras en de patio schoon: Maak een oplossing van zuurstofbleekmiddel met een eetlepel per kopje water. Giet het in een spuitfles. Week het terras of terras met de oplossing en laat het 30 minuten staan zonder het te laten drogen. Als het begint te drogen, voeg dan meer oplossing toe. Schrob met een borstel en spoel af met schoon water.
 • Maak je koelkast schoon: Leeg het voedsel eerst uit je koelkast. Meng een kopje water per eetlepel zuurstofbleekmiddel. Gebruik een doek om de oplossing op uw koelkast aan te brengen om schimmel, meeldauw en andere vlekken te verwijderen. Laat 10 minuten weken en veeg vervolgens schoon.

Veelgestelde vragen

Hoe ruikt zuurstofbleekmiddel?

Zuurstofbleekmiddel heeft een aangename geur, in tegenstelling tot vloeibaar bleekmiddel, dat naar chloor ruikt. Het is beter voor stoffen en gebruikt kleine belletjes om vlekken van stof op te heffen.

Waar moet je geen zuurstofbleekmiddel op gebruiken?

Je moet geen zuurstofbleekmiddel gebruiken op delicate stoffen zoals kant, zijde en handgeweven materialen. Het kan zachter zijn voor je huid, maar het beschadigt nog steeds bepaalde kleding.

Is zuurstofbleekmiddel veilig voor septische systemen?

Zuurstofbleekmiddel is veilig voor septische systemen omdat het biologisch afbreekbaar is, veilig in gebruik in vergelijking met chloorbleekmiddel en oplosbaar in water. Het bevat ook geen gifstoffen, stikstof of fosfor, waardoor het veilig is voor leidingen en afvoeren.

Kan ik azijn en zuurstofbleekmiddel mengen?

Je kunt azijn en zuurstofbleekmiddel mengen. Meng echter nooit azijn met chloorbleekmiddel omdat het een gevaarlijke reactie veroorzaakt die schadelijke gassen veroorzaakt.

Hoe lang is Oxygen Bleach Active?

Zuurstofbleekmiddel is zes maanden actief voordat de reinigingskwaliteit verslechtert. De functionele levensduur hangt echter af van hoe het bleekmiddel wordt opgeslagen.


Bleek het met zuurstof

Het maakt niet uit welk huishoudelijk karwei je moet aanpakken, zuurstofbleekmiddel kan helpen. Het werkt voor het wassen, vlekken verwijderen, het reinigen van tapijten, stoffen luiers, voegmiddel, schoonmaakgereedschap, de patio en nog veel meer.

Denk aan de kracht van chloorbleekmiddel, maar dan zonder de giftige chemicaliën. Houd er rekening mee dat het niet zal desinfecteren zoals chloorbleekmiddel – en het kan niet worden gebruikt op zijde, leer of wol.

Over het algemeen is dit een topkeuze en een hoofdbestanddeel voor veel mensen. We raden je aan om een doos in je kast te bewaren. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?